Hírmorzsák 2021-11-22 (11:00)

Már nem Luke Walton a Kings edzője. Visszhangok LeBron James és Isaiah Stewart konfliktusa után. Veszélyben lehet Michael Porter Jr. szezonja. Frank Kaminsky térdsérülés miatt kidőlt. Nicolas Batum az NBA protokollja alatt. Mindkét Morris-testvér visszatérése várat még magára. Mitchell Robinson az agyrázkódási protokoll alatt. P.J. Washington közel a visszatéréshez. Lauri Markkanen és Jarrett Allen is játszhat a Cavaliersben. Draymond Green visszanyerte a játék iránti szeretetét. Klay Thompson teljes edzésmunkát végezhet. A 76ers kivárhat jövő nyárig is Ben Simmons elcserélésével.

A Sacramento Kings tegnap este bejelentette, hogy menesztették Luke Walton vezetőedzőt, miután a csapat az elmúlt időszakban több vereséget is elszenvedett és már csak 6-11-re állnak. Noha Doug Christie neve is felmerült, mint Walton lehetséges utódja, végül a sokkal tapasztaltabb Alvin Gentry veszi át a Kings irányítását megbízott edzőként. Monte McNair GM a menesztés kapcsán elmondta, hogy eddig nem feleltek meg az elvárásoknak, és ez nemcsak Waltonra igaz, hanem rá, a többi edzőre és a játékosokra is, és ezzel mindannyian tisztában vannak. Úgy gondolja, hogy tehetséges keretük van, és meg tudták már mutatni, hogy képesek ennél többre is, és Gentryvel ismét meg fogják ezt mutatni.

A Detroit Pistons és a Los Angeles Lakers ma hajnali összecsapásán kiállították LeBron Jamest és Isaiah Stewartot is, amiért előbbi megütötte a centert, miközben harcoltak egy lepattanóért, aki aztán nagyon igyekezett ezt megtorolni. Az eset kapcsán a mérkőzés játékvezetője, Scott Foster elmondta, hogy Stewart két technikaival szállt ki, amiért többszöri figyelmeztetés ellenére sem nyugodott le, míg Jamest azért szórták ki, mert szükségtelen és túlzott mértékű kontaktba került ellenfelével a váll fölötti területen. Az esetnél Russell Westbrook is kapott egy technikait, aki később az értetlenségét fejezte ki ezzel kapcsolatban, Foster viszont elmondta, hogy az irányító nem békíteni akart, hanem felbujtani. Westbrook úgy érzi, hogy csak ki akartak pécézni valakit, és ő volt a legkönnyebb célpont.

A meccs után Anthony Davis elmondta, hogy a ligában mindenki tudja, hogy James nem egy alattomos játékos, és amikor észrevette, hogy megütötte Stewartot, rögtön elnézést is kért. Frank Vogel szavai ugyanakkor arról árulkodnak, hogy volt némi szándékosság James mozdulatában: az edző elmondta, hogy James kapott egy könyököst Stewarttól a bordái közé, aki ezt követően próbálta felvenni a kontaktot vele, ami szerencsétlenül alakult, és ezért jogos volt a flagrant 2. Jamest pályafutása során másodszor állították ki, egyszer 2017-ben küldték ki, amikor a Cleveland Cavaliers a Miami Heat ellen játszott.

Stewart láthatóan nagyon nehezen viselte a történteket, ami Dwane Casey szerint érthető is, felszakadt a szemhéja, okkal volt bosszús. Ő sem hiszi, hogy James alattomos játékos lenne, de nem ok nélkül viselte nehezen a történteket Stewart. Anthony Davis nem meglepő módon máshogy látja ezt, nem is érti, hogy mit akart csinálni a Pistons centere, és a társai sem értették ezt. Meg fogják védeni a társukat, és a 10 éves pályafutása során még sosem látott olyat, hogy valaki ennyi időn keresztül próbálja megtorolni a sérelmét. Felszakadt a szeme fölött a bőr egy baleset miatt, egyáltalán nem volt szándékos, és nem engedték, hogy emiatt elégtételt vegyen a testvérükön. Nem tudja, hogy mit akart ott tenni, de bármi is lett volna, meggátolták volna abban. Davis azt is hozzátette, hogy az is bevillant neki, hogy éppen Detroitban vannak, ahol a Malice at the Palace is történt, ugyanakkor az NBA biztonsági szolgálata, a két csapat biztonsági emberei, az edzők és néhány játékos jó munkát végeztek, hogy ne fajuljanak el jobban a dolgok.

Scott Foster a jelentésében kiemelte, hogy Cory Joseph nagy szerepet játszott abban, hogy ne folytatódhasson az incidens azt követően, hogy Stewart elindult az öltöző felé. Miután harmadszor is lefogták a centert, Joseph jelezte a játékvezetőnek, hogy Stewart talán azt tervezi, hogy hátulról megkerüli a blokkot és a Lakers kispadja mellett visszatér a pályára. Joseph ekkor felajánlotta a Fosternek, hogy utánamegy és megpróbálja megállítani őt, a játékvezető ezt jó ötletnek találta, és végül ez is történt.

DeAndre Jordan szerint az eset után számukra két kimenetel volt elképzelhető: széthullanak vagy összefognak. Végül az utóbbi történt, hiába szedtek össze jelentős hátrányt, mégis összefogtak, folytatták a küzdelmet, és James hiányában tudták, hogy mindannyiuknak elő kell lépni. Vogel szerint momentumfordító esemény lehet ez a győzelem, hihetetlen bátorsággal játszottak és összefogtak a furcsa körülmények között kiállított társukért. (Vogel a kiállítás utáni balhéra értette a furcsa körüményeket, nem a kiállítás jogosságát vitatta – a szerk.)

Mike Singer (Denver Post) értesülései szerint komolyabb idegi sérüléssel küzd Michael Porter Jr. a hátában, ami miatt lehet, hogy meg is kell műteni őt, így az is előfordulhat, hogy ebben a szezonban már nem fog pályára lépni. Porternek története van a hátműtétekkel, korábban már két komolyabb beavatkozáson is átesett, emiatt csúszott anno a drafton is, és ezért hagyta ki a teljes első szezonját az NBA-ben.

Frank Kaminsky már a Phoenix Suns előző mérkőzésein sem lépett pályára, és ebben nem csupán Deandre Ayton visszatérése játszott szerepet, hanem egy térdsérülés is. A Suns bejelentette, hogy stresszreakciót találtak a jobb térdében, ami miatt határozatlan ideig nem lesz bevethető.

A Los Angeles Clippers Nicolas Batum szolgálatait lesz kénytelen nélkülözni átmenetileg, a francia játékos ugyanis bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. Tyronn Lue ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy nem tudja pontosan megmondani, hogy mennyi ideig nem játszhat Batum, de úgy számolnak, hogy egy ideig nélkülözniük kell. A Clippersnél Marcus Morris idén csak két meccsen lépett pályára térdproblémák miatt, ugyanakkor Law Murray (The Athletic) információi alapján nem tervezi, hogy megműttesse a bal térdét, és december 1-én akár vissza is térhet a pályára.

Marcus Morris ikertestvére, Markieff Morris azóta nem lépett pályára, hogy nyaksérülést szenvedett Nikola Jokics lökése után. Erik Spoelstra elmondta, hogy játékosa sokkal jobban van már, de ennél többet nem tud mondani róla. A Heat négymeccses idegenbeli túrára indult, viszont Morris nem tartott velük, így legalább 10 meccset hagy már ki a Denver Nuggets ellen elszenvedett sérülése miatt. Spoelstrát ismét megkérdezték, hogy szerinte Jokics büntetése megfelelő volt vagy sem, amire elmondta, hogy ezt már megvitatták Denverben, annyit viszont hozzátett, hogy csalódást keltő és veszélyes játék volt ez a centertől, aminek nagyon szerencsétlen lett a végeredménye.

Mitchell Robinson határozatlan időre az agyrázkódási protokoll alá került be, miután eltalálták a fejét a New York Knicks hétvégi, Houston Rockets elleni mérkőzésén.

P.J. Washington 9 meccset hagyott ki eddig a könyöksérülése miatt, viszont múlt kedden már edzésbe állt, és mutatkozik arra némi esély, hogy ma este a Washington Wizards ellen már pályára léphet. A csapat sérültlistáján idáig egyértelmű hiányzóként szerepelt Washington, viszont a Wizards elleni meccs előtt a „kétséges” megjelölést kapta, ami alapján még mindig nagyobb az esély arra, hogy nem játszik, de már nem zárják ki teljesen a pályára lépését.

A Cleveland Cavaliersnél két visszatérő is lehet, Lauri Markkanen 9, Jarrett Allen 3 kihagyott mérkőzés után léphet ismét pályára ma este a Brooklyn Nets ellen. Chris Fedor (Cleveland.com) értesülései szerint a hátsérüléssel bajlódó Cedi Osman, valamint a bokájával küszködő Lamar Stevens játéka egyaránt kétséges. Evan Mobley visszatérése még várat magára, az egy hete kidőlő centerről előzetesen azt mondták, hogy 2-4 hetet hagyhat ki, és Fedor információi alapján nagyon óvatosak lesznek vele.

Draymond Greennek korábban voltak hullámzóbb időszakai, egy ideje viszont ismét kiválóan teljesít, és ezzel kapcsolatban elmondta a Golden State Warriors ma hajnali, Toronto Raptors elleni mérkőzését követően, hogy ismét rátalált a játék iránti szeretetére. Sok nehézségen ment át, amik miatt meginogott a kosárlabdával való kapcsolata, de ismét élvezi játékot, élvezi a kosárlabdát, és igyekszik azt irányítani, amire valóban ráhatással van. Ez volt az egyik célja erre a szezonra, és igyekszik így tenni a játékával, a játékvezetőkkel, és a pályán kívül is, mindez meglátszik a jelenlegi teljesítményén.

Egyre nagyobbak a gyerekei, akik könyörtelenül szóvá teszik neki, ha kikapnak, és ez is motiválja őt. Az elmúlt években a gyerekei nem érthették, hogy mégis mitől olyan jó ő, és azt akarja, hogy ők is lássák ezt. Amikor a legjobb kosárlabdáját játszotta, az idősebb gyereke volt 3 éves, így nem foghatot fel sokat ebből, viszont most már 7 éves, így motiválja őt, hogy megmutassa neki a legjobbját. Ugyancsak motiválja Greent, hogy ismét elnyerje az Év Védője elismerést, ahogyan szeretne ismét All-Star is lenni, és ezek azért is fontosak neki, mert nagyon sokan már leírták őt – sokan ugyanezt a hibát követték el akkor is, amikor a ligába érkezett, kételkedtek benne újra és újra, ez is tüzeli őt.

Ugyancsak a Warriorshoz kapcsolódó hír, hogy Klay Thompsonnak jól sikerült az elmúlt hete is, amikor elkezdhetett öt az öt ellen is játszani, és ettől a héttől kezdve korlátozások nélkül vehet részt a csapata edzésmunkájában. Egyre valószínűbb, hogy karácsony előtt ismét a pályán lesz, és Shams Charania, valamint Anthony Slater (mindketten The Athletic) értesülései szerint eleinte 18-22 perc körül játszhat majd. Valószínűleg december 20-án a Sacramento Kings ellen, vagy december 23-án a Memphis Grizzlies ellen térhet vissza, mivel Steve Kerr korábban elmondta, hogy az első meccsét mindenképpen hazai pályán fogja majd játszani Thompson, és ezt megelőzően egy ötmeccses keleti túrán vesz részt a Warriors.

Kyle Neubeck (Philly Voice) információi szerint a Philadelphia 76ersnek egyáltalán nincs ellenére, ha ki kell várnia 2022 nyaráig Ben Simmons elcserélésével, mivel akkor sokkal több célpontjuk lehet és megpróbálhatnak akár valamilyen sign and trade ügyletet is tető alá hozni. Ugyancsak Neubeck cáfolta azt, hogy a 76ers érdeklődne Jerami Grant iránt, mivel a Detroit Pistons játékosa túlságosan is hasonló szerepben és poszton játszik, mint Tobias Harris.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus