Hírmorzsák 2021-11-02 (11:15)

Jimmy Butler és Rudy Gobert az elmúlt hét legjobbja keleten, illetve nyugaton. Damian Lillard szerint megmutathatja a valódi jellemét, hogy miként is áll a jelenlegi rosszabb formájához. Tobias Harris és Kevin Love is az NBA protokollja alá került. Joel Embiid pihentetés miatt nem játszott. Marcus Smart a Celtics sztárjainak a passzjátékáról beszélt. Zion Williamson még hetekre van a visszatéréstől. James Wiseman ismét a Warrirosszal edzhet. Cade Cunningham egyelőre csak a back-to-backek egyik felén játszik majd. Lehet, hogy az utolsó szezonját játssza Lou Williams. Steve Nash nem fogja padra tenni Blake Griffint. Jalen Smith és Jarrett Culver opcióját sem hívták le.

Kiosztották a Hét Játékosa díjakat: keleten Jimmy Butler, nyugaton Rudy Gobert kapta az elismerést. Butler és a Miami Heat 4-0-s héten van túl, a játékos ezalatt 28 pontot, 8 lepattanót, 5,3 gólpasszt és 3,3 labdaszerzést átlagolt. Gobert és a Utah Jazz 3-1-es hetet futott, ezalatt a center 16,3 pontot átlagolt 77,8%-os mezőnymutatóval, amihez 15,5 lepattanót és 2,3 blokkolt dobást is hozzátett meccsenként.

Damian Lillard számára nem indult jól az új szezon, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a jelenlegi nehézségek lehetőséget adnak számára, hogy megmutassa, milyen jellem is ő valójában. Amikor a dolgok jól mennek, rengeteg dicséretet kap, mindenhol áradoznak róla, ugyanakkor többet mond róla az, hogy miként reagál azokra a véleményekre, amiket olyankor kap, amikor nem megy neki a játék. Úgy gondolja, hogy a sikereit is nagyobb tisztelettel fogják kezelni az emberek, ha látják azt is, hogy miként kezeli a kudarcait, a nehezebb periódusokat. Nem élvezi a mostani időszakot, ugyanakkor az a személyiségéből fakad, hogy ezt is ugyanúgy magáévá teszi. Nem dühös, viszont eléggé frusztrált, ám látja ebben is a kihívást, áll annak elébe, és tudja, hogy ebből is ki fog lábalni, ahogyan mindig ki szokott lábalni az ilyen időszakokból.

A Portland Trail Blazers ezúttal úgy kapott a Philadelphia 76erstől, hogy az ellenfélnél Joel Embiid és Tobias Harris sem játszott, ahogyan természetsen Ben Simmons sem. A mérkőzés első negyedében a 76ers szurkolói elkezdték kántálni a „We want Lillard” rigmust, amikor a Trail Blazers irányítója odaállt a büntetővonalra, utalva ezzel arra, hogy Daryl Morey lehetőleg őt vagy Bradley Bealt szerezné meg leginkább egy Simmons köré épülő csomagért.

Tobias Harris, illetve Kevin Love is azért nem játszott ma hajnalban, mert mindketten bekerültek az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. Shams Charania (The Athletic) írta meg, hogy egyikükkel kapcsolatban sem lehet ismerni a protokoll alá kerülés pontos okát, ugyanakkor várhatóan mindketten több meccsről fognak még lemaradni.

A 76ers ma hajnali mérkőzéséről Harris mellett Joel Embiid is hiányzott, ő pihentetés miatt nem játszott. A center térdét MRI-vizsgálat alá vetették a hétvégén, ami nem mutatott ki semmilyen elváltozást, és várhatóan a 76ers következő meccsén már játszani fog.

A Boston Celtics egymást követő harmadik vereségét szenvedte el, és a Chicago Bulls elleni vesztes meccs után Marcus Smart kicsit beleállt a csapat két sztárjába, Jaylen Brownba és Jayson Tatumba. Smart szerint minden csapat tudja, hogy erre a két játékosra építenek támadásban, mindenki csak arra készül, hogy őket állítsa meg, és minden ellenfelük azt akarja elérni, hogy Brown és Tatum adja ki a kezéből a labdát, de ők ezt ennek ellenére sem teszik meg. Ez olyasmi, amit még meg kell tanulniuk, hogy ne csak maguknak próbáljanak mindenáron helyzetet kialakítani, hanem a társaiknak is, és akkor a meccsek végén kettejüknek is nagyobb lesz a mozgástere. Folyamatosan erre kérik őket, és ők tanulnak is, de folytatniuk kell ezt a folyamatot, mert erre van szüksége a csapatnak.

Willie Green osztott meg információt Zion Williamson egészségügyi állapotáról. A New Orleans Pelicans edzője elmondta, hogy sztárja egyelőre 5 a 0 elleni munkát végezhet, egyre közelebb kerül a visszatéréshez, ugyanakkor olyan feladatokat még nem végezhet, amik kontakttal járnak. Legközelebb 2-3 hét múlva vizsgálják felül az állapotát, és azt követően döntenek majd, hogy elkezdheti-e a teljes edzésmunkát, ami az utolsó lépés a visszatérése előtt. Nem akarják azt, hogy idő előtt visszatérjen, ahogyan azt sem, hogy visszaesés történjen be az állapotában, ezért is nagyon óvatosan kezelik a helyzetét.

A Pelicanshoz tartozó további hír, hogy az előző meccsüket csípősérülés miatt kiülő Brandon Ingram játéka a csapat következő, Phoenix Suns elleni találkozóján kérdéses, a játéka azon is múlik, hogy milyen állapotban lesz a csapat reggeli dobóedzésén.

A Golden State Warriors bejelentette, hogy James Wiseman zöld utat kapott arra, hogy ismét a csapattal közös edzésmunkát végezzen. Steve Kerr elmondta, hogy komoly javuláson ment keresztül a térdsérülésből lábadozó center állapota, és eddig nem következett be semmilyen visszaesést sem a gyógyulásában. A folytatásban az egymás elleni játékot leszámítva mindenben részt vehet majd. A játékos arról számolt be, hogy a Warriors G Ligás partnercsapatánál tervez formába lendülni, egyáltalán nem derogál számára, hogy átmenetileg csatlakozzon hozzájuk, és náluk építse vissza a játékát.

Cade Cunningham tegnapelőtt bemutatkozhatott az NBA-ben, tegnap viszont nem lépett pályára a back-to-back második felén. Dwane Casey elmondta, hogy előre tervezett volt az 1/1-es ültetése a back-to-back második felén, ugyanakkor csak rövid időszakra terveznek úgy, hogy az egymást követő napokon játszott mérkőzések közül csak az egyiken játszatják Cunninghamet, és azt is csak azért, mert egy hónapig nem léphetett pályára a bemutatkozása előtt.

Lou Williams egy interjúban elmondta, hogy fel van készülve arra, hogy a mostani az utolsó szezonja az NBA-ben. Nem okozna számára gondot, ha abba kellene hagynia a játékot, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy biztosan befejezi, mert ahogyan már többször is elmondta az ezt firtató kérdésekre, úgy még egyszer utoljára elmondja, hogy senki sem tudja, mit hoz a jövő.

Blake Griffin lassan kezdte a szezont, ugyanakkor Steve Nash elmondta, hogy nem tervezi őt emiatt kitenni a Brooklyn Nets kezdőjéből. Griffin korábban sikeres volt már náluk a jelenlegi szerepében, míg LaMarcus Aldridge jelenleg abban sikeres, hogy a padról száll be, így nem látja annak az okát, hogy komoly változtatásokat eszközöljön. Nash azt is elmondta, hogy az elmúlt három meccset betegség miatt kihagyó Nicolas Claxton szolgálataira még legalább egy hétig nem számíthatnak, továbbra sem érzi jól magát a center – fontos megjegyezni, hogy Claxton nem koronavírusos, másfajta betegség miatt hiányzik.

Elérkezett az újoncszerződések 2022/23-as opciólehívásának a határideje. A Phoenix Suns megadta Cameron Johnsonnak a negyedik évét, viszont úgy döntöttek, hogy nem hívják le Jalen Smith harmadik szezonjára szóló opcióját, így a 2020-as draft 10. választottja korlátozások nélküli szabadügynök lesz a nyáron. Valamivel kisebb meglepetés, hogy a Memphis Grizzlies nem garantálta Jarrett Culver negyedik évét, aki 8,1 millió dollárt kereshetett volna jövőre. A Houston Rockets lehívta Kevin Porter Jr. negyedik évére szóló opcióját. A Boston Celtics Romeo Langford, Grant Williams, Aaron Nesmith és Payton Pritchard opcióit érvényesítette a határidő előtt.

A végére egy érdekesség maradt az Atlanta Hawks és a Washington Wizards összecsapásáról, ahol a hazaiak 29/29, a vendégek 16/16 büntetőt küldtek a helyére – a támadóidő bevezetése óta ez volt mindössze az ötödik meccs az NBA történetében, ahol mindkét csapat hibátlabul büntetőzött egy meccsen, és harmadszor fordult elő, hogy mindkét csapat legalább 10 bedobott büntetővel érje ezt el. A 45/45 bedobott bübtető egy meccsen pedig rekord, egyik korábbi ilyen alkalommal sem állhattak oda ennyiszer a csapatok a vonalra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus