Hírmorzsák 2022-01-26 (10:00)

AD és Thybulle visszatért, Tim Hardway Jr. és Derrick Jones Jr. csonttöréssel dőlt ki. Collin Sexton rendbe jöhet a playoffra. Történelmet írt a Clippers és Jokics. A Hawks és a Kings lehet a befutó Jerami Grantért. A Hawks elkezdte felmérni John Collins csereértékét. Állítólag Harden minden miatt is frusztrált – a játékos szerint nem kellene pletykákkal foglalkozni, őt csak egy valami zavarja. Durant nem lesz ott az All-Staron. A Suns hosszabbított James Jonesszal. A Cavs vezetőedzője és játékosai szerint javarészt Kevin Love hozzáállása tartanak ott, ahol, mindenki nagyon tiszteli a csapaton belül.

Kezdjük a sérülésekkel és visszatérőkkel. Anthony Davis 17 meccset hagyott ki térdsérülése miatt, ma hajnalban a Nets ellen tért vissza. Egyelőre csak 25 percet játszott, támadásban nem is villogott, hátul viszont kiosztott 4 blokkot, összességében biztatóan mozgott, ráadásul csapata is nyert. 

A Mavericks hátvédje, Tim Hardaway Jr. viszont hosszabb időre esett ki, a Warriors elleni meccsen rosszul fogott talajt, és bal lábában eltört az egyik lábközépcsont. A büntetőit még bedobta, de után nem tudott súlyt helyezni a sérült lábára és úgy kellett letámogatni a parkettről. 

A Chicago Bullst az ág is húzza, Derrick Jones Jr. 6-8 hétre esett ki, miután egy dobóedzésen eltörte a jobb mutatóujját – Jones január 12-e óta nem játszott, miután egy csontzúzódást szedett össze a jobb térdén. Jones így a harmadik Bulls-játékos, aki 6-8 hétre dől ki, Alex Caruso csuklóműtét, Lonzo Ball kisebb térdműtét miatt fog nagyjából ugyanennyit hiányozni. 

A Portland Trail Blazers centere, Cody Zeller is kés alá feküdt, 8-10 hétig nem játszhat, könnyen lehet, hogy számára befejeződött az idei szezon. Zeller jobb térdében volt egy kisebb csontleválás, azt kellett eltávolítani és kitisztítani a környékét. 

Matisse Thybulle ötmeccses kihagyást követően tért vissza a 76ersbe, a kiváló védő vállsérüléssel bajlódott. Ma hajnalban nem lépett pályára Fred VanVleet és Scottie Barnes, a Raptors játékosai kisebb sérülésekkel bajlódnak, de nincs komolyabb bajuk. A Kingsnél De’Aaron Fox és Chimezie Metu nem játszott Bostonban, de Alvin Gentry vezetőedző szerint ha playoff lenne, pályán lettek volna.

Az egyaránt parádés szezont futó Desmond Bane és Tyler Herro is kikerült a protokoll alól, míg a Spurs játékosa, Keita Bates-Diop bekerült. Derrick Rose elrepült a Knicks hárommeccses túrájára – december 22-én műtötték meg a bokáját, akkor nyolc hetet jósoltak, most abban bíznak a csapatnál, hogy ez esetleg rövidebb is lehet, bár labdás és futóedzéseket még nem végezhet. 

Chris Fedornak (Cleveland Plain Dealer) nyilatkozva Collin Sexton „határozott talánnal” válaszolt arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e playoffra. A Cavaliers játékosa meniszkusz-szakadás miatt dőlt ki, de elmondta, hogy kiválóan halad a rehabja, mentálisan és fizikálisan is remekül érzi magát – külön kiemelte, hogy mentálisan nagyon megerősítette az elmúlt időszak, kifejezetten sokat is dolgozott azon, hogy egyetlen foglalkozáson se veszítse el a fókuszt. 

A Los Angeles Clippers ma hajnalban 35 pontos hátrányból fordított a Wizards ellen, ami holtversenyben a második legtöbb, 2009-ben a Kings jött vissza ugyanilyen mélységből a Bulls ellen – a rekord 36 pont, 1996-ban a Jazz dolgozott le ennyit a Nuggets ellen. Ezzel a fordítással egyébként a Clippers lett az első az elmúlt 25 évben, amely egy szezonon belül legalább háromszor áll fel 24 pontos vagy annál nagyobb hátrányból – az már csak hab a tortán, hogy mind a három fordítást most januárban hajtották végre. Reggie Jackson viccelődött is meccs közben, hogy végre oda kerültek, ahová akartak…

A nap másik statisztikája Nikola Jokicsé: ma hajnalban kiosztotta 3000. gólpasszát, ezzel az első játékos lett a liga történetében, aki kevesebb, mint 500 meccs alatt elérte az 5000 lepattanó-3000 gólpassz kombót.

A Denver a Pistonst verte, ahol Cade Cunningham az öt fő statisztikai kategóriában (pont, lepattanó, gólpassz, blokk és labdaszerzés) is csapata legjobbja volt, emellett hat triplája is a legtöbb volt detroiti oldalon - ilyen meccsre újoncként mindössze Michael Jordan és Allen Iverson volt képes az elmúlt 40 évben. 

Jake Fischer (B/R) írt arról, hogy a Kings és a Hawks jó esélyekkel indul Jerami Grantért. A Hawks közben felkészül arra, hogy mi történik, ha tényleg ők lesznek a befutók: Atlantában elkezdték felmérni, hogy mekkora az érdeklődés John Collins iránt, aki az utóbbi hetekben eléggé frusztrált a szerepe miatt és ennek nyilvánosan hangot is ad. Brian Windhorst (ESPN) úgy tudja, hogy Grant képviselői átadtak egy listát a Pistonsnak azokkal a csapatokkal, ahová a játékos szívesen igazolna, ha cserére kerülne sor – ez azért lehet fontos, mert 2022 nyarán szerződése utolsó évébe lép, idő előtt szeretne hosszabbítani, de csak ezeknél a csapatoknál tenné meg. 

Fischer arról is írt, hogy információi szerint James Harden több bizalmasának is azt mondta, hogy mindenképp szeretné felmérni a lehetőségeit 2022 nyarán, amikor várhatóan kilép szerződése utolsó évéből és korlátozás nélküli szabadügynökké válik. Állítólag Hardent frusztrálja Kyrie Irving helyzete, Steve Nash folyamatos rotálása, illetve New York sem igazán jött be neki. Ez felerősítheti a Harden-Simmons cserepletykát, bár Fischer szerint ez a tranzakció inkább nyáron jöhet össze egy sign and trade ügylet keretében – nemrég Shams Charania (The Athletic) is azt írta, hogy efelé tartanak a két csapatnál tapasztalható folyamatok.

Ma hajnalban a Lakers elleni vereség után megkérdezték James Hardent is, aki szerint ameddig nem hallják a szájából, addig kár ezekkel a pletykákkal foglalkozni, egyébként pedig csak azért frusztrált, mert nem nyernek, mivel a sérülések és a Covid miatt nem tudnak konzisztensen teljesíteni csapatként. 

Ide kapcsolódik, hogy Chris Haynes (Yahoo! Sports) információi szerint Kevin Durant térdsérülése biztosan nem jön rendbe az All-Star Gálára, ki fogja hagyni az idényfelezőt. A kezdőcsapatokba kerülő 10 játékost egyébként holnap, január 27-én jelenti be a liga, ebben minden bizonnyal helyet kap majd Durant is, mivel a legutolsó jelentés szerint a legtöbb keleti szavazattal állt. 

Bernie Bickerstaff dicsérte Kevin Love-ot, aki szerinte feláldozta magát a Cavaliersért, zokszó nélkül elfogadta, hogy egy újonccal szemben a kispadra kényszerült, ez pedig óriási szó egy leendő Hall of Famertől. Ahogyan Bickerstaff fogalmazott, gyorsan túllépett ezen, nem lett belőle energiavámpír, aki emiatt elszívja a csapat erejét, hanem igyekezett kihozni magából azt, ami a legjobb a csapatnak. Evan Mobley szerint Love hozzáállása megváltoztatta a csapaton belüli légkört, minden letisztázódott és mindenki a helyére került, ami az alapja a sikereknek. Fiatal csapattársai nagyon szeretik és tisztelik Love-ot, sokszor Uncle Kevin vagy Old Man néven szólítják.

Ezen az érintett jól szórakozik, Love szerint valami nagyszerű dolog formálódik Clevelandben, egy olyan csapat, ahol tényleg mindenki igyekszik megosztani a sikert a többiekkel, mélyen hisznek az extrapassz erejében és abban, hogy a társak meg tudják oldani a szituációkat, mindez pedig láthatóan felszabadítja a játékosokat.

A hét elején játszották a Suns-Jazz összecsapást, amelynek statisztikájába utólag belenyúlt az NBA. Még a mérkőzés elején adott egy gólpasszt Mikal Bridges, amit tévesen Chris Paulnak könyveltek el, ezt javították, így Bridges 6, Paul pedig 13 assziszttal zárt. Több sportfogadó 14-szeres pénzt nyerhetett volna 6 gólpasszal, kérdés, hogy mi lesz ezekkel a fogadásokkal, a FanDuel már jelezte, hogy utólag nyertesnek nyilvánítja ezeket a „szelvényeket”. 

Ha már Phoenix Suns, több évvel meghosszabbították James Jones szerződését, további részleteket nem közölt a franchise. A korábbi játékos 2017-től volt a Suns szakmai alelnöke, majd átmenetileg átvette a GM-szerepkört is, ami végül „rajta ragadt” – a 2020-21-es szezonban meg is nyerte az Év Vezetőjének járó díjat. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus