Hírmorzsák 2021-12-23 (10:15)

Derrick Rose 6-8 hetet kihagy. Újabb két meccset elhalasztottak. Kyrie Irving januárban térhet vissza. Többek között Luka Doncic és Cade Cunningham is a protokoll alatt. Brandon Knight a Mavericksben. Joe Johnson hosszú idő után visszatért a Celticshez. A Lakersnek stabil teljesítményre van szüksége Russell Westbrooktól.

A New York Knicks bejelentette, hogy megműtötték Derrick Rose jobb bokáját, és a csapat tájékoztatása alapján 8 hét múlva fogják felülvizsgálni az állapotát. Adrian Wojnarowski információi alapján ez inkább egy pesszimistább becslést jelent, az ESPN szakírója úgy tudja, hogy akár már 6 hét kihagyás után is visszatérhet Rose, amennyiben megfelelően halad a felépülése. Ugyancsak a Knicshez kapcsolódó hír, hogy Nerlens Noel bekerült a liga protokollja alá, jó hír viszont, hogy Obi Toppin kikerült onnan, és várhatóan RJ Barrett is hamarosan visszatérhet.

Az NBA újabb két mérkőzés elhalasztását jelentette be tegnap este, így más időpontban rendezik meg a Bulls-Raptors és a Trail Blazers-Nets összecsapást is – a Netsnek az egymást követő harmadik találkozója kerül új időpontra, mivel továbbra is 10 játékosuk van elkülönítve. A liga bejelentése előtt a Raptorstól OG Anunoby került be az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, az ő kidőlésével túlságosan kevesen maradtak, mivel az új igazolásaik közül többen sem tudtak volna még játékra jelentkezni. A Bullstól a héten öt játékos is kikerült a protokoll alól, Devon Dotson viszont újonnan került be alá. A sok hiányzó miatt Mac McClung kapott tőlük szerződést 10 napra. További rossz hír a Bulls háza tájáról, hogy Alex Caruso játékára egy lábsérülés miatt legalább 7-10 napig nem számíthatnak.

Kyrie Irving egyelőre még nem léphetett pályára, mert nem sokkal azt követően, hogy bejelentették a visszatérését, bekerült a protokoll alá. Shams Charania (The Athletic) információi szerint jelenleg két céldátumot emlegetnek Irving visszatérésével kapcsolatban, január 5-én az Indiana Pacers ellen, vagy január 12-én a Chicago Bulls ellen léphet először pályára a szezon során.

A Dallas Mavericks is egyre nehezebb helyzetbe kerül, Luka Doncic és Trey Burke is kiesett átmenetileg, így már tőlük is öten vannak a protokoll alatt. Doncic a Mavericks előző öt meccsén bokagondok miatt nem játszhatott, de úgy terveztek a csapatnál, hogy a Milwaukee Bucks elleni következő találkozón visszatérhet, így viszont kétségessé vált az is, hogy karácsonykor játszhat-e a Utah Jazz ellen – erre csak akkor lesz lehetősége, ha 24 óra eltéréssel két egymást követő tesztje negatív lesz. A Mavericks igazolt is, 10 napos szerződést kapott tőlük Brandon Knight, Charlie Brown és Carlik Jones is.

Az Atlanta Hawksnál is egyre nagyobb gondban van, náluk már hatan hiányoznak a szabályozások értelmében, miután Kevin Huerter, Lou Williams és Timothe Luwawu-Cabarrot is kidőlt emiatt. A maródi játékosok miatt Lance Stephenson és Malcolm Hill után Wes Iwundu is aláírt hozzájuk a hardship kivétel segítségével. A Philadelphia 76ers Danny Greent veszítette el a protokoll miatt. A Detroit Pistonstól Cade Cunningham dőlt ki ideiglenesen, míg Cheick Diallo 10 napos szerződést kapott tőlük. A Los Angeles Clippers Reggie Jackson játékára nem számíthat a következő napokban. A Golden State Warriorstól Damion Lee is bekerült a protokoll alá, ezért a hardship kivétel felhasználásával átmenetileg leigazolták Quinndary Weatherspoont. A Cleveland Cavaliers Tre Scott szerződtetésével igyekszik mélyíteni az összeszűkült keretét, míg a Washington Wizardstól Jordan Schakel kapott szerződést ugyanilyen megfontolásból.

A sok kieső miatt az NBA-ben éles meccsen legutóbb 2018 májusában lehetőséghez jutó Joe Johnson is szerződést kapott a következő 10 napra, ráadásul már pályára is lépett a Boston Celticsben. Johnsont 2001-ben a Celtics draftolta, de pár hónap után elcserélték őt, és azzal, hogy most ismét pályára lépett náluk, egy sajátos NBA-rekordot is felállított: 19 év 308 nap telt két egymást követő meccse között ugyanabban a csapatban, amivel átadta a múltnak James Edwards korábbi rekordját, aki 14 év és 331 nap különbséggel játszott két egymás utáni meccset a Los Angeles Lakersben.

Johnson elmondta, hogy fantasztikus élmény 20 év után ismét Bostonban lennie, és ez az egész szürreális a számára. Nem mondaná, hogy már feladta a reménykedést, hogy ismét pályára léphet a ligában, de nem látott erre túl sok esélyt. A fia 14 éves, miatta edzésben van, folyton együtt dolgoznak, és azt igyekszik tanítani neki, hogy akkor is dolgozni kell, amikor nem látja, hogy mit hoz a jövő. Az ügynöke felhívta őt, hogy álljon készenlétben, mivel keresheti őt a Celtics, egy órával később ez meg is történt, majd újabb három óra múlva már a repülőn ült Boston felé. Egy pillanatig sem gondolkodott a megkeresésen, kimondottan jó fizikai állapotban van, úgyhogy azt érezte, hogy készen áll erre a kihívásra. Johnson végül a Cleveland Cavaliers ellen az utolsó szűk két percben játszott, miután a TD Garden közönsége előtte többször is azt skandálta, hogy „We want Joe!”, és erről Ime Udoka elmondta, hogy természetesen hallotta, és előbb is be akarta őt küldeni, csak kicsit leapadt az előnyük. Johnson ezt követően szerzett is egy rá jellemző kosarat egy-egyezésből, amiről annyit mondott a Celtics edzője, hogy mindannyian tudták, hogy kit igazoltak le, Johnson egy két lábon járó kosárgyár.

A Los Angeles Lakers elveszítette az elmúlt három meccsét, több játékosuk és Frank Vogel edző is a protokoll alatt van, míg Anthony Davis sérülés miatt dőlt ki hosszabb időre, így sokkal nagyobb teher hárul Russell Westbrookra. A vezetőedzői feladatokat átmenetileg ellátó David Fizdale elmondta, hogy érzése szerint az elmúlt napok történései hatására valami átkattant Westbrookban, aki úgy érzi, hogy meg kell mentenie a csapatát. Az irányító az előző két meccsén összesen 13 alkalommal adta el a labdát, amikből több is azért született, mert túlságosan gyorsan próbált megoldani helyzeteket, viszont nem minden hiba szárad az ő lelkén, a sok eladott labda csapatszintű probléma. Progresszívan állnak ehhez hozzá, a közös videózások alkalmával megbeszélték és kielemezték, hogy egyes szituációkban mi lett volna a megfelelő megoldás. Westbrooktól nem arra van szükségük, hogy hősködjön, hanem arra, hogy stabilan játsszon és szervezzen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus