Hírmorzsák 2021-08-31 (9:30)

Rajon Rondo a Lakersben, IT-t "golyózta ki", a csapat érdeklődik DeAndre Jordan iránt is. Darren Collison próbajátékon a GSW-nél. Thad Youngot a Suns kerülgeti, Paul Millsapet legalább négy csapat. A háttérben nagy harc dúlt Lauri Markkanenért. A Blazers Dillon Brookst nézegette, mielőtt megszerezték Nance-t. Ben Simmons cseréje már biztos, a hová-mikor a kérdéses? Juancho Hernangomez nem marad Memphisben? A Nuggets és Aaron Gordon között közel a megállapodás az idő előtti hosszabbításról. CJ McCollum szerint nem fog eltűnni az NBA-középosztály. Bajban az amerikai helyi kábeltévék. 

A korábbi híreknek megfelelően az Atlanta Hawksnál Memphis Grizzliesnél kivásárolt veterán irányító, Rajon Rondo aláírt volt csapatához, a Los Angeles Lakershez. A 2020-as bajnokságot megnyerő csapatban fontos szerepet játszó Rondo veteránminimumért, 2.6 millió dollárért szerződik le, ennyivel kevesebbet kell majd kifizetnie a Grizzliesnek az eredetileg a 2021-22-es évadra szóló 7.5 milliós kontraktusából. A Lakersnek ezzel az igazolással be is telt a játékoskerete. Jon Krawczynski (The Athletic) szerint mielőtt Rondo elérhetővé vált, Isaiah Thomas volt az első számú jelöltjük a csereirányító-pozícióra. 

Ide kapcsolódik, hogy DeAndre Jordan kivásárlását már gyakorlatilag tényként kezelik a tengerentúlon, a Bleacher Report információi szerint a Los Angeles Lakers élénken érdeklődik is a korábbi All-Star center iránt, amint a procedúra lezajlott. DAJ 2019 nyarán kötött négyéves, 40 milliós szerződést, a Lakerses igazolásának az adna pikáns ízt, hogy korábban tíz évet játszott a Clippersben. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy helyet kellene csinálni neki és valakit el kellene küldenie vagy cserélnie a Lakersnek – elképzelhető, hogy az egyes hírek szerint elvágyódó Marc Gasol helyére érkezhet. 

Egy másik veterán irányító, a két éve vallási okok miatt váratlanul visszavonuló Darren Collison körül is folyamatosak a pletykák, hogy visszatérne a ligába, most viszont Chris Haynes (Yahoo! Sports) konkrétumot is hozott: Collison a héten a Golden State Warriorshoz megy próbajátékra. Ehhez kapcsolódik, hogy Monte Poole (NBC Bay Area) szerint nem valószínű, hogy Avery Bradley a Warriorsnál folytatja. 

Shams Charania (The Athletic) szerint Thaddeus Young iránt is akad érdeklődő. A DeRozan-cserében San Antonióba kerülő veterán, de kifejezetten jó fizikai állapotban lévő (legutóbb 68 meccsen 12 pont, 6 lepattanó és 4 gólpassz felett átlagoló) és igen jó szellemiségű erőcsatárért a Phoenix Suns készül cserélni. Paul Millsap iránt is egyre erősebb a verseny, a Brooklyn Nets, Golden State Warriors, Chicago Bulls és Los Angeles Clippers is kapcsolatban áll vele. 

A The Athletic szakírója szerint Lauri Markkanenért a háttérben óriási harc dúlt, a Bulls konkrét sign and trade ajánlatokat kapott a Maverickstől, Pelicanstől, Timberwolvestól, Spurstől, Kingstől és a Celticstől is, de mindegyiket elutasította. Eredetileg úgy volt, hogy a DeRozan-ügylet részeként San Antonióba megy, de a Bulls végül innen is kivette, így került végül Clevelandbe. 

Hasonlóan érdekesen alakult Larry Nance Jr. Portlandbe kerülése, a Blazers ugyanis eredetileg Dillon Brooksért készült ajánlatot tenni a Memphisnek, amikor befutott a Nance-lehetőség – azt nem tudni, hogy a Grizzlies mit kért, vagy kérhetett volna Brooksért. 

És még egy kis Charania: rivális GM-ek elmondták, hogy jelenleg a Sixers azt kommunikálja az érdeklődőknek, hogy nekik az is megfelelő, ha Ben Simmons náluk tölti a 2021-22-es évadot, de Simmons elcserélése már nem kérdés, csak a megfelelő pillanatra várnak. A 76ers tárgyalt a Minnesotával, de itt harmadik csapatra lett volna szükség, mert Daryl Morey-ékat nem érdekelte a Russell-Beasley-McDaniels csomag, illetve állítólag a Raptors is képben volt. A Philly első helyen Damian Lillardöt szeretné megszerezni, de őt egyelőre nem adja a Portland. 

A Phillyhez kapcsolódik, hogy a második körben, 53. helyen draftolt magasember, Charles Bassey és a 76ers nem tudott megegyezni egy többéves újoncszerződésben, ezért várhatóan csak egyéves, nem garantált szerződést kötnek a felek. Érdekesség, hogy a csapatnak még van egy szeptemberben lejáró 8.7 milliós trade exceptionje. 

Az egyik helyi szakíró, Evan Barnes (Memphis Commercial Appeal) szerint a Patrick Beverley-ért kapott egyik játékos, Juancho Hernangomez várhatóan nem marad a Memphis Grizzliesnél. A Grizzlies nem kérte meg a spanyol válogatott magasembert, hogy vegyen részt fizikai felmérőn, ugyanígy jártak el Rajon Rondóval, akit aztán el is engedtek. Hernangomeznek még kétéves, körülbelül 12 millió szerződése van, de ebből a második, 2022-23-as év nem garantált. Itt azért meg kell jegyeznünk, hogy Hernangomez lábsérüléssel bajlódott az utóbbi időszakban, erre hivatkozva a Timberwolves az utolsó pillanatban ki is húzatta a spanyol olimpiai keretből – a sérülés, vagy a játékos és a spanyol szövetség szerint indokolatlan Wolves-döntés okozta mentális probléma miatt az is elképzelhető, hogy a Grizzlies egyszerűen csak türelmesebb vele. 

A Denver Nuggets és Aaron Gordon között kölcsönös az érdeklődés, hogy a 2022 nyarán lejáró szerződését idő előtt meghosszabbítsák, és Mike Singer (Denver Post) szerint a felek optimisták is azzal kapcsolatban, hogy mindez napokon belül megtörténik. Gordon négyéves, 88 milliós hosszabbításra lehetne jogosult, de egyes források szerint inkább 2-3 éves, évente 20-21 millió dollárról szóló szerződésben gondolkodnak a felek. 

Jake Fischer (B/R) kérdezte meg CJ McCollumot, a játékosszakszervezet új elnökét arról, hogy fennáll a veszélye az NBA-középosztály eltűnésének azzal, hogy egyre több játékos kapja meg a sapka 30-35%-át jelentő nagy fizetést, így egyre kevesebben kapnak teljes MLE-t, vagy a fölötti összeget. Hamarosan új kollektív szerződést kell összerakni, és McCollum szerint oda fognak figyelni erre a problémára, de szerinte ez összetettebb. A csapatok át szokták lépni a luxusadós határt, vagyis nem arról van szó, hogy spórolnának a játékosfizetéseken, de ha már luxusadót, sőt sok esetben ismétlődő luxusadót fizetnek, akkor próbálják minél okosabban felépíteni a keretet, hogy ez a plusz kiadás megtérüljön.

Emiatt mennek rá a 25-30 millió játékosokra, mert ahhoz, hogy bajnoki címet nyerj, sztárjátékosokkal kell kezdened a csapatépítést. Viszont úgy látja, hogy a kiegészítőknek is jut hely ezekben a csapatokban, és ha nem is keresnek 30 milliókat, mindenkinek szüksége van rájuk, elég megnézni, hogy a Bucksnál Connaughton, Portis vagy Tucker mekkora szerepet játszott a bajnoki címben. Emiatt szerinte a középosztály nem fog eltűnni, mert ezeknek a játékosoknak is muszáj előbb-utóbb jó szerződést adni, de a játékosszakszervezet arra nem lehet hatással, hogy egyes gárdák konkrétan kinek mennyi fizetést fognak adni, ez csapatdöntés. 

A médiafogyasztási szokások átalakulásával komoly probléma merült fel, ami egyre inkább érinti az amerikai major sportokat: a helyi kábeltelevíziók sportközvetítéseinek nézettsége drasztikusan csökken, mivel a nézők egyre inkább a streamelés felé fordulnak. A profi baseball-liga (MLB) néhány csapatánál a helyi kábeltévéktől jövő pénz akár a bevételeik felét is jelentheti, így az egyik csatorna vezetője szerint már ott tartanak, hogy „ég a ház”. Az NBA-t is érintheti a probléma, az ő képviselőik is részt vettek az utóbbi hetekben zajló egyeztetéseken, tárgyalásokon, hogy miként lehetne orvosolni a problémát és új üzleti modellt felállítani. John Ourand (Sports Business Journal) szerint egyértelműen az a jövő, hogy a helyi csatornák is előfizetéses modellben fogják streamelni a mérkőzéseket, a felvezető és értékelő műsorokat, ugyanakkor az átállás és a nézők átterelése hosszabb időt venne igénybe, ami a csapatok bevételeinek átmeneti csökkenésével járna. 

Végül Gayle Benson, a New Orleans Pelicans többségi tulajdonosa maradt, aki sürgősen 1 millió dollárt adományozott a várost és környékét erősen sújtó Ida hurrikán károsultjainak. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus