Hírmorzsák 2021-12-26 (10:30)

Paul George legalább 3-4 hetet kihagy. J.B. Bickerstaff hosszabbított a Cavaliersnél. Veszélyben a Cavaliers-Raptors meccs. Kyle Lowry, D’Angelo Russell és Dennis Schröder is a protokoll alatt. Giannis Antetokounmpo visszatérhetett. Steve Kerr Stephen Curryt dicsérte. Kemba Walker véglegesen visszanyerte a kezdő pozícióját. LeBron James megvédte Russell Westbrookot. Haladnak a tárgyalások egy szezonközi tornáról. Nincs előremozdulás Ben Simmons helyzetében.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy elszakadt egy szalag Paul George könyökében, és legalább 3-4 hétig pihentetnie kell a sérült testrészt, ezt követően vizsgálják felül az állapotát. A Los Angeles Clippers sztárja még december 6-án szenvedett sérülést, és emiatt ki is hagyott öt meccset, de a csapat elmúlt két találkozóján ismét játszott. A San Antonio Spurs elleni találkozó után még úgy nyilatkozott, hogy nem gondolja, hogy olyan jellegű lenne a sérülése, ami miatt további kezelésekre szorul, vagy hosszabb időszakot kellene kihagynia emiatt, viszont a következő, Sacramento Kings elleni mérkőzés után erős fájdalmat érzett.

Ugyancsak Wojnarowski írta meg azt is, hogy a Cleveland Cavaliers hosszabbított J.B. Bickerstaff vezetőedzővel, akinek az új megállapodása a 2026/27-es idény végéig szól. Koby Altman GM egy közleményben azt írta, hogy Bickerstaff a megfelelő edző számukra, aki segítheti őket abban, hogy elvezesse őket ahhoz a nagyon ígéretes jövőhöz, amit vizionálnak. Nem csupán az idei jó eredmények miatt adtak neki új szerződést, hanem annak a munkának az elismeréseként, amit Clevelandbe érkezése óta elvégzett.

A Cavaliers eközben még nehezebb helyzetbe került, Cedi Osman is bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, ezzel ő a nyolcadik játékos, akire emiatt nem számíthat Bickerstaff. Ma este elméletileg a Toronto Raptors ellen lépnek pályára, és az ellenfelük még tartalékosabb lehet, náluk ugyanis Khem Birch, Isaac Bonga és Justin Champagnie protokoll alá kerülésével már tízen hiányoznak emiatt. Ahhoz, hogy a mérkőzést meg lehessen rendezni, a Raptorsnak legalább négy játékost kell szerződtetnie a kezdésig a hardship kivétel felhasználásával, mivel négy játékossal a fedélzeten tudtak elutazni Clevelandbe. Jó hír a Raptorsnál, hogy Dalano Banton kikerült a protokoll alól – rajta kívül Yuta Watanabe, Chris Boucher és Szvatoszlav Mikhailiuk bevethető még.

A Miami Heat keretét eddig inkább a sérülések tizedelték, most viszont Kyle Lowry bekerült a protokoll alá. A Minnesota Timberwolves D’Angelo Russell kidőlésével már nyolc kosarast kénytelen nélkülözni a koronavírus miatt. A Boston Celticstől Dennis Schröder került be a protokoll alá, az elmúlt időszakban ő már a 13. játékosa a csapatnak, akivel ezt történik, viszont négyen ki is kerültek innen, sőt, Jabari Parker és Juancho Hernangomez pályára is lépett már tegnap este – Brodric Thomas is már ott ülhetett a kispadon, Al Horford visszatérése viszont nem történt meg, neki dolgoznia kell a fizikai állapotán ahhoz, hogy ezt megtehesse.

A Philadelphia 76erstől Tyrese Maxey került a protokoll alá, míg a Detroit Pistonsnál Trey Lyles jutott ugyanerre a sorsra. A Sacramento Kingsnél Marvin Bagley III és Louis King is visszatérhet, ahogyan Alvin Gentry megbízott vezetőedző is. A Dallas Mavericksnél Josh Green ismét bevethető. A Brooklyn Netsnél Steve Nash nem fogalmazott egyértelműen arról, hogy LaMarcus Aldridge kikerült-e a protokoll alól, vagy csak közel áll ehhez, de az edző azt elmondta, hogy a magasembernek időre lesz szüksége, mire visszanyeri az erőnlétét. A Los Angeles Lakersnél Malik Monk és Avery Bradley került ki a protokoll alól, előbbi pályára is lépett a Nets ellen.

Az Atlanta Hawksnál továbbra is sok a hiányzó, de Clint Capela tegnap kikerült a protokoll alól és pályára is léphetett. A Hawks igazolt is, Cat Barber és Malik Ellison is 10 napos szerződést kapott tőlük – Malik Ellison a fia az 1989-es draft első választottjának, Pervis Ellisonnak. A Detroit Pistonsnál Derrick Walton és Cassius Stanley kapott szerződést a hiányzók pótlása miatt. A Memphis Grizzliesnél Tyrell Terry és Shaq Buchanan bizonyíthat a következő napokban. A Portland Trail Blazers Jarron Cumberland és Brandon Williams leigazolásával igyekszik átvészelni a következő napokat, miután Robert Covington, Ben McLemore és Keljin Blevins is bekerült a protokoll alá. A New York Knicksnél Kevin Knox ki-, Jericho Sims bekerült a protokoll alá.

Giannis Antetokounmpo visszatérhetett a pályára, amivel kapcsolatban elmondta, hogy talán kicsit önző dolog, de személy szerint szüksége is volt erre a pár napos kihagyásra, viszont amikor a tévében nézte, ahogy a társai nélküle harcolnak a győzelemért, azt érezte, hogy ott akar lenni velük a pályán. Antetokounmpo győzelemmel tért vissza, ezért sokat is tett a Celtics ellen, összesen 36 pontig és 12 lepattanóig jutott, és főleg a második félidőben remekelt, amikor 29 pontot ért el. Wesley Matthews szerint csapattársa szemmel láthatóan el is fáradt a végére, de azon kosarasok közé tartozik, akik képesek úrrá lenni a fájdalmaikon, mintha egy gép lenne, és megállás nélkül megy előre, nyomást helyez az elenfélre.

A Golden State Warriors tartalékosan is rangadót tudott nyerni a Phoenix Suns otthonában, és egy kérdésfelvetésre válaszolva Stephen Curry elmondta, hogy ha minden körülményt számításba vesznek, ez volt talán az idei legnagyszerűbb győzelmük. Jó dolog karácsonykor nyerni, ahogyan jó dolog a listavezető otthonában is nyerni egy foghíjas kerettel. Mindenki előlépett náluk, nagyszerű volt a légkör a csapaton belül, és a végén Otto Porter Jr. átvette az irányítást, ami fantasztikus volt. Steve Kerr a 33 pontig jutó Curryt méltatta, aki úgy találta meg a módját annak, hogy ennyire eredményes legyen, hogy a legjobb dobóik közül hárman is hiányoztak, és hatványozottan ő került az ellenfél védekezésének a középpontjába. Vele a pályán +24-ben voltak, és ez azt mondja számára, hogy akkor is megtalálta a módját annak, hogy hatással legyen a meccsre, amikor nem szerzett pontot, hanem csak magára húzta a védelmet. Kerr szerint Draymond Green is fantasztikus volt, és ugyanezt gondolja Kevon Looney esetében is, csapatmunka volt ez a győzelem.

Az ünnepi program első meccsén Kemba Walker az NBA történetének a 7. játékosa lett, aki tripla-duplázott karácsonykor. (Nem sokkal később James Harden is feliratkozott ide, míg Russell Westbrook 2013 karácsonya után tripla-duplázott ismét az ünnepi játéknapon – a szerk.). Az irányító elmondta, hogy fantasztikus élmény volt számára ezen az estén szülővárosa csapatában győzelmet ünnepelni, és a szavakat is alig találta, amikor erről beszélt. Walkernek ez volt a negyedik meccse, mióta visszatért a mellőzése után, és még a meccs előtt Tom Thibodeau azt is elmondta, hogy játékosa bizonyította, hogy megérdemli a kezdő irányító posztját, így a hiányzók visszatérése után is megmarad ebben a státuszban. Az edző dicsérte őt a Hawks elleni győzelem után is, mivel semmit sem erőltetetett fölöslegesen, és fantasztikus passzjátékkal segítette őket. Más estéken a kinti dobása, amivel segítheti őket, megint máskor az, ahogyan a festéket támadja, és van, amikor arra van szükség, hogy gyorsan megszabaduljon a labdától, miután bekettőzik.

Russell Westbrook csak 4/20 dobását süllyesztette el a Brooklyn Nets ellen, ugyanakkor LeBron James csapattársa védelmére kelt. Szerinte Westbrook kiváló döntéshozó képességéről árulkodik, hogy kétszámjegyű gólpasszt jegyzett a mérkőzésen, és emellett az 5 támadólepattanója is sokat jelentett nekik, mert azzal extra lehetőségeket teremtett. Tudja, hogy csapattársa nagyon nehezen viseli, amikor nem esnek a dobásai, de amíg teljes erőbevetéssel küzd, Jamesnek ezzel nincs problémája. A Los Angeles Lakerst átmenetileg irányító David Fizdale szerint az is közrejátszik Westbrook gyengébb dobóformájában, hogy túlságosan is akar, és ezt mindenki láthatja, hogy mennyire akar. Amikor nem mennek megfelelően számára a dolgok, akkor az megőrjíti, mert fontos számára ez. Próbálnak némi terhet levenni a vállairól, és arra biztatni, hogy úgy támadjon, úgy játsszon, ahogyan tudják róla, hogy képes kosarazni.

A már többször emlegetett Adrian Wojnarowski értesülései szerint előremozdultak az NBA és az NBPA azon tárgyalásai, amik arról szólnak, hogy a jövőben rendezzenek egy szezonközi tornát. A szakíró forrásai szerint leghamarabb a 2022/23-as, vagy a 2023/24-es idénytől kezdve lehet a program része egy torna. A tervek egyelőre arról szólnak, hogy az alapszakasz egyes meccsei jelentenék az előselejtezőt, ami alapján kialakulna a legjobb nyolc mezőnye, akik aztán kieséses rendszerben döntenék el, hogy ki nyeri a tornát. Minden párharc egyetlen győzelemig tartana, a küzdelmeket karácsony előtt rendeznék, és a győztes csapat minden tagja 1 millió dollárral gazdagodna. Az esemény miatt az alapszakasz hossza 78 meccsesre csökkenne, és a megvalósításhoz megfelelő szponzorokat kell találnia az NBA-nek, amivel fedezni tudják a rövidebb alapszakasz miatti bevételkiesést, illetve a győztesnek járó díjazást is, illetve nyereségessé tenni a tornát.

Marc Stein (Substack) arról számolt be, hogy a Las Vegasban megtartott G Ligás összejövetel alatt nem sokat lehetett hallani arról, hogy a csapatok vezetői Ben Simmons esetleges elcseréléséről pusmognának, és az elmúlt időszakban egyébként is háttérbe szorult ez, mivel mindenki arra koncentrál, hogy feltöltse a keretét a sok kieső miatt. Adrian Wojnarowski pedig arról beszélt az ESPN NBA Countdown című műsorában, hogy nincs előrelépés Simmons-ügyben, és ez egyaránt igaz az elcserélésére, illetve arra is, hogy ismét pályára lépjen a Philadelphia 76ersben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus