Hírmorzsák 2021-08-01 (11:00)

Moses Brown a Mavericksnél. Joe Lacob nem tervez nagy cserét a Warriorsnál. Dennis Schröder nem kell a Wizardsnak és a Kingsnek sem. Dwight Howard vagy JaVale McGee visszatérhet a Lakershez. A Clippers fő célja Reggie Jackson és Nicolas Batum visszaigazolása. Serge Ibaka lehívta az opcióját, Bobby Portis nem. Mitchell Robinson idő előtt hosszabbíthat a Knicksnél. Goran Dragic és Willie Cauley-Stein sorsa sem dőlt még el. Chris Paul jó eséllyel marad a Sunsban. A Raptors és a Trail Blazers eredménytelenül tárgyalt Pascal Siakam és CJ McCollum cseréjéről. Lonzo Ball és a Bulls között kölcsönös lehet az érdeklődés. Richaun Holmesnak több kérője is lehet.

Kezdjük a morzsát egy tegnapi cserével. Ahogyan azt megírtuk, a Celtics nagyon aktívnak bizonyult, és többek között megszerezték Josh Richardsont is a Maverickstől, akinek a fizetését TPE-be vették át. Azóta kiderült, hogy milyen ellenértéket kapott a játékosért a Mavericks, a kiváló szerződéssel rendelkező fiatal center, Moses Brown költözik Dallasba.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy Brian Keefe segédedzőként csatlakozik a Nets edzői stábjához. Keefe korábban dolgozott a Lakersnél, a Knicksnél és a Thundernél is, utóbbi csapatnál tavaly nyáron döntős is volt a vezetőedzői poszt kapcsán, de Mark Daigneault lett a befutó.

Marc Stein (Substack) forrásai szerint Rasheed Wallace közel áll ahhoz, hogy segédedzőként csatlakozzon Penny Hardaway stábjához a Memphis egyetemen.

Anthony Slater (The Athletic) hosszabb interjút közölt Joe Lacobbal, a Warriors tulajdonosával. Lacob úgy gondolja, hogy a jelenlegi keretük elegendő lehet arra, hogy bajnoki címet nyerjenek. Sokan vélik úgy, hogy kellene szerezniük még egy sztárt Stephen Curry, Klay Thompson és Draymond Green mellé, de ezzel nem ért egyet, szerinte van elég sztárjuk. Nagyon valószínűtlen, hogy cserélnének bármelyik olyan játékosért, akit szóba hoztak velük. Egyszerre szeretnék építeni a jelent és a jövőt, a sztárjaik még csak a harmincas éveik elején járnak, míg Jonathan Kuminga, Moses Moody, James Wiseman, és Jordan Poole is azonnal tud segíteni. Nekik még nem kell azonnal nagyszerűnek lenniük, ugyanakkor a játékosfejlesztési részlegükkel azon lesznek, hogy ők is meg tudják mutatni a bennük rejlő potenciált.

Hogyha nem lesznek versenyben a bajnoki címért, akkor elő lehet venni őt, Bob Myerst, Curryt, Thompsont, Greent és Andrew Wigginst is, hogy nem végezték jól a munkájukat, nem szolgálták meg a fizetésüket. Korábban nyertek már, és ugyan kicsit idősebbek a kulcsembereik, de még mindig nagyon jók. Thompson visszatérése lesz a kulcs, és Lacob úgy gondolja, hogy ez elég lehet. A következő feladatuk, hogy szerződtessenek néhány veterán játékost. Úgy gondolják, hogy abban a varázslatos helyzetben vannak, amiben egyszerre tudnak a bajnoki címért harcolni, illetve a jövőt is építeni. Ezt nem sok csapat tudja megcsinálni, a Lakersnek sem sikerült, akik hat éven keresztül nem jutottak rájátszásba, a Warriors viszont nem akar ilyen helyzetbe kerülni, ők abban bíznak, hogy minden évben jók tudnak lenni.

Zach Lowe (ESPN) egy hosszú értekezést írt a Westbrook-Lakers házasság kapcsán, és ebben több érdekességet is említ. A Wizards olyan tervekkel vágott neki a draft éjszakájának, amik arról szóltak, hogy Russell Westbrook és Bradley Beal köré próbálnának meg építkezni. Néhány órával a játékosbörze előtt kezdett el körvonalazódni ez a csere, és már majdnem megkötötte a Lakers a Buddy Hield-cserét a Kingsszel, amikor a másik ügylet beelőzött.

Dennis Schröder sorsa érdekesen alakulhat, mert hiába merült fel, hogy sign-and-trade ügylet keretein belül a Wizardshoz vagy a Kingshez kerülhetne, hogy összejöjjön Buddy Hield megszerzése is, egyik csapat sem érdeklődik az irányító iránt. A Lakers abban bízik, hogy Schröder olyan helyre szerződne, ahová alapból nem férne be a fizetése, így szüksége lenne a csapat segítségére is, akik kapnának valamilyen ellenértéket, de Lowe arra is felhívja a figyelmet, hogy jellemzően olyan csapatok vadásznak irányítóra, akiknek van elegendő sapka alatti helyük igazolni, így számukra szükségtelen bevonni a Lakerst.

Nem elképzelhetetlen, hogy Andre Drummond marad a csapatnál, ahogyan az sem, hogy Dwight Howard vagy JaVale McGee visszatér. Az MLE felhasználásával Alec Burks, Reggie Bullock, Danny Green vagy Doug McDermott lehet a célpontjuk, ugyanakkor jó eséllyel ők ennél többet kapnak a piacon. Olcsóbb opció lehet Garrett Temple, Wayne Ellington, Kent Bazemore, Bryn Forbes, James Ennis III vagy Avery Bradley, de náluk is kérdéses, hogy lesz-e olyan, aki beéri a veterán minimummal, az esetükben is inkább az MLE egy része lehet a reálisabb.

A Los Angeles Times három újságírója, Broderick Turner, Andrew Grief és Dan Woike közösen osztották meg egy cikkben, hogy ők milyen neveket hallottak a Lakers, illetve a Clippers kapcsán. A Lakersnél ők is megemlítették, hogy Howard vagy McGee visszatérhet, mellettük pedig az alábbi neveket dobták be: Patty Mills, Trevor Ariza, Andre Iguodala, Carmelo Anthony, Jeff Green, Goran Dragic, Wayne Ellington, JJ Redick, Torrey Craig, Garrett Temple. DeMar DeRozan kapcsán mindkét Los Angeles-i csapatot megemlítik, ugyanakkor valószínűleg egyik sem szeretné hard cappelni magát, úgyhogy rá csak akkor van esélyük, ha lemond a komoly fizetésről.

A Clippers számára az elsődleges cél nem is az erősítés, hanem Reggie Jackson és Nicolas Batum visszaigazolása, mondta el Lawrence Frank. A csapat elnöke azt is hozzátette, hogy úgy gondolják, Kawhi Leonard nélkül is versenyképesek, nem fogják a sérülése miatt ellazsálni a következő szezont, még akkor sem, ha esetleg a teljes idényt ki kell hagynia. Ide tartozik, hogy Serge Ibaka lehívta a 9,7 millió dolláros játékosopcióját, marad a Clippersnél.

Térjünk is rá az opciókra, ahogyan arról beszámoltunk, Ibakával ellentétben Bobby Portis kilépett a szerződéséből, így ő korlátozások nélkül igazolhat bárhová. A Bucks magasembere 3,8 millió dollárról mondott le, és jelenlegi csapatának nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja őt tartani, mert Bobby Marks (ESPN) számításai szerint legfeljebb 5,9 milliót tudnak neki ajánlani. A Rockets és Avery Bradley útjai is elválnak, miután a két fél közösen megegyezett arról, hogy a csapat nem hívja le az 5,9 milliós opcióját.

A Pelicansnál Lonzo Ball és Josh Hart megkapta a minősített ajánlatát, míg a szezon közben Ausztráliából áthozott Didi Louzada csapatopcióját nem hívták le, így ő is korlátozott szabadügynök lesz. Ball és Hart iránt is nagy érdeklődés mutatkozik a piacról, Louzada viszont valószínűleg maradni fog New Orleansban. A Timberwolvesnál Jarred Vanderbilt és Jordan McLaughlin kapott QO-t, a Nuggetsnél Markus Howard, a Warriorsnál Nico Mannion. A Wizards nem adta meg a QO-t Isaac Bongának, mivel a Westbrook-csere hozadékaként szükségük volt a keretben elfoglalt helyére. A Pistonsnál Saben Lee kapta meg a minősített ajánlatot, Cory Joseph és Deividas Sirvydis viszont szabadlistára került náluk, illetve lemondtak a legutóbb Szerbiában kosárlabdázó Jaylen Hands jogairól is.

A Knicks is meghozott két döntést, Norvel Pelle szabadlistára került, míg Mitchell Robinson csapatopcióját lehívták. Robinson a következő szezonban 1,8 milliót fog keresni, 2022-ben viszont korlátlan szabadügynök lehet, amennyiben nem tudnak megegyezni vele egy idő előtti hosszabbításról. A Knicks előtt kétféle út állhat, megpróbálhatják már az idei évre is újratárgyalni a szerződését, amivel viszont csökkentenék a sapka alatti helyüket, míg a másik lehetőség, hogy a következő szezontól életbe lépő hosszabbításban egyeznek meg – utóbbi esetben 4 évre 51 millió a legtöbb, amit ajánlhatnak.

A Heat még nem döntött arról, hogy mit kezdjen Goran Dragic 19,4 milliós opciójával, viszont ma van ennek a határideje. Amennyiben lemondanak róla, abban az esetben Shams Charania (The Athletic) információi szerint több olyan csapat is érdeklődhet iránta, amely a bajnoki címért, illetve a rájátszásért lehet harcban.

A Mavericks sem hozott még döntést Willie Cauley-Stein csapatopciójáról, de Tim MacMahon (ESPN) értesülései alapján a csapatnál egyre inkább hajlanak afelé, hogy a mai határidő lejárta előtt érvényesítsék a 4,1 milliós opciójukat. Ettől eltérően csak akkor fognak cselekedni, ha úgy érzik, hogy jobban is fel tudnák használni ezt az extra sapka alatti helyet, mint az ő szerződése.

A drafttal kapcsolatban is akad pár hír. Daryl Morey elmondása alapján a 76ers 50. választottja, Filip Petrusev nem teszi át a szákhelyét az Egyesült Államokba, a következő szezon során is Euróbában fog kosarazni, az azonban nincs kizárva, hogy részt fog venni a Nyári Ligában. A 60. helyen elkelő Georgios Kalaitzakist várhatóan átviszi a Bucks, de először neki is a Nyári Ligában kell bizonyítania. Ugyancsak a Nyári Ligában próbálkozhat a drafton el nem kelő Alex Antetokounmpo is, a Kings biztosít neki lehetőséget.

Végül pedig a nem mindig megbízható Bleacher Reporton megjelenő pletykákból válogattunk, amikről Jake Fischer számolt be. A Suns és Chris Paul várhatóan meg fog egyezni egymással a közös folytatásról, a játékos 3 éves szerződést kaphat, ami alatt több mint 90 millió dollárt kereshet. Emellett a Pelincanst emlegeti egyre többet, mint potenciális kérő, akik azt a Willie Greent nevezték ki vezetőedzőnek, aki Paul közeli barátja.

A Wizards megszerezheti úgy is Spencer Dinwiddie játékjogát, hogy egy sign-and-trade ügyletben a Nets Kyle Kuzmát vagy Montrezl Harrellt kapná vissza – ez ellentmond annak, mint amiről Shams Charania számolt be tegnap, aki szerint egyik játékos sem érdekli a Nets vezetőségét. Fischer szerint a Nets indul a legjobb eséllyel Bryn Forbes leigazolására, ugyanakkor a Bulls, a Cavaliers, a Mavericks és a Pelicans is érdeklődik a triplaspecialista hátvéd iránt.

A Raptors és a Trail Blazers tárgyalt egy olyan cseréről, amiben Pascal Siakam és CJ McCollum váltana csapatot, de a megbeszélések egyelőre nem vezettek sehová. Több csapat is úgy gondolja, hogy Siakam könnyebben megszerezhetővé vált amiatt, hogy a Raptors Scottie Barnest draftolta.

Lonzo Ball és a Bulls között kölcsönös lehet az érdeklődés, és nem lenne meglepő, ha a piac nyitása után aláírnának egy 4 éves, 80 millió dolláros szerződést. A Bulls mellett a Celtics érdeklődéséről is hallani, és az sem teljesen kizárt, hogy a Pelicans tartani fogja az ajánlatot.

Richaun Holmesnak több kérője is lehet, ugyanakkor a várakozások szerint vissza fog térni a Kingshez. Érdeklődhet iránta a Mavericks, a Knicks és a Raptors is, viszont a Hornets valószínűleg kiszállt az érte folytatott versengésből, miután a draft éjszakáján megszerezték Mason Plumlee-t, illetve kiválasztották Kai Jonest.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus