Hírmorzsák 2021-12-04 (10:45)

Már nem Neil Olshey a Trail Blazers általános igazgatója. Megszakadt a Suns nagy sorozata. Klay Thompson reméli, hogy pár héten belül pályán lehet. Jason Kidd szerint Luka Doncic nem reklamálhat ennyit. Wesley Matthews ismét a Bucksban. Javonte Green a protokoll alatt. LeBron James szerint pocsékul kezelték a tesztelési procedúráját. Aki december 17-ig nem veszi fel az újabb oltást, annak naponta kell tesztelnie. John Wall és a Rockets nem tekint komoly lehetőségként a kivásárlásra. Jalen Green és T.J. Warren visszatérésére is várni kell még. Nicolas Claxton visszatérhetett, Karl-Anthony Towns nem játszott a Nets-Timberwolves meccsen. Julius Randle és Evan Fournier összeszólalkozott, de minden rendben közöttük.

A Portland Trail Blazers bejelentette, hogy kirúgták a csapat általános igazgatóját és kosárlabdával kapcsolatos ügyek elnökét, Neil Olshey-t. Olshey 2012 óta dolgozott a csapatnál, 2013 óta volt GM, majd 2015-ben az elnöki pozíciót is megkapta, és a közelmúltban indult ellene vizsgálódás nem megfelelő munkahelyi viselkedés miatt. A szakember irányítása alatt az elmúlt 8 évben mindig bejutott a rájátszásba a Trail Blazers, ami a leghosszabb élő sorozat a ligában. A csapat közleményéből kiderül, hogy bizalmasan fogják kezelni mindazok személyazonosságát, akik részt vettek a vizsgálódásban, és bíznak benne, hogy a szervezeten belüli személyi változtatásokkal egy sokkal pozitívabb és tiszteletteljesebb munkakörnyezetet teremthetnek. Mint ismert, az előző hónap során Chris McGowan is távozott a Trail Blazers vezetőségéből.

Olshey helyét átmenetileg Joe Cronin veszi át, amíg a csapat meg nem találja a végleges utódját. Chris Haynes (Yahoo! Sports) információi alapján a Chicago Bulls jelenlegi általános igazgatója, Marc Eversley, valamint a New York Knicksnél hasonló pozíciót betöltő Scott Perry is komoly jelölt lehet a posztra. Jason Quick (The Athletic) arról számolt be, hogy a Memphis Grizzlies vezetőségében dolgozó Tayshaun Prince hiába indulna szintén jó eséllyel a posztért, nem fog beszállni a versenybe. Jake Fischer (Bleacher Report) bedobta a San Antonio Spurs vezetőségében tevékenykedő Brent Barry nevét is, míg Chris Mannix (Sports Illustrated) a Boston Celticstől nyáron távozó Danny Ainge nevével gyarapította a listát.

Szakmai okokból is érdemes lesz figyelni arra, hogy mit hoz a váltás a Trail Blazersnél, megpróbálnak-e továbbra is minél jobbak lenni, vagy esetleg az újjáépülés mellett döntenek. Olshey kirúgását követően ismét felmerültek azok a pletykák, hogy a Philadelphia 76ers Ben Simmonsszal bepróbálkozna Damian Lillardért. Ennél is érdekesebb lehet viszont, hogy így megnyílhat az esély arra, hogy megbontsák Lillard és CJ McCollum kettősét, utóbbit ugyanis azért sem cserélték el az elmúlt évek során, mert Kyle Neubeck (PhillyVoice) értesülései szerint Olshey rá a saját embereként, a saját találmányaként tekintett, a saját érdemének tartotta az ő ledraftolását, és emiatt nagyon ragaszkodott hozzá. Pletykaszinten ismét felmerült egy esetleges Simmons-McCollum csere ötlete is, ugyanakkor a Philadelphia 76ers valószínűleg továbbra is nála nagyobb nevet szeretne behúzni.

Megszakadt a Phoenix Suns 18 győzelemből álló sorozata, ami után Monty Williams elmondta, hogy minden győzelem különleges, és számára azért volt jelentős ez a sorozat, mert látta azt a játékosain, hogy mennyire koncentráltan kosárlabdáznak. Még csak 23 meccsen vannak túl, rengeteg találkozó van még előttük, és örül annak, hogy akkor sem pánikoltak, amikor 1-3-ra álltak. Ebben az időszakban jó kosárlabdát játszottak, és ez a véleménye nem változott a Golden State Warriors elleni vereségük után sem, és talán a liga legjobb csapata ellen léptek pályára, de az is lehet, hogy a Suns az. Bárhogy is legyen, jó érzés, hogy ebbe a kategóriába tartoznak.

Stephen Curry a mérkőzés után elismerte, hogy jó érzés volt számukra megszakítani a Suns sorozatát, mivel ellenfelük egyszer már legyőzte őket, és nem akarták, hogy a Warriors pályáján is folytassa ellenfelük a sorozatát. Természetesen ez sem ér többet, mint egy másik győzelem, de jó, hogy meg tudták védeni a saját pályájukat. Nekik is megvan a maguk sorozata (ez volt sorozatban a 11. hazai győzelmük – a szerk.), és úgy voltak vele, hogy inkább az maradjon életben, mintsem ellenfelük nagy szériája.

Klay Thompson Instagramon élőzött a minap, ahol a visszatérése idejéről is beszélt. Elmondta, hogy reményei szerint néhány héten belül ismét pályán lesz, de az is lehet, hogy csak egy hónap múlva, nehéz ezt pontosan belőnie. Steve Kerr a Warriors ma hajnali, Suns elleni mérkőzése előtt elmondta, hogy Thompson erőnléte drasztikus mértékben javult az elmúlt hetekben, viszont emiatt a következő pár hét mentálisan nehezebb lehet számára, mert a továbbiakban már nem fog ilyen látványosan erősödni. Korábban többször is arról lehetett hallani, hogy még karácsony előtt visszatérhet, és Adrian Wojnarowski (ESPN) ismét erről számolt be, ráadásul azt is hozzátette, hogy rögtön 25-30 perceket is játszhat – a közelmúltban még arról lehetett hallani, hogy eleinte 18-20 perc körüli időt tölthet csak a pályán.

Jason Kidd a Dallas Mavericks ma hajnali, New Orleans Pelicans elleni veresége után megszólta Luka Doncic-ot, amiért rengeteget reklamál. Szerinte játékosa ezt teljesen fölöslegesen teszi, a játékvezetők emiatt nem fogják megállítani a játékot, nem fogják utólag módosítani a döntésüket, és a szlovénnak meg kell értenie, hogy nem kommunikálhat állandóan velük. Erre megvannak a megfelelő alkalmak, amikor nincs játékban a labda, de amikor megy a meccs, akkor csak megnehezíti ezzel, hogy megfelelően visszarendezkedjenek a védekezésükhöz. Kidd úgy gondolja, hogy idővel jobban meg fogják érteni, hogy mikor beszéljenek a játékvezetőkhöz, és ez nemcsak Doncicra igaz, hanem az egész csapatra. Amikor az irányítót edzője kritikájáról kérdezték, röviden annyit felelt, hogy igaza van és abba kell ezt hagynia.

A Milwaukee Bucks régi ismerőst köszönthet ismét a soraiban, a 2019/20-as idényt a csapatnál töltő Wesley Matthewst igazolták le. Jon Horst GM a csapat közleményében úgy fogalmazott, hogy Matthews egy bizonyított veterán, aki tud dobni, védekezni, és emellett tapasztalt is. Ismeri Mike Budenholzer rendszerét, ahogyan a csapatot is, ezért nagyon izgatottak, hogy ismét a soraikban lehet. Matthews az elmúlt idényt a Los Angeles Lakersnél töltötte. A Bucks az újonc Georgios Kalaitzakis szabadlistára helyezésével teremtett a veterán játékos számára helyet a keretben.

K.C. Johnson (NBC Sports Chicago) számolt be róla, hogy a Chicago Bullsnál Coby White után Javonte Green is bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. White esetében tudni lehet, hogy pozitív tesztet produkált, Greenről azonban egyelőre nem tudni, hogy pozitív lett, vagy egyéb okokból került be a protokoll alá.

LeBron James visszatérhetett, ugyanakkor kritikus hangot ütött meg a tesztelési procedúra kapcsán. Úgy érzi, hogy rosszul kezelték a helyzetet, mert általában egy pozitív teszt után azonnal újabb tesztet szoktak végezni, viszont ez az esetében nem történt meg, rögtön elkülönítették és bekerült a protokoll alá. Ez bosszantotta, mert saját magának kellett megtalálnia a módját, hogy miképp jusson haza Sacramentóból, és senki sem utazhatott vele, a biztonsági személyzete sem. Miután hazaért, a gyerekeit is el kellett különíteni, mindenkit a háztartásából, nagyon sok kényelmetlenséget okozott ez neki. Tudta, hogy ki fog kerülni a protokoll alól, mert egy pillanatig sem érezte magát betegnek, de az nagyon bosszantotta, ahogyan ezt az egészet kezelték.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy azon játékosok, akik december 17-ig nem kapják meg az emlékeztető oltást, azoknak onnantól kezdve minden nap teszteltetniük kell magukat. Az NBA emellett arról is döntött, hogy a csapatok mellett dolgozó legközelebbi stábtagok is csak akkor folytathatják a jelenlegi minőségükben a munkájukat, ha addig beadatják maguknak az újabb oltást, különben nem érintkezhetnek a játékosokkal és nem utazhatnak a csapatukkal.

David Aldridge (The Athletic) értesülései szerint a Houston Rockets és John Wall között nem merült fel komoly lehetőségként a játékos kivásárlása a két fél közelmúltban megejtett beszélgetése során. Mint ismert, a szezon előtt megegyeztek arról, hogy Wall idén nem lép pályára, viszont az irányító nemrégiben meggondolta magát, játszani szeretne. A szakírónak egy másik csapat vezetőségében dolgozó személy elmondta, hogy a hasonló helyzetben lévő játékosoknak nehéz szokott lenni, hogy nincs arányban a teljesítményük a fizetésükkel, míg egy megint másik csapatnál dolgozó GM annyit mondott, hogy Wall továbbra is nagyon jó játékos, csak már nem annyira, mint amennyit keres.

A Rocketshez tartozó további hírek: Christian Wood bokasérülése valóban nem bizonyult komolynak, hajnalban már pályára is lépett. A várakozásokkal ellentétben Kevin Porter Jr. is játékra jelentkezett, ugyanakkor csak az első félidőben játszott az Orlando Magic ellen, a szünet után nem folytatta a játékot a combsérülése miatt. Stephen Silas pedig elmondta, hogy Jalen Green állapota lassan javul, és még nincs kimondottan közel a visszatérése, állapotát hetente fogják felülvizsgálni.

T.J. Warren visszatérése tovább várat magára, az Indiana Pacers bejelentette, hogy decemberben még biztosan nem lép pályára. A játékos lábát tavaly decemberben kellett megműteni, azóta nem játszhatott, és legközelebb valamikor a hónap végén, esetleg január elején fogják felülvizsgálni az állapotát.

A Brooklyn Netsnél 17 kihagyott mérkőzés után léphetett ismét pályára Nicolas Claxton, 3 percet játszhatott a Minnesota Timberwolves ellen. A center egy rejtélyes betegség miatt nem volt bevethető az elmúlt időszakban, aminek következtében súlyt is vesztett, és idáig tartott, mire ismét olyan állapotba került, hogy pályára léphessen. A Timberwolvesnál Karl-Anthony Towns nem lépett pályára ma hajnalban, kiültették őt, miután az előző meccsén rosszul esett a hátára, viszont jó hír lehet, hogy a mérkőzés előtti bemelegítésben részt tudott venni, ezek alapján valóban nem súlyos a probléma.

Julius Randle és Evan Fournier a New York Knicks tegnapi, Chicago Bulls elleni mérkőzése félidejében szólalkozott össze, ugyanakkor mindkét játékos pozitívan nyilatkozott erről. Randle szerint egyszerűen csak kommunikáltak, látott valamit a pályán, amit megosztott csapattársával, és ez kívülről úgy tűnt, mintha vitatkoznának. Fournier szerint ez sokkal jobb, mintha egyáltalán nem mondanának semmit, az ilyenek elfojtása csak kárt okoz, az ilyesmi mindennapos. Hálás azért, hogy ez megtörtént, mert utána a harmadik negyedben sokkal jobban játszottak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus