Hírmorzsák 2021-07-28 (11:30)

Megvolt Willie Green székfoglalója. Itt a következő szezon tervezett menetrendje. A Thunder állítólag felajánlotta Shai Gilgeous-Alexandert is az 1/1-ért. Josh Giddey lehet a Warriors kiszemeltje. Problémás lehet Usman Garuba átvitele az NBA-be. Igor Kokoskov segédedző lehet a Mavericksnél. Lionel Hollins nem marad a Lakersnél. A Mavericks nem megy rá Kawhi Leonardre. Nagy az érdeklődés Kyle Lowry iránt. Egyre több pletyka lát napvilágot. Damian Lillard kifakadt a Team USA edzőtáborában. Kevin Durant bízik benne, hogy a Nets nagy hármasa még idén nyáron hosszabbít. Barack Obama betársult az NBA Afrikába.

Megtartotta Willie Green bemutatkozó sajtótájékoztatóját a New Orleans Pelicans, ahol a Phoenix Sunstól érkező edző elmondta, hogy meglátása szerint az előző és a mostani munkaadója között sok a hasonlóság. Ahogyan a Sunsnál, úgy a Pelicans keretében is nagyon tehetséges játékosok vannak, ugyancsak kiváló szakembereik vannak, jó hozzáállású emberek, akik szeretnek dolgozni és időt együtt tölteni. Nagyon közel áll ahhoz a Pelicans, hogy megtegye a következő lépést, és ő hisz benne, hogy ez sikerülhet a következő szezonban, ezzel a mentalitással vágnak bele, és ez teszi őket alvó óriássá. Van két fiatal All-Starjuk, akikkel annyi a feladatuk, hogy megfelelő játékosokkal vegyék őket körbe, és elindítsák a helyes úton a csapatot.

Zion Williamson különleges tehetség, gyors, atletikus, tud szervezni, sok mindenre képes a pályán. Minél többet nézi róla a felvételeket a stábbal, annál inkább úgy gondolja, hogy Williamson számára határ a csillagos ég. Emiatt nagyon izgatott Green, a csapatnál mindenki izgatott emiatt, hiszen olyan játékos, aki bármit képes lehet megcsinálni a pályán.

Kiadta az NBA a következő szezon tervezett menetrendjét. Ahogyan azt eddig is tudni lehetett, a csapatok augusztus 2-án 18:00-tól (magyar idő szerint éjféltől) kezdhetnek el hivatalosan is tárgyalni a szabadügynökökkel – az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a többség ezt nem tartja be, de ekkortól kell számítani az igazolásokra. Hivatalosan augusztus 6-ától kezdhetnek el aláírni a szabadügynökök. A Las Vegas-i Nyári Ligát augusztus 8-a és 17-e között rendezik. Az edzőtáborok szeptember 28-án nyithatják meg kapuikat, az alapszakaszt október 19-e és 2022. április 10-e között rendezik meg.

Miután a játékosok szakszervezetét követően a tulajdonosok tanácsa is megszavazta, ismét megrendezik a play-in tornát, méghozzá az előző idényben látott lebonyolítás szerint. Ezeket a mérkőzéseket április 12-15. között játsszák le, míg 16-án kezdetét veszi a rájátszás. A nagydöntő első mérkőzése június 2-án lehet, és ha a finálé hétmeccses lesz, akkor az utolsó találkozóra június 19-én kerülhet sor. A 2022-es draft június 23-án lesz jelen állás szerint.

A nem mindig megbízhatónak számító Bleacher Report egyik újságírója, Jake Fischer szerint a Thunder felajánlotta Shai Gilgeous-Alexandert és a 6. választási jogot a Detroit Pistonsnak az 1/1-ért cserébe. Egy ligában dolgozó vezető ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon drága az első választási jog, ugyanakkor nem lehetetlen megszerezni. A Thunder természetesen Cade Cunninghamet szeretné kihúzni, és a játékossal kapcsolatos hír, hogy elkötelezte magát a Nike mellett, együttműködési szerződést kötött a sportszergyártóval

Az 1/2-re esélyesnek tartott Jalen Green Marc J. Spearsnek (The Undefeated) mondta el, hogy szeretné elnyerni az Év Újonca címet, és úgy gondolja, hogy ez mindent elmond arról, hogy milyen hatást szeretne gyakorolni az NBA-ben.

Kevin O’Connor (The Ringer) arról számolt be, hogy egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a Warriors választottja a draft 7. helyén Josh Giddey legyen, ami azért is érdekes, mert a Memphis állítólag miatta cserélt fel a 10. helyre. Amennyiben a Grizzlies lemarad róla, akkor is valószínűleg megpróbálnak feljebb cserélni, mert Jonathan Kuminga és James Bouknight is tetszik nekik. Előbbi nagy csúszó lehet, már csak a 8. helyre várja O’Connor, utóbbit viszont nagy valószínűséggel kiviszi a Thunder az 1/6-on, amennyiben megtartják azt a választási jogot.

Arról is O’Connor írt, hogy a Kings továbbra is aktívan árulja az 1/9-et, illetve emellett Buddy Hield és Marvin Bagley játékjogát is különböző csomagokban, de amennyiben választaniuk kell, akkor a legfrissebb hírek szerint mégsem azt a Franz Wagnert fogják kihúzni, akit eddig a leginkább hallani lehetett velük kapcsolatban, hanem Alperen Sengünt.

Az Eurohoops írta meg, hogy problémás lehet Usman Garuba átvitele az NBA-be, miután 3 millió eurós kivásárlási árat tartalmaz a Real Madriddal kötött szerződése. A jelenlegi szabályok szerint maximum 750,000 dollárt fizethet ki egy NBA-s csapat ilyen célokra, míg az azon felüli összeg a játékos fizetéséből jön le. Garuba szeretné azonnal áttenni a székhelyét az NBA-be, de ha nagyon hátul kel el, akkor problémássá válhat a kivásárlásának a finanszírozása. A fiatal magasembert Jonathan Givony (ESPN) mockja a 19., Kevin O’Connor listája pedig a 15. helyre várja.

Tim MacMahon (ESPN) számolt be arról, hogy Igor Kokoskov közel áll ahhoz, hogy csatlakozzon Jason Kidd edzői stábjához Dallasban. Kokoskov két évtizedet töltött edzőként a ligában, a 2018/19-es idényben a Sunsnál vezetőedzőként is kipróbálhatta magát, míg az elmúlt szezont a Fenebarche csapatánál töltötte. Edzőként a legnagyobb sikerét Szlovénia szövetségi kapitányaként érte el, 2017-ben Eb-t nyert, így most ismét együtt dolgozhatna ő és Luka Doncic. A Mavericks vezetősége is új taggal bővül, a Netstől érkezik Andrew Baker, a szakterülete pedig a fizetési sapka menedzselése.

A Los Angeles Lakers edzői stábjában is változás lesz, erről Jovan Buha és Sam Amick (mindketten The Athletic) számoltak be. Lionel Hollins nem tudott megyegyezni a csapattal a szerződése meghosszabbításáról, aki szeretett volna visszatérni a Lakershez, de frusztrálta őt az a kommunikáció, amit az irányába mutattak. A Lakers házon belül találta meg az utódját, Mike Penberthy léphet előre a helyére, akit Jason Kidd is magával vitt volna Dallasba, de a Lakers megadta neki ugyanazt az ajánlatot, mint a Mavericks, így maradt Los Angelesben.

Marc Stein (Substack) számolt be arról, hogy a Mavericks letett arról a tervéről, hogy megpróbálkozzanak Kawhi Leonard leigazolásával, és inkább Kyle Lowry szerződtetésére mennek rá, illetve Tim Hardaway Jr. megtartására. Brian Windhorst (ESPN) szerint is szeretnének irányítót szerezni, viszont szerinte Lowry mellett Mike Conley is kiszemelt lehet Dallasban. Jake Fischer (Bleacher Report) pedig arról számolt be, hogy a Mavericks felméri Josh Richardson piacát, az elcserélésével szeretnék növelni a pénzügyi mozgásterüket.

Ha már szóba került Lowry, akkor folytassuk is vele. Keith Pompey (The Inquirer) írt egy hosszabb cikket arról, hogy hol folytathatja a Raptors irányítója. A játékos állítólag 3 éves, 90 millió dolláros szerződést szeretne aláírni, vagy valahol ahhoz közelit, és az említett Mavericks mellett a 76ers, a Knicks, a Lakers, a Pelicans és a Heat is szeretné őt megszerezni. A Raptors állítólag visszautasított egy olyan ötletet, amiben Lowry mellett Fred VanVleet, OG Anunoby és az 1/4 került volna Philadelphiába egy Ben Simmons köré épülő csomagért. A Lakersnek valószínűleg nem lesz elegendő ellenértéke ahhoz, hogy véghez tudjon vinni egy sign-and-trade ügyletet, a Pelicans viszont helyzetbe hozta magát azzal, hogy kitakarították Steven Adams és Eric Bledsoe szerződését.

A Knicks két évre szerződtetné Lowryt, évi 20-25 millió körüli fizetést adna neki, de csak azt követően, hogy meggyőződtek arról, hogy nemcsak a nagy szerződésre hajt, hanem továbbra is elkötelezett. Náluk ráadásul nem ő az egyetlen kiszemelt, valószínűleg rámennek Evan Fournier szerződtetésére is, aki évi 18 millió körüli fizetést szeretne, illetve Spencer Dinwiddie is a kiszemeltjeik között van. Utóbbi játékos kapcsán lyukra futott egyébként Pompey, mert azt írta róla, hogy évi 25 milliót kér, de erre a játékos Twitteren reagált, hogy sehol sem mondott olyat, hogy ennyit szeretne, egyszerűen csak felméri a lehetőségeit, illetve azt is tudja, hogy a Nets olyat tud neki ajánlani – nagyobb éves emelések, ötödik év –, amit más csapat nem. Azt viszont Ian Begley (SNY) is megerősítette, hogy a Knicks érdeklődik Dinwiddie iránt, és úgy tudja, hogy a csapat másik fő kiszemeltje nem Fournier, hanem DeMar DeRozan. Begley azt is hozzátette, hogy egy csapat jelentős ajánlatot készül tenni Dinwiddienek, ezzel viszont nem a Knicksre gondolt.

Több opció lehívásának is eljött a határideje, szemezgessünk a legfrissebb döntésekből. A Raptors és Rodney Hood abban egyezett meg, hogy augusztus 3-ig kitolják a döntés határidejét, a Raptors eddig dönthet a csapatopciójáról. Arról Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be, hogy Bryn Forbes lemondott a közel 2,5 millió dolláros játékosopciójáról a Bucksnál és kilép a piacra. Shams Charania (The Athletic) írta meg, hogy Kris Dunn lehívta az 5 milliós opcióját a Hawksnál. Terence Davis megkapta a minősített ajánlatát a Kingstől, így ő korlátozott szabadügynök lesz.

Michael Scotto (HoopsHype) arról számolt be, hogy Montrezl Harrell még nem döntött arról, hogy lehívja-e a 9,7 milliós játékosopcióját a Lakersnél, jelenleg 50-50 annak az esélye, hogy ezt megteszi vagy nem. Amennyiben Harrell belép a szerződésébe, a Lakers akkor is elcserélheti őt, felmerült ugyanis, hogy őt is belevonnák abba az üzletbe, amivel Buddy Hieldet szereznék meg a Kingstől. A Kingsnek akkor lenne rá szüksége, ha Richaun Holmes elhagyná a csapatot, a szabadügynökké váló center iránt állítólag a Mavericks, a Hornets és a Raptors is mutat érdeklődést. A Lakers más vonalon is próbálkozik, állítólag felajánlottak az 1/22-t és Kyle Kuzmát az 1/13-ért cserébe, de a Pacers visszautasította ezt az ajánlatot.

Scotto további pletykákról is beszámolt: a Thunder megkereste a Cavalierst az 1/3 kapcsán, de ezekben a beszélgetésekben nem merült fel Shai Gilgeous-Alexander neve. A Cavaliers nemhogy kicserélni nem szeretne a draft elejéről, hanem egyenesen még egy választási jogot szerezne az első 10-be. A Grizzlies elérhetővé tette Tyus Jonest, a 8,38 millió dolláros lejáró szerződéssel rendelkező irányítót elcserélnék. A Grizzlies-Pelicans csere előtt a Knicks felajánlotta az 1/19-et és az 1/21-et a Pelicansnak az 1/10-ért, de azt elutasították, ahogyan a Warriors is nemet mondott ugyanerre a csomagra az 1/14-ért cserébe. A Knicks kiszemeltje Chris Duarte lenne, akiről úgy gondolják, hogy nem fog lecsúszni hozzájuk.

Mike Singer (The Denver Post) információi szerint JaVale McGee szívesen maradna a Nuggetsnél a következő szezonra is, de várhatóan több kérője is lesz a rutinos centernek.

A Team USA Damian Lillard vezérletével javítani tudott az olimpián Irán ellen, Henry Abbot (TrueHoops) viszont még a mérkőzés előtt számolt be arról, hogy a játékos július 14-én a Las Vegas-i edzőtábor során kifakadt egy csapatvacsorán és hangot adott a frusztrációjának a jelenlegi helyzete kapcsán. Lillard ezen az eseményen kifejtette, hogy úgy érzi, a Blazers egyre gyengébb lesz, és emiatt gondolkodik azon, hogy esetleg cserét kérjen, de még nem döntött. Lillard ugyanitt beszélt arról is, hogy szeretné azt látni, hogy a csapata azonnali erősítéseket hajt végre. Az itt elhangzottak szivárogtak ki, és jutottak el belőle részletek előbb a többi csapathoz, akik közül több aztán ajánlatot is tett a Blazersnek, majd július 16-ára a médiához is eljutott az a foszlány, hogy gondolkodik azon, hogy cserét kérjen.

Kevin Durant Brian Lewisnak (The New York Post) mondta el, hogy reményei szerint a Nets nagy hármasának minden tagja aláírja az idő előtti hosszabbítását ezen a nyáron. Úgy gondolja, hogy mindhárman szeretnek együtt játszani, jó környezetben vannak, és élvezik is a kosárlabdát, ő legalábbis biztos így van ezzel, de biztos abban, hogy mindannyian meghozzák a számukra megfelelő döntést. Durant ezen a nyáron 4 évre 197,7 millió dollárért hosszabbíthat, James Harden 3 évre 161,1 millióért, míg Kyrie Irving 4 évre 181,6 millióért. Irving amennyiben kivár a következő nyárig, akkor ott 5 évre 235 millióért írhatna alá.

A végére Barack Obama maradt, aki stratégiai partnerként és résztulajdonosként csatlakozott az NBA Afrikához. Az egykori elnök elmondta, hogy az NBA mindig is kiváló nagykövete volt az Egyesült Államoknak, a játékot használják arra, hogy kapcsolatot építsenek az emberek között. A kosárlabdázás sokak számára kitörési lehetőség lehet Afrikában, és az NBA Afrika nagyon sok fiatal életét megváltoztathatja. Lenyűgözi, hogy a liga mennyire elkötelezett eziránt, különösen az, hogy mennyi afrikai játékos akar visszaadni a saját hazájának abból, amit kapott, ezért büszkén csatlakozik ehhez az együttműködéshez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus