Hírmorzsák 2021-09-03 (9:30)

Millsap a Netsben, LMA is oda tart? Dennis Smith Jr. Portlandben kap egy esélyt, Isaiah Thomas és két másik veterán Dallasban próbálkozik. Darren Collison ott lehet a GSW edzőtáborában. Desmond Bane máris ügynököt vált. A GSW meg akarja nézni, hogyan működhetnek együtt a fiatalok és a veteránok, ezért sem érdekli őket egyelőre Simmons. Wiggins bajba kerülhet a friscói vakcinaszabályok miatt. A Raptors közel került a hard caphez. A Pels csarnoka megúszta a hurrikánt. Horry sztorizott Jao Mingről. Új becenevet kapott a veteránokkal teletűzdelt Lakers. 

A tegnapi nap folyamán egy komolyabb átigazolás történt, Paul Millsap a Netsnél folytatja, illetve egyre valószínűbb, hogy LaMarcus Aldridge is visszatér, várhatóan szintén Brooklynban. 

Dennis Smith Jr. is új csapatot talált, a Portland Trail Blazerstől kapott szerződést – igaz, csak egy edzőtáborra szólót. A 2017-es drafton 9. helyen elkelt játékos karrierje az utóbbi időben lejtmenetbe kapcsolt, a 2019-es Porzingis-cserében Dallasba került hátvéd sokat volt sérült, illetve nem is nagyon fejlődött a játéka – tavaly 23 meccsen lépett pályára a Knicksben és a Pistonsban, nem véletlenül nem volt eddig csapata. A Blazersnek jelenleg 13 garantált szerződése van, így Smith (utolsó?) lehetőséget kap, hogy megragadjon a keretben és vele együtt az NBA-ben. 

Csütörtökön a Dallas Mavericksnél három ismert veterán, Isaiah Thomas, Lance Stephenson és Monta Ellis is megmutatta magát. Thomas már a Lakersnél is próbálkozott és a kiszivárgott információk szerint teljesen felépült csípősérüléséből, remek formában játszott, és Rondo képbe kerüléséig őt tervezték leigazolni. A Mavsnél kaphat végül kontraktust, de lehet, hogy végül máshol köt ki – a Dallasnál ugyanis jelenleg 14 játékos garantált, Moses Brown pedig részlegesen garantált szerződéssel rendelkezik, de ez könnyen változhat, ha például Goran Dragic-ért cserélnek, kérdés, hogy addig nem fut-e be egy jobb ajánlat Thomas számára. 

A másik két játékos esete érdekesebb, hiszen Stephenson utoljára két éve játszott az NBA-ben, utána Kínában kosarazott, a 2020-21-es évadban viszont sehol nem játszott, míg az idén októberben 36-ot töltő Ellist 2017 nyarán engedte el az Indiana Pacers, azóta nem játszott sehol – érdekesség, hogy anno stretch provisionnel vásárolták ki, ami a Pacers sapkáját még az előttünk álló 2021-22-es évadban is nyomni fogja 2.2 millió dollárral. 

Korábban már szó volt róla, hogy Darren Collison a Warriorshoz megy próbajátékra, a két éve ereje teljében váratlanul visszavonuló hátvéd szerdán együtt is dolgozott Steph Curryvel és Jordan Poole-lal a GSW edzőbázisán. Várhatóan edzőtábor-szerződést ajánlanak neki, a GSW tervei szerint a keret 15. helyét és a második two-way helyet szabadon hagyják, amiért az edzőtáborba meghívott játékosok így reális eséllyel küzdhetnek meg. Ha Collison ott lesz az edzőtáborban, akkor várhatóan Gary Payton II és Mychal Mulder ellen kell majd bizonyítania. 

A Utah Jazz a kispadon erősített, Irv Roland is csatlakozott Quin Snyder stábjához. Roland 2004-ben kezdett el dolgozni a Bostonnál videóelemzőként, majd ugyanezt a munkát végezte New Orleansban 2005 és 2010 között. 2013 és 2017 között a Sunsnál, 2017 és 2019 között a Rocketsnál volt segédedző. 

A Grizzlies sikeres első évet zárt újonc hátvéd-kiscsatára, Desmond Bane ügynököt váltott, elhagyta az SAC Sportsot. Valószínűleg nem lehetett megelégedve a képviselettel, mert ilyen hamar nem szoktak ügynököt váltani a fiatal játékosok, általában a harmadik év végén, az idő előtti hosszabbítások környékén fordul ez elő. 

Az elmúlt napok vezető híre volt Ben Simmons sagájának alakulása, ide kapcsolódik Anthony Slater (The Athletic) információja. A szakírónak több forrás is megerősítette, hogy soha nem voltak komoly tárgyalások a Warriors és a 76ers között. Daryl Morey felhívta a GSW-t is, és felajánlotta Simmonst Andrew Wigginsért, James Wisemanért, a 2021-es draft 7. és 14. pickjéért, illetve két későbbi elsőkörösért, de a Warriors még csak nem is gondolkodott az ajánlaton, azonnal elutasították. Slater szerint a Warriors egyáltalán nem is hallgat semmiféle olyan ajánlatot a szezon kezdetéig, amelyben veterán játékos érkezne fiatalokért és pickekért, mert Joe Lacob tulajdonosnak az a meggyőződése, hogy a fiatalok, főként James Wiseman és Jonathan Kuminga hidat képezhetnek a Curry-éra és a jövő sikeres Warriorsa között. 

A tegnapi Hírmorzsában írtunk arról, hogy New Yorkban és San Franciscóban a hazai játékosok csak oltottan léphetnek be a csarnokokba (ez vonatkozik az edzőcsarnokokra is), ez pedig komolyan érintheti a Warriorst, ugyanis Andrew Wiggins tavaly azt nyilatkozta, hogy nem oltották be, és addig nem is akarja felvenni az oltást, amíg nem kényszerítik rá

Bobby Marks (ESPN) cap-szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Toronto Raptors mindössze 155 ezer dollárral állhat a hard capet jelentő 143 millió dolláros küszöb alatt. Bár a garantált bértömeg „mindössze” 133.5 millió dollár, a nem-garantált szerződésekkel, a Gary Trent Jr. új szerződéséből adódó esetleges bónuszokkal, illetve a 2014 óta Európában játszó Nando de Colónak minden évben folyamatosan megadott QO-val könnyen nehéz helyzetbe navigálhatják magukat. 

Bár az Ida nagy pusztítást végzett a térségben, szerencsére a New Orleans Pelicans csarnoka kisebb sérülésekkel megúszta a hurrikánt, amiket ki tudnak javítani és sem alapszakasz-, sem előszezon-meccset nem kell máshová vinniük. 

Robert Horry a Road Trippin’ podcastben beszélgetett Channing Frye-jal és Richard Jeffersonnal. Horry arról beszélt, hogy Jao Ming elképesztő kosár IQ-ja mennyire feledésbe merült – szerinte ha nem sérül meg, akkor minden idők egyik legjobb NBA-játékosa lehetett volna, mert a képességei megvoltak és kiválóan tudta is azokat használni. Ha nem játszottál ellene, nagyon nehéz elképzelni, milyen nagy és erős volt – nem volt szüksége arra, hogy terrorizálja az ellenfelet, egyszerűen eldöntötte, hogy akkor ő most ezt a tempót bedobja, és nem tudtál semmit tenni ez ellen. Az is feledésbe merült, hogy egy idő után a Rocketsban már Jao dobta a technikaikért megítélt büntetőket, annyira biztos kézzel rendelkezett. Mivel Horry anno két bajnoki címet nyert a Rockets színeiben, könnyen kapcsolatot tudott vele teremteni - mielőtt találkoztak és leültek beszélgetni, azt hitte, hogy Jao angolul sem beszél igazán jól, ehhez képest a vége az lett, hogy olyan régi NBA-játékosokról és játékukról beszélt neki Jao, akikről Horry addig még csak nem is hallott. 

Végül egy vicces, de beszédes új becenévről is essen szó. Michael Scotto (Hoopshype) podcastjében arról beszélt, hogy amikor elkezdtek jönni a hírek arról, hogy DeAndre Jordant kivásárolhatja a Nets és a veterán center a számos idős játékost soraiban tudó Lakersbe igazolhat, az egyik keleti csapat név nélkül nyilatkozó GM-je azt mondta neki, hogy reméli, hogy Jordan valóban elmegy ebbe az „AARP-csapatba, vagy nevezzük inkább LAARP-nek”. Az AARP az American Association of Retired Persons rövidítése, az Egyesült Államok egyik legnagyobb, 50 év felettieket tömörítő érdekvédelmi szervezete... 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus