Hírmorzsák 2022-01-05 (10:45)

Kiosztották a decemberi díjakat: Joel Embiid, Donovan Mitchell, Franz Wagner, Josh Giddey, Erik Spoelstra és Taylor Jenkins kapott elismerést. Jimmy Butler nem játszik ma este. Kemba Walker térdében nincs strukturális elváltozás. Jayson Tatum most jobb állapotban térhet vissza, mint tavaly. A Jazz meghúzott egy kisebb cserét. Joe Ingles a protokoll alatt. Julius Randle és Nerlens Noel is kikerült a karanténból. Kyrie Irving idén először nem szerepel a Nets sérültlistáján. Megszakadt Russell Westbrook hosszú sorozata.

Joel Embiid és Donovan Mitchell lett a Hónap Játékosa decemberben. Embiid 8-6-os mérleghez segítette a 76erst, miközben 29,2 pontot, 11,2 lepattanót és 3,9 gólpasszt átlagolt, míg Mitchell 30,2 ponttal, valamint 5 gólpasszal járult hozzá a Jazz 12-2-es hónapjához. Keleten Giannis Antetokounmpo, DeMar DeRozan, Kevin Durant, Darius Garland, Kyle Lowry és Fred VanVleet neve merült még fel az elismerés kapcsán, míg nyugaton Stephen Curry, Shai Gilgeous-Alexander és LeBron James kapott még jelölést.

A Hónap Újonca díjakat is kiosztották. Keleten Franz Wagner nyert, aki 19,5 pontot, 5,1 lepattanót és 3,1 gólpasszt átlagolt a Magicben, míg nyugaton másodszor is Josh Giddey viheti haza az elismerést, miután 11,8 pontot, 7,1 lepattanót és 6,7 gólpasszt átlagolt a Thunderben. Keletről Scottie Barnes, Cade Cunningham, Chris Duarte, Evan Mobley és Ömer Yürtseven került még be a kalapba, míg nyugatról Herbert Jones, Davion Mitchell és Alperen Sengün merült még fel a díj kapcsán.

A Hónap Edzője pedig Erik Spoelstra, valamint Taylor Jenkins lett keleten, illetve nyugaton. Spoelstra a Heat sok hiányzója ellenére 10-5-öt futott a csapatával, míg Jenkins és a Grizzlies úgy ment 12-4-et, hogy Ja Morant hiányzott az első 10 decemberi meccsről. Keleten J.B. Bickerstaff, Mike Budenholzer és Steve Nash, míg nyugaton Steve Kerr és Quin Snyder neve került még szóba az elismerés kapcsán.

Jimmy Butler a Heat előző, Warriors elleni meccsén szenvedett bokasérülést, a csapat pedig bejelentette, hogy a játékos emiatt nem léphet pályára ma este a Trail Blazers ellen. Ira Winderman (SunSentinel) információi szerint a csapatnál abban reménykednek, hogy a hétvégén már visszatérhet Butler. Kemba Walker egymást követő harmadik meccsét hagyta ki térdsérülés miatt a Knicksben, ugyanakkor Steve Popper (Newsday) információi szerint a vizsgálatok nem mutattak ki strukturális elváltozást a bal térdében. James Wiseman hétfőtől talán már a kontakttal járó edzésmunkában is részt vehet a Warriorsnál. A Nuggetsnél Vlatko Cancar hosszabb időre dőlt ki, akinek a jobb lábfejében tört el egy csont, és az sem kizárt, hogy meg is kell majd műteni emiatt.

A Celticsnél Jayson Tatum térhet vissza azt követően, hogy néhány nappal ezelőtt kikerült az NBA protokollja alól, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy most sokkal jobban érzi magát, mint amikor tavaly kellett visszatérnie hasonló helyzetben. Most rövidebb ideig kellett karanténban lennie, és a szervezete is sokkal jobban reagált az első napokban az edzésre, mint tavaly. Mint ismert, Tatum az előző idényben hosszú ideig küzdött a megbetegedés szövődményeivel, sokáig inhalátort is kellett használnia a meccsek előtt.

A Suns megvált a two-way szerződésen lévő Chandler Hutchinsontól. A játékos mindössze hatszor kapott lehetőséget a szezon során, ezen alkalmakkal is csak átlag 3,7 percet tölthetett a parketten.

A Jazz spórolási szándékkal meghúzott egy kisebb cserét, Miye Oni és egy 2028-as második köröst a Thunderhez küldtek, és ezzel egy helyet is felszabadítottak a későbbiekre a keretükben. Bobby Marks (ESPN) számítása szerint a Jazz 2,4 millió dollárt spórolt ahhoz képest, ha csak simán kitették volna a játékost. Ahhoz, hogy a Thunder át tudja venni Oni szerződését, valakit szabadlistára kellett tenniük, ennek áldozata Gabriel Deck lett. Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a Thunder nem tartja meg a frissen megszerzett kosarast, őt is szabadlistára fogják tenni.

Ugyancsak a Jazzhez tartozó hír, hogy mostanáig ők voltak az egyetlen csapat, akiktől senki sem került be a szezon során az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, ugyanakkor őket is elérte a járvány, Joe Inglesnek az elmúlt nap során karanténba kellett vonulnia. A 76erstől Paul Reed dőlt ki. A Bucksnál Grayson Allen és Pat Connaughton is kiesett, ugyanakkor mutatkozik arra esély, hogy a csapat ma esti, Raptors elleni meccse előtt Thanasis Antetokounmpo, Jordan Nwora és Semi Ojeleye is kikerüljön a protokoll alól. A Kings nem számíthat Chimezie Metu játékára a következő napokban. A Raptorsnál rövid ideig tartott az a periódus, amíg egyetlen játékosuk sem volt a protokoll alatt, Yuta Watanabe és Szvatoszlav Mikhailiuk is bekerült oda. A Magicnél a rehabilitációját végző Markelle Fultz került a protokoll alá, Chuma Okeke ugyanakkor visszatérhet.

A Hornetsnél P.J. Washington és Scotie Lewis térhet vissza. A Pacersnél Malcolm Brogdon és Jeremy Lamb került ki a karanténból. A Thundernél Tre Mann és Darius Bazley is visszatérhet. A Celticsnél Enes Freedom ismét a csapattal edzett. A Pistonsnál Isaiah Stewart szabadult, de a ma esti játéka még kérdéses. Max Strus szolgálataira ismét számíthat a Heat. Trey Burke részt vett a Mavericks tegnapi dobóedzésén. Tony Bradley kikerült a karanténból, és azt követően játszhat ismét a Bullsban, hogy dolgozik az erőnléti állapotán. Monty Williams visszatérhetett a Suns kispadjára.

A Knicksnél Ryan Arcidiacono 10 napos szerződését semmissé tette a liga, mivel a csapatnál ketten maradtak a protokoll alatt, és az irányító a harmadik igazolásuk lett volna a hardship kivétellel – azóta ráadásul az a két játékos, Julius Randle és Nerlens Noel is kikerült a protokoll alól. Ian Begley (SNY.tv) információi alapján Arcidiacono számára ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy végleg véget is ért a Knicksnél töltött periódusa, ugyanis van egy szabad helyük a keretükben, és a mai naptól kezdve a csapatok elkezdhetnek hagyományos 10 napos szerződéseket is kötni.

Már az előző héten felmerült, hogy Justin Jackson aláírhat a Sunsnál, ez az elmúlt nap folyamán meg is történt. Braxton Key a 76ersnél bizonyíthat. Xavier Moon további 10 napra marad a Clippersnél.

Ohm Youngmisuk (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy Kyrie Irving neve a szezon során először nem szerepel a Nets sérültlistáján, ez is abba az irányba mutathat, hogy ma este pályára léphet a Pacers ellen. Az irányító visszatéréséről a csapat egyik tulajdonosa, Wu Tsai is nyilatkozott, aki elmondta, hogy hálás azért, hogy közösen döntésre tudtak jutni, és izgatott amiatt, hogy Irving ismét a pályán mutathatja meg a művészetét.

A végére a Lakers irányítója, Russell Westbrook maradt, akinek megszakadt egy különleges sorozata ma hajnalban a Kings ellen: 407 meccs után először fordult elő, hogy eladott labda nélkül hozzon le egy találkozót, legutóbb 2016. március 14-én volt hasonlóra képes. Az irányító szerint ez a meccs megmutatta, hogy mire képesek, amikor mindannyian maximálisan koncentrálnak, és hiába dobott hatékonyabban ellenfelük, 99 alkalommal próbálkozhattak, míg a Kings csak 83-szor.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus