Hírmorzsák 2022-01-06 (11:00)

Visszavonultatták Dirk Nowitzki mezszámát. Kyrie Irving visszatért. Damian Lillard legalább három meccset kihagy. Kérdéses Stephen Curry ma esti játéka. Zion Williamson a Pelicanstól távol folytatja a rehabilitációját. Kelly Oubre Jr. beállított egy NBA-rekordot. Részletek a Jazz-Thunder cseréről. Nem garantálja DeMarcus Cousins szerződését a Bucks. Mike Budenholzer a protokoll alatt, Doc Rivers és Tyronn Lue kikerült onnan. A Grizzliesnél, a Sunsnál és a Hawksnál is kulcsemberek térhetnek vissza hamarosan. Cserepletykák: a Lakers felmérte Russell Westbrook piacát, míg a Kingsnél már senki sem érinthetetlen.

Arról külön is beszámoltunk már, hogy a Dallas Mavericks ma hajnalban a Golden State Warriors elleni mérkőzése során visszavonultatta Dirk Nowitzki 41-es mezszámát. Az ünnepélyes ceremónia során Jason Kidd viccesen rákérdezett a német legendánál, hogy visszatérne-e egy 10 napos szerződés erejéig, míg Mark Cuban azt emelte ki, hogy nem azért vonultatják vissza a mezszámát, mert bajnoki címet nyert a csapatnak, hanem azért, aki mindig is volt Nowitzki. Az egykori játékos köszönetet mondott a szurkolóknak, hogy a nehéz pillanatok, a rájátszásbeli vereségek után is mellette álltak, és azért is a háláját fejezte ki, hogy befogadták maguk közé, miután a csapathoz érkezett.

Ha nem is ennyire jelentős, de fontos eseménynek lehettek szemtanúi a szurkolók Indianapolisban is, Kyrie Irving ugyanis megkezdte a szezont. A Nets irányítója rögtön 32 percet játszott, ezalatt szerzett 22 pontot, kiosztott 4 gólpasszt, és 3-3 lepattanó, illetve labdaszerzés is bekerült a neve mellé, csapatával pedig győzelmet ünnepelhetett. A mérkőzés után Irving elmondta, hogy hálás azért, amiért ott lehet, hogy kimehetett a pályára, és élvezhette azt csinálni, amit annyira szeret. Az első félidőben nem ment nekik valami jól, de a nagyszünetben tudatosították magukban, hogy most kell elkezdeniük kiépíteniük azt az identitásukat, amire a későbbiekben a rájátszásban is támaszkodni akarnak. Személy szerint továbbra is egy napokban gondolkodik csak, továbbra sem ideális a jelenlegi szituáció, és mindig azért imádkozik, hogy megoldódjon a vírus- és oltáshelyzet. Irving azt is hozzátette, hogy sok bemutatkozása volt már pályafutása során, de ez egyikhez sem hasonlítható, fantasztikus érzés volt számára ismét pályán lenni.

A Trail Blazers bejelentette, hogy Damian Lillard még legalább három meccset kihagy a hasizomsérülése miatt, így a Heat, a Cavaliers és a Kings ellen sem fog pályára lépni. A Warriorsnál Stephen Curry ma esti, Pelicans elleni játéka kérdéses, mivel megsérült a combizma. Curry nem túl optimista azt illetően, hogy játszhat, és Steve Kerr szerint is esélyes, hogy kiüli az irányító a ma esti meccset. A Pistonsnál Kelly Olynyk már két hónapja nem játszik egy térdsérülés miatt, most viszont megkezdhette az edzésmunkát. A Pistons egyelőre még nem jelölt ki konkrét időpontot, hogy mikor térhet vissza a magasember.

A Pelicans arról számolt be, hogy Zion Williamson a következő időszakban a csapattól távol folytatja a rehabilitációját, Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint Portlandben. Az ESPN információi alapján közös megegyezés után tette át a székhelyét a játékos, és a Pelicans továbbra is közelről figyeli az állapotát. David Griffin elmondása alapján azért döntöttek emellett, mert így Williamsonnak kizárólag a felépülésére kell koncentrálnia, és nem befolyásolja ebben semmilyen külső tényező, ha a csapattól távol tartózkodik.

Kelly Oubre Jr. beállított egy NBA-rekordot, nyolc triplát dobott a Hornets-Pistons negyedik negyedében, ezzel ő lett a második a liga történetében, aki ebben a játékrészben ennyi hármast tudott dobni, korábban Michael Redd volt hasonlóra képes 2002-ben. Oubre karriercsúcsot jelentő kilenc hárompontossal fejezte be a meccset, és a negyedik negyedben úgy dobott 8/9-et a triplavonalon túlról, hogy bő négy perccel a vége előtt lecserélték, így nem volt alkalma beállítani Klay Thompson egy negyedes, kilenc triplás abszolút rekordját, amit 2015-ben egy meccs harmadik negyedében ért el. A Hornets csapatrekordot jelentő 24 bedobott hármassal fejezte be a meccset.

A tegnapi Jazz-Thunder csere kapcsán kiderült, hogy a Thunder mit ad Miye Oni szerződéséért és a 2028-as második körös draftjogért, 1 millió dollár készpénzt fizetnek. Érdekesség, hogy a draftjog potenciálisan eddig is a Thunderé volt már, Derrick Favors korábbi cseréjében a Jazz egy top 10 védett 2024-es első körös draftjogot adott, ami ha 2025-ben és 2026-ban sem ment volna át, akkor ahelyett ezt a draftjogot kapták volna meg, így viszont ez már biztosan az övék. Amennyiben a Jazz első köröse nem megy át három év alatt sem, akkor 890,000 dollárt fizetnek helyette a Thundernek.

A csapatoknak péntekig kell dönteniük a nem garantált szerződések sorsáról, és a Bucksnál úgy határoztak, hogy nem garantálják DeMarcus Cousins szerződését, így a center szabadon távozhat. A csapat általános igazgatója, Jon Horst elmondta, hogy nélküle nem tudták volna ilyen jól átvészelni az elmúlt időszakot, és most egy stratégiai döntést hoztak, hogy legyen egy szabad helyük a keretben, de nem elképzelhetetlen, hogy a későbbiekben valamikor visszaigazolják a centert. Cousins nagyon sokat segített nekik, és bíznak benne, hogy a Bucks is tudta őt segíteni. Wesley Matthews ugyancsak nem garantált szerződéssel játszik náluk, őt azonban a jelek szerint megtartják, garantálják a szerződését.

Ugyancsak a Buckshoz kapcsolódó hír, hogy Mike Budenholzer és George Hill is bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, a vezetőedzőt átmenetileg Darvin Ham helyettesíti. Jó hír viszont, hogy a várakozásoknak megfelelően Jordan Nwora, Thanasis Antetokounmpo és Semi Ojeleye is kikerült tőlük a protokoll alól a Raptors elleni meccsük előtt, de csak Nwora lépett pályára. A Bullsnál Alex Caruso közel állt ahhoz, hogy visszatérjen a sérüléséből, de ezt néhány nappal elodázza a protokoll, viszont Marko Simonovic feltűnt a csapat tegnapi edzésén, ő ismét bevethető. A Thundertől Isaiah Roby dőlt ki, Jeremiah Robinson-Earl ugyanakkor visszatérhetett. A Celticstől Payton Pritchard esett ki, míg Aaron Nesmith újfent bevethető.

A Grizzliesnél Dillon Brooks, De’Anthony Melton és Kyle Anderson is kikerült a protokoll alól, ugyanakkor előbbi két kosaras játéka kérdéses még a csapat következő meccsén, míg a hátproblémákkal küzdő Anderson szinte biztosan kihagyja a Pistons elleni összecsapást. A Wizardsnál Rui Hachimura került ki a karanténból, ugyanakkor még továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor kezdheti meg a szezont. A Heatnél Duncan Robinson térhetett vissza. A Sunsnál Deandre Ayton, JaVale McGee és Jae Crowder is kikerült a protokoll alól, ugyanakkor valószínűleg mindhárman kihagyják még a Clippers elleni ma esti meccset. A Trail Blazersnél Larry Nance Jr. térhetett vissza. A Nuggetsnél Monte Morris léphetett újra pályára. Hajnalban ismét Doc Rivers dirigálhatta a 76erst. Tyronn Lue a Clippers kispadjára térhet vissza, és Brandon Boston Jr. játékára is számíthat. A Wizardsnál Spencer Dinwiddie és Aaron Holiday szabadult, de hajnalban még nem játszottak. A Pacersnél Chris Duarte került ki a protokoll alól, de hajnalban még nem jutott szóhoz. A Pistons ismét támaszkodhat Cory Joseph szolgálataira.

A Hawksnál John Collins, Bogdan Bogdanovics és Jalen Johnson is kikerült a protokoll alól. Collins biztosan a csapat után utazik Los Angelesbe, ahol mindkét helyi csapattal megmérkőznek a hétvégén, a másik két játékos esetében viszont ez kérdőjeles, nekik egyeztetniük kell még a csapat orvosi stábjával. Johnson visszatérése valószínűleg később történhet meg, mivel ő nem úszta meg tünetmentesen a megbetegedését. A Hawksnál ezzel párhuzamosan a hardship szerződésen lévő Cameron Oliver pozitív tesztet produkált, és ha nem bizonyosodik be, hogy fals pozitív az eredménye, akkor valószínűleg véget ért a csapatnál töltött időszaka.

A Jazz Danuel House szerződtetését fontolgatja, 10 napra írhat alá a játékos. Kitelt Greg Monroe 10 napos megállapodása a Timberwolvesnál, és ezt követően a Wizardsnál írt alá egy ugyanilyen szerződést. Stanley Johnson újabb 10 napra aláírhat a Lakersnél.

Sam Amick (The Athletic) írt egy hosszabb cikket, amiben többek között arra is kitért, hogy információi szerint a Lakers felmérte Russell Westbrook értékét a cserepiacon, ugyanakkor az újságíró úgy tudja, hogy igencsak valószínűtlen az, hogy a cserehatáridő lejárta előtt csapatot váltana az irányító. Ugyanebben a cikkben írta meg azt is Amick, hogy a Kingsnél senki sem érinthetetlen, De'Aaron Fox és Tyrese Haliburton elcserélésétől sem zárkóznak már el teljesen, ugyanakkor preferáltan megtartanák mindkettőjüket – továbbra is Ben Simmons a fő kiszemeltjük, de a 76ers változatlanul Damian Lillard vagy Bradley Beal játékjogát szerezné meg lehetőleg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus