Hírmorzsák 2021-12-30 (10:00)

Elmaradt a Spurs-Heat meccs. Isaiah Thomas Dallasban. A Nuggets megtartaná Davon Reedet. Ricky Rubio ACL-szakadást szenvedett. Ritkán látott rossz dobóformát mutatott hajnalban a Celtics LeBron James szerint nem lehet sok mindent csinálni az olyan teljesítményekkel szemben, mint amit Ja Morant hozott ellenük. Kyrie Irving hosszú idő után a nyilvánosság elé állt.

A sok sérült, valamint protokoll alatt lévő játékos miatt a Miami Heat nem tudott kiállni éjszaka a San Antonio Spurs otthonában, ezért a liga a találkozó halasztásáról döntött. A Heat legutóbb nyolc bevethető játékossal tudott nyerni a Wizards ellen, viszont a Spurs elleni meccs előtt újabb három kosarasuk esett ki: Gabe Vincent pozitív tesztet produkált, míg Jimmy Butler és KZ Okpala az előző találkozó folyamán megsérült. P.J. Tucker és Zylan Cheatham is bekerült tőlük az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, ők ugyanakkor legutóbb sem voltak bevethetőek. A Heat megpróbált a G Ligából erősíteni, hogy le lehessen játszani a mérkőzést, és a Spurs fiókcsapatából Aric Holmannal meg is egyeztek egy 10 napos szerződésről, mivel ő időben oda tudott volna érni kezdésre, de a liga végül közbeszólt és a halasztás mellett döntött. Holman leigazolása ettől függetlenül napirenden maradhat, és mellette Haywood Highsmith és Kyle Guy is szerződést kaphat a Heattől.

A protokoll miatt idén már nem először fordult elő, hogy három helyett két játékvezető vezényeljen le egy mérkőzést, ezúttal a Suns-Thunder előtt esett ki az egyik bíró. A Maverickstől Boban Marjanovics, valamint a 10 napos szerződésen lévő, és eddig kifejezetten jó teljesítményt nyújtó Brandon Knight is bekerült a protokoll alá, utóbbi pótlására Isaiah Thomast igazolták le a hardship kivétellel. Thomas a közelmúltban a Lakersnél is eltöltött 10 napot, és azzal, hogy hajnalban játszott is a Kings ellen, ő lett a 24. kosaras, aki idén lehetőséget kapott a Mavericksnél, ezzel jelenleg ők foglalkoztatták ebben a szezonban a legtöbb játékost – a ligarekordot a Rockets tartja, náluk tavaly 30-an jutottak szóhoz.

A Warriorstól Jordan Poole után Moses Moody is kikerült a protokoll alól, ugyanakkor a visszatérésén dolgozó James Wiseman most került be oda. A Pacerstől Jeremy Lamb dőlt ki, illetve nem lehetett ott ma hajnalban a kispad mellett Lloyd Pierce sem, akinek a tesztje nem hozott egyértelmű eredményt. A Spurs Devontae Cacok szolgálataira nem számíthat a következő napokban. A 76erstől Andre Drummond kikerült a protokoll alól, és a csapatnál bíznak benne, hogy Shake Milton is visszatérhet a Clippers elleni mérkőzésükön – a túloldalon Reggie Jackson lesz ismét bevethető, viszont Brandon Boston Jr. kidőlt. A Kingsnél Davion Mitchell, a Thundernél Derrick Favors került ki a karanténból, mindketten játszottak is már hajnalban. A Lakersnél Austin Reaves és Kent Bazemore, a Netsnél Cam Thomas térhet vissza.

Jordan Bell a Bullstól kapott szerződést a következő 10 napra. Micah Potter a Pistonsban bizonyíthat. Jaylen Hoard a Thundertől kap ismét lehetőséget, miután az előző idényben 19 meccsen már játszott náluk. A Magic legújabb szerzeménye Gabe York. A Wizardsnál két olyan játékos bizonyíthat, akik szerződéssel kezdték a szezont, de kiszorították őket az akkori csapatuk keretéből, Brad Wanamaker és Alize Johnson is a hardship kivétel felhasználásával szerződik a fővárosba. Shaquille Harrison újabb 10 napig bizonyíthat a Netsnél.

A Nuggetsnél kitelt Davon Reed második 10 napos megállapodása is, ugyanakkor a csapatnál annyira elégedettek voltak a teljesítményével, hogy szeretnék őt a továbbiakban is megtartani. A Nuggets a továbbiakban már nem jogosult arra a hardship kivételre, ami nem számít bele a sapka alá, miután Bol Bol kikerült a protokoll alól, és kevesebb mint 1,5 millió dollárra vannak a luxusadós határtól. A csapat a sok tartósan sérült játékosa miatt megpróbálhatja kérvényezni, hogy átléphessék a keretlétszámot, ugyanakkor a luxusadós problémát ez sem oldaná meg. Reed leigazolására szintén megoldás lehet, hogy a kosaras még jogosult arra, hogy two-way megállapodást írjon alá.

A Cleveland Cavaliers bejelentette, hogy Ricky Rubio sérülése valóban súlyos, elszakadt a spanyol irányító ACL-je a bal térdében, ami miatt befejeződött az idénye. 2012-ben ugyanilyen sérülést szenvedett Rubio, akkor is a bal térdében szakadt el ez a szalag, és Jeff Stotts (Rotowire) arra hívta fel a figyelmet, hogy ő mindössze a harmadik olyan játékos az NBA-ben, akinek az aktív pályafutása során kétszer is elszakadt az ACL-je ugyanabban a térdében, korábban Michael Redd és Jabari Parker kettősével történt hasonló szerencsétlenség.

A Boston Celtics játékosai ma hajnalban csak 4/42 triplát süllyesztettek el, aminél rosszabbul legalább 40 kísérletből egyetlen csapat dobott az NBA történetében, tavaly a Rockets 4/45-öt hozott össze. A negyedik negyedben 1/18-at hajítottak kintről, az egy negyedben kihagyott 17 tripla rekord. A Celtics 101 mezőnykísérletből ért el 82 pontot, ami a legkevesebb a franchise történetében legalább 100 dobásból a triplavonal bevezetése óta. A Second Spectrum adatai alapján a 4/39 bedobott catch&shoot tripla negatív rekord azon csapatok közül, akik legalább 35 ilyen dobással próbálkoztak egy meccsen. Jaylen Brown 36 mezőnykísérlettel és 0 gólpasszal zárt, ezt a kombinációz legutóbb Antoine Walker tudta felmutatni a Celticsben 1998 januárjában – Brown mentségére legyen mondva, hogy 8 potenciális gólpasszt is kiosztott, ami a legtöbb az idei szezon során azon játékosok között, akik 0 tényleges gólpasszal fejeztek be egy meccset.

Ja Morant parádés teljesítményének is köszönhetően a Memphis Grizzlies nyerni tudott a Los Angeles Lakers ellen, és a mérkőzés után LeBron James is a fiatal irányítót méltatta. Úgy gondolja, ha valaki olyan jól dob kintről egy egész estén át, mint Morant tette, és emellett olyan gyors és atletikus is, akkor nehéz lesz az illetőt megállítani. Ez teljes pontszerzési arzenált jelent, amivel egyszerűen nem lehet mit csinálni. Morant végül úgy ért el 41 pontot, hogy abból 16-ot a harmadik negyed hajrájától kezdve szerzett, és érdekesség, hogy pályafutása során harmadszor ért el legalább 40 egységig, ebből kétszer ebben a szezonban, mindkétszer a Lakers ellen.

A végére pedig Kyrie Irving maradt, aki október 13-a óta először állt a nyilvánosság elé, miután ismét a Brooklyn Nets keretével edzett. Irving elmondta, hogy érti és tiszteli azért a csapatot, hogy azt a döntést hozta vele kapcsolatban, amit. Eggyel hátrább kellett lépnie, hogy átlássa a helyzetet, a csapat nézőpontjából vizsgálni azt, és ez alapján megérti, hogy azt mondták, hogy nem szerepelhet, ha nincs teljesen beoltva. Rengeteg időt kihagyott, és sokkal többnek érezte ezt három hónapnál, és az izgatottságtól, hogy ismét a csapattal készülhet, alig tudott aludni. Tudta, hogy milyen következményei lehetnek a döntésének, ugyanakkor mégsem állt arra készen, hogy ne legyen teljesjogú csapattag, ennek az ellenkezőjében reménykedett. A dolgok okkal történnek, és hálás azért, hogy most ott lehet a csapattal. Tárt karokkal várták őt mindannyian, a játékostársak és a csapatvezetők egyaránt. Őszintén mondhatja, hogy nehéz volt számára távolról szemlélni a történéseket, és hálásan fogadja majd, ha ismét megkapja a lehetőséget mérkőzéseken is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus