Hírmorzsák 2021-09-06 (10:00)

Yogi Ferrellt kitette a LAC, Frank Ntilikina Bolognában folytathatja. A jelenleg elérhető, ismertebb szabadügynökök listája. Újabb Antetokounmpo Milwaukee-ban? MPJ nem aggódik a denveri hosszabbítás miatt. Lowry a bajnoki címért ment Miamiba. Doncic dicsérte Kiddet. Mike James nehéz helyzetbe került Moszkvában. Véget ért a BIG3-szezon, íme a díjazottak. Tunézia megvédte Afrika-bajnoki címét. 

A Los Angeles Clippers elengedte Yogi Ferrellt. A hátvéd áprilisban kapott tíznapos szerződést, majd többéves szerződést kötött, azonban ez az idei szezonra nem volt garantált, így a LAC következmények nélkül szabadulhatott meg tőle – amint lekerül a waiverről, korlátozás nélküli szabadügynökké válik. A Clippersnek így jelenleg 14 garantált szerződésű játékosa van, Jay Scrubb two-way kontraktussal rendelkezik, Amir Coffey-nak megadták a two-way minősítő ajánlatot, George Kinggel pedig egy Exhibit 10, gyakorlatilag edzőtábor-szerződést írtak alá. 

A 2017-es draft 9. választottja, Dennis Smith Jr. a ligában maradásért küzdhet Portlandben, míg ugyanennek a börzének a 8. pickje, Frank Ntilikina valószínűleg egy időre ki is kopik az NBA-ből. Az újoncszerződése négy évét a Knicksnél töltő hátvéd védekezésben jól festett, de a dobásai a minimumot se ütötték meg, jelenleg nincs is csapata. Az olasz bajnok Virtus Bologna érdeklődik iránta, de beszédes, hogy ők is csak a bélfertőzés miatt 1-2 hónapra kidőlő Nico Mannion pótlására hoznák oda – az NBA-ben is jól ismert új vezetőedző, Sergio Scariolo csak annyit erősített meg, hogy valóban olyan helyettest keresnek, aki fiatal, és a jövőben is a csapat tagja maradhat. 

Érdemes egyébként egy pillantást vetni arra, hogy kik szabadok még a piacon. A legismertebb nevek:

Irányítók: Jeff Teague, Ryan Arcidiacono, Isaiah Thomas, Brad Wanamaker, Quinn Cook, Dante Exum, Tim Frazier, Brandon Goodwin. 

Dobóhátvédek: Avery Bradley, Terrance Ferguson, JJ Redick, E’Twaun Moore, Tyler Johnson, Pat McCaw, Iman Shumpert, Jerome Robinson, Garrison Mathews, Langston Galloway, Sindarius Thornwell, Denzel Valentine.

Kiscsatárok: Chandler Hutchison, James Ennis, Glenn Robinson III, Alfonso McKinnie, Timothe Luwawu-Cabarrot, Stanley Johnson, Justin Jackson, Caleb Martin, Andre Roberson, Darius Miller, Wes Matthews. 

Erőcsatárok: Rondae Hollis-Jefferson, Ersan Iljasova, Anthony Tolliver, DJ Wilson, Noah Vonleh, Mike Scott, JaKarr Sampson, Patrick Patterson, Gary Clark, Juwan Morgan, Jontay Porter.

Centerek: DeMarcus Cousins, Jordan Bell, Bismack Biyombo, Alize Johnson, Isaiah Hartenstein, Ed Davis, Aron Baynes, Harry Giles, Norvel Pelle, Luke Kornet, Meyers Leonard. 

Elképzelhető, hogy Alex Antetokounmpo is a Milwaukee Buckshoz kerül. A Bucks Instája pár napja kitett képeket, amin néhány játékos a klub edzőcentrumában dolgozik, és Alex is rajtuk volt. Az edzőtábor-keretben még lehet hely a számára, illetve a csapat egyik two-way helye is szabad még. 

A Spurs 12. helyen húzott újonca, a még mindig csak 18 éves Joshua Primo többéves cipőszerződést kötött a Nike-val. 

Michael Porter Jr. nem aggódik a Denverrel kötendő idő előtti hosszabbítása miatt, ezt az érintett mondta el Mike Singernek (Denver Post). Porter rábízta magát az ügynökére, Mark Bartelsteinre, és úgy látja, hogy jól haladnak a tárgyalások a csapattal – meg is mondta neki, hogy a saját tempójában haladjon a tárgyalásokkal, nem kell sietni sehová. Porter egy ötéves, 168 millió dolláros hosszabbításra lenne jogosult, de a Nuggets ennyit vélhetően nem fog adni neki korábbi súlyos hátsérülése miatt, emiatt húzódik a megegyezés. 

Kyle Lowry a bajnoki cím esélye miatt igazolt Miamiba, ezt a veterán irányító CJ McCollum podcastjében mondta el. Lowry számára csak a bajnokság a siker, minden más bukás, ugyanezt a hozzáállást látja a Heatnél is, ráadásul Jimmy Butler személyében egy jóbarátja is a csapatnál van. Ő már csak a bajnoki címekért játszik, a szabadügynöksége alatt is csak azt nézte, hol nyílik erre a legnagyobb esélye, ezért döntött a Heat mellett. A Miamihoz kapcsolódik, hogy Ira Winderman (Sun Sentinel) szerint a nyári ligában komolyat villantó és two-way szerződést is kapó újonc, Marcus Garrett lehet a kispad védőspecialistája, KZ Okpalától veheti el ezt a szerepkört. A Miami annak idején három másodikköröst adott fel Okpaláért, de első két szezonjában borzasztóan dobott, ráadásul Garrett játékstílusa jobban is illik a csapatba. 

A Dallas Morning Newsnak nyilatkozva Luka Doncic „kiváló lehetőségnek” nevezte, hogy együtt dolgozhat Jason Kiddel – szerinte a Dallas új vezetőedzője remek edző és emellett nagyon sokat tud arról, hogy a pályán hogyan is kell vezetni egy csapatot, ez pedig segíteni fogja a fejlődését. Doncic hozzátette, hogy mindig is a bajnoki címért akar harcolni – nem tudja, mit hoz a szezon, lehet, hogy kell még 1-2 játékos, de biztos benne, hogy az elejétől ott lesznek és harcolni fognak. Az olimpiáról azt mondta, hogy a negyedik hely a létező legrosszabb: amikor megverték Litvániát a selejtezőkön, érezték, hogy sokra hivatottak, és ez még nem a plafon – később is a válogatott rendelkezésére fog állni, ez számára nem is kérdés. 

Továbbra sem oldódott meg Mike James ügye. A legutóbb a Brooklynban játszó amerikai hátvéd csak a CSZKA Moszkva engedélyével mehetett át az NBA-be idén tavasszal, miután összekülönbözött a vezetőedzővel. A megállapodás úgy szólt, hogy amíg Jamesnek lesz csapata az NBA-ben, addig a CSZKA-val futó, 2023-ig szóló szerződése szünetel, ám a Netsszel kötött kontraktusa véget ért, újat pedig nem tudott kötni, így a CSZKA visszarendelte Moszkvába. Mindkét fél szeretne közös megegyezéssel szabadulni a kötelékből (helyére le is igazolták már Alex Shvedet), de a pénzügyi részen megy a vita – James külön is edz az első csapattól, ugyanakkor meg kell jelennie a klubnál, pár napja a második csapattal pályára is lépett egy edzőmeccsen. 

A visszavonuló Luis Scola után az argentin nemzeti csapatot több, mint 10 évig (2005 és 2010, illetve 2015 és 2021 között) irányító Sergio Hernandez is úgy döntött, hogy távozik posztjáról. A legtöbb győzelmet arató argentin szövetségi kapitány irányításával a válogatott 2008-ban olimpiai bronzot, 2019-ben világbajnoki ezüstöt és Pán-Amerikai Játékokat nyert, legutóbb a tokiói olimpián a negyeddöntőben kapott ki az ausztráloktól. A szakember úgy nyilatkozott, hogy boldogan és nyugodtan távozik, mert úgy érzi, hogy véget ért egy korszak, és egy új edzőnek kell elkezdenie a következőt, míg a szövetség elnöke, Fabian Borro annyit tett hozzá, hogy ez nem végső búcsú, inkább egy „később látjuk egymást” búcsú, de most egy új szakasz kezdődik a válogatott életében, amelyet ott kell tartani a világ elitjében. 

Véget ért a BIG3-szezon, a Trilogy megvédte bajnoki címéta gárdát idén Stephen Jackson, Jarrett Jack, James White, Isaiah Briscoe, Amir Johnson és Devin Sweetney alkotta. Az MVP-címet zsinórban másodszor nyerte meg Joe Johnson, Kevin Murphy és Jarrett Jack megosztva lett az Év Újonca, Isaiah Briscoe a legjobb cserejátékos, Larry Sanders pedig az Év Védője. 

Végül az Afrika-bajnokság maradt, amelyet a címvédő Tunézia nyert meg, akiknek az elmúlt 10 évben ez már a harmadik bajnoki címe. A döntőben Elefántcsontpartot győzték le 78-75 arányban, a korábbi Dallas Mavericks-center, Salah Mejri 22, illetve az Euroligában játszó, honosított Michael Roll 18 pontjára támaszkodva. A bronzmeccsen a 30 pontot jegyző Gorgui Dieng vezetésével Szenegál 86-73-ra legyőzte a Walter Tavares húzta Zöld-foki Köztársaság csapatát. A torna álomötösébe a tunéziai MVP, Makram Ben Romhdane, a szintén tunéziai Omar Abada, az elefántcsontparti Matt Costello, Dieng és Tavares került be. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus