Hírmorzsák 2021-07-27 (10:30)

Még feljebb is cserélhet a Grizzlies a tegnapi Valanciunas-trade után, Bledsoe-val nem számolnak. Derrick Jones Jr. marad Portlandben, Gary Trent Jr. megkapta a QO-t Torontóban. Mindenképp megtörténik a Simmons-csere, csak a dátum kérdéses? Earl Watson a Raptorsnál. A Pelicans saját G-Ligás franchise-t hoz létre. Draft-rövidhírek. A Hornets nem fog mindenáron centert húzni. Csak McConnellt tarthatja meg a Pacers, McDermottra nem nagyon lesz pénzük - Aaron Holiday-t cserélni fogják? Theis nagy pénzt kaphat a piacon. Blake Griffin maradhat Brooklynban, Jeff Green Milwaukee-ba mehet. Távozik a Suns szakmai elnöke. Veszélybe került LeBron James “feje”. 

Egy nappal korábban már több szakíró jelezte, hogy a Grizzlies és a Pelicans cserélhet egymással, ami tegnap este valósággá is vált (valószínűleg csak augusztus 6-án lesz hivatalos): Jonas Valanciunas és az 1/17-es megy New Orleansba, Steven Adams, Eric Bledsoe, az idei 1/10-es és a Lakers 2022-es Top10 védett elsőköröse Memphisbe. Részletesen itt írtunk a tranzakcióról. 

A cseréhez kapcsolódik, hogy a Grizzlies múlt héten a dobóhátvéd Moses Moody-val ült le beszélgetni, mellette a csatár Franz Wagner (Moritz Wagner öccse), illetve az ausztrál válogatottal Tokióban szereplő több, mint két méter magas irányító, Josh Giddey lehet a kiszemelt a 10. pickkel, írta meg Jonathan Givony (ESPN) draftguru. Az is elképzelhető azonban, hogy még feljebb próbálnak cserélni, és a valódi célpontjuk Jonathan Kuminga vagy James Bouknight. Az szinte biztosnak látszik, hogy Eric Bledsoe nem fog játszani a Grizzliesben, vagy megpróbálják továbbcserélni, vagy stretch provisionnel kivásárolják. 

Derrick Jones Jr. lehívta 9.7 milliós játékosopcióját a Portland Trail Blazersnél, írta meg Shams Charania (The Athletic). Jones tavaly írt alá egy 1+1 éves szerződést, de nem sikerült túl jól a szezonja, mindössze 6.8 pontot és 3.5 lepattanót jegyzett, pedig 58 meccséből 43-mon kezdőként léphetett pályára.

Gary Trent Jr. minősítő ajánlatát természetesen megadta a Toronto Raptors, a triplaspecialista hátvédet szezon közben Norman Powellért szerezték Portlandből. Trent korlátozott szabadügynök lesz és a Raptors minden rá érkező ajánlatot tarthat - 4.7 millió az ajánlat összege, mivel Trent megfelelő számú meccsen lépett pályára kezdőként. A Raptors Nando De Colónak is megadta a QO-t, bár a francia válogatottal éppen Tokióban szereplő hátvéd 2014 óta nem játszik a csapatnál - a kanadaiak minden évben megadják neki a minősítő ajánlatot, így ha esetleg valamelyik csapat szeretné leigazolni, akkor azt csak a Raptors-on “keresztül” teheti meg. 

A Detroit Pistons Hamidou Diallo és Frank Jackson számára adta meg a QO-t - Diallo a 2021-es deadline idején érkezett Oklahomából, Jackson pedig azután kötött two-way szerződést, hogy a Thunder elengedte. Diallo esetében 2.1, Jacksonnál 1.7 millió volt a minősítő ajánlat. 

Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) szerint Ben Simmons elcserélése már “elkerülhetetlen”, de könnyen lehet, hogy az előszezonig kell rá várni. A 76ers All-Star kaliber irányítót vagy hátvédet vár, főként Damian Lillarddal, Bradley Beallel vagy Kyle Lowry-val lennének elégedettek, és valószínűleg lesz is megfelelő cserepartner, de csak később. Sok csapat szeretne erősíteni a szabadügynök-piacról, ahol viszont a kínálat gyengébb az átlagosnál, így sokan hoppon maradnak majd, csak ezután indulhat meg a verseny Simmonsért. 

Earl Watson a Toronto Raptors segédedzője lesz, jelentette Chris Haynes (Yahoo! Sports). Watson 13 évet húzott le irányítóként a ligában, 2015 és 2017 között előbb segédedzőként, majd vezetőedzőként dolgozott a Phoenix Sunsnál. 

A Pelicans saját G-Ligás franchise-t hoz létre, amely az alabamai Birminghamben játszik majd, és Birmingham Squadron névre fog hallgatni. A név a légikötelékre utal, mivel Alabamában állomásozott a 99. légihadtest, amely az amerikai légierő történetében először csak afro-amerikai katonákból állt. A pelikánok is hasonló “kötelékben” repülnek, így a név utal az NBA-franchise-ra is, és a logó is szinte ugyanaz. A Pelicans korábban az Erie Bayhawksszal kooperált, de a távolságok miatt nehézkes volt a játékosok mozgása a nagycsapat és a G-Ligás csapat között. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) írta meg tegnap, hogy a Pistons még mindig nem köteleződött el 100 százalékban Cade Cunningham mellett, Jalen Green és Evan Mobley is kalapban van náluk. 

Draft-rövidhírek: Davion Mitchell, a bajnok Baylor egyik hátvédje hét-nyolc klubnál is járt próbajátékon, például a Warriorsnál, a Spursnél és a Thundernél, és szinte biztosan elviszik az első kör közepe táján. Az Oregon hátvédje, Chris Duarte szinte biztosan elkel legkésőbb a 15. helyen. Cameron Thomas, az LSU dobóhátvédje az első kör második felében kelhet el, miután a Lakers, Pacers, Warriors, Hornets, Grizzlies, Hawks és Knicks felmérőjén is járt, és ma még a Wizardshoz is elmegy. A török bajnokság MVP-je, a 19 éves center Alperen Sengün is az első kör közepén várható, ő a Warriorsnál, a Kingsnél, a Spursnél, a Hornetsnél, a Magicnél és a Thundernél járt próbajátékon. 

A Hornets a 11. pozíciót birtokolja, és Mitch Kupchak GM szerint nem fognak posztra húzni, a szerintük legjobb, még bent lévő játékost fogják elvinni. Kupchak tudja, hogy Cody Zeller és Bismack Biyombo is korlátozás nélküli szabadügynök lesz és kiürülhet a centerposzt, de szerinte vissza is tudják őket igazolni - ő is látja a lyukat a rosteren, de mivel nagyon kevés jó center kerül ki az idei börzére, nem fognak kifejezetten centerre vadászni. 

J.Michael (Indianapolis Star) szerint a Pacers valószínűleg TJ McConnellt fogja tudni megtartani a szabadügynökei közül, mivel Doug McDermottra várhatóan nagy lesz a kereslet és túl fogják licitálni az Indianát. Ha így történik, akkor a létszámfelettivé váló Aaron Holiday sorsa kérdéssé válik, a csapat másik irányítója szerződése utolsó évébe lép, így lehet, hogy már ebben az offszezonban elcserélik, de legkésőbb a februári deadline-nál. 

KC Johnson (NBC) forrásai szerint Daniel Theis nagy pénzt kaphat az szabadügynök-piacon, és szinte kizárt, hogy a Chicago Bulls meg tudja tartani. 

Wojnarowski és Zach Lowe beszélt arról, hogy a Brooklyn bizakodó, hogy mindhárom sztárjuk hosszabbít (jövő nyáron mindhárman kiléphetnek szerződésük utolsó évéből), és optimisták Blake Griffin visszatérését illetően is. A remek szezont futott Jeff Green viszont valószínűleg nem marad veteránminimumért, ha nem tudják megfizetni, akkor a Milwaukee lehet az első számú kérője. 

Távozik a Suns egyik sikerkovácsa: a szakmai elnök Jeff Bower két évet töltött a Phoenixnél, ez idő alatt egy 19-63-as csapatból nagydöntős gárdát segített faragni. A GM James Jones szerint Bowernek elévülhetetlen érdemei vannak a gárda felhúzásában, az érintett megköszönte a lehetőséget, egyéb részletek nem ismertek. 

Végül ejtsünk szót egy furcsa TikTok-őrületről: az Egyesült Államokban egyre több helyen fordul elő, hogy LeBron James Space James akciófigurájának fejét letörik a boltokban, majd online kezdik el árusítani. Az üzletek úgy védekeznek, hogy az értékes elektronikai árukhoz hasonlóan zárt üvegvitrinbe teszik az akciófigurákat. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus