Hírmorzsák 2022-02-03 (10:00)

Jokics és Embiid a hónap játékosa, Cunningham és Giddey a hónap újonca. Desmond Bane különös statisztikája. Doncic magára vállalta a vereséget. Sexton nem fog már visszatérni idén. Cserepletykák: szó van egy Simmons-Beal cseréről, a Wizards Sabonist és Grantet nézegeti, a Rockets felárazta Woodot és Gordont, a Cavs ponterős hátvédet, a Jazz winget, a Bucks centert és védőmindenest keres. A Pelicans aktív lehet a határidő környékén. A Lakers és a Bulls figyeli Millsap helyzetét. Schröder a Bullshoz kerülhet A Raptors centert akar szerezni Dragic-ért és egy elsőkörösért. A Knicksnél és a Clippersnél többen is mozdíthatóak. Lance Stephenson idény végéig marad Indianában. Visszatérhetett a munkába Dave Joerger. Elhunyt a liga történetének egyik legjobb vezetőedzője, a több csapatot is felemelő Bill Fitch. 

Kiosztották január hónap díjait. A hónap játékosai Nikola Jokics és Joel Embiid lettek: Nyugaton a szerb center 26.6 pontot, 13.3 lepattanót és 9 gólpasszt átlagolva segítette 11-5-ös mérleghez a Denvert, míg Keleten a kameruni magasember 34 pontot, 10.8 lepattanót és 5.1 gólpasszt szállított, a 76ers pedig 12-3-at repesztett januárban. További jelöltek: Devin Booker (Suns), Jimmy Butler (Heat), DeMar DeRozan (Bulls), Luka Doncic (Mavericks), Darius Garland (Cavaliers), Jaren Jackson Jr. (Grizzlies), Dejounte Murray (Spurs), Pascal Siakam (Raptors), Anfernee Simons (Trail Blazers), Jayson Tatum (Celtics), Karl-Anthony Towns (Timberwolves) és Trae Young (Hawks). 

A hónap edzőjének járó elismeréseket Nyugaton a 13-1-es mérleget teljesítő Phoenix Suns mestere, Monty Williams, Keleten a 11-4-es etapot összerakó Cleveland Cavaliers trénere, J.B. Bickerstaff kapta. Mellettük Taylor Jenkins (Grizzlies), Jason Kidd (Mavericks), Michael Malone (Nuggets), Doc Rivers (76ers), Erik Spoelstra (Heat) és Ime Udoka (Celtics) is esélyes volt az elismerésre. 

A hónap újoncai Cade Cunningham (Pistons, 17.3 pont, 5.6 gólpassz és 4.2 lepattanó), illetve Josh Giddey (Thunder, 13.3 pont, 8.6 lepattanó, 6.1 gólpassz) lettek. Mellettük jelölést kapott még Jalen Green (Rockets), Herbert Jones (Pelicans), Chris Duarte (Pacers), Evan Mobley (Cavaliers) és Franz Wagner (Magic) is. 

LeBron James továbbra is a térdét kúrálja, a legkülönfélébb gyógymódokkal próbálkoznak nála, kivéve a PRP-kezeléssel (vérlemezekben dús plazma befecskendezése a térdbe).

A nap statisztikája a ketteseket kimaxoló Desmond Bane-é: a másodéves játékos 2022. második hó másodikán 22.2%-kal dobott, akadt 2 gólpassza, 2 blokkja, 2 labdaszerzése, 2 faultja és 2 eladott labdája. A számmisztikában hívők számára kísérteties lehet, hogy Bane a 22-es mezt viseli, illetve hogy a Grizzliesben játszik, február 2-a pedig hagyományosan a medvék napja (bár Amerikában inkább a mormotáé). 

A Dallas Mavericks hosszabbításban kapott ki a Thundertől, akik ráadásul nélkülözték Shai Gilgeous-Alexandert, a 40 pontot és 10 gólpasszt jegyző Luka Doncic pedig azt mondta a meccs után, hogy ez rajta ment el, mert ma védekezett a legrosszabbul az egész szezonban. 

Egy hét múlva, február 10-én zárul az átigazolási piac, lassan, de biztosan beindulnak a csapatok, érkeznek az információk, ezekből szemezgettünk. 

A bő kerettel, sok opcióval rendelkező Washington Wizards igen aktív lehet a piacon. David Aldridge és Josh Robbins (The Athletic) szerint van esély arra, hogy Bradley Beal és Ben Simmons helyet cseréljen, azonban a 76ers nem akar másik játékost, például Tyrese Maxey-t vagy Matisse Thybulle-t adni a csomagban – itt arra hívták fel a figyelmet, hogy Beal alapvetően maradni akar, csak nem látja, hogyan épülhet fel körülötte egy bajnokesélyes gárda. Az is fontos szempont, hogy a két szakértő szerint hiába érti a dolgát a klubvezetés, Ted Leonsis tulajdonos nem nagyon akarja robbantani a keretet, egyszerűen „nincs gyomra” az ezzel járó feszültségekhez. A két gárda egyébként ma hajnalban egymás ellen játszott, a Wizards nyert, amit Bradley Beal egy „W!!!!” tweettel kommentált. 

A Wizards jelenleg inkább afelé hajlik, hogy megpróbálja megerősíteni a keretet Beal körül, ez pedig két szálon futhat. Az egyik vonal, hogy nagyon erősen érdeklődnek Domantas Sabonis és Jerami Grant iránt, a másik vonal, hogy igyekeznek megszabadulni a csalódást okozó Spencer Dinwiddie-től, illetve értékké tenni Montrezl Harrellt és Thomas Bryantet – Dinwiddie-ről egy nyugati GM azt mondta, hogy labdaigényes, de nem elég jó ahhoz a Wizardsban, hogy meg is kapja a labdát. A két vonal ugyanakkor nehezen egyeztethető össze, mivel a veteránok önmagukban nem képviselnek nagy értéket, csak Rui Hachimurával, Corey Kisperttel vagy Deni Avdijával csomagban tudnak velük komolyabb játékost behúzni, a fiatalokat viszont nem akarják feladni. A csapatnál további probléma Davis Bertans brutálisan nagy szerződése, amit megpróbálhatnak egy évvel rövidebbre cserélni, de nem lesz egyszerű menet. 

A Houston Rockets eladóként szerepelhet idén. Christian Wood iránt a Miami Heat érdeklődik, és Duncan Robinson lehet az ellenérték, azonban egy név nélkül nyilatkozó vezető szerint a Rockets súlyosan felülértékeli Woodot, így a tárgyalások nem haladnak. Hasonló a helyzet Eric Gordonnal is, akit a Phoenix Suns és a Cleveland Cavaliers is nagyon szeretne megszerezni, de sem a Suns Dario Saric szerződése köré épülő ajánlata, sem a Cavs Ricky Rubio lejárója és második körös pickek alkotta csomagja nem elég, a Rockets elsőkörös picket szeretne. 

A Cavaliersnek van B-opciója, a Pacers mindenesét, Caris LeVertet is kinézték maguknak, de az Indiana érte is elsőköröst kér. 

A Utah Jazz Joe Ingles kidőlése előtt is winget akart igazolni, most pedig erősen nézegetik Josh Richardsont (Celtics) és Josh Okogie-t (Timberwolves). Mellettük Robert Covington (Trail Blazers) és Harrison Barnes (Kings) is képben van még, de a másik két játékos olcsóbban is megszerezhetőnek tűnik. 

A Celtics egyébként puhatolózott a Wolvesnál egy Josh Richardson, Romeo Langford és Aaron Nesmith körép épülő csomaggal, amivel Malik Beasley-t szerették volna megszerezni, de a Wolves egyelőre nemet mondott. A Boston Dennis Schrödertől is szeretne megszabadulni, több forrás szerint is a hátvédposztokon nehéz helyzetbe került Chicago Bulls lehet a cserepartner, akik Troy Brown Jr.-t adnák cserébe. 

Michael Scotto (Hoopshype) szerint Donte DVincenzo több csapat számára is vonzó célpont lehet, de a Bucks csak végső esetben akarja elpasszolni, nyáron vissza akarják igazolni az FA-piacról. A Milwaukee inkább centert és winget akar szerezni: magas poszton Daniel Theis és Jalen Smith jöhet szóba, a periméteren pedig egy olyan veterán halra vadásznak, mint tavaly PJ Tucker volt, mivel Semi Ojeleye nem igazán vált be. 

A New Orleans Pelicans lehet részese cseréknek, mivel a fenti nevek közül jó néhánnyal kapcsolatban felmerültek, mint B-opció: Harrison Barnes, Eric Gordon, Robert Covington, Domantas Sabonis, illetve CJ McCollum is kapcsolatba került velük, legalábbis a hírek szintjén. Több vezető egyébként úgy véli, hogy Nickeil Alexander-Walker és Jaxson Hayes is mozdítható, viszont értéket inkább Josh Hart kiváló védekezése és remek szerződése képvisel, az Atlanta Hawks lehet a kérője. 

A Los Angeles Lakers továbbra is árulja Kent Bazemore-t, illetve Jake Fischer (B/R) információi szerint jó esélyekkel indulnak Paul Millsapért, amennyiben a Netsnek nem sikerül elcserélnie és kivásárolják. Millsap azt mondta, hogy folyamatosan edz, remek fizikai formában van, Chris Haynes (Yahoo! Sports) szerint pedig a Bulls is bejelentkezhet érte, mivel ők már nyáron is meg akarták szerezni. 

A Toronto Raptors is bekerülhet cserékbe, elsősorban Goran Dragic szerződése miatt. Egy elsőkörös pickkel együtt mehetnek rá magasemberekre – sérülése előtt Myles Turnerért állítólag már próbálkoztak is. 

Jake Fischer (B/R) szerint a Knicksnél Evan Fournier, Kemba Walker és Alec Burks is mozdítható, kérdés, hogy lesz-e rájuk kereslet. A New York Nerlens Noel cseréjétől sem zárkózik el, érte még értéket is kaphatnak. 

A Los Angeles Clippersszel kapcsolatban korábban Marcus Morris, Serge Ibaka és Eric Bledsoe neve merült fel, mint cserealap, most pedig több forrás szerint Ivica Zubac és Nicolas Batum is mozdítható, ha tudnak szerezni egy szervezésben erős hátvédet. Itt a helyzetet bonyolíthatja, hogy Batumnak vétójoga van. 

Az Indiana Pacers az idény végéig szerződtette Lance Stephensont. A csapat korábbi ismert alakja először csak 10 napos hardship-szerződést kapott, majd ezt követően három rendes 10 napos kontraktust, most pedig a szezon végéig lekötötték. Stephensont 2010-ben draftolta a Pacers, ez a mostani pedig már a negyedik időszaka a klubnál. 

Korábban mi is írtunk róla, hogy Collin Sexton nem zárta ki a lehetőségét, hogy még idén visszatérjen meniszkusz-szakadásából, ez azonban már minden bizonnyal nem fog megtörténni. A Cleveland Cavaliers megkapta a sérülése után a DPE-t (Disabled Player Option), vagyis az NBA orvosai szerint nem fog felépülni – a Cavs Sexton szerződésének feléért, 3.17 millió dollárért igazolhat egy játékost, szigorúan az idény végéig.

Ha kihasználják a kivételt, akkor helyet kell felszabadítaniuk a keretben, illetve az is fontos, hogy a sérült játékosnak és a "helyére" hozott játékosnak is végig a csapat keretében kell lennie, vagyis Sextont például most nem lehet(ne) elcserélni. 

Egy jó hír Philadelphiából: Dave Joerger visszatért a 76ershez és újra teljes munkaidőben dolgozik. Doc Rivers segítője november közepén hagyta el a csapatot, miután a nyaka környékén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, de szerencsére a kezelések remekül sikerültek. A szakember közleményében felesége és családja mellett név szerint megköszönte a teljes Sixers-vezetőségnek és tulajdonosnak a teljeskörű támogatást. 

Végül pedig egy szomorú hír: 89 éves korában elhunyt a legendás vezetőedző, Bill Fitch, aki 1970 és 1998 között edzősködött az NBA-ben. Kétszer (1976 és 1980) lett az Év Edzője, 1981-ben bajnoki címig vezette a Boston Celticset, 1986-ban pedig nagydöntőig a Houston Rocketsot – 1996-ban a liga történetének 10 legjobb edzője közé is beválasztották.

Fitch volt 1970 és 1979 között a Cavaliers első vezetőedzője (1976-ban konferencia-döntőig jutott a csapattal), 1979-ben ő lett Larry Bird, 1984-ben pedig Hakeem Olajuwon első profi edzője, 1989-ben pedig ő igazolta át a Netshez és építette fel Drazen Petrovic-ot All-Star szintre. A Netsnél és a Clippersnél jó szívvel gondolnak rá, hiszen a 90-es években mindkét gárdát bevitte a rájátszásba. Stábjaiban több fiatal edzőt indított el a pályán, ezek egyikét, az Indiana Pacers szakvezetőjét, Rick Carlisle-t kérte fel a család, hogy tolmácsolja a szomorú hírt. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus