Hírmorzsák 2021-11-07 (08:00)

Porzingis jól tért vissza, Lowry már játszott, Siakam ma pályára léphet, Davis rosszul lett a Portland ellen, MPJ deréksérülést szenvedett. Embiid majdnem kiütötte Lonzo Ballt, Doc Rivers “ezredes” lett. NYC új polgármestere Nets-drukker, de a szabályokat nem fogja megváltoztatni Irving kedvéért. A Portland GM-je ellen is vizsgálat indult munkahelyi problémák miatt. Durant szerint Cunningham nagy jövő előtt áll. Deron Williams hamarosan MMA-meccset fog vívni. 

Kezdjük a sérültjelentésekkel. A kanadai hírcsatorna, a TSN értesülései szerint Pascal Siakam állapota rohamosan javul, így a Toronto Raptors All-Starja vasárnap este pályára is léphet a Nets ellen. Kyle Lowry lábára legutóbb csapattársa, Duncan Robinson esett rá, de a veterán hátvédnek nincs gondja, ma hajnalban már játszott is a Jazz ellen. Jaylen Brown, a Celtics All-Starja a Miami ellen összeszedett combizom-sérülése miatt több meccset is ki fog hagyni, Ime Udoka szerint a vizsgálatok döntik el, hogy egy vagy két hétig kell pihennie Brownnak. Anthony Davis ma hajnalban a Portland elleni meccs első negyedében ment az öltözőbe és nem is tért vissza. Mint később kiderült, komolyabb gyomorrontása volt a Lakers magasemberének, Frank Vogel szerint a meccs előtt az öltözőben “kidobta a taccsot” - a csapat szóvivője elmondta, hogy egészen biztosan nem koronavírus okozta a problémát. 

Michael Porter Jr. szintén pár perc utána kéredzkedett le, a Denver tüzérének dereka egy gyorsindítás közben sérült meg - meg megpróbált fent maradni, de pár perc után jelezte, hogy komolyabb a gond, utána már nem is tért vissza. A foghíjas Nuggetsot végül Nikola Jokics óriási blokkal mentette meg, az “áldozat”, Jae’Sean Tate a meccs után azt nyilatkozta, hogy szerinte faultolt Jokics - majd megnézve az esetet később a Twitterén annyit írt: “Visszavonom, ez egy jó blokk volt”. 

Luka Doncic utolsó másodperces buzzer hármassal szállította a győzelmet a Boston ellen, ráadásul éppen a nyáron Dallas-Boston útvonalat megjáró Josh Richardson arcából dobta a kosarat - aki annyit tudott mondani, hogy szerinte jól védekezett Doncic-on, de a szlovén szokott dobni ilyeneket, ezzel együtt tud élni, ez a klasszikus “jó védekezés, még jobb támadójáték” esete. Jason Kidd annyit mondott, hogy korábban játszott együtt egy ilyen játékossal, akkor is mindenki tudta, hogy a 41-eshez kerül majd a labda, aki be fogja dobni - most ugyanezt láttuk, mindenki tudta, mi fog történni, az ellenfél mégsem tudott semmit tenni ellene. A Dallasnál annak is örülhetnek, hogy öt meccs után jó játékkal tért vissza a hátproblémákkal küszködő Kristaps Porzingis. 

Ma hajnalban a Philadelphia 76ers idegenben győzte le a Chicago Bullst, ami két dolog miatt érdekes. Egyrészt Joel Embiidet majdnem kiállították, miután egy fault után fordulásból, nem szándékosan kis híján kiütötte Lonzo Ballt - szerencsére csak Ball haját érte az erőteljes karlendítés. Másrészt ez volt Doc Rivers 1000. vezetőedzői győzelme az alapszakaszban, az öltözőben Embiid és Tyrese Maxey adott is neki egy kisebb jegesfürdőt. Rivers a 10. edző, akinek ez összejött, az elődök: Don Nelson, Lenny Wilkens, Gregg Popovich, Jerry Sloan, Pat Riley, George Karl, Phil Jackson, Larry Brown és Rick Adelman. 

A Philly-ben korábban Tobias Harris és Isaiah Joe is a Covid-protokoll alá került, és bár a csapat elővigyázatosságból mindenkit leteszteltett, a szabályok miatt Matisse Thybulle is karanténba került, mivel Joe mellett van a helye az öltözőben. Az ausztrál védőspecialista távollétében elég foghíjasan volt kénytelen kiállni a Sixers a Bulls ellen, mindössze nyolc játékost forgatva nyertek. 

Kyrie Irving továbbra sem fog csatlakozni a Netshez, miután New York újonnan megválasztott, január elsején hivatalba lépő polgármestere, Eric Adams bejelentette, hogy nem fogják megváltoztatni a város oltási szabályozását. A CNN-nek nyilatkozva kifejezetten kiemelte Irving helyzetét, és azt mondta, hogy Irvingnek és az NBA-nek kell kitalálnia, hogyan léphet pályára, de ehhez a mostani szabályok szerint kell eljárniuk, vagyis a játékosnak fel kell vennie a védőoltást. Hozzátette, hogy ő maga Nets-drukker, imádja Irvinget és úgy fogalmazott, hogy “ő a hiányzó láncszemünk a bajnoki címhez”, ezért bízik benne, hogy megoldják ezt a problémát... A New York Post arról írt, hogy elképzelhető, hogy Irving egy meccsen mégis pályára fog tudni lépni - az All-Star Gálán, ugyanis Clevelandben nincsenek megszorítások, és jelenleg Irving rajta is van a hivatalos listán, akikre le lehet adni a voksokat. 

Rui Hachimura sok időt hiányzott személyes okokból, amelyet sem ő, sem a csapat nem részletezett, és bár egy ideje már újra edz, még mindig nem tudni, mikor kezdheti meg a szezont. Wes Unseld Jr. vezetőedző szerint inkább közelebbi, mint távolabbi az időpont, amikor Hachimura vissza fog térni. 

Nerlens Noel szerint egyáltalán nincs verseny közte és Mitchell Robinson között a Knicks centerposztján, a lényeg, hogy a palánk alatt folyamatosan úgy érezzék az ellenfelek, hogy blokkolhatják őket. Noel szerint ő inkább a pick and rollok levédésében és a labdás emberek zavarásában jobb, Robinson pedig elképesztően nagy és erős, és ezeket a tulajdonságait állítja a csapatvédekezés szolgálatába - ők akarnak lenni a Knicks Ikertornyai. A Knickshez kapcsolódik, hogy az adatelemző csapatukban folytatja Owen Phillips szakíró, aki főként ilyen témájú cikkeket írt korábban - az Athletic megjegyezte, hogy Leon Rose elnök regnálása előtt az egyik legkisebb adatelemző részleggel rendelkeztek, most viszont már az egyik legnagyobbal. 

Újabb munkahelyi botrány van kialakulóban, a Portland Trail Blazers és a tulajdonos Jody Allen (a néhai Paul Allen húga és örököse) bejelentette, hogy nem megfelelő viselkedés miatt független szakértőket bíznak meg egy vizsgálattal a GM, Neil Olshey ellen, miután bejelentés érkezett egy munkavállalótól. Bővebben nem részletezték, hogy mi történt, a vizsgálat befejeztéig nem fognak nyilatkozni, és Olshey sem válaszolt a The Athletic megkereséseire - egyes források szerint nem rasszista megnyilvánulások, hanem "bullying" állhat a háttérben. Olshey 2012 óta a csapat GM-je, előtte a Clippersnél töltött be hasonló pozíciót 2010 és 2012 között. 

A Warriors az 1/7-en választott Jonathan Kumingát, a Hawks az 1/20-on Jalen Johnsont irányította le a G-Ligás csapatába játszani (a bajnokság ma hajnalban rajtolt el), mivel a nagycsapat rotációjába nem fértek be az alapszakasz eddigi részében - az Atlanta két two-way játékosa, Sharife Cooper és Skylar Mays is a fejlesztési ligában “erősödik” egy darabig. A Nets betegségből lábadozó centerét, Nicolas Claxtont tette le a G-Ligába, de egyértelműen azzal a céllal, hogy minél gyorsabban visszatérhessen a Brooklyn rotációjába, csak edzeni fog a Long Island Netsben. A Pistons csütörtök hajnalig nem fog játszani, így a kevés lehetőséget kapó Luka Garzát, Isaiah Liverst és Saben Lee-t a farmcsapathoz irányították, hogy játékban maradjanak. 

Ha már G-Liga, több NBA-ből ismert játékos is csatlakozott az idei mezőnyhöz. Greg Monroe a Capital City Go-Go, Gary Clark a Mexico City Capitanes, Carsen Edwards pedig a Salt Lake City Stars gárdáját erősíti majd. Mellettük Lance Stephenson a Grand Rapids Gold (Nuggets-partner) csapatát erősíti majd, ő ki is jelentette, hogy innen akar visszakerülni az NBA-be. 

A Nets vasárnap este Torontóba látogat, és Kevin Durant nagyon izgatott emiatt - szerinte elképesztőek a kanadai drukkerek, egész meccsen állva biztatják a csapatukat, akik ráadásul jól is játszanak, szóval jó kis teszt lesz ez a Brooklyn számára. Durant hozzátette, hogy mindig szeret itt játszani, de most különösen várja a meccset, mert tavaly a Raptors Tampában volt kénytelen működni, és borzasztó nehéz év áll a franchise mögött. Durant szombat hajnalban először játszhatott a Pistons 1/1-ese, Cade Cunningham ellen, akit középiskolás kora óta ismer, és annyit mondott, hogy imádja a játékát, és szerinte nagyon-nagyon hosszú és eredményes karrier vár rá, amit ő személy szerint biztosan követ majd. 

Ira Windermannek (Sun Sentinel) mondta el Udonis Haslem, hogy a Heat-franchise mindig prioritást fog nála élvezni, történjék bármi, és a jövőben szívesen vásárolna egy kisebb tulajdonrészt a klubból. Hosszú évek óta arról szól nála a történet, hogy hogyan segítse győzelmekhez a csapatot anélkül, hogy pályára lépne - mindenki láthatja, milyen sikeres ebben a műfajban... 

Will Barton, a Denver Nuggets hátvédje arról mesélt a Denver Post podcastjében, hogy annak idején a Chicago Bulls megígérte neki, hogy a 2012-es drafton elviszi a 29. helyen. A Bulls végül a ligából gyorsan kikopó Marquis Teague-et vitte el, őt pedig csak a 40. helyen húzta ki a Portland - a Bulls döntése kreálta a “szörnyet”, azt a játékost, amivé azóta fejlődött. 

Tegnap írtunk arról, hogy Sam Dekkertől megvált a Toronto Raptors, most pedig kiderült, hogy ennek elsősorban pénzügyi okai vannak: november 6-án vált volna teljesen garantálttá a szerződése, így pedig 1.4 millió dollárt tud spórolni a csapat, ami azért fontos, mert a manőverrel körülbelül 600 ezer dollárral a luxusadó szintje alá kerülnek. A Raptors így most csak 14 teljes szerződéssel és két two-way kontraktussal rendelkezik, és ez addig így is marad, amíg Goran Dragic-ot esetleg el nem cserélik. Nick Nurse annyit mondott, hogy a szíve szakadt meg, amikor el kellett köszönnie Dekkertől, mert a munkájára egy rossz szava nem lehet, de sajnos ilyen a liga üzleti oldala. 

Végül pedig Deron Williams maradt, az egykori kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros All-Star irányító 37 évesen kezd új karrierbe, de nem a kosárpályán, hanem az oktagonban: december 18-án MMA-meccset fog vívni. A 2017-ben zárult NBA-pályafutása során 157 millió dollárt kereső Williams évek óta kőkemény MMA- és bokszedzéseket végez, az egyik legismertebb, Dallasban található edzőteremnek régóta résztulajdonosa is. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus