Hírmorzsák 2021-12-01 (11:00)

LeBron James, Justin Holiday és D.J. Augustin is a liga protokollja alatt. A játékosok 97%-a kapott legalább egy oltást. Enes Freedom szívesen edukálná Jamest. Megsérült Devin Booker combhajlítója. Stephen Curry nehezen élte meg, hogy nem játszhatott a buborékban. Julius Randle és Tom Thibodeau is bírózott a Nets-Knicks után. Kyrie Irving hiányzása miatt is nagyobb a teher Kevin Duranten. Jalen Suggs ujját nem kell műteni. DeMarcus Cousins hivatalosan is a Bucks játékosa.

LeBron James nem léphetett pályára a Los Angeles Lakers ma hajnali, Sacramento Kings elleni mérkőzésén, mivel bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. A Lakers 23 meccséből csak 11 alkalommal bevethető James így ismét többmeccses kihagyásra számíthat, a csapat viszont vette az első akadályt, és 117-92-re tudott nyerni a Kings otthonában. Frank Vogel nem válaszolt arra, hogy James tapasztal-e tüneteket, Anthony Davis ugyanakkor elmondta, hogy tudomása szerunt csapattársa jól van és nincsenek tünetei. Ugyanezen mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Avery Bradley hüvelykujjsérülés, Marvin Bagley pedig betegség (nem koronavírus) miatt nem léphetett pályára.

Az Indiana Pacersnél Justin Holiday került be a protokoll alá, Jameshez hasonlóan ő is többmeccses kihagyásra számíthat. A Houston Rocketsnél D.J. Augustin hiányzik ugyanilyen okokból. Mint ismert, alapból 10 napos kihagyást jelent egy pozitív teszt, és ez alól az adhat felmentést, ha 24 óra különbséggel két egymást követő negatív tesztet produkál valaki.

Ehhez kapcsolódik, hogy az NBA egy új tanulmánnyal próbálja meggyőzni a játékosokat az oltás felvételéről, illetve az emlékeztető beadatásáról. Ebből kiderül, hogy a játékosok 97%-a kapott meg legalább egy oltást. Az idény előtt 2,388 embernél (játékosok, stábtagok, dolgozók) végeztek antitesttesztet, és közülük 75-nél jött vissza az az eredmény, hogy a szervezetük egyáltalán nem tartalmazza ezt – 11%-uk a Johnson&Johnson oltást kapta meg, míg a Pfizer (1%) és a Moderna (0,2%) esetében sokkal kedvezőbb eredmények születtek. Az NBA november 19-ig bezárólag 34 esetről tud, hogy az oltás ellenére is megfertőződött valaki, közülük 31-nél az átlagosnál alacsonyabb volt az antitestszám, míg három esetben nem tudták ezt kimutatni. A liga, illetve a csapatoknál dolgozó orvosok ezzel a tanulmánnyal is próbálhatja meg elérni, hogy a játékosok vegyék fel az emlékeztető oltást, illetve oltassák be magukat, akik még nem tették ezt meg.

Mint ismert, Enes Kanter a minap nevet változtatott, és most már Enes Kanter Freedomként hívják őt, a Boston Celtics tegnapi edzése után pedig egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy szívesen leülne beszélgetni LeBron Jamesszel arról, hogy Kínában miként hagyják figyelmen kívül az emberi jogokat. Biztos benne, hogy James számára ez egy nagyon kényelmetlen beszélgetés lenne, ezért valószínűleg nem is vállalná be, de Freedom mindent megtenne azért, hogy James komfortosan érezze magát. Nem biztos abban, hogy a Lakers sztárja kellően tájékozott ebben a témában, de szívesen edukálná őt, szívesen segítene neki. Ez nem a pénzről szól, hanem az erkölcsről, az elvekről és az értékekről. Arról szól, hogy mi mellett áll ki, és vannak sokkal nagyobb dolgok is, mint a pénz: ha James innentől egy dollárt sem keresne, az unokái unokáinak unokái akkor is gazdagok lennének. Freedom úgy érzi, hogy itt az ideje annak, hogy a sportolók felszólaljanak amellett, amiben hisznek, és ezt nemcsak az Egyesült Államokban kell megtenniük, hanem világszerte mindenhol.

A játéknap rangadóján a Phoenix Suns le tudta győzni a Golden State Warriors, ezzel megszerezték egymást követő 17. győzelmüket is, amivel beállították a korábbi franchiserekordot. A Suns öröme ugyanakkor nem lehetett teljes, a mérkőzés második negyedében megsérült Devin Booker combhajlítója, ami miatt nem tudta folytatni a játékot. Arról egyelőre nincs hír, hogy mennyire súlyos a sérülés, a meccs után Monty Williams annyit mondott, hogy ő sem kapott friss információkat erről, és a csapat orvosi stábja a mai nap folyamán fogja tüzetesebben felmérni Booker állapotát.

Stephen Curry még a találkozó előtt beszélt arról, hogy az elmúlt két évük nagyon nehéz volt, Kevin Durant megsérült, majd eligazolt, Klay Thompson kétszer is megsérült, és a Warriors játéka másképp nézett ki, mint azelőtt. Számára az volt a legnehezebb, amikor azt kellett néznie, hogy más csapatok a buborékban kosárlabdáztak. Egy része örült annak, hogy pihenhet, másfelől viszont játszani akart, és hosszú idő után ez volt az első alkalom, amikor nem szerepelhetett a rájátszásban. Talán ez volt a legmélyebb pont a pályafutásában, mert sosem érezte magát olyan távol a játéktól, mint akkor, arra vágyott, hogy ott legyen és megküzdhessen a többiekkel.

A Brooklyn Nets 112-110-re le tudta győzni a New York Knicks csapatát, ugyanakkor a vesztes fél nem viselte könnyen a kudarcot, a mérkőzés után Julius Randle és Tom Thibodeau is bírózott egy sort. Randle először nem akart a játékvezetéssel foglalkozni, de egy kérésfelvetés kapcsán mégis kifakadt, hogy nem kap meg bizonyos fújásokat. Úgy érzi, hogy nem kapja meg azokat a fújásokat, amiket mások igen, mivel erősebb a testfelépítése, és ezért úgy ítélik meg a helyzeteit, hogy nem befolyásolják őt a faultok. Nagyon agresszívan kosárlabdázik, támadja a festéket, és nem lenne szabad azért büntetni őt, hogy másoknál erősebb. Szerinte nem így kellene a mérkőzéseket fújni, nem lenne szabad, hogy azért maradjon néma a síp, mert erősebb vagy magasabb az ellenfelénél. Thibodeau is elmondta, hogy dühös emiatt, mert Randle keményen támadja a festéket, valami mégsincs a rendjén, és nem tudja, hogy ennek mi az oka. Nem érti, hogy miként dobhatott csak két büntetőt játékosa, miközben végig agresszív volt. Nem érdekli, hogy könnyű síppal vagy szigorúan fújnak egy meccset, viszont azt szeretné, hogy mindkét oldalon ugyanúgy ítéljék meg a helyzeteket.

Steve Nash még a Nets-Knicks előtt mondta el, hogy Kevin Durantnek nagyobb terhet kell cipelnie, mint azt a szezon előtt tervezték, ezért is pihent eddig mindössze egy meccsen. Kyrie Irving személyében egy kiváló, Joe Harris személyében egy nagyon jó játékost kell nélkülözniük, így nem igazán van más választásuk, Durantre kell támaszkodniuk.

Tegnap hajnalban eltört Jalen Suggs hüvelykujja, az ő állapotáról adott tájékoztatást az Orlando Magic. Szerencsére nem kell megműteni a sérült testrészt, míg a visszatérése ideje attól függ, hogy milyen gyorsan forr össze a csont. A játékos állapotát kéthetente fogják felülvizsgálni.

DeMarcus Cousins hivatalosan is aláírta a nem garantált szerződését a Milwaukee Bucksnál. Amennyiben január 7-e után is a keret tagja marad, a megállapodása garantálttá válik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus