Hírmorzsák 2021-09-15 (9:30)

John Wall már nem lép pályára a Rocketsban, Dante Exumot visszaigazolhatják. Gordon és a Nuggets négy évre hosszabbít. Bolmarót leigazolta a Wolves, Ntilikina a Dallas radarján. Troy Weaver nem lazsált első detroiti évében. Két hátvédjével is hosszabbíthat a Bucks. Nem kötelező a játékosok oltakozása, de nem lesz könnyű dolga annak, aki nem kér vakcinát. Kijött a G-Liga idei, szokatlan menetrendje. Kareem együtt örül LeBronnal, ha megdönti a pontrekordját. 

John Wall és a Houston Rockets megegyezett abban, hogy a veterán irányító már nem lép pályára a csapatban, közösen próbálnak meg új állomáshelyet találni – jelentette Shams Charania (The Athletic). Nem az irányító kért cserét, hanem a klubvezetés jelezte, hogy a hosszabb távú tervekben már nem szerepel. Ha nem sikerül gyorsan csapatot találni számára (ez a valószínűbb forgatókönyv), akkor egyfajta mentorként ott lesz a felkészülés kezdetétől a csapat körül, részt vesz az edzéseken, de a játékát nem kockáztatják meg. Wall idén 44.3 milliót, jövőre 47.4 milliót fog keresni, ezt a Houston értelemszerűen nem akarja kivásárolni, viszont jelenleg negatív a csereértéke, azaz értéket kell adni mellé, vagy más ballasztot kell befogadni az esetleges csere másik oldalán. Tim MacMahon (ESPN) később annyit tett hozzá, hogy információi szerint a Rockets nem akar elsőköröst beáldozni azért, hogy Wallt el tudja passzolni, és leghamarabb a 2022-es offszezonban foglalkozhatnak a kivásárlással – előfordulhat, hogy az amúgy egészséges Wallt nem fogjuk látni a 2021-22-es évadban. 

A Houstonhoz kapcsolódik, hogy szeretnék visszahozni a csapathoz a szabadügynökké vált Dante Exumot. Az ausztrál irányító hét éve játszik az NBA-ben, de rengeteget volt sérült, a legutóbbi szezonban is hat meccsen játszhatott még a Cavsben, majd a Harden-cserében Houstonba kerülve a Rocketsnál egyszer sem tudott pályára lépni. Az olimpián viszont remekelt a bronzérmet nyerő ausztrál válogatottban, a Rocketsnál pedig úgy gondolják, hogy adnak neki még egy esélyt, hogy felépíthesse magát. 

Aaron Gordon és a Denver Nuggets megegyezett az idő előtti hosszabbításról, négy évre összesen 92 millió dollárt kap majd a tavasszal érkezett csatár. Korábban már lehetett hallani arról, hogy közel vannak a megegyezéshez, akkor két-hároméves hosszabbítást emlegettek – a végleges kontraktus 2022 nyarán indul és 2026 nyaráig tart, a 2025-26-os szezon pedig játékosopciós. Valószínűleg egyébként csak 88 millió körül kereshet, a többi olyan bónusz, amit nehéz lesz elérnie. 

A Minnesota Timberwolves a várakozásoknak megfelelően újoncszerződést adott a 2020-as draft 23. helyén húzott Leandro Bolmarónak. A hátvéd az előző szezont a Barcelonában töltötte, ahol bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett, illetve az ACB-ben megválasztották a leglátványosabban játszó kosarasnak is – várhatóan 2.35 millió dollárról indul az új szerződése, négy év alatt összesen 11.8 milliót kereshet. 

Marc Stein (Substack) szerint a Dallas Mavericks a napokban várhatóan bejelenti Frank Ntilikina leigazolását, a gárda periméter-védekezését szeretnék megerősíteni az ebben kifejezetten jó francia hátvéddel. 

Történt egy-két kisebb igazolás is. Caleb Martin two-way szerződést kötött a Miami Heattel – első két évét Charlotte-ban töltötte. A New Orleans Pelicans edzőtábor-szerződést adott Jared Harpernek és James Banks III-nek – Harper tavaly nyolc meccsen játszott a Knicksben, a 2020-ban nem draftolt Banks pedig Izraelben kosarazott. A Pistons Derrick Walton Jr.-nak adott Exhibit 10 kontraktust – ő a Michigan Egyetemen játszott 2017-ig, a 2019-20-as évadban pedig három meccsen pályára lépett már a Detroitban. 

Ha már Pistons egy igen érdekes adat. Pár napja a Detroit elcserélte Sekou Doumbouya-t, ami azt jelenti, hogy Troy Weaver kicsit több, mint egy év alatt a komplett keretet kitakarította – az új GM-et 2020. június 18-án nevezték ki Detroitban, és az akkori csapatból már senki nincs a jelenlegi keretben. 

A néhány napja Achilles-szakadást szenvedett hátvéd, Edmond Sumner sikeres műtéten esett át, ezt csapata, az Indiana Pacers közleményben jelentette be. 

Eric Nehm (The Athletic) információi szerint a Milwaukee Bucks még az október 18-ai határidő előtt hosszabbíthat 2022-ben lejáró szerződésű hátvédjeivel, Donte DiVincenzóval és Grayson Allennel. DiVincenzo várhatóan többéves, 50 millió körüli szerződésre számíthat, Allen ennél jóval kisebbre. 

Donovan Mitchell szerint minden tisztelete a főcsoportdöntőbe jutott csapatoké, de ha egészségesek maradnak, és az ő bokája sem rakoncátlankodik, akkor bejutottak volna a döntőbe. Sam Amickkel (The Athletic) beszélgetett a Jazz All-Starja, ahol elmondta, hogy szerencsére a bokasérülése teljesen rendbe jött. 

Az Oklahoma City Thunder nagy erőkkel próbálta átvinni az NBA-be az Anadolu Efes szerb irányítózsenijét, Vaszilje Micicset, de az Euroliga MVP úgy döntött, hogy egyelőre marad Európában – azon belül az Euroligát megnyerő Efesnél, ugyanis a CSZKA Moszkva is vadászott rá. Micics szerint döntésében az játszott fontos szerepet, hogy részt akart venni az olimpiai selejtezőn július elején és csak augusztusban tudott volna leszerződni a Thunderhez, azt pedig nem akarta megkockáztatni, hogy szerződés nélkül esetleg komolyabban megsérüljön. 

Az NBA nem kötelezi arra a játékosokat, hogy beoltassák magukat, ezt ligaközeli források mondták el Adrian Wojnarowskinak és Baxter Holmesnak (ESPN) – szintén tűzhöz közeli információk szerint a játékosok 85%-a teljesen be van oltva, ezért nem is volt ez téma az NBA és a játékosszakszervezet között. Mindenki mást, például egyes csapatoknál dolgozókat, játékvezetőket köteleztek az oltásra, a „kimaradó” játékosoknak nagyon komoly szabályokat kell betartaniuk: várhatóan elszeparálva fognak utazni és étkezni, folyamatosan tesztelik őket, minden edzés- és utazási nap előtt egy, meccsek előtt két negatív tesztet kell produkálniuk – ugyanakkor a beoltott játékosokat nem fogják rendszer-szerűen tesztelni, adta hírül Charania. 

Még egy apróbb döntés is született: az NBA edzőit a 2021-22-es szezonban sem kötelezik az öltöny viselésére. 

A G-Liga november 5-én indul 30 csapattal: 28 NBA-csapattal társult vagy NBA-csapat tulajdonában lévő gárda mellett a középiskolásból érkező tehetségeket fejlesztő Ignite, illetve az új mexikóvárosi franchise, a Mexico City Capitanes vesz részt a küzdelmekben – utóbbi a vírushelyzet miatt az egész évadot a Texas állambeli Fort Worth-ben tölti, de nem ott játszik, hanem gyakorlatilag minden meccsen más csapatok otthonában lép majd fel. A 30 csapatot négy regionális csoportba osztják szét, a csoportmeccseket követően karácsony előtt rendezik meg nyolc csapat (négy csoportgyőztes és a következő négy, legjobb mérle gű gárda) részvételével a Winter Showcase Cupot – a többi 22 csapat 2-2 meccset játszik. 

Ezt követően minden eredmény törlődik, és a 28 NBA-s csapat egy 36 meccses alapszakaszt játszik december 27. és április 2. között, majd ezt követi a playoff. Ebben a szakaszban már sem az Ignite, sem a Capitanes nem vesz részt, mivel idén egyik csapatnak sincs hazai pályája. Az Ignite azt közölte, hogy nem fognak leállni a Winter Showcase után, később tudják megmondani, hol tudnak versenyezni 2022 januárjától. 

Végül pedig Kareem Abdul-Jabbar maradt, aki nem fogja bánni, ha LeBron James megdönti a pontrekordját – mondta el Marc Steinnek (Substack). Jelenleg még 3021 ponttal „vezet” James előtt az alapszakasz-pontlistán, de izgatott a rekorddöntés miatt. Szerinte a rekordok nem személyhez, hanem az emberi teljesítőképességhez köthető teljesítmények, és ha valaki megdönt egyet, az reményt és inspirációt jelent mindenki számára, hogy minden lehetséges. Mindenki nyer azzal, ha egy rekord megdől, és ha James megdönti az övét, vele együtt fog örülni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus