Hírmorzsák 2021-08-21 (9:45)

Történelmi párosításokkal, 82 meccsel és európai nézőknek kedvező időpontokkal jön a 2021-22-es alapszakasz. Robert Williamsszel négy évre hosszabbít a Celtics. Klay Thompson karácsonykor térhet vissza. Millsapet a GSW és a Nets nézegeti. Öt játékossal állhat kapcsolatban a Lakers, Marc Gasol nem marad a csapatnál? A Rockets nagyon elégedett Greennel és a többi újonccal is. Harden rehabja jól halad. Korábbi sikeres szakember tér vissza a Pistonshoz. Egy GM szerint tűzijáték várható szezon közben az átigazolási piacon. 

Kijött a 2021-22-es szezon menetrendje, amely az NBA honlapján elérhető. A jubileumi, 75. évad a tervek szerint már a megszokott módon zajlik majd: 82 meccset játszanak a csapatok, az alapszakasz október 19-én indul és április 10-én zárul. 

A ligánál törekednek arra, hogy minél több történelmi párharc legyen, így például november 1-én a Knicks és a Raptors találkozik - 1946. november elsején a Knicks és a Toronto Huskies játszotta az NBA-előd BAA történetének első meccsét. December 14-18. között a három megmaradt alapító csapat, a Knicks, Celtics és Warriors öt nap alatt három televíziós meccset játszik majd egymás ellen. Január 7-én a Lakers és a Hawks találkozik abból az apropóból, hogy 50 évvel korábban, 1972. január 7-én a Lakers a Hawks ellen aratta zsinórban 33. alapszakasz-győzelmét, ami azóta is fennálló rekord.

Ami a magyar rajongóknak fontos, hogy az alapszakaszban 46 hétvégi meccset közvetítenek európai főműsoridőben, vagyis szinte minden szombaton és vasárnap. 

Egy komolyabb szerződés-hosszabbítás történt tegnap: a Boston Celtics négy évre, 54 millió dollárért lekötötte Robert Williamst, mondta el a játékos ügynöke, Kevin Bradbury Adrian Wojnarowskinak (ESPN). A Time Lord becenévre hallgató magasember októberben lesz 24 éves, első két évében sokat bajlódott sérüléssel, de a 2020-21-es évadban remekül játszott, megmutatta a potenciált, ugyanakkor a Boston nem is fizette túl - az új kontraktus Williams újoncszerződésének lejártát követően, 2022 nyarán lép életbe és 2026 nyaráig köti le a játékost. Williams a negyedik, aki idén nyáron megkapja a rookie scale hosszabbítást, de az első, aki nem a maximumot - korábban Luka Doncic, Trae Young és Shai Gilgeous-Alexander egyezett meg idő előtt a csapatával. 

Néhány kisebb igazolás: a Wizards Exhibit 10 szerződést adott Jordan Goodwinnak - a végzős hátvéd elsősorban védekezésben hasznos. A Mavericks hasonló szerződést adott a 210 centis erőcsatárnak, EJ Onunak - Onu a Summer League-ban játszott a Dallasnál, de térdsérülést szenvedett. A Knicks a dobóhátvéd MJ Walkernek adott ilyen szerződést. Várhatóan mindannyian ott lehetnek az edzőtáborban, de utána minden bizonnyal a G-Ligában folytatják. 

A Wizards two-way szerződéssel visszaigazolta az irányító Cassius Winstont, a 2020-as draft 53. választottja tavaly is ilyen kontraktussal játszott. Egy korábbi szerződéssel kapcsolatos plusz információ: Josh Hart új, hároméves szerződésének csak az első éve garantált - 2022. június 25-ig kell lehívnia a csapatnak a második évet, a harmadik év pedig játékosopciós, ugyanakkor ha Hart lehívja, a csapat attól még következmények nélkül elküldheti. 

Ramona Shelburne (ESPN) szerint a Golden State Warriorsnál úgy számolnak, hogy Klay Thompson karácsonykor, a Phoenix Suns ellen térhet vissza a parkettre. Shelburne elmondta, hogy talán pár nappal hamarabb is játékra jelentkezhet az Achilles-szakadásból lábadozó klasszis, de szerinte nem fog novemberben visszatérni, mert egy ilyen sérülés után csak tökéletes fizikai állapotba kell kerülni - pláne hogy Thompson közel két és fél évet hagy ki, a 2019-es nagydöntő hatodik meccse óta nem játszott, akkor szakadt el a térdszalagja. 

Ha már Warriors, Mike Singer (Denver Post) értesülései szerint a továbbra is csapat nélküli veterán, Paul Millsap iránt a GSW és a Nets is élénken érdeklődik. A Denvernél lejáró szerződését a csapat nem hosszabbította meg, a helyére szerződtették Jeff Greent - lehet, hogy Millsap az ő helyére megy a Brooklynhoz, de jelenleg 13 játékosuk van garantált szerződéssel, egy játékos részlegesen garantált kontraktussal, ketten nem garantálttal, és van még két drafton húzott játékosuk, akik egyelőre nem kaptak szerződést. A GSW hasonlóan áll a szerződésekkel, ugyanakkor Millsap jobb fitnek tűnik a Warriorsba, mint a Netsbe. 

A Lakersnél is egyelőre csak pletykák vannak az átigazolások körül, Marc Stein (Substack) szerint a LAL Tim Fraziert és JaKarr Sampsont igyekszik leigazolni, de továbbra is képben van Isaiah Thomas, Darren Collison és Mike James is. Frazier csereirányítóként jöhet szóba, legjobb időszakát egyébként Anthony Davis mellett töltötte 2016-ban, míg a kiscsatár-erőcsatár Sampson legutóbb Indianában játszott kiegészítő szerepkörben. Ennél fontosabb, hogy Stein információi szerint Marc Gasol jelenleg nem igazán elkötelezett az iránt, hogy kitöltse szerződése hátralévő egy évét. A szakíró nem tudja, hogy Gasol másik NBA-csapathoz akar-e igazolni, vagy bátyjához hasonlóan haza akar térni Spanyolországba, de jelenleg inkább távozna, mint maradna LA-ben annak ellenére, hogy az olimpián még ennek ellenkezőjét nyilatkozta. 

Jonathan Feigen (Houston Chronicle) szerint a Houstonnál nagyon meg vannak elégedve az 1/2-es Jalen Green Summer League-produkciójával annak ellenére, hogy csak két meccsen játszhatott. Ezeken viszont 20 pont felett átlagolt 50% feletti triplázással, de ami igazán tetszett a edzőknek, hogy a Pistons ellen remekül reagált a csapdázásokra, illetve nem ment bele Cade Cunninghammel egy különcsatába, hanem a csapat érdekeit szem előtt tartva játszott. Egyébként a másik három újonc, Alperen Sengün, Usman Garuba és Josh Christopher esetében is elégedettek a Rocketsnál, ami felveti a kérdést, hogy mi lesz John Wall perceivel és "kihasználtságával" - a korábbi All-Star Usage-ja az előző évadban 31.6% volt, ennyi labdát viszont jövőre biztosan nem fog tudni elhasználni, mert akkor a fiatalok nem tudnak fejlődni. 

A New York Postnak nyilatkozva James Harden elmondta, hogy ha mindhárom Nets-sztár egészséges és jó formában van, szerinte senki nem tudja megállítani őket. Most azon dolgozik, hogy egészségesen és jó formában fusson neki az új szezonnak és önmagát tudja adni - nagyon jól halad a rehabilitációja, és a kondíciója is alakul. 

A Detroit Pistons komoly szakemberrel erősített, visszatér a csapathoz George David és Troy Weaver GM segítője lesz. David 1996 és 2015 között már dolgozott a Pistonsnál a scouting és játékosfejlesztés területén, bajnoki címet is nyert a franchise-zal, az elmúlt hat évben pedig a Wasserman játékosügynökségnél dolgozott. 

Egy Nyugaton dolgozó GM elmondta az ESPN-nek, hogy a gárdák már most kezdik “eldobni” a 2022-es FA-piacot és máshogy akarnak erősíteni. Miután rengeteg sztár idő előtt aláírt vagy alá fog írni, opciót lehívni (Irving, Harden, Westbrook), gyakorlatilag Zach LaVine és talán Bradley Beal maradt bent nagyobb névként, a vezetők egymás között már csak “rotációjátékosok offszezonjaként” emlegetik 2022 nyarát. Ezzel összefüggésben a név nélkül nyilatkozó vezető arra számít, a 2021-22-es szezonban a megszokottnál sokkal-sokkal aktívabb lesz a cserepiac. Ide kapcsolódik, hogy jelen állás szerint mindössze három csapatnak lesz normális sapka alatti helye jövő nyáron (Pistons, Magic, Spurs), ez is abba az irányba mutat, amit a GM elmondott. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus