Hírmorzsák 2021-12-24 (11:30)

A tünetmentes játékosok hat nap után szabadulhatnak, erről tárgyal az NBA és az NBPA. A csapatok igyekeznek minimalizálni a teszteket anyagi és szakmai okokból? Harden és Millsap visszatérhet. Beal, Kanter és Towns is protokoll alatt, öt játékos dőlt ki a Pistonsnál, a Pelicansnél is megjöttek az első pozitív tesztek. Hét csapat még “érintetlen”. A Bullsnál már nincs játékos karanténban. CJ McCollum meggyógyult. House-t a Knicks igazolta le. Újabb szponzorlogókat lehet felhelyezni a bemelegítő szettekre. Elbúcsúztatták a Staples Center nevét. 5.5 milliárdot ér a Warriors. 

Ma hajnalban elmaradt a Nets és a Trail Blazers összecsapása, de érkeztek jó hírek Brooklynból: James Harden, Paul Millsap és Jevon Carter is szabadult a karanténból, így ott lehetnek a karácsonyi, Lakers elleni kiemelt összecsapáson. Steve Nash elmondta, hogy várhatóan újabb játékos már nem kerül ki a protokoll alól, így Durant, Irving, Aldridge, Bembry, James Johnson, Bruce Brown és Day’Ron Sharpe sem lehet ott a mérkőzésen. Nash gondjait szaporítja, hogy további három játékos is bekerült a protokoll alá: Cam Thomas, illetve a két two-way szerződésű fiatal, Kessler Edwards és David Duke Jr. Jó kérdés, hogy pontosan ki is léphet pályára az említett Lakers-Nets meccsen, mivel a Lakersnél tegnap Trevor Ariza is karanténba ment. 

A tegnapi nap nagy híre volt, hogy a korábbi hétszeres All-Star Joe Johnson három év után ismét NBA-meccsen játszott. A Boston Celtics veteránja elmondta, hogy ha nincs a BIG3, amelyre fel kellett készülnie és folyamatosan élesben bizonyítania, akkor most biztosan nem tudott volna visszatérni. Nagyon hálás a félpályás liga szervezőjének, Ice Cube-nak, amiért lehetőséget adott neki, mert nem csak szakmailag jelentett neki sokat, hanem emberileg is, mert csapattársaival utoljára az egyetemen lehetett egy csapatban. Iso Joe egyébként 2019-ben és 2021-ben is a torna MVP-je lett, 2019-ben meg is nyerte a bajnokságot, 2020-ban pedig az egymillió dolláros fődíjért zajló egyenes kieséses torna, a The Basketball Tournament legjobb ötösébe is beválasztották, miután ottani csapatával, az Overseas Elite-tel az elődöntőig menetelt. 

A Bostonnál akad rossz hír is, Enes Freedom (Kanter) is bekerült a protokoll alá, ő a csapat nyolcadik hiányzója. Washingtonban Bradley Beal a következő, aki kidőlt - róla érdemes tudni, hogy az olimpiai szereplését is a vírus miatt bukta el. A Minnesotánál Karl-Anthony Towns is karanténba megy, ő a hetedik Wolves-játékos - mint ismert, Towns családjában több tragédia is történt a covid miatt, ő maga pedig idén januárban átesett a betegségen, elég komoly tünetekkel, de most Chris Finch vezetőedző elmondta, hogy szerencsére tünetmentes. 

Dallasban is egyre rosszabb a helyzet, legutóbb Luka Doncic dőlt ki, tegnap pedig hetedik Mavs-játékosként a two-way szerződéssel rendelkező JaQuori McLaughlin is karanténba ment. Reggie Jackson tegnap került be ugyanoda, de Tyronn Lue szerint a Clippers hátvédjének semmilyen tünete nincs, hamar visszatérhet majd. A Pistonsnál Cade Cunningham mellé csatlakozott Isaiah Stewart, Saben Lee, Killian Hayes és Rodney McGruder is, de a csapat többi része játszott ma hajnalban Miamiban. A Grizzliesnél Jarrett Culvernek kell kényszerpihenőre vonulnia. 

A New Orleans Pelicansnél eddig nem volt pozitív eset, de ez a jövőben valószínűleg változni fog, mivel Nickeil Alexander-Walker és Naji Marshall is karanténba került. A ligában egyébként még hét csapat “tiszta”, nincs és nem volt fertőzöttje, ezek a Rockets, Pacers, Thunder, Suns, Trail Blazers, Spurs és a Jazz. 

A Portland bejelentette, hogy CJ McCollum jobb tüdőlebenye teljesen meggyógyult, elkezdheti a komolyabb edzéseket és jövő héten meg is nézik, hogy játékra alkalmas-e - még december 4-én szenvedett bordasérülést, aminek következtében légmell alakult ki a Blazers hátvédjénél. Az Orlando Magic-nél is rendeződik a sérültek helyzete, a Pelicans ellen visszatért a bokasérülését letudó Cole Anthony és a kisebb lábsérüléséből felgyógyuló Wendell Carter Jr. is. 

Danuel House Jr.-t nemrég tette ki a Houston Rockets, a triplaspecialistát pedig a New York Knicks igazolta le - egyelőre 10 napra a hardship kivétel keretében, ez idő alatt 5 meccsen bizonyíthat. A Milwaukee Bucks saját G-Ligás csapatából igazolta le 10 napra Javin DeLauriert

A Bullsnál lassan rendeződik a vírus okozta kavarodás, tegnap minden játékos, többek között Zach LaVine is kikerült a karantén alól, és végre rendes edzést tarthatott Billy Donovan vezetőedző. LaVine elmondta, hogy hálás, hogy minden csapattársa és a családjaik is rendben vannak, most pedig az a feladatuk, hogy csapatként dolgozzanak tovább. A Chicagónál így Ersan Iljasova és Mac McClung hardship szerződése semmissé vált, ugyanakkor még nem teljes a csapat, mivel Alex Caruso és Derrick Jones Jr. is kisebb lábsérülését kúrálja. 

Adrian Wojnarowski és Baxter Holmes (ESPN) írt az omikron-hullámmal kapcsolatban. A nagyszámú pozitív tesztben közrejátszhat, hogy a beoltott játékosok egyharmada az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát kapta, ami nem nyújt akkora védelmet a fertőzés ellen, mint a Pfizer vagy a Moderna. Wojnarowski egy érdekes sztorit is megosztott, a Kingsnél mindkét, csapatfelszerelésekért felelős munkatárs karanténba került, ezért az ezzel járó feladatokat kénytelenek voltak egy videóelemző gyakornokra és egy csak meccseken közreműködő, részmunkaidős kollégára bízni. 

A két szakírónak egy csapatvezető azt mondta, hogy szerinte több csapat sem követi annyira a protokollt, mint kellene, közel sem tesztelnek annyit, mint kellene, egy másik szerint pedig amíg tavaly mindenki összefogott a buborékban, most mindenki igyekszik a maga pecsenyéjét sütögetni és a saját szezonját megmenteni. Több vezető és a csapatok körül dolgozó egészségügyis úgy gondolja, hogy bár a liga nem ezt kommunikálja, de szerintük azért nem kötelező mindenkit letesztelni akkor, ha pozitív esetet találnak egy csapatnál vagy korábbi ellenfelénél, mert egyszerűen túl sok pénzbe kerül. 

Később Wojnarowski elsőként jelentette, hogy az NBA és a szakszervezet közel van egy megállapodáshoz, amely szerint a pozitív tesztet produkáló, de tünetmentes játékosok esetében az eddigi 10-ről 6 napra csökkentik a kötelező karantén idejét, amennyiben hat nap után az adott játékos teljesíti a kötelező negatív teszteket - ugyanilyen szabályozást vezetett be egyébként nemrég az NFL is. 

Bobby Marks (ESPN) fizetési sapka-szakértő tisztázta, hogy ha egy karanténba került játékos megkapja az orvosi engedélyt és visszatérhet, a helyére 10 napra hozott játékos szerződése azonnal megszűnik, de megkapja a teljes fizetését. 

Az NBA tulajdonosi tanácsa úgy döntött, hogy a meccsek során használt bemelegítő pólókon és felsőkön is engedélyez egy újabb szponzorlogót 2022 januárjától - vagy a jobb vállon, vagy a mellkas bal oldalán található csapatlogó feletti részen jeleníthetnek meg egy nagyjából 8x8 centis szponzorlogót, ami lehet már meglévő vagy új támogató is. Minden megállapodást engedélyeznie kell a ligának, és ha egy gárda nem kívánja igénybe venni a lehetőséget, akkor ezeken a helyeken a csapat szlogenjét jeleníthetik meg. 

Ha már szponzorok, ma hajnalban utoljára rendeztek meccset a Staples Centerben, mivel a Lakers legendás csarnoka 22 évvel a megnyitása után nevet vált és innentől Crypto.com Arena néven fut majd. A Spurs elleni meccs nagyszünetében kisebb ünnepséget is rendezett a csapat Gary Payton, Byron Scott, Luke Walton, Metta Sandiford-Artest, Robert Horry, illetve az elmúlt 22 évben nyert hat bajnoki trófea “közreműködésével”. A csarnokot tulajdonló AEG anno 20 évre adta el a névhasználati jogot a Staples irodaszereket gyártó óriásvállalatnak, amit később meghosszabbítottak. Most a szingapúri, kriptovalutával foglalkozó cég vette meg 20 évre a névhasználati jogot, közel 700 millió dollár értékben, hivatalosan pedig a karácsonyi Lakers-Nets meccsen használják először az új elnevezést. Ma hajnalban a Gregg Popovich irányította Spurs volt az ellenfél, ami azért érdekes, mert 1999. május 23-án szintén a Spurs és Popovich volt az ellenfél a Lakers előző legendás csarnoka, a Great Western Forum utolsó Lakers-meccsén - a két összecsapásban újabb közös pont, hogy a Lakers mindkétszer kikapott. 

A Golden State Warriors egyik kisebb tulajdonosa, az év elején csatlakozó Arctos Sports Partners az eddigi 5%-ról máris 13%-ra növelte tulajdonrészét, főként más kistulajdonosok részesedését vásárolták fel - a befektetés alapján a Warriors összértéke jelenleg 5.5 milliárd dollárra tehető. A tranzakciókat még jóvá kell hagynia az NBA tulajdonosi tanácsának, de ez inkább csak formaság. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus