Hírmorzsák 2021-12-22 (10:15)

Az NBA nem áll le, de a karácsonyi menetrendet átszervezhetik. Manu Ginobili már jövőre HoF lehet - talán Joey Crawforddal együtt. Visszatér a ligába Mudiay, Stephenson és Iljasova, Kenneth Faried is úton? Új kiesők: Hardaway, KCP, Capela, Gallinari és a fél Raptors. Luka Doncic és Jalen Green is visszatérhet karácsony előtt. PJ Tucker térdsérülése nem súlyos. Draymond Green dicsérte Otto Porter Jr.-t. A Jazznél a tulajdonos hozza a döntéseket. Curry különleges NFT kibocsátásával ünnepelte meg a triplarekordot. Chris Paul évek óta addig marad edzésben, amíg véget nem ér a nagydöntő. 

Adam Silver elmondta az ESPN-nek, hogy egyáltalán nincs tervben a leállás (tegnap este az NHL leállította a bajnokságot – a szerk.). Megnéztek minden opciót, de úgy ítélték meg, hogy messze a legjobb megoldás, ha folytatják a játékot. A liga 97%-a átoltottnak minősül, míg a 3. oltást egyelőre a játékosok 65%-a vette fel – azt látják, hogy az emlékeztető oltást felvevők között minimális a fertőzés, és aki elkapja, az is jellemzően tünetmentes, így arra biztatnak mindenkit, hogy vegyék fel a 3. oltást. Nem foglalkoznak azzal a 3 %-kal, akik nem vették fel az oltást, mert ők is jellemzően átestek a betegségen és antitestet termelnek, most a „booster” oltásokra helyezik a hangsúlyt.

Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a beoltott, pozitív tesztet produkáló, de tünetmentes játékosok esetében lerövidítsék a kötelező 10 napos karantén idejét, mivel az orvosok azt látják, hogy sokkal rövidebb idő alatt megy át rajtuk a vírus és gyorsabban is ürül ki a szervezetükből. Azt is elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban a fertőzések 90%-át már az omikron variáns okozta. 

Ide kapcsolódik, hogy az NBA tájékoztatta a tíz csapatot, amelyek pályára lépnek a december 25-ei, karácsonyi játéknapon, hogy változhat a menetrend, amennyiben egy vagy több csapat meccsét kénytelenek halasztani. Jelenleg így néz ki a tervezett menetrend (magyar idő szerint):

18:00 Knicks-Hawks
20:30 Bucks-Celtics
23:00 Suns-Warriors
02:00 Lakers-Nets
04:30 Jazz-Mavericks

Az NBA azt szeretné, ha a középső három időponton mindenképp lenne mérkőzés az esetleges változtatásokról december 24-én tesznek bejelentést. 

A Hírességek Csarnoka észak-amerikai tagozata bejelentette, hogy jövőre kik közül kerülhetnek majd ki az új tagok, Manu Ginobili a legismertebb olyan játékos, akit első alkalommal lehetett jelölni visszavonulása után – szintén először kapott jelölést Tom Chambers és Lindsey Whalen is, illetve két játékvezető, John Clougherty és a híres-hírhedt Joey Crawford. A teljes jelölt-listát ide kattintva tudjátok megtekinteni, közülük kerülnek majd ki a finalisták, akiket az All-Star Hétvégén jelentenek be, majd a végleges tagokat az áprilisi NCAA Final Four alkalmából hirdetik ki – a beiktatási ceremóniára 2022. szeptember 9-10-én kerül sor Springfieldben. 

Több olyan játékos is visszatér 10 napos szerződésekkel, akik korábban már kikoptak a ligából. A Sacramento Kings Emmanuel Mudiay-t igazolta le – a 2014-es draft hetedik választottja legutóbb a litván Zalgiris Kaunasban játszott. Az Atlanta Hawks Lance Stephensont szerezte meg, aki utoljára a 2018-19-es évadban szerepelt az NBA-ben, most pedig a G-Ligás Grand Rapids Goldtól érkezik – Stephenson és a vezetőedző Nate McMillan korábban már többször dolgozott együtt. Az Orlando Magic Tim Fraziert kötötte le – legutóbb tavaly a Grizzliesben játszott, azóta nem volt csapata. DJ Wilson a Toronto Raptorshoz kerül, az erőcsatár 2017-ben a Bucksnál kezdte profi pályafutását, majd tavaly szezon közben a Rocketshoz cserélték – mellette a két évig Bostonban játszó Tremont Waters is Kanadában folytatja. A Chicago Bulls Ersan Iljasovával erősítette meg a keretét, a 34 éves, több, mint 800 alapszakasz-meccset a háta mögött tudó török erőcsatár legutóbb tavaly a Jazzben játszott limitált szerepkörben. 

A Dallas Mavericksnél Tim Hardaway Jr. is bekerült a protokoll alá, a pótlására egyrészt Charlie Brown Jr. érkezik (az előző két szezonban összesen 19 NBA-meccsen játszott), másrészt George Kinget is leigazolták (ő ebben a szezonban 11 meccset játszott a Clippers G-Ligás csapatában). A Washington Wizardsnál Kentavious Caldwell-Pope a legújabb kidőlő, helyére Jordan Schakelt igazolták le a G-Ligás csapatukból. Az Atlanta Hawksnál Trae Young után Clint Capela és Danilo Gallinari, valamint három stábtag került elkülönítésre – Lance Stephenson mellett Malcolm Hillt is megszerezték.

A Clippers saját G-Ligás csapatából igazolta le a draftoltatlan újonc Moses Wrightot. A Miami Heat Zylan Cheathamet (G-Liga), a Sacramento Kings Mudiay mellett Ade Murkey-t (G-Liga) is felvette a keretébe. A Bullsnál Troy Brown Jr. is kikerült a karanténból, míg a Cavaliersnél Ed Davis bekerült a protokoll alá. A Raptorsnál tarol a vírus, egy nap alatt Scottie Barnes, Precious Achiuwa, Fred VanVleet és Malachi Flynn is karanténba vonult – „csatlakoztak” Pascal Siakamhoz, Dalano Bantonhoz és Gary Trent Jr.-hoz. 

Luka Doncic a péntek hajnali, Bucks elleni meccsen visszatérhet, a Dallas klasszisa utóbbi öt meccsét kihagyta a bal bokája miatt, amivel már korábban is bajlódott, jelentette Tim MacMahon (ESPN). Derrick Rose továbbra is bokasérüléssel küzd, többen még mindig a protokoll alatt vannak, így Kemba Walker továbbra is kezdőként léphet pályára a Knicksben. A Houston Rockets 1/2-ese, Jalen Green közel egy hónapot hagyott ki combhajlító-sérülés miatt, de péntek hajnalban visszatérhet – a csapat back-to-backet játszik a Pacers otthonában. PJ Tucker bal térdével akadtak gondok, legutóbb nem is lépett pályára – az MRI nem mutatott elváltozást, minden bizonnyal begyulladt egy ideg a veterán védőspecialista térdében. 

Draymond Green nagyon dicsérte Otto Porter Jr. munkáját, különösen azt emelte ki, hogy a kiscsatár elképesztően jól lepattanózik és blokkokkal is jelentkezik, mindez nagyon nagy segítség a védekezésben. Sok olyan játékost látott már, akik világ életükben winget játszottak, majd a magasságuk miatt átrakták őket egy magasabb posztra, ahol nem tudtak helyt állni, ezért is szerette volna kiemelni csapattársa játékát, aki az első perctől kezdve remekül teszi a dolgát. 

A Pelicans fiatal hátvédje, Kira Lewis korábban egész évre kidőlt keresztszalag-szakadással, a csapat pedig igényelte a DPE-t (disabled player exception). A megsérülő játékos fizetésének felét költhetik el a pótlására erre a szezonra vonatkozóan, ami jelen esetben 1.91 millió dollár – ez az összeg nem számít be a fizetési sapkába. A csapat megszüntette Daulton Hommes two-way kontraktusát, helyét a 24 éves, korábban a Sunsból és Knicksből ismerős irányító, Jared Harper veszi át. 

Kenneth Faried két hónapos szerződését nem hosszabbította meg a CSZKA Moszkva, az erőcsatár is szabadon igazolhatóvá vált, elképzelhető, hogy hamarosan ő is felbukkan az NBA-ben. Shabazz Muhammadnak ez a terve, a Denver G-Ligás csapatához, a Grand Rapids Goldhoz igazolt – innen az elmúlt napokban Isaiah Thomas és Lance Stephenson is feljebb tudott lépni. 

Tim MacMahon és Tim Bontemps (ESPN) beszélgetett a The Hoop Collective Podcastben arról, hogy Danny Ainge csatlakozott a Utah Jazz stábjához. Véleményük szerint a lépés nem azt jelenti, hogy Ainge hozza majd meg a döntéseket, hanem azt, hogy ő lesz a fő tanácsadója a Ryan Smith-nek, aki mellett természetesen ott lesz hasonló szerepkörben Quin Snyder vezetőedző és Justin Zanik GM – a három szakember véleményének ütköztetése után viszont a tulajdonos hozza majd meg a döntéseket. A szakírók szerint Smith már egy „újgenerációs” tulajdonos, aki aktívan részt vesz a csapat életében és úgy irányítja, mint egy vállalatot (a Jazz tulajdonosa egyébként saját techcégének ügyvezető igazgatója is – a szerk.). 

Steph Curry a triplarekordját egy 2974 darabos NFT (nem helyettesíthető token) kollekció piacra dobásával ünnepelte meg, amelyek darabjait a 2974SC.com oldalon lehet megvásárolni – kivéve körülbelül 200 darabot, amit Curry azoknak ajándékozott, akik segítették, hogy elérje ezt a rekordot: családtagjai, tanárai, a Davidson Egyetem, Warriors-drukkerek, edzők, csapattársak, sőt ellenfelek is kapnak belőle. A többi token egységesen 499 dollárba kerül, a 2974. tokent pedig árverésre bocsátják - Curry a költségek levonása után minden hasznot saját és felesége jótékonysági alapítványa, az Eat.Learn.Play számlájára utal át. 

Végül pedig egy érdekesség: Zach Lowe (ESPN) írta meg, hogy ha egészségi állapota engedte, Chris Paul az utóbbi években mindig az aktuális nagydöntő utolsó meccséig ugyanúgy edzett, mintha csapata még versenyben volna – csak akkor kezdte meg nyári pihenőjét, ha véget ért a finálé. Paul úgy gondolta, hogy ez egy kiváló módszer arra, hogy fizikálisan és mentálisan is fel legyen készülve arra, ha egyszer a nagydöntőig jutna. Idővel a játékosügynöksége, a CAA egy komplett mini-edzőtábort szervezett mellé azoknak a draftee-knak, akiket szintén a cég képviselt - ennek köszönhetően pedig Paul már 2015-ben összeismerkedett és dolgozott együtt Devin Bookerrel, akit azon a nyáron draftolt le a Suns. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus