Hírmorzsák 2021-12-15 (10:30)

Curryről szólt az este az NBA-ben - Allenéktől egy egyedi mezt, társaitól egyedi órákat kapott, apjának adta a meccslabdát. Dell Curry szerint anno azt szerették volna, ha a Knicks draftolja. Harden és Giannis is protokoll alatt, a Nets és a Bucks nagyon nehéz helyzetben, a Lakersnél is újabb két játékos esett ki. Irving nincs a visszatérés küszöbén, a Dallas nem kereste meg a Netset vele kapcsolatban. A Hornets túl a nehezén. A Boston párosát addig nem robbantják, amíg a tulajdonos nem szól? Körvonalazódik egy csere a Suns és a Spurs között, Thad Young kerülhet Phoenixbe? Mario Chalmers a G-Ligában, bajnokesélyes csapathoz akarja visszaverekedni magát. JR Smith jó tanuló, jó sportoló. 

A nap híre, hogy Stephen Curry megdöntötte a triplarekordot: a Warriors klasszisa ikonikus helyszínen, a Madison Square Gardenben szerezte meg karrierje 2974. hárompontosát az alapszakaszban, amivel megelőzte Ray Allent. Allen a meccs előtti reggelen azt írta Twitteren, hogy örökké emlékezni fog arra, amikor nem csak csapattársai, hanem maga Reggie Miller jelenlétében előzte meg a Pacers legendáját, ráadásul Kobe Bryant is ott volt azon a meccsen - ugyanilyen fantasztikus estéje lesz majd Currynek is, amikor megelőzi. Viccesen még annyit kért, hogy valaki szerezzen neki egy helyet, mert Spike Lee nem válaszol a hívásaira. A meccs utáni interjú során aztán Curry mögött megjelent Allen és Miller, akik egy 2974-es számú GSW-mezzel lepték meg az új rekordert - egyébként már a meccs előtt is beszélgettek vele, és a rekorddöntés után a pályán ölelte meg Allent, majd leülve a kispadra el is sírta magát. 

Curry azt nyilatkozta, hogy csodálatos befejezése volt ez az elmúlt egy hétnek. Folyamatosan került egyre közelebb a rekordhoz, és örül neki, hogy végül ilyen helyszínen sikerült megdöntenie azt - külön megköszönte, hogy a Knicks-drukkerek álló ovációval tisztelték meg, amikor az első negyedben megdöntötte a csúcsot. Nagyon különleges ez a pillanat az életében, mert egy olyan ember rekordját döntötte meg, akit Reggie Millerrel együtt fiatalon példaképekként tisztelt. Ők mutatták meg neki, mit jelent a “mesterlövész” kifejezés az NBA-ben, és mit jelent az, hogy valaki hosszú ideig nagyon magas szinten képes játszani. Ezeket megpróbálta a magáévá tenni a saját utazása során, és továbbfejleszteni, ami a dobótávot, a mennyiséget és a hatékonyságot illeti - büszke arra, hogy ezt a rekordot úgy érte el, hogy hatékonyan dob, segít vele meccseket nyerni, és innentől kezdve az a célja, hogy olyan csúcsokat hódítson meg, amit utána senki nem fog tudni elérni. 

Curry az öltözőben beszédet mondott és megköszönte a társainak, hogy segítették, hogy mennyit jelent neki ez a csapat és ez a játék - Steve Kerr szerint a mai este tökéletesen megmutatta, hogy kicsoda Steph Curry és hogy ezt milyen tökéletesen tudja kezelni. Draymond Greentől és Andre Iguodalától az alkalomra készült különleges Rolexeket kapott, és amint hazatérnek, Klay Thompsontól is kap majd egyet - Curry azt mondta, hogy Thompson öltözőszekrénye az övé mellett van, és remek érzés lesz együtt ünnepelni vele a rekordot, majd azt is, amikor társa hamarosan visszatér a pályára.  

A meccsen természetesen ott volt Steph Curry édesapja, Dell Curry is, a rekorddöntő pedig neki ajándékozta a meccslabdát. Idősebbik Curry elmondta, hogy játszott Allen és Miller ellen, és pontosan tudja, milyen szintű dobók voltak annak idején, így számára különösen hihetetlen, hogy a fia ezeket az óriási játékosokat megelőzve a liga történetének legjobb dobója lett. Dell Curry azt is elárulta, miért különleges helyszín fia számára az MSG: a 2009-es draft előtt abban reménykedtek, hogy nem viszi el őt a 7. helyen a Warriors, így a 8. helyen a New York Knickshez kerülhet. A Warriors akkori vezetőedzője, Don Nelson meg is kérdezte az idősebbik Curryt erről a draft előtt, aki ugyanezt mondta el - végül a GSW-t és Nelsont nem érdekelte ez az információ és draftolta, így vált végül a Warriors legendájává. 

A Bucksnál is beütött a járványhelyzet és a sérülések: Giannis Antetokounmpo is bekerült az egészségügyi protokoll alá, majd hamarosan csatlakozott hozzá Wesley Matthews is. Bokaműtétjét követően Donte Divincenzo a csütörtök hajnali Pacers elleni meccsen kezdhette volna meg a szezont, de nem fogja, ő is protokoll alá került. Mellettük a sérült Brook Lopez, Khris Middleton és Semi Ojeleye sem lehet ott a parketten, illetve a frissen igazolt DeMarcus Cousins sem játszik, a magasember személyes okok miatt hiányzik majd. 

A Netsnél is nehéz a helyzet, ma hajnalban hét játékosuk hiányzott a járványhelyzet miatt: Paul Millsap, LaMarcus Aldridge, James Johnson, DeAndre’ Bembry, Jevon Carter mellett az utolsó pillanatban James Harden és Bruce Brown is bekerült a protokoll alá - Brown konkrétan már a bemelegítő dobálgatásnál tartott, amikor szóltak neki. Mellettük Joe Harris bokaműtét, Kyrie Irving az ismert okok miatt hiányzik, így a Raptors elleni hosszabbításos meccsen Kessler Edwards 44, David Duke Jr. 38 percet töltött a parketten. Bobby Marks ESPN-es capguru szerint a megbetegedések a szakmai problémák mellett a pénzügyeket is érintik, ugyanis a hardship kivétellel igazolhatnak új játékosokat, de minden tíznapos szerződés nagyjából 500 ezer dolláros pluszt jelent luxusadóban.

Steve Nash a meccs után elmondta, hogy az edzői stábból és a csapat körül dolgozókból is többen karanténba kerültek. Nemrég újra felröppentek pletykák arról, hogy Kyrie Irving mégis megkezdené a szezont, mivel mostanában egyre többet beszél Kevin Duranttel a csapatról, de Nash lehűtötte a kedélyeket - múlt héten beszélt Irvinggel, és bár tudja, hogy rendesen edz és szeretne játszani, de a védőoltással kapcsolatos hozzáállása nem változott, így egyelőre nincs napirenden a visszatérése. 

Ha már Irving, Ian Begley (SNY.tv) szerint a Dallas Mavericks egy Kristaps Porzingis köré épülő csomaggal érdeklődött az irányító iránt. Mark Cuban úgy érezte, hogy ezt a pletykát már nem hagyhatja szó nélkül, Marc Steinnek (Substack) elmondta, hogy semmi ilyen beszélgetés nem zajlott a két klub között - a Mavs tulajdonosa már novemberben is lenyilatkozta, hogy Porzingist nem árulja a Dallas, mert abban bíznak, hogy a lett magasember karrierje legjobb szezonját rakja össze Jason Kidd kezei alatt. 

A Lakersnél korábban Talen Horton-Tucker került be a protokoll alá, most két csapattársa csatlakozott hozzá. Dwight Howard már el sem utazott társaival Dallasba, míg Malik Monk már a leszállás után adott pozitív mintát, így elképzelhető, hogy a Lakersnél is várhatóak további pozitív esetek. Ide kapcsolódik, hogy a Lakers helyi idő szerint vasárnap koradélután lépett volna pályára Chicagóban, de a Bulls bejelentette, hogy este hét órára tolják el a kezdési időpontot - kérdés, hogy megrendezik-e egyáltalán a mérkőzést, hiszen a chicagóiak ma hajnali, illetve péntek hajnali meccsét is elhalasztották. 

A Charlotte-nál már túl vannak a nehezén, tegnap LaMelo Ball és Jalen McDaniels is kikerült a protokoll alól. A Hornets leküldte Ballt a G-Ligába, hogy újra formába kerüljön, de egy edzés után vissza is rendelte, ami valószínűleg azt jelenti, hogy akár már a következő meccsen is pályára léphet - McDaniels esetében ez nem is volt kérdés. 

A Sacamento Kings kedd hajnalban nagyon sima vereséget szenvedett a Raptorstól, ami zsinórban a harmadik volt, a csapat pedig tartott egy játékosmegbeszélést az öltözőben. Harrison Barnes nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy a fő téma az volt, hogy nem egymásért játszanak, nem viselkednek úgy, mint egy csapat. Az átmeneti vezetőedző, Alvin Gentry annyit fűzött hozzá, hogy amikor egy csapat törődik azzal, amit csinál, akkor egy ilyen megbeszélés természetes dolog, az lenne a baj, ha nem érdekelné őket a sikertelenség. De’Aaron Fox elmondta, hogy élete első 18-19 évében a kosárlabda neki folyamatos győzelmeket, sikereket jelentett, ez a mentalitás nem veszett el belőle, és nem érti, miért jönnek azzal az emberek, hogy megkapta a nagy pénzt, és jóllakott - szerinte játsszon valaki akármilyen szinten, akár hobbiból is, utál veszíteni és szeret nyerni. 

Jake Fischer (B/R) beszélt egy név nélkül nyilatkozó segéd GM-mel, aki elmondta, hogy hiába pletykálnak arról, hogy Jaylen Brown lehet a Philadelphia 76ers egyik fő célpontja egy Simmons-cserében, amikor ő maga próbálkozott a Celticsnél cserével, azt a választ kapta, hogy Tatum és Brown érinthetetlen. Egy másik GM azt mondta, hogy a ligában lassan általánossá válik a vélemény, hogy ez a páros nem működik, de amíg a tulajdonos nem helyez nyomást Brad Stevensre, addig nem fogják megbontani őket. Fischer arról is írt, hogy több klubvezető véleménye szerint a szezon egy pontján Marcus Smart, Robert Williams, illetve Dennis Schröder elérhetővé válhat még a cserehatáridő előtt. 

Fischer pár kisebb pletykát is megosztott. Több ligaforrása szerint a Lakers óvatosan nézelődik, hogy mit lehetne kezdeni Russell Westbrook szerződésével, de nem akarja elcserélni a hátvédet. A szakíró szerint a Cavaliers odaadhatná Kevin Love-ot és Ricky Rubiót, de sok értelme nem lenne a dealnek, illetve John Wall-al sem nagyon lennének beljebb, ha egy az egyben elcserélnék őket, más opció pedig nem igazán merülhet fel - Ben Simmons fizetése passzolna, de ez már erősen elméleti lehetőség. További pletykák: a Nuggets JaMychal Greent árulhatja, ha erősíteni akarnak wing pozícióban; a Rockets helyet akar szorítani a 15-ös keretében a two-way szerződéssel rendelkező, remekül játszó Garrison Mathewsnak; a Spurs érdeklődik a Suns fiatal magasembere, Jalen Smith iránt, így körvonalazódhat egy olyan csere, amiben Thaddeus Younggal cserélne helyet, aki iránt viszont a Suns érdeklődik. 

Mario Chalmers, a Miami Heat kétszeres bajnoka görögországi kitérő után próbál visszatérni az NBA-be, ezért leszerződött a fejlesztési ligával - 48 órának kell eltelnie, utána bárki lehívhatja a G-Liga waiveréről. Ügynökei szerint egy csapattól már ígérete is van, hogy szerződtetik, és a végső cél, hogy egy contender NBA-csapatnál tudja kamatoztatni tapasztalatait. Chalmers annyit nyilatkozott, hogy több európai csapat ajánlatát utasította vissza, mert vissza akar térni a legjobbak közé és innen akar majd visszavonulni - frissek a lábai, fizikailag kész az NBA-re és érzése szerint még sok maradt a tankban. A 2017-es draft 18. választottja, TJ Leaf egyelőre nem dédelget ilyen álmokat, az erőcsatár aláírt a CBA-be - az egyelőre még nem tisztázott, hogy melyik kínai klubban fog játszani ebben a szezonban. 

Végül pedig a korábban visszavonult, a North Carolina AT egyetemre jelentkező és ott golfban sportösztöndíjat kapó JR Smith maradt. A korábbi kétszeres NBA-bajnok megvédte ösztöndíját, első félévét ugyanis a legmagasabb, 4.0-s átlaggal teljesítette, ezt maga az érintett jelentette be Instagramján. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus