Hírmorzsák 2021-12-10 (10:45)

Carlisle, Ujiri, Dillon Brooks és DJJ protokoll alá került. Kira Lewis Jr. egy évre kidőlt. Lassan javulnak a Hawks sérültjei. Beverley és Edwards bekóstolta Gobert-t. Myles Turner több labdát akar. Davis szerint a Lakersnek underdogként kellene viselkednie, mert jelenleg úgyis azok. Westbrook kikérte magának az Iversonnal vont párhuzamot. a Blazers új GM-je tudja, hogy javítani kell a csapaton, meg is teszi. Simmons szívesen menne a Spursbe? Márciusban érkezik az HBO drámasorozata a Showtime Lakers kezdeteiről. 

Kezdjük néhány rossz hírrel, többen protokoll alá kerültek az elmúlt 24 órában: Rick Carlisle, a Pacers vezetőedzője, Masai Ujiri, a Raptors elnöke is pozitív mintát adott. Carlisle-t átmenetileg Lloyd Pierce helyettesíti, ugyanakkor a csütörtöki Pacers-csapatedzést lefújták – korábban Justin Holiday már bekerült a protokoll alá. Ujiri közleményéből kiderült, hogy a vasárnapi Giants of Africa rendezvényen kapta el a vírust, pedig minden szabályt fokozottan betartottak a jelenlévők. A járványügyi helyzet miatt egyébként a Toronto Raptorsnál is lefújták a tegnapi gyakorlást.  A Bullsnál Derrick Jones Jr. rövid időn belül az ötödik fertőzött, csatlakozik Coby White-hoz, DeMar DeRozanhez, Javonte Greenhez és Matt Thomashoz. 

A New Orleans Pelicans fiatal hátvédje, Kira Lewis Jr. számára befejeződött a szezon, miután jobb térdében elszakadt keresztszalag, és az egyik oldalszalagja is csúnyán meghúzódott. Az eset a csütörtök hajnali, Denver elleni meccsen történt, az MRI pedig megerősítette a diagnózist. Az ACL-szakadás felépülési ideje általában 12 hónap, így valamikor a 2022-23-as szezonban játszhat újra – idén ősszel a Pelicans lehívta szerződése opcióját, így nyugodtan koncentrálhat a felépülésére. 

Az Atlanta Hawksnál Cam Reddish felépült csuklósérüléséből, csütörtökön már végigcsinálta az edzést, várhatóan szombat hajnalban újra játszhat. A bokasérülésből lábadozó Bogdan Bogdanovics még csak dobál, de Nate McMillan szerint napról napra egyre jobban néz ki, míg a magasember Onyeka Okungwu lassan maga mögött hagyja vállsérülését, a G-Ligában már pályára is léphet. A Sacramento Kings magasembere, Richaun Holmes sikeres szemműtéten esett át, várhatóan jövő héten már játszhat – még csütörtök hajnalban sérült meg a szeme környéke, amit egy kisebb procedúrával kellett helyrehozni. 

Tegnap hajnalban a Utah Jazz simán győzött Minnesotában, de a meccs után volt egy kis üzengetés Patrick Beverley és Anthony Edwards részéről – a címzett Rudy Gobert volt, aki a meccs egy részében Jarred Vanderbiltet fogta. Beverley szerint ha ő az Év Védője lenne, akkor mindig az ellenfél legjobbjait fogná, Conley-t, Mitchellt vagy Bogdanovic-ot, és (minden tisztelete mellett) nem Royce O’Neale-t. Edwards annyit tett hozzá, hogy egyáltalán nem érzi olyan fenyegetőnek Gobert jelenlétét a festékben, mint amilyen a híre, most is a legkisebb félelem nélkül támadta. 

Josh Weinstein (The Score) lábjegyzetben hozzátette, hogy a számok nem a Wolves játékosainak véleményét támasztják alá, az NBA.com statisztikái szerint hat lábon belüli mezőnykísérleteknél Gobert 43.5%-on tartja az ellenfeleket, amivel a rendszeres kezdőjátékosok között ligaelső. Gobert ma hajnalban a pályán adott választ, miután az általa irányított védelem egy back-to-back meccsen tartotta 96 ponton a 76erst, Gobert pedig 17 pontot, 21 lepattanót és 2 blokkot jegyzett Joel Embiid ellen – aki egyébként dicsérte is a Jazz védekezését a mérkőzést követően. Gobert a meccs után azt mondta, hogy a tegnapi nyilatkozatok a legviccesebbek, amit valaha hallott, de részéről ennyi a sztori, nem fog beleállni ilyen üzengetésekbe. Quin Snyder vezetőedző a meccs előtt csak annyi kommentárt fűzött hozzá, hogy minden ellenfelük támadási taktikája azzal kezdődik, hogy hogyan, vagy hogyan ne támadják Gobert védekezését. 

A Pacersnél az elmúlt egy-két napban kisebb dráma bontakozott ki, miután Shams Charania (The Athletic) lehozta, hogy információi szerint a gárda rászánja magát a Myles Turner-Domantas Sabonis duó robbantására. A The Athleticnek nyilatkozó Turner olajat is öntött a tűzre: szerinte egyértelmű, hogy a Pacersnél csak úgy tekintenek rá, mint egy megbecsült kiegészítőre, ő pedig ennél sokkal-sokkal több lehetőséget szeretne támadásban – 8.8 mezőnykísérlete van idén, ami újoncéve óta a legkevesebb. Az elmúlt 2-3 évben nagyon keményen dolgozott, hogy ebből a szerepkörből kihozza a maximumot, és mindent megtett, amit kértek tőle, de itt az ideje, hogy sokkal többet legyen a kezében a labda, ne ő legyen, akit arra kérnek, hogy húzza szét a pályát a többieknek és ezzel eltűnjön az árnyékban. Korábban Rick Carlisle is elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy az elzárások után olyan játékokat rajzoljanak fel, amiből több mezőnykísérlete lehet a blokklistát vezető magasembernek, és Turner azzal fejezte be az interjút, hogy bár suttognak cseréről, rebuildről, ő imád Indianában játszani és itt akar sikereket elérni. 

A Pacersnél Caris LeVerttel kapcsolatban is beindultak a cserepletykák, Chris Fedor (Cleveland.com) szerint a Cavaliers vezetőségében, edzői stábjában többen is nagy rajongói a játékának, így szinte biztos, hogy ha lehetőségük lesz, megpróbálják megszerezni. A Cavs több csereértéket is be tudna dobni akkor is, ha esetleg többcsapatos lenne a csere, és nagy szükségük is lenne egy labdadomináns szervezőre Collin Sexton kidőlése után. 

A Lakers ma hajnalban kisebb meglepetésre simán kikapott a Ja Morant mellett Dillon Brooksot is nélkülöző Grizzliestől, Anthony Davisnek pedig az a véleménye, hogy tanulniuk kell a Memphis „underdog” hozzáállásából, sőt át is kell venniük, ugyanis elnézve jelenlegi helyezésüket és játékukat, a legtöbb meccsen ők az esélytelenebbek. LeBron James karrierje 100. tripla-dupláját jegyezte, de önkritikusan elismerte, hogy a második félidőben szinte semmit nem tudott hozzátenni a csapat játékához. Vele egyébként 38 perc alatt +2-ben volt vele a Lakers, amikor viszont leült, 10 perc alatt 15 ponttal kapott ki a csapat – Westbrook, Anthony és Malik Monk is -16-tal zárt. 

Russell Westbrook is azt emelte ki, hogy fel kell nőniük ahhoz, amit a Lakers jelent – az kevés, hogy tudják, hogy az ellenfelek mindig a legjobbra törekednek ellenük, megoldásokat kell találniuk. Westbrookról egyébként egy keleti csapat vezetője név nélkül azt mondta az ESPN-nek, hogy Allen Iversonra emlékezteti, mivel rettentően akar nyerni, de a saját szabályai szerint – ha vissza tud lépni egyet és ezzel hozzásegíti a Lakerst a bajnoki címhez, azzal validálna mindent, amit eddig a pályán tett. Westbrook szerint minden tisztelete AI-é, de nem lehet hozzá hasonlítani, ő mindig is próbált hozzáidomulni aktuális csapata játékához és azt tenni, ami a csapatnak a legjobb. Ezután is így fog eljárni, és ha sikerül bajnoki címet nyerni, akkor örül, ha viszont nem, azzal is együtt tud majd élni, az élet ugyanis megy tovább. 

Chris Forsberg (NBC Boston) beszélgetett Danny Ainge-dzsel, aki 18 év után idén nyáron hagyta el a Celticset és azóta Utahban pihen. A hírek szerint a Trail Blazers és a Jazz is szívesen látta volna valamilyen szerepkörben, de egyelőre senkinek nem mondott igent, mert nem igazán kívánja a szervezete az esetenként 18 órás munkanapokat. A megfelelő szinten lévő csapatnál a megfelelő emberekkel szívesen együttműködne, mert a 40 éves NBA-tapasztalatát szívesen hasznosítaná, de azt is pontosan tudja, hogy a sikerhez mennyit kell dolgozni, így az egészsége érdekében (korábban szívrohamokat kapott) csak tanácsadói munkát vállalna. 

Marc Stein (Substack) úgy tudja, hogy Ben Simmons szívesen menne a San Antonio Spurshöz, ha Gregg Popovich-ék valahogy le tudnák igazolni – a 76ers játékosa nyilvánosan még egyszer sem jelentette ki, hogy mely csapatokhoz igazolna szívesen. A korábbi hírek szerint egyébként a Spurs próbálkozott nyáron, de Daryl Morey kevesellte a felajánlott ellenértékeket.

A Trail Blazersnél az átmeneti GM, Joe Cronin megtartotta székfoglalóját, és rögtön kijelentette, hogy tudják, hogy javítani kell a csapaton, és meg is fogják tenni. Hozzátette, hogy folyamatosan kapcsolatban áll Damian Lillarddel, a Lillard-McCollum duó meg van elégedve Chauncey Billups-szal és az edzői stábbal – ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a változás nem a kispadon fog megtörténni. 

Végül pedig a Los Angeles Lakers, pontosabban a Showtime Lakers maradt, amelynek történetéről az HBO készít sorozatot Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty címmel. Nem dokumentumfilmről, hanem „rendes” szériáról van szó, olyan neves színészekkel, mint Adrian Brody (Pat Riley szerepében), Sally Field (Jessie Buss), John C. Reilly (Jerry Buss) és Jason Segel (Paul Westhead). Magic Johnsont Quincy Isaiah, Kareem Abdul-Jabbart Solomon Hughes fogja alakítani. Az első évadban felbukkan többek között Jeanie Buss, Donald Sterling, Jerry West, Larry Bird, Red Auerbach, David Stern, Earvin Johnson Sr., Jack Nicholson, Richard Pryor és Chick Hearn korabeli karaktere, illetve természetesen a Lakers 1979-80-as bajnokcsapatának játékosai. 

Érdekesség, hogy a kétszeres All-Star hátvéd Norm Nixont a saját fia, a színész DeVaughn Nixon alakítja majd, az aktív NBA-játékosok közül pedig a Kings hátvédje, Terence Davis kapott egy kisebb szerepet, Adrian Dantley-t formálja meg. A forgatókönyv Jeff Pearlman sportújságíró Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s című könyvén alapul, a részeket már leforgatták, a sorozat várhatóan 2022 márciusában debütál a streaming-szolgáltatónál, íme az előzetes:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus