Hírmorzsák 2021-08-02 (10:00)

Paul és Leonard kilépett a szerződéséből, de várhatóan maradnak. A Miami összehozhatja a Butler-Lowry-DeRozan triót, ezen dolgoznak - Dragic Dallasba kerülhet Doncic mellé. Iguodala szabadon távozhat a Heattől. Rengeteg szerződésgarantálásról, opciólehívásról, minősítő ajánlatról döntöttek tegnap a csapatok. Bostonban nagyjából lemondtak Fournier-ről, veteránokat keresnek. Caruso MLE-t kaphat. Több kisebb pletyka látott napvilágot, hogy ki kit szeretne leigazolni a szabadügynök-piacról. Giannis nem akar a liga arca lenni. Mark Cuban furcsa ötlettel rukkolt elő. 

Chris Paul és Kawhi Leonard sem hívta le játékosopcióját a 2021-22-es idényre és korlátozás nélküli szabadügynökké váltak, de várhatóan új szerződést kötnek a Sunsszal, illetve a Clippersszel - erről reggel írtunk részletesen. Annyi kiegészítés, hogy a játékoshoz közeli források szerint Leonard nem fog azonnal aláírni, előbb meghallgat más ajánlatokat is.

A Miami Heat került reflektorfénybe tegnap, miután végül Andre Iguodala 15 milliós csapatopcióját nem hívták le, így a veterán swingman korlátozás nélküli szabadügynökként oda megy, ahová akar - a Warriors és a Lakers érdeklődéséről máris hallani. Lehívták viszont Goran Dragic 19.4 milliós opcióját, de ez nem jelenti azt, hogy a szlovén veterán Miamiban kezdi meg a szezont. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint ugyanis a Heat lépett elő első számú esélyessé a Kyle Lowry-ért folytatott versenyfutásban, ugyanis komolyabb csomagot képes adni érte egy sign and trade ügyletben: Goran Dragic-ot, a nigériai magasembert, Precious Achiuwát, illetve további édesítőket. 

A Torontónak viszont nincs szüksége Dragic-ra, akit így azonnal tovább is postázhatnak olyan csapatoknak, akik szintén Lowry-ra hajtanak, és a szlovén lehetne egy vigaszdíj. Itt a New Orleans Pelicans és a Dallas Mavericks jöhet szóba, közülük valószínűbb, hogy a Dallas lehet Dragic számára a végállomás, mivel ott összeállhatna honfitársával, Luka Doncic-csal. 

Természetesen ez a forgatókönyv leginkább azon múlik, hogy Lowry Miamiba akar-e kerülni, ezt pedig úgy akarja elérni a Heat, hogy rámegy a legjobb barátjára, DeMar DeRozanre. Több forrás is megírta, hogy abban gondolkodnak Floridában, hogy DeRozant is sign and trade-ben hozzák el a Spurstől, vagyis oda is adnak értékeket, amivel meggyőzik Popovich-ékat, hogy bólintsanak rá a tranzakcióra. Ha Pat Riley-nak sikerült összehoznia az üzletet, akkor összeállhat a Lowry-DeRozan-Jimmy Butler trió - a három veterán egyébként kifejezetten jóban van egymással. A Heat egyébként figyeli Rudy Gayt és visszaigazolhatja Trevor Arizát is, amennyiben minden a tervek szerint alakul. 

Iguodala mellett több játékos is szabadon kereshet magának új helyet, miután csapatuk nem hívta le a csapatopciójukat, illetve nem garantálta 2021-22-es kontraktusukat - Iggy eddigi csapattársa, a török Ömer Yurtseven speciális helyzetben van, mert a Heat nem hívta le a csapatopcióját, de számít rá a Summer League-ben, az ottani produkciója alapján vissza is igazolhatják. Eric Bledsoe “megszerzése” után a Memphis Grizzlies nem hívta le egy másik, félig-meddig ballaszt-szerződést, Justise Winslow 13 milliós opcióját. A Chicago Bulls Ryan Arcidiacono 3 milliós szerződését engedte el, a hátvéd szétnéz a piacon, de ha nincs kérője, akkor minimumért visszatérhet. A Utah Jazz a triplaspecialista Matt Thomas, a Golden State Warriors a szerb magasember Alen Szmajlagics nem garantált szerződését bontotta fel következmények nélkül. 

Egy játékos viszont örülhet, a Dallas lehívta Willie Cauley-Stein 4.1 milliós szerződését. A Mavericks egyébként a korlátozás nélküli szabadügynökké váló másik centerrel, Boban Marjanoviccsal is számol, csapatközeli források szerint nagyon bíznak abban, hogy a szerb óriással meg tudnak egyezni. Az nem meglepetés, hogy a remek teljesítményt nyújtó Terance Mann (Clippers) és az ígéretes Kenyon Martin Jr. (Rockets) esetében lehívták a csapatopciót. 

A minősítő ajánlatok tekintetében is születtek csapatdöntések. A Charlotte Hornets megadta a QO-t Devonte’ Grahamnak - valószínűleg jó ajánlatok futnak majd be a hátvéd számára, amiket nem biztos, hogy meccselni fog a Hornets, de az esélyt ezzel megadták. Malik Monk viszont nem kapta meg a QO-t, ez szintén nem akkora meglepetés James Bouknight draftját követően. A Cleveland Cavaliers Isaiah Hartenstein QO-jét engedte el, a német magasember szabadon távozhat. A Knicks Frank Ntilikinában, a Rockets DJ Wilsonban, a Hawks Brandon Goodwinben nem látott már fantáziát, kisebb meglepetésre a Thunder viszont megadta a minősítőt Szvatoszlav Mikhailiuknak, ahogyan a Chicago Bulls is Javonte Greennek.

A Nets mindkét csereirányítója is mehet, Chris Chiozza és Mike James sem kapta a qualifying offert, ellenben a 2020-as draft 57. választottja, az erőcsatár Reggie Perry megkapta a minősítőt - mivel two-way játékosról beszélünk, ez egyéves szerződést jelent, amiből 50 ezer dollár garantált. A Houston két two-way játékosa, Armoni Brooks és Anthony Lamb is megkapta a minősítő ajánlatot, ez mindkettejük esetében ugyanazt jelenti, mint Perrynél. Mindketten biztosan nem maradnak (legalábbis two-way szerződéssel), mert a Rockets időközben az egyik posztra leigazolta a draftolatlan újonc Matthew Hurtöt. A Thunder az 55. helyen húzott Aaron Wigginsnek adott two-way szerződést. 

A Pacers Cassius Stanley, a Jazz Jarrell Brantley és Trent Forrest, a Clippers Amir Coffey, a Thunder Josh Hall, a Hawks Skylar Mays, a Mavs Nate Hinton, a Sixers Rayjon Tucker two-way játékosoknak adta meg az egyéves QO-t. 

A Clippersnél abban bíznak, hogy vissza tudják hozni a csapathoz a francia Nicolas Batumot, aki feledtetve a Hornets-éveket remekül játszott az előző évadban, és most az olimpián is kiválóan teljesít. Chris Haynes (Yahoo! Sports) szerint viszont nem lesz egyszerű dolguk, ugyanis a Miami, a GSW és a Pacers is rá fog menni a szabadügynök-piacon. 

Jovan Buva (The Athletic) szerint a Lakers csupaszív hátvédje, Alex Caruso a teljes MLE-t megkaphatja (9.5 millió dollár), és több csapattal le is fog ülni a piacnyitást követően - a Cleveland érdeklődéséről már régóta hallani. 

Adam Himmelsbach (Boston Globe) szerint a Celticsnél pesszimisták voltak azt illetően, hogy meg tudják-e tartani Evan Fourniert, mivel az általa kért 19 milliós kezdőfizetést nem fogják megadni, más csapatok viszont igen - ezért is ütötték nyélbe a cserét a Dallasszal, amiben megszerezték Josh Richardsont. A francia hátvéd egyébként várhatóan a New York Knickshez írhat alá, akiknek óriási helyük van a sapka alatt és úgy tűnik, hogy a nagyobb nevű szabadügynökről le fognak csúszni. A Boston a szabadügynök-piacon most használható veteránokat keres, két Spurs-játékos, Rudy Gay és Patty Mills mellett két egykori bostoni, Kelly Olynyk és Avery Bradley is radaron van. 

A Knicks egyébként Spencer Dinwiddie, Cameron Payne, Dennis Schröder és Reggie Jackson esetében készülhet ajánlatra, amennyiben Paul vagy Lowry nem jön össze. Marc Berman (NY Post) szerint Lonzo Ballról már kezdenek letenni, mert nem látnak jó esélyeket a megszerzésére. Kérdéses lehet még náluk Derrick Rose helyzete, aki Tom Thibodeau egyik kedvence, de mivel 33 éves lesz októberben, a sérüléslistáját ismerve erősen gondolkodnak ,hogy ajánljanak-e neki hosszabb távú szerződést. A Knickshez kapcsolódik, hogy megnőtt az esélye Taj Gibson visszaigazolásának, ezt vetíti előre Norvel Pelle szombati elengedése. 

A Chicago Bulls és az erőcsatár Lauri Markkanen egy sign and trade ügyleten dolgozik, a várható partner a Spurs vagy a Pelicans lehet - utóbbi nyilvánvalóan akkor, ha a túloldalról Lonzo Ball érkezne Chicagóba. A Bulls megadta a minősítő ajánlatot a finn játékosnak, aki így korlátozott szabadügynök, vagyis esetében a csapatnak komolyabb beleszólása van abba, hová kerülhet. 

Néhány FA-pletyka Michael Scotto (HoopsHype) részéről: Nerlens Noel iránt a Raptors, Pistons, Kings és eddigi csapata, a Knicks is érdeklődik. A Raptors emellett Jarrett Allent és Richaun Holmest is figyeli. A Pistonsnál Kelly Olynyket nézegetik, akit várhatóan egy 10-12 milliós kezdőfizetéssel már meg lehetne szerezni. A Hawks és Lou Williams között kölcsönös az érdeklődés, de a hátvéd iránt a Bucks és a Pacers is érdeklődik. 

A Lakersnél már tegnap írtunk róla, hogy Dwight Howard vagy JaVale McGee visszatér, de denveri források szerint JaVale McGee inkább maradna a Nuggetsnál. 

Giannis Antetokounmpo egy görög híroldalnak nyilatkozott, ahol elmondta, hogy nem akar “poszterkirály” lenni, nem akar az NBA arcává válni, és nem lenne erre képes, inkább átengedi ezt Hardennek vagy Durantnek. A családdal és a gyerekekkel akar sok időt eltölteni, minél többször nyerni és élvezni a játékot - röviden ő akar lenni Giannis, aki keményen dolgozik, neki ez bőven elég. 

Végül Mark Cuban maradt, aki Carmelo Anthony podcastjében vendégeskedett. A Dallas tulajdonosa elmondta, hogy jó pár éve bedobott egy olyan ötletet a ligának, hogy saját világbajnokságot kellene szervezniük, mivel a labdarúgásban is ez van: csinálnak maguknak saját vébét, az olimpiára pedig a 23 év alatti játékosokat küldik. Az NBA legjobbjai nem nagyon sérülnek meg az olimpián, de elfáradnak és mindezt csak azért, hogy a NOB milliárdokat keressen az egészen. Olyan konstrukcióban gondolkodott, a bevételek 51%-át kapnák a játékosok, 49%-át pedig a csapataik - hozzátette, hogy David Stern és Adam Silver sem támogatta az ötletet, de szerinte pár év múlva össze lehetne hozni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus