Hírmorzsák 2021-11-28 (11:00)

A Rockets és Wall a visszatérésen dolgozik. Morant sérülése nem annyira súlyos. Harden kapott egy kisebb füttyöt - Duranttel együtt Cam Thomast mentorálják. Paul és Booker kicsit élvezte a Nets elleni sikert. Embiidet nagyon megütötte a koronavírus, Vucevic-nek a 10 napos leállás okozott igazán gondot, utóbbi meghatódott Orlandóban. Három fontos játékos is kidőlt a Hawks-Knicks meccsen. Vogel menesztéséről pletykálnak, a Lakersnél Jamest próbálgatják ötös poszton. Beno Udrih visszavonult, két évébe telt elfogadni, hogy már nem képes magas szinten játszani. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy John Wall jelezte a Rockets vezetőségének, hogy szeretne visszatérni a parkettre - mint ismert, a játékos és a menedzsment a szezon előtt megegyezett, hogy az amúgy egészséges Wall már nem lép pályára a csapatban, megpróbálják elcserélni, és a felek elfogadták, hogy akár az egész évet kiülheti a korábbi sokszoros All-Star hátvéd, hiszen idén 44.3 milliót keres, jövőre pedig opciója van 47.4 millióra, vagyis minimális az esélye, hogy találjanak cserepartnert. Wall az elmúlt időszakban a közösségi médiában már többször utalt arra, hogy szeretne újra játszani, így a bejelentés nem érhette váratlanul a Houstont. A játékos és Rafael Stone GM most arról egyeztetnek, hogyan oldják meg Wall pályára lépését, hogy ne sérüljön a gárda elsődleges célja, a fiatalok fejlesztése és sok játékperce - ebben “segíthet”, hogy az 1/2-es hátvéd, Jalen Green nemrég dőlt ki combhajlító-sérüléssel. 

Hivatalos: Ja Morant MRI-je nem mutatott strukturális elváltozást a Grizzlies sztárjának bal térdében, megúszta a súlyos sérülést. Hamarosan további tesztek várnak a játékosra, ez alapján dől el, hogy mikor térhet vissza - várhatóan “csak” heteket és nem hónapokat kell kihagynia.  

A Suns a Nets otthonában aratta sorozatban 16. győzelmét. Devin Booker elmondta, hogy bár nagy jelentőséget nem tulajdonítanak egy alapszakasz-szériának, és a mai sem egy playoff-meccs volt, de azért mégis csak a liga két ellovasa csapott össze, most jóval komolyabb szinten és energiával kellett kosárlabdázniuk, mint általában. Chris Paul annyit fűzött hozzá, hogy nem érdeklik őket a rekordok, mindig csak a következő meccsre koncentrálnak, igyekeznek jó hangulatban átrágni magukat az alapszakaszon, de azért időnként lehet és kell is élvezni az itt aratott győzelmeket. 

James Harden felemás meccset zárt a Suns ellen, tripla-duplázott, de elég sok labdát elszórt és nem is dobott jól, az egyik eladott labdájánál kapott egy kisebb füttyöt is a nézőtérről. Harden szenvedését leginkább Mikal Bridges okozta, aki végig szorosan fogta, és Harden el is ismerte, hogy fiatal ellenfele jó munkát végzett, ugyanakkor hozzátette, hogy Kyrie Irving távollétében még mindig csak tanulja, hogy mikor mit kell tennie - mikor kell dobnia, mikor megcsinálni másoknak a dobóhelyzetet, mikor kell csak simán továbbtolnia a játékszert, és nem akar hazudni, ez kicsit még mindig nehezen megy. 

Harden nem véletlenül említette meg hiányzó csapattársát, a New York Post információi szerint a játékosok és klubvezetők is folyamatosan kapcsolatban vannak Irvinggel, de nem akarják semmilyen formában presszionálni, hogy vegye fel az oltást. DeAndre’ Bembry szerint aki ismeri csapattársát, tudja, hogy mennyire fontos számára a személyes tér, ezért ez akkor fog megtörténni, ha Irving így dönt. Ők visszavárják, de sokat nem tehetnek ezügyben, csak imádkoznak és reménykednek, hogy megoldódik a helyzete.

Szintén a NY Post írta meg, hogy Durant és Harden szárnyai alá vette az újonc dobóhátvédet, Cameron Thomast. Harden szerint elképesztő önbizalma van csapattársának, ugyanakkor emellett kidolgozza a belét, zokszó nélkül megy le a G-Ligába, mindig azt csinálja, amit kérnek tőle - ez nagyon szimpatikussá teszi őt és Duranttel elkezdtek azért dolgozni, hogy minél több lehetőséget kapjon a tanulásra a pályán és azon kívül is.

Még egy utolsó Nets-hír: a triplaspecialista Joe Harris jó néhány meccser kihagyott egy elég súlyos bokasérülés miatt, és Steve Nash szerint ugyan javul a lába, de még messze van a visszatéréstől. 

Joel Embiid 9 meccs után térhetett vissza koronavírus-fertőzésből, és elsőre 45 percet játszott a Wolves ellen, ahol 42 pontot szórt. A center elmondta, hogy sokkal rosszabb volt a Covid, mint amit el tudott képzelni, egy ponton nagyon negatív gondolatok is megfordultak a fejében. Nem hitte volna, hogy ilyen hamar így tud visszatérni, és mindenkit köszönet illet, aki ebben segített neki - most leginkább örül, hogy túl van az egészen. Tobias Harris csípősérülésből tért vissza, de ő is azt emelte ki, hogy Embiid nagyon hiányzott, míg Doc Rivers azért hozzátette, hogy persze, Embiid fenomenális volt, ám ennek ellenére elvesztették a Minnesota elleni meccset...

Nikola Vucevic szombat hajnalban tért vissza Orlandóba a Bulls színeiben, volt klubja megható videóval köszöntötte és a montenegrói magasember el is érzékenyült - rengeteg barátot szerzett itt, akikkel jó volt újra találkozni, ez a csapat és ez a csarnok mindig is különleges helyet foglal el a szívében. Vucevic nemrég tért vissza koronavírusból, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy lassan nyeri vissza az erejét, de még mindig nem 100 százalékos. Ez nem egy sérülés, aminek van egy rehabilitációs időszaka, amikor biciklizhet vagy súlyokkal dolgozhat, hanem egyszer csak a semmiből jön egy 10 napos teljes leállás - őt nem ütötte meg nagyon a betegség, de ez a pauza érezhetően nagy hatással volt rá minden téren. 

Rövid sérült- és betegségjelentés. A Jazz fiatal centere, Udoka Azubuike bokája egy leérkezésnél csúnyán kifordult egy G-Ligás meccsen - szerencsére nincs törés, de az MRI még hátravan és félő, hogy hosszabb időre dől ki, mivel februárban hasonló sérülést szedett össze a G-Ligában és akkor is jó pár hétig volt harcképtelen. Harrison Barnes lábsérülés, Richaun Holmes influenza miatt hagyta ki a Lakers elleni meccset, de Alvin Gentry vezetőedző bízik benne, hogy a következő meccsen már visszatérhetnek. Evan Mobley visszatérhetett a Cavsbe, 13 ponttal jelentkezett könyöksérülését követően - az ellenfél Orlandónál Terrence Ross kéredzkedett le idejekorán hátfájdalmak miatt. A Heatnél Tyler Herro nem léphetett pályára megfázás miatt, de a következő meccsen már játszani fog. 

Hullottak a játékosok a Hawks-Knicks meccsen: a vendégek centere, Mitchell Robinson a harmadik negyedben bicegett le, a kispadnál kezelésbe vették, de már nem engedték vissza. A meccs előtt Bogdan Bogdanovic játéka combhajlító, Cam Reddishé csuklógondok miatt volt kérdéses, végül mindketten játszottak, de ez nem bizonyult jó ötletnek: a szerb hátvédet súlyosnak tűnő bokasérüléssel kellett letámogatni, Reddish pedig egy idő után jelezte, hogy nem bírja a keze - törésük nincs, de az MRI alapján hosszabb kihagyás is benne van a pakliban. 

Marc Stein (Substack) értesülései szerint melegszik a Lakers kispadja Frank Vogel alatt. 2020-ban rögtön sikerült bajnoki címet nyernie a gárdával, a 2020-21-es évadban a sztárok sérülései miatt meg volt kötve a keze, most viszont hiába a húzóemberek egészségügyi problémái és a kiegészítők sok sérülése, jelenleg 10-11-gyel állnak és a Kings elleni három hosszabbításos vereség után Stein szerint a klubon belül felmerülhet a váltás lehetősége - a kispadon Dave Fizdale rendelkezik is komolyabb vezetőedzői tapasztalattal. Zárójelben hozzá kell tenni, hogy az egész inkább feltételezés Stein részéről, aki ilyen esetekben sokszor mellé szokott lőni. 

Az már konkrétabb hír a Lakersszel és Vogellel kapcsolatban, hogy a stáb elkezdte próbálgatni LeBron Jamest center pozícióban, és bár kevés időt töltött el ötösként, az eredmények biztatóak. Vogel azt mondta, beszélnek a lehetőségről, de még alaposan ki kell vesézniük az opciókat, illetve ha működőképes a dolog, el kell dönteniük, hogy ezt a felállást kis adagokban alkalmazzák, vagy rendszerszinten. 

A The Athletic írt arról, hogy a Hawks két játékosa, Bogdan Bogdanovics és Clint Capela második éve csapattársak, és annyira összebarátkoztak, hogy már a privát életükben is összejárnak. 

Végül pedig Beno Udrih maradt, aki bejelentette visszavonulását, bár ez csak formalitás, mivel három éve nem játszott és már a Pelicans fejlesztési edzője. A 39 éves szlovén ex-hátvédet 2004-ben draftolta a Spurs a 28. helyen, első három évében két bajnoki címet nyert a gárdával, majd négy évet töltött Sacramentóban, megfordult a Bucks, Magic, Knicks, Grizzlies, Heat és Pistons kötelékében is, összesen 831 alapszakasz-meccsen lépett pályára. Udrih elmondta, hogy egy profi sportoló kétszer hal meg, először akkor, amikor rájön, hogy nem tudja már megfelelő szinten folytatni a játékot - ennek elfogadása neki két hosszú évbe telt, annyira nem bírta elengedni. Végül sikerült túljutnia ezen az időszakon, és ugyanolyan őrült lelkesedéssel és akarattal vetette bele magát az edzősködésbe, mint anno a játékba. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus