Hírmorzsák 2021-10-19 (10:30)

Szerződést hosszabbított Jaren Jackson Jr., Malcolm Brogdon, Kevin Huerter, Daniel Gafford, Grayson Allen és Landry Shamet is. Avery Bradley visszatért a Lakershez. Több two-way hely is elkelt. Szabadlistára került Wes Iwundu és Al-Farouq Aminu is. Adam Silver megtartotta a szezon előtti sajtótájékoztatóját, amin többek között szóba került Kyrie Irving helyzete, a liga bővítésének a lehetősége, és az is, hogy továbbra is vizsgálódnak tampering miatt Lonzo Ball és Kyle Lowry csapatváltásainál. LeBron James a nyáron két hónapig nem tudott kosarazni a bokasérülése miatt. Továbbra is a Knicks a legértékesebb csapat a Forbes szerint. Nate Bjorkgren visszatért a Raptorshoz.

Tegnap este beszámoltunk már arról, hogy Jaren Jackson Jr. és a Memphis Grizzlies meg tudott állapodni a játékos újoncszerződésének az idő előtti meghosszabbításáról. A fiatal magasember 4 évre 105 millió dollárért írt alá, és a szerződésével kapcsolatban Bobby Marks (ESPN) két fontos részletre is felhívta a figyelmet: Jackson Jr. a 2022/23-as idényben közel a maximumot, 28,9 milliót fog keresni, majd minden ezt követő szezonban csökken a fizetése, az utolsó évében már „csak” 23,4 milliót kaphat majd. A másik fontos részlet, hogy beiktattak a szerződésbe egy Exhibit 3 kitételt a korábbi sérülései miatt, és ennek megfelelően nem feltétlenül teljesen garantált a 105 millió dollár – azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen megkötéseket iktatott be a Grizzlies a szerződésbe.

Arról pedig ma reggel számoltunk be, hogy Jackson hosszabbítását követően újabb játékosok írtak alá a csapataiknál. Malcolm Brogdonnak a 2022/23-as idény végéig szerződése volt, mégis megtoldotta ezt az Indiana Pacers újabb 2 évvel és 45 millió dollárral, így a következő 4 szezonban 89,3 milliót vihet haza. A már említett Bobby Marks hívta fel arra a figyelmet, hogy a szerződés összesített hossza miatt Brogdont ebben a szezonban már nem lehet elcserélni, így ezzel elhalt annak a korábbi pletykának a rá vonatkozó része, hogy a Pacers esetleg egy olyan csomaggal próbálná megszerezni Ben Simmonst, amibe Brogdon is bekerülne.

Az elmúlt hónapok során sokat lehetett arról hallani, hogy Kevin Huerter és az Atlanta Hawks tárgyal egymással, a játékos a közelmúltban el is mondta, hogy jól is haladnak ezek és meg fog születni a megegyezés, amennyiben a megfelelő számok kerülnek terítékre, és a jelek szerint ez megtörtént, 4 évre 65 millió dollárért írtak alá a felek. Az előző szezonban azt követően fordult jobbra a Washington Wizards idénye, hogy megszerezték Daniel Gaffordot a Chicago Bullstól, a centernek pedig ez most hosszabbítást ért, 3 évre 40 millió dollárt kap. A Milwaukee Bucks 2 évre 20 millió dollárért hosszabbított Grayson Allennel, és a csapatnál abban bíznak, hogy a hátvéd be tudja tömni azt az űrt, ami azzal keletkezett, hogy Bryan Forbes visszatért a nyáron a San Antonio Spurshöz. Landry Shamet a negyedik szezonját a negyedik különböző csapatban kezdi el, de úgy tűnik, hogy a draft éjszakáján a Phoenix Sunshoz kerülő triplaspecialista otthonra lelhet egy időre, 4 évre 43 millióért hosszabbíthatott az előző szezon döntőssel.

A Golden State Warriorstól még közvetlenül az utolsó felkészülési mérkőzése után került szabadlistára Avery Bradley, viszont nem maradt ott sokáig, ugyanis a Los Angeles Lakers bejelentette, hogy lehívták a waiverről – ennek már korábban meg kellett történnie, ugyanakkor hivatalos bejelentés csak az elmúlt órák során történt. Bradley korábban már játszott az aranysárga-liláknál, a 2019/20-as idényben kulcsszerepet töltött be a csapat rotációjában addig a pontig, amíg félbe nem szakadt az idény, ezt követően viszont nem utazott el Orlandóba a buborékba. Marcus Thompson II (The Athletic) értesülései szerint a Warriors veterán játékosai azt szerették volna, ha az edzőtábor után megtartják őt az alapszakaszra is, annak ellenére is, hogy az előszezonban nem mutatott túl sokat.

Nem Bradley a Lakers egyetlen igazolása az alapszakasz kezdete előtt, Jay Huff two-way megállapodást írhatott aláA Golden State Warriorsnál Jeff Dowtin kapott two-way szerződést. A Houston Rockets lehívta a szabadlistáról Garrison Mathewst, majd a szerződéséből two-way megállapodást csináltak, és hogy ezt megtehessék, elengedték Anthony Lambet. Mathews az edzőtábort a Boston Celticsnél töltötte, és ott nem fogadta el a csapat two-way ajánlatát, helyette végül Brodric Thomas kötött ki a Celticsnél egy ilyen szerződéssel. Devontae Cacok a Brooklyn Netsnél töltötte az edzőtábort, de végül elengedték őt, viszont nem maradt sokáig csapat nélkül, a San Antonio Spurs lehívta őt a waiverről és adott neki egy two-way szerződést.

Tegnap reggel írtunk arról, hogy a Charlotte Hornetsnek és a San Antonio Spursnek is meg kell még válnia egy garantált szerződésű játékosától, és végül mindkét helyen beigazolódtak az előzetes várakozások, a Hornetstől Wes Iwundu, a Spurstől Al-Farouq Aminu került szabadlistára.

További hír a Spurs kapcsán, hogy nem meglepő módon garantálták Keldon Johnson és Devin Vassell 2022/23-as idényre szóló szerződését is. A Minnesota Timberwolves ugyanígy járt el Anthony Edwards és Jaden McDaniels esetében. A New York Knicks RJ Barrett, Obi Toppin és Immanuel Quickley opcióit hívta le.

Adam Silver megtartotta az idény előtti sajtótájékoztatóját, ahol nem meglepő módon szóba került a koronavírus elleni oltás kérdése, valamint Kyrie Irving helyzete is. A liga komisszárja örült volna, ha a játékosok szakszervezete belemegy abba, hogy tegyék kötelezővé az oltást, ugyanakkor néhány ellenző miatt ez nem történt meg. A játékvezetők szakszerveztében is voltak ellenzők, ugyanakkor ők mégis belementek ebbe, és Silver úgy érzi, hogy sok ellentmondásos helyzetet meg lehetett volna előzni azzal, ha az NBPA is így tesz. Kyrie Irvingnek jelenleg New York városával van problémája, ami nem a liga gondja, ettől függetlenül azt gondolja, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, ha minden játékos felvenné az oltást.

Silvert arról is kérdezték, hogy mennyire igazságos az, hogy Irving nem tud játszani, míg más oltatlan játékosok – mint például Bradley Beal – minden gond nélkül játszhatnak. A komisszár szerint maga a kérdésfelvetés is hibás, mert ezzel a vírussal kapcsolatban semmi sem igazságos, mivel válogatás nélkül fertőz. Teljesen elfogadhatónak tartja, hogy az olyan városok, mint New York, komoly szabályozásokat léptetnek életbe, amivel igyekeznek felelősséget vállalni, a Brooklyn Netsnek pedig ezen körülmények mentén kell működnie. Tudja, hogy Irving miként érez az oltással kapcsolatban, de személy szerint reméli, hogy végül meggondolja magát, mert szeretné őt a pályán látni, ahogyan a csapatát is teljes kerettel versenybe szállni.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy az NBA továbbra is vizsgálódik Lonzo Ball Chicagóba, illetve Kyle Lowry Miamiba kerülése kapcsánmint ismert, mindkét sign-and-trade cserénél felmerült a tampering vádja, mivel mindkét esetben a piac nyitását követően irreálisan hamar ismertté vált a megegyezés. Silver annyit árult el, hogy még zajlanak a vizsgálódások, de új fejleményről nem tudott beszámolni.

Szokás szerint előkerült a liga esetleges bővítésének a lehetősége is, bár sok újat erről sem tudott mondani. Addig semmiképpen sem kerülhet ez napirendre, míg nem tudják teljesen maguk mögött a pandémiás helyzetet, viszont a jövőben komolyan meg kell fontolniuk a liga létszámának a növelését. Seattle természetesen egy olyan város, amin folyamatosan rajta tartják a szemüket, van is már tapasztalatuk a várossal, ráadásul a közelmúltban komoly felújításon esett át az egykori Supersonics régi otthona, a jelenleg Climate Pledge Arena néven futó csarnok is, de azért nem csupán ennyin múlik, hogy hol lesz majd új csapat, amikor ez a kérdés aktuális lesz.

Továbbra is terítéken van, hogy az idény közepére beiktassanak egy tornát, ugyanakkor ennél nem az a legnagyobb kérdés, hogy milyen lebonyolítás mentán tegyék ezt, hanem az, hogy miként teszik ebben érdekeltté a játékosokat is. Több kosarassal is beszélt, és az az általános vélekedés ez alapján, hogy a játékosok annyira a bajnoki címre koncentrálnak, hogy nem is hiszik azt, hogy a liga ezt meg tudná valósítani.

LeBron James is nyilatkozott az új idény előtt, ő arról beszélt, hogy játék közben nem gondol a sérülésekre, viszont olyankor rosszul érzi magát, amikor kevés időt tölthet a parketten. James azt is elmondta, hogy a bokája nem úgy gyógyult a nyáron, ahogyan azt szerette volna, közel két hónapon keresztül nem tudott emiatt a kosárlabdával foglalkozni, és ez furcsa volt számára. Jó volt viszont a nyárban, hogy volt ideje, többek között arra is, hogy felkészítse magát mentálisan. Folyamatosan edzett azért, csak nem a kosárpályán, feszegette a határait, hogy éppen mit enged neki a bokája, és így jutott el addig a pontig, hogy egyszer csak ugyanúgy érezte magát, mint a sérülése előtt, és ekkor tudta, hogy visszatérhet a pályára.

Frank Vogel is megszólalt James perceivel kapcsolatban, a Los Angeles Lakers edzője is egyetért valahol abban, hogy a játékosa számára nem ideális az, ha túlságosan sokat ül a mérkőzések közben, mert ilyenkor kihűlnek az izmai, és ezt követően rosszabb számára visszatérni a pályára. Amikor James pihenni fog, akkor teljes meccseket ül majd ki, nem úgy terveznek, hogy 82 meccsen fog játszani, ugyanakkor nem jelölik ki előre, hogy melyik találkozókat hagyja ki, mindig majd ahhoz alkalmazkodnak, hogy miként alakul a szezonjuk.

A Forbes kiadta a hagyományos listáját arról, hogy melyik csapatnak mennyi az értéke, és sorozatban a hetedik alkalommal a New York Knicks végzett az élen. A Knicks értékét jelenleg 5,8 milliárd dollárra teszik, ez 16%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A második helyen a Golden State Warriors zárt (5,6 milliárd, +19%), a harmadikon a Los Angeles Lakers (5,5 milliárd, +20%), a negyediken a Chicago Bulls (3,65 milliárd, +11%), az ötödiken pedig a Boston Celtics (3,55 milliárd, +11%). A csapatok értéke átlagosan 13%-kal nőtt egy év alatt, a legnagyobb növekedést a Brooklyn Nets (21%) mutatta be, a legkisebbet az Oklahoma City Thunder (3%). A teljes lista ide kattintva érhető el.

Nate Bjorkgren visszatért a Toronto Raptorshoz, ismét Nick Nurse segédedzőjeként fog dolgozni. A szakember egy évvel ezelőtt kapta meg az első vezetőedzői megbízását az Indiana Pacersnél, viszont ott egyetlen szezon után megköszönték a munkáját, így most visszatér az eggyel korábbi munkaköréhez.

Elijah Bryant elhagyja az NBA-t, két évre aláírt az Anadolu Efes csapatához. A 26 éves játékos az előző alapszakasz végén csatlakozott a Milwaukee Bucks keretéhez, így bajnoknak mondhatja magát, de a csapat őszi edzőtáborában már nem tudta kiharcolni, hogy a továbbiakban is számítsanak rá.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus