Hírmorzsák 2021-08-26 (11:00)

Robert Williams szerződésének elég jelentős része bónusz. Will Barton számára könnyű döntés volt a Denverben maradás. Jock Landale sztorizott a Spursös igazolásáról és Patty Millsről. Anthony Bennett és Thon Maker egy csapatban folytatja. Felére csökkent a Pelicans tévés meccseinek száma. Az aranygeneráció újabb tagja vonult vissza a spanyol válogatottból. Visszavonul Jackie MacMullan, a női kosárlabda-szakírók egyik úttörője. Megszűnik Rachel Nichols műsora, a The Jump az ESPN-en. 

A Boston Celtics nemrég írt alá négyéves hosszabbítást Robert Williamsszel, most kiderültek a részletek. Az eredeti hírek szerinti 4 év/54 millió valójában inkább 4 év/48 millió, a többi bónusz. A 2022-től induló új megállapodás első évében 10.7 milliót keres majd a center, utolsó évében 13.3 milliót, viszont az utolsó éve is garantált, nincs benne sem játékos-, sem csapatopció. Az egyik bónusz 446 ezer dolláros, és akkor kapja meg, ha adott szezonban legalább 69 meccsen lép pályára. A további extrák pedig második körbe, illetve főcsoportdöntőbe jutásért járnak, de csak ha legalább 69 meccsen játszik az alapszakaszban – első három évében Williams nagyon sokat hagyott ki sérülés miatt, ezzel a Celtics kicsit bebiztosította magát. Az Első vagy Második Védőötösbe kerülésért is jár a plusz pénz, itt már egyéb megkötés nélkül. 

Will Barton számára egyszerű döntés volt, hogy marad a Nuggetsnál, a swingman erről beszélt egy sajtótájékoztatón. A 14.7 milliós játékosopciójáról lemondó, cserébe, kétéves, 30 milliós új szerződést kapó Barton elmondta, hogy számos csapattársával folyamatosan kapcsolatban volt, és mindenki szerette volna, ha marad, ő is szeretett volna maradni, és azt is érezte, hogy a klub is folyamatosan számol vele. A jövőre nézve annyit mondott, hogy az elmúlt években egy valamit nem tudott megadni a csapatnak, hogy folyamatosan magas szinten segíthesse őket a playoffban, ezen kell javítania. 

Az ausztrál válogatott jó kezű magasembere, Jock Landale pár hete szerződött le a San Antonio Spurshöz, erről sztorizott. Megkérte az ügynökét, hogy ne nagyon zavarja, amíg az olimpián van, mert nem akar tárgyalni senkivel, nem kíváncsi arra, hogy milyen pletykákban forog a neve. Végül az ügynöke csak felhívta, mert a Spurstől konkrét ajánlat futott be, de ezt megbocsátja neki, mert a kedvenc csapata a Spurs, és leginkább náluk szeretett volna játszani. A szomszéd szobában lakó Patty Mills gratulált neki, de csak Instán, innen tudta, hogy nem rohanhat át hozzá kérdezősködni a Spursről, mert Mills éppen fókuszál a következő meccsükre, és ilyenkor nem szabad zavarni. Amikor a bronzmeccs után felültek a buszra, csapattársa azért rákérdezett, hogy miért nem kérdezett semmit az elmúlt napokban a Spursről? 24 órával a Team USA elleni elődöntő előtt egyeztek meg a San Antonióval, majd odaállt játszani a Gregg Popovich edzette amerikai válogatottal, de számára ez nem volt különleges, annyira zónában volt ő és a Boomers többi tagja is. 

Kisebb játékosmozgások történtek. A Memphis Grizzlies kitette az újoncévében 18 meccsen pályára lépett Sean McDermottot, hogy át tudja venni a Patrick Beverley-ért érkező Jarrett Culvert és Juancho Hernangomezt. A Houston Rockets Exhibit 10 szerződést (gyakorlatilag edzőtábor-szerződést) adott Tyler Bey és Daishen Nix számára – a 2020-as draft 36. helyén húzott Bey eddig Dallasban játszott, az újonc Nix pedig a Rockets 1/2-ese, Jalen Green csapattársaként a G-Liga fejlesztőcsapatában, az Ignite-ban. Az Indiana Pacers kitette a two-way szerződéssel rendelkező Amida Brimah-t, hogy ugyanilyet adjon DeJon Jarreau-nek. 

Két ismert NBA-játékossal erősített a Hapoel Jerusalem, Amar’e Stoudemire korábbi klubja. A korábbi 1/1-es Anthony Bennett mellett Thon Maker is az izraeli csapathoz igazolt – itt egyébként lesznek ismerős harcok, hiszen a korábban 157 NBA-meccset játszó Sean Kilpatrick és a G-Ligában próbálkozó Jalen Adams is a gárdát erősíti A Hapoel Eilat is egy ismertebb névvel, Justin Pattonnal erősít, a centert 2017-ben 1/16-on vitte el a Minnesota, de négy év alatt összesen 22 meccsen lépett pályára, ebből 13 alkalommal a 2020-21-es évadban a tankoló Rocketsban. 

A New Orleans Pelicans tavaly 20 mérkőzésen került képernyőre, az idei szezonban azonban mindössze 10 összecsapásukat közvetítik a tévék. Hiába lett új vezetőedző Willie Green személyében, és játszik náluk Zion Williamson és Brandon Ingram, úgy tűnik, hogy a tavalyi borzasztó szezonjuk miatt erősen csökkent irántuk az érdeklődés. 

Pau és Marc Gasol után egy újabb spanyol legenda, Sergio Rodriguez jelentette be, hogy visszavonul a válogatottól. Az NBA-ben 358 meccs erejéig megfordult, 35 éves irányító 2004-ben még U18-as EB-t nyert a spanyol nemzeti csapattal, 2005-ben pedig bemutatkozott a felnőttek között, és az Aranygeneráció tagjaként részese volt szinte minden sikernek: a 2006-os világbajnoki címnek, a 2012-es olimpiai ezüstnek és a 2016-os bronznak, emellett a 2015-ös Európa-bajnoki címnek, a 2007-es ezüstnek, illetve a 2013-as és 2017-es bronznak is. 

Végül két, női szakírót érintő hír. Az egyik úttörő, a számos dokumentumfilmben, többek között a The Last Dance-ben is többször megszólaló Jackie MacMullan visszavonul. 1982-ben kezdett el dolgozni a Boston Globe-nál, ahonnan 2010-ben ment át az ESPN-hez, ahol szenior íróként tevékenykedett, folyamatosan szakértett a The Jumpban, a SportsCenterben és az Outside the Lines műsorokban. Emellett 900 alkalommal szerepelt az Around the Horn kerekasztal-beszélgetésben – itt is fog búcsúzni augusztus 31-én. MacMullan 2010-ben kapta meg a Hírességek Csarnokától a Curt Gowdy Media Awardot, 2019-ben a PEN/ESPN közös díját vehette át, ő az első női szakíró, aki mindkét rangos szakmai elismerést begyűjtötte.  Az ESPN köszönetet mondó közleményében azt emelték ki, hogy mindemellett rengeteget köszönhet neki a csatorna többi szakírója és szerkesztői is, akiket folyamatosan segített és mentorált. 

Az ESPN-nél pár hete nagy vihart kavart egy 2020-as kiszivárgott felvétel, amelyen Rachel Nichols gyakorlatilag azzal vádolta meg Maria Taylort, hogy el akarja venni a helyét a playoff-meccseken, és a csatorna vezetőségét is támadta, amiért szerinte rosszul értelmezi az esélyegyenlőséget, miközben neki ugyanilyen nehéz volt nőként érvényesülni az elmúlt években a férfiak dominálta ESPN-nél. Nicholst akkor azonnal kivették a nagydöntős meccsek élő közvetítéseiből, Taylor szerződése azóta lejárt és távozott is, most pedig az ESPN meg is szünteti a The Jump című műsort, ahol a két műsorvezető váltotta egymást és 2016 óta Nichols első számú munkája volt. Emellett Nichols minden más tévés megjelenését is határozatlan időre szüneteltetik, ugyanakkor továbbra is az ESPN alkalmazásában marad. Az ESPN vezérigazgató-helyettese, David Roberts szerint kölcsönös megegyezéssel jutottak el ehhez a megoldáshoz, egyúttal kiderült az is, hogy a The Jump helyett másik délutáni showműsort indítanak, részletek még nem ismertek. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus