Hírmorzsák 2022-01-12 (10:00)

Ja Morant és Steve Kerr szerint is a liga egyik legjobb csapata jelenleg a Grizzlies. Draymond Green hét másodperc alatt milliós veszteséget okozott a fogadóirodáknak. A GSW óvatos Thompsonnal. Devin Booker bepanaszolta a Raptors mascotját. Harrell és KCP egymásnak ment az öltözőben. Thomas Bryant visszatérhet a Wizardsba, Beal újra protokoll alatt. Simmons mellé Harris szerződése is “jár”, a 76ers nem is akarja elcserélni a hátvédet? Koby Altmannal hosszabbít a Cavs. Nagyon nehéz pótolni a csapatok körüli személyzet munkáját. Carmelo elmondta, hogy a szezon előtt James tökéletesen megjósolta, hogy milyen lesz a szezonjuk első fele. Malone tudja, hogy Jokics nem elég “szexi”, de ennél többet kellene beszélni róla, mert idén is MVP-szinten játszik. 

A Warriorst legyűrő Grizzlies zsinórban 10. győzelmét aratta, a meccs pedig arról is emlékezetes marad, hogy a végjátékban Ja Morant előbb bedobott egy faultos duplát, majd nem pacsizott le egy gyerekkel, aki Warriors-mezt viselt. A sajtótájékoztatón Morant elnézést kért, hogy a meccs hevében így tett, de hiába örült a kosarának a fiatal drukker, ez Memphis, és az ellenfél mezének viselése tiszteletlenség - hozzátette, hogy szívesen küld neki egy Morant-mezt. Morant tavaly nem érezte, hogy megkapták volna a nekik járó tiszteletet, most viszont fogadni merne, hogy már komolyan veszik őket - nem csak megmutatták az elmúlt időszakban, hogy mennyire jó csapatuk van, hanem láthatóvá is vált, hogy mennyire mélyek. 

A nap statisztikája is a Grizzlies-é: a franchise történetében először nyertek sorozatban tízszer egy szezonon belül. Az ESPN információs szolgálata szerint három csapat maradt, akiknek ez még soha nem jött össze: Wizards, Pacers és Magic. 

Steve Kerr szerint a Grizzlies jelenleg a liga egyik legjobb csapata, ráadásul úgy, hogy az alapoktól kezdve építették fel őket, míg Steph Curry szerint Morant energiája fűti a Memphist, akik tavaly elkapták őket a play-inben, idén is kétszer legyőzték őket, ugyanakkor hozzátette, hogy mindkét csapat számára a cél a playoffba kerülés, az igazi csaták ott zajlanak majd. 

Draymond Green nem lépett pályára a Grizzlies ellen, mivel továbbra is vádlisérüléssel bajlódik, ugyanakkor pár napja Klay Thompson visszatérésekor mindenképp pályára akart lépni, majd egy fault beütése után le is ült. Ez a szándéka azonban csak 9 perccel a feldobás előtt látott napvilágot, és most kiderült, hogy mindez súlyos dollármilliókba fájt a fogadóirodáknak. Több helyen volt olyan fogadási opció, hogy Green legalább mennyi pontot, lepattanót és gólpasszt jegyez a meccsen, és több élelmes fogadó élt is a kínálkozó pár perces eséllyel, és megtippelte, hogy Green nem fogja elérni ezeket a sarokszámokat. Néhányan egymás után több nagyösszegű fogadást is tettek, és százezres nagyságrendben kasszíroztak. A fogadóirodák igyekeztek jó képet vágni a veszteséghez, kivéve a DraftKings-t, akik vizsgálatot indítottak, de végül a közösségi médiában érkező rengeteg negatív reakció hatására fizettek. 

A Warriorshoz kapcsolódik, hogy Ramona Shelbourne (ESPN) információi szerint a csapat nagyon óvatosan bánik Klay Thompsonnal, nem fog játszani a back-to-backek mindkét felén, eleinte csak 15-20 perceket tölt majd pályán és további erősítő edzések várnak rá - a cél, hogy a playoffra kerüljön csúcsformába fizikailag és játékban is. 

Érdekes incidens történt a Raptors-Suns meccsen, Devin Booker ugyanis reklamált a játékvezetőknél, hogy a Toronto kabalája megpróbálta megzavarni büntetődobás közben. Ez normál esetben nem lenne rendkívüli, de a szigorú kanadai szabályok miatt gyakorlatilag szurkolók nélkül játszottak a felek. 

Kicsit komolyabb összetűzés történt a Wizards öltözőjében, Shams Charania (The Athletic) információi szerint a Thunder elleni meccs félidejében Montrezl Harrellt és Kentavious Caldwell-Pope-ot kellett szétválasztaniuk a csapattársaknak. Abból adódott a probléma, hogy Harrell szerint az első félidő végén KCP nem passzolta le neki a labdát. A csapat életét nehezíti, hogy Bradley Beal 20 napon belül másodjára került be a protokoll alá, annak viszont örülhetnek, hogy visszatérhet a center Thomas Bryant - az előző évad elején még kezdőként szereplő magasember szinte napra pontosan egy év után játszhat újra, 2021. január 9-én szakította el bal lábában az ACL-jét. 

Marc Spears (ESPN) arról beszélt a The Hoop Collective podcastben, hogy a Philadelphia 76ers és az Atlanta Hawks között valóban folytak tárgyalások, sőt másokkal is beszélgettek, de messze vannak a megegyezéstől. Daryl Morey most már nem akar mindenáron All-Start viszontlátni, ám ehhez Ben Simmons leendő csapatának Tobias Harris ballaszt szerződését is át kellene vennie, ami borzasztóan megnehezíti az esetleges cserét - Harris jövőre 37, utána 39 millió dollárt kap, ráadásul még trade kickere is van, egy többcsapatos tranzakcióban is szinte lehetetlen ezt megoldani. Spears szerint ez a változtatás is azt jelzi, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére a csapat első számú célja továbbra is az, hogy Simmons egyelőre maradjon a csapatnál és lépjen pályára a szezon későbbi szakaszában. Ha valaki lesz olyan őrült és megadja, amit kérnek, akkor természetesen meghúzzák a cserét, de nem számítanak erre az eshetőségre, erről egy csapathoz közeli forrás beszélt neki. 

Bár korábban már érkeztek olyan hírek, hogy a szezon végéig szóló szerződést kap, Chris Haynes (Yahoo! Sports) szerint Lance Stephensonnak egyelőre egy második tíznapos hardship szerződést adott az Indiana Pacers. 

Pár napja az Orlando Magic vezetősége kapott szerződéshosszabbítást, Adrian Wojnarowski (ESPN) pedig úgy tudja, hogy a Cleveland Cavaliers is hosszabb távra akarja lekötni Koby Altman GM-et. A 2027-28-as évad végéig szóló szerződésről van szó, ráadásul kosárlabdáért felelős elnökké avanzsálna, vagyis gyakorlatilag minden sportszakmai kérdésben övé lenne az utolsó szó. Altman 2012 óta dolgozik a csapatnál, megmászta a szamárlétrát és 2017 óta a gárda GM-je - nemrég egyébként a vezetőedző JB Bickerstaffet is lekötötték 2027 nyaráig. 

A vezetői munkához kapcsolódik, hogy a koronavírus mostani hulláma nagyon komoly működési problémákat okozott a csapatok mindennapi életében. Baxter Holmes (ESPN) derítette ki, hogy körülbelül 2400 fő dolgozik együtt közvetlenül a játékosokkal (edzők, biztonságiak, egészségügyisek, felszerelésért felelős munkatársak stb.), közülük körülbelül 500-an elkapták a fertőzést, ebből 450-en az elmúlt egy hónapban. A megkérdezett GM-ek elmondták, hogy a játékoskeretet fel lehet tölteni a G-Ligából, de ezek a szakemberek egyik napról a másikra szinte pótolhatatlanok, sokkal nehezebb volt megoldásokat találni, sok esetben a megmaradt egészséges kollégák dolgoztak helyettük, amit nem lehet sokáig bírni. 

Carmelo Anthony videókonferenciát tartott és elmondta, hogy LeBron James a szeptemberi, privát csapatösszetartás “megnyitóján” arról beszélt, hogy a tárasaság Tom Brady tavalyi Tampa Bay Buccaneers-ére emlékezteti. James akkor azt jósolta, hogy Bradyékhez hasonlóan fájdalmas lesz a szezon első fele, nem fognak csillogni, nehezen fognak összeállni, mindenki keresi majd a helyét - fel kell készülniük a nehézségekre. Anthony azt nem állítja, hogy számítottak annyi gondra, amennyi végül felmerült, de abszolút ilyen metalitással futottak neki a szezonnak. Wayne Ellington annyit tett hozzá, hogy mindig ezekhez a gondolatokhoz tér vissza, amikor valami újabb nehézség támad - pozitívan és profin kell kezelni a helyzetet és készen kell állni, mert a dolgok meglepően rövid idő alatt jóra fordulhatnak. 

Michael Malone szerint csapata sztárja, Nikola Jokics az egyik legkevésbé tisztelt regnáló MVP a liga történetében, pedig ha kinyitjuk a szótárt, a megbízhatóságnál az ő képét találjuk. A buborékban, a tavalyi és az idei alapszakaszban is elképesztően játszik, pedig Jamal Murray jó ideje hiányzik, Michael Porter Jr. és PJ Dozier is alig lépett pályára a szezonban. Mégsem esik róla szó, hogy ismét MVP-számokat hoz (a ma hajnali meccs előtt 25.8 pont, 14.2 lepattanó, 7.0 gólpassz és 56.1%-os mezőnymutató). Malone tudja, hogy Jokics nem egy szexi jelenség, bár ezzel játékosa felesége biztos vitába szállna, de akik igazán értenek a játékhoz, azok értékelik a tudását - csak éppen nem játszik látványosan, nem húzza át az ellenfeleket, nem blokkolja ki a labdákat a harmadik sorba. 

Végül a szokásos rovat. A Thunder 10 napra leigazolta Mamadi Diakitét. Charlie Brown eredetileg szintén 10 napra került a 76ershez, de annyira elégedettek voltak vele, hogy two-way szerződést harcolt ki - Aaron Henrytől kellett elköszönniük. Wenyen Gabriel a Clipperstől, Paris Bess a Sunstól kapott egy második 10 napos szerződést. A Pistons vezetőedzője, Dwane Casey, a Hawks centere, Gorgui Dieng, a Kings magasembere, Richaun Holmes, a Suns triplavetője, Landry Shamet kikerült a protokoll alól, míg a Sunsnál Isaiah Wainwright, a Thundernél Kenrich Williams bekerült oda. A Suns hivatalosan is leigazolta Bismack Biyombót a szezon végéig. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus