Hírmorzsák 2022-01-18 (11:45)

Keleten Darius Garland, nyugaton Devin Booker a Hét Játékosa. Irving továbbra sem veszi fel az oltást, ezen Durant sérülése sem változtat. James Harden fontolgatja, hogy a nyáron csapatot vált? Cserepletykák a ligából. CJ McCollum és Bam Adebayo is újra játszott. Jamahl Mosley és Tyrese Haliburton is a protokoll alatt. Zach Collins visszatérését nem sietteti a Spurs. Stephen Curry nem döntött még arról, hogy indul-e a tripladobón.

Kiosztották az elmúlt hét legjobbjainak járó elismeréseket, keleten Darius Garland, nyugaton Devin Booker nyert. Garland és a Cavaliers 4-0-s héten van túl, miközben az irányító 20,5 pontot, 6 lepattanót és 12,8 gólpasszt átlagolt. Booker és a Suns 3-0-t futott az elmúlt héten, a dobóhátvéd átlagosan 27 pontot, 4,3 lepattanót és 3,3 gólpasszt tett be a közösbe ezalatt. Keleten RJ Barrett, Joel Embiid, James Harden, Tyler Herro és Pascal Siakam neve merült még fel az elismerés kapcsán, míg nyugaton Brandon Ingram, Dejounte Murray és Anfernee Simons kapott még jelölést.

Miután a Nets 4-6 hétre elveszítette egy térdsérülés miatt Kevin Durantet, többekben felmerült annak a lehetősége, hogy Kyrie Irving esetleg emiatt úgy dönt, hogy mégis felveszi a koronavírus elleni oltást, ugyanakkor csapata ma hajnali, Cavaliers elleni vereségét követően elmondta, hogy kitart a döntése mellett. Durant meg fog gyógyulni, ismét rendben lesz, és a jelenlegi helyzettel csapatként fognak megbirkózni, ugyanakkor a kosárlabdán kívüli életében hozott döntései mellett továbbra is szilárdan kitart. Nem fog attól meginogni, hogy az NBA-s életében előállt egy új helyzet, mert számára sokkal fontosabb az, ami az azon kívüli, az igazi életében zajlik. Tiszteletben tartja mindenki döntését, és senkit sem fog semmiről sem győzködni, viszont a saját döntése mellett kitart.

Irving amiatt is kifakadt, hogy sokan összemossák az oltottsági állapotát és a kosárlabdát, miközben az élete jelentős részét a pályán kívül tölti. Amikor azt mondja, hogy nem veszi fel az oltást és hoz egy döntést az életével kapcsolatban, valahogy mindig belekeverik a kosárlabdát is. Szerinte nem ez a lényeg, mert egy azon kívüli világban kell élni. Hálás azért, hogy tud játszani, hálás ezért a lehetőségért, szeret a csapattársaival együtt lenni, szeret a Netsben játszani, ugyanakkor elég időt töltött már távol mindettől, hogy megszilárduljon a véleménye, és megértette, hogy ezzel néhány ember egyet fog érteni, néhány viszont nem. Imádkozik amiatt, hogy változzanak a jelenlegi körülmények, amikkel együtt kell élnie az embereknek, és nemcsak magára gondol, hanem mindazokra, akiket kirúgnak a munkájukból amiatt, mert oltatlanok maradnak. Sosem csak róla szólt ez az egész, sosem csak a kosárlabdáról, hanem mindazokról, akik ilyen helyzetbe kerülnek. Amikor arról kérdezték, hogy talán ő a leghíresebb ember az Egyesült Államokban, aki nem oltatta be magát, Irving elmondta, hogy ez hihetetlenül hangzik számára, és közel sem ő az egyetlen, akinek hasonló a státusza. Nem is igazán tudja, hogy mit jelent az, hogy „a leghíresebb játékos, aki nem oltatta be magát”, mert a hírnév is csak egy társadalom által generált dolog.

Marc Stein (Substack) arról számolt be, hogy a ligán belül egyre erősebbek azok a hangok, amik arról pusmognak, hogy James Harden nem zárkózik el attól, hogy a nyáron csapatot váltson, és ezért is várhat ki Daryl Morey azzal, hogy elcserélje Ben Simmonst, mert nyáron rá akar menni Hardenre. Mint ismert, Morey és Harden korábban hosszú éveken keresztül dolgoztak együtt a Rockets kötelékében, a játékos pedig a nyáron szabadügynök lesz, amennyiben lemond a 2022/23-as idényre szóló opciójáról.

Adrian Wojnarowski (ESPN) arról számolt be, hogy a Celtics a cserehatáridő lejárta előtt azon dolgozik majd, hogy megerősítsék a csapatot Jayson Tatum és Jaylen Brown körül. A Celtics egy játékszervezőt vagy még egy winget szerezne, és ennek érdekében elérhető tőlük Marcus Smart és Dennis Schröder, illetve néhány fiatal játékosuk is, ugyanakkor Robert Williams III jelen állás szerint nem eladó.

Ugyancsak a pletykarovathoz tartoznak Michael Scotto (HoopsHype) alábbi értesülései. Az újságíró úgy tudja, hogy a Pacers Myles Turnerért két első körös draftjogot szeretne, vagy egy első köröst és egy fejlődési potenciállal rendelkező fiatal játékost. Caris LeVert ára is hasonló lehet, ha egy csapat megszerezné őt, érte is egy első köröst és egy fiatalt remélnek. A Rockets nem ragaszkodik Eric Gordon megtartásához, viszont első köröst akarnak érte kapni. A Nuggets szeretne egy jól dobó játékost elhalászni valahonnan, Bryn Forbes lehet a kiszemeltjük. A Spurs valószínűleg a triplaspecialista hátvéd mellett Thad Youngot is cserélni fogja.

Két nagy visszatérője is volt az elmúlt játéknapnak, CJ McCollum és Bam Adebayo is újra pályán lehetett, ráadásul mindketten győztes meccsen tértek vissza. McCollum elmondta, hogy jó érzés volt ismét játszani, elképesztően keményen dolgozott az elmúlt két hétben, hogy visszanyerje az erőállapotát és a dobóformáját, és úgy gondolja, hogy ez látható is volt. Chauncey Billups is örömét fejezte ki, hogy visszatért a hátvéd, aki meglátása szerint egyáltalán nem erőltette a dolgokat, és úgy játszott, mintha egy meccset sem hagyott volna ki. Adebayo egy kiélezett meccsen térhetett vissza, ami után elmondta, hogy hálás azért, hogy ilyen csapatuk van, ahol mindenki egy célért küzd. Erik Spoelstra szerint rögtön lehetett látni azt az energiát, amit a center hozott a játékukba, és másmilyen csapatot alkotnak vele kiegészülve.

McCollum a Magic otthonában térhetett vissza, viszont a hazaiak kaptak egy rossz hírt a mérkőzés előtt, mivel Jamahl Mosley vezetőedző és Nate Tibbetts segédedző is bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, így Jesse Mermuys vezette a csapatot. Mosley elmondta, hogy csalódott amiatt, hogy lemarad a Martin Luther King Jr. napon tartott mérkőzésről, mivel ahogyan sokaknak, úgy neki is rengeteget jelent az, amiért Dr. King harcolt, és a Magic öltözője is az ő álmát reprezentálja. A szavai, a kivételes vezetőképessége, az egyenlőségért folytatott harc és az erő most is ugyanolyan fontos, mint amilyen az ő idejében volt. Mosley amiatt is sajnálkozott, hogy így nem mérkőzhetett meg Billupsszal, akivel ugyanarra az egyetemre jártak.

A Kings átmenetileg nem számíthat Tyrese Haliburton játékára, a fiatal irányító bekerült a protokoll alá. A Wizardsnál Wes Unseld Jr. eddigi helyettese, Pat Delany is protokoll alá került, így Joseph Blair vette át a csapat irányítását, viszont jó hír a fővárosiaknál, hogy Bradley Beal hajnalban visszatérhetett. A Clippersnél Luke Kennard és Justise Winslow is kikerült a protokoll alól. Norman Powell ismét bevethető a Trail Blazersnél. Alex Caruso mégis előbb kikerült a protokoll alól, így várhatóan a Bulls következő meccsén ismét bevethető lesz. A Timberwolvesnál Leandro Bolmaro térhet vissza.

A Bullsnál annyira elégedettek voltak az eddig 10 napos szerződésen lévő Malcolm Hill teljesítményével, hogy two-way megállapodást kötöttek a játékossal. Ahhoz, hogy Hill aláírhasson, Devon Dotsonnak távoznia kellett, a Bulls felbontotta az ő two-way szerződését. A Thundertől közelmúltban távozó Gabriel Deck visszatért a korábbi csapatához, újra a Real Madridot erősíti.

Zach Collins hosszú idő után ismét kompetitív kosárlabdát játszhatott, tegnap este 19 perc lehetőséget kapott a Spurs G Ligás csapatában, ami alatt 8 ponttal és 3 blokkolt dobással jelentkezett. Tom Orsborn (San Antonio Express News) információi szerint Collins még egy meccset játszik a fejlesztőligában, és ha minden jól megy, akkor ezt követően visszatérhet az első csapathoz, ugyanakkor Gregg Popovich szavai alapján egyáltalán nem fogják siettetni a visszatérését, úgyhogy nem kizárt, hogy több időt tölthet el a G Ligában, mielőtt ismét lehetőséghez jutna az NBA-ben.

Egy hónappal az All-Star hétvége előtt arról kérdezték Stephen Curryt, hogy elindul-e ismét a tripladobó versenyen, ugyanakkor a Warriors játékosa elmondta, hogy még nem döntött, és valószínűleg csak az utolsó pillanatban határoz erről. Amiatt is vacillál, mert anno azt mondták neki, hogy egy játékos annyira jó csak, mint amennyire az utolsó meccsén, az utolsó versenyén, tavaly pedig nyerni tudott, és szeretne sikerrel búcsúzni a versenysorozattól. Másfelől viszont tudja, hogy sóvárogna a megmérettetés után, ha úgy lenne ott Clevelandben, hogy nem versenyez. Hogyha indulna, akkor három ellenfél miatt várná a versenyszámot, Seth Curry, Klay Thompson és Buddy Hield miatt – az első kettő adja magát, hogy miért, a testvéréről és a csapattársáról van szó, míg Hield áll jelenleg a második legtöbb bedobott triplával a szezon során.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus