Hírmorzsák 2022-02-05 (11:00)

Cserélt egymással a Clippers és a Trail Blazers. A 76ers már most megszerezné James Hardent. Kyrie Irving szerint nem kell pánikolni a Netsnél. A 76ers a Hawksszal és a Timberwolvesszal is tárgyalt mostanában. Nem valószínű, hogy most elcserélné Bradley Bealt a Wizards. A Pelicans erősíteni akar a következő napokban. Furcsa Rudy Gobert és Donovan Mitchell kapcsolata. Joe Ingles nem gondol a visszavonulásra. Carmelo Anthony sérülése nem súlyos. Zach LaVine és Darius Garland is hátproblémák miatt nem játszott. Zach Collins visszatért. A korábbi várakozásokhoz képest magasabb lehet jövőre a fizetési sapka. Kihirdették az újoncok-másodévesek torna csapatösszeállításait.

Arról külön is beszámoltunk már, hogy cserélt egymással a Clippers és a Trail Blazers, Norman Powell és Robert Covington is Los Angelesbe került, akikért az ellenérték Eric Bledsoe, Justise Winslow, Keon Johnson és egy 2025-ös második körös draftjog volt.

Shams Charania (The Athletic) robbantotta a bombát, hogy a Nets hajlandó már a cserehatáridő lejárta előtt is tárgyalásokat folytatni a 76ersszel egy James Harden és Ben Simmons köré épülő cseréről, ezt a szakírónak több forrása is megerősítette. A 76ers oldaláról Seth Curry, Tyrese Maxey és Matisse Thybulle közül is bekerülhet egy vagy több játékos a cserébe, amennyiben meg tudnak egyezni a csapatok. Mint ismert, Harden a nyáron szabadügynök lehet, amennyiben lemond a játékosopciójáról, és Charania információi szerint a Netsnél egyre többen bizonytalanok azt illetően is, hogy mennyire illik az ő játéka Kevin Durant és Kyrie Irving mellé.

Harden egyébként ma hajnalban nem játszott a Jazz ellen, mivel ismét a combhajlítóizmával bajlódik, és Steve Nash elmondta, hogy nagyon óvatosak lesznek vele, de azért remélik, hogy a következő meccsükön már pályára léphet. A Nets sorozatban a hetedik meccsét is elveszítette, ami után Kyrie Irving elmondta, hogy szembe kell nézniük a valósággal, jelenleg nem tudnak meccset nyerni, ugyanakkor úgy érzi, hogy egyetlen győzelem mindent megváltoztatna és akkor ki tudnának mászni a gödörből. Nincs idejük azon merengeni, hogy a szezonjuk végveszélyben lenne, ahogyan a pánikgombot sem kell megnyomniuk, de szembe kell nézniük azzal a valósággal is, hogy a csapat játékosai közül sokan még mindig az ismerkedési fázisban vannak, még meg kell ismerniük egymás játékát, egymás szokásait a pálya két oldalán. A bajnokcsapatokra jellemző szokásokat időbe telik elsajátítani, viszont az idő nem mindig áll mellettük, ő is például még azon van, hogy felvegye a ritmust. Olyan – bajnokcsapatra jellemző – tulajdonságokat kell még elsajátítaniuk, mint a rugalmasság, és a tudat, hogy bármennyire is fáradtak, képesek még egy szinttel magasabbra kapcsolni, ha szükséges.

Arról is Charania számolt be, hogy a 76ers az elmúlt hetekben is komoly tárgyalásokat folytatott a Hawksszal Ben Simmonsról, és egy olyan cseréről egyezkedtek, amiben John Collins, Bogdan Bogdanovics és draftjogok lennének az ausztrál irányító ellenértéke. Mint ismert, korábban olyan híreszteléseket is lehetett hallani, hogy az egyik oldalról Tobias Harris, míg a másikról Danilo Gallinari is bekerülhetne egy esetleges cserébe, ugyanakkor a jelek szerint ezt a szálat valóban elvetették már a csapatok. A Timberwolvesszal is egyeztetett a 76ers olyan cseréről, amibe Simmons mellett Harris is bekerült volna, ugyanakkor a Timberwolves nem volt hajlandó draftjogot feladni a tárgyalások során, ráadásul nem is szívesen bontanák meg D’Angelo Russell, Anthony Edwards és Karl-Anthony Towns hármasát.

Marc Stein (Subtsack) információi szerint nem valószínű, hogy a Wizards február 10-ig elcserélné Bradley Bealt, és komolyabb tárgyalásokat is csak egyetlen esetben folytatnának róla más csapatokkal, ha a játékos cserét kérne – Beal eddig nem kért cserét. Stein számolt be arról is, hogy a Raptors mellett már a Bulls is érdeklődést mutat Jakob Pöltl iránt. A szakíró szerint arra is egyre kisebb az esély, hogy a Hawks elcseréli most John Collinst, és ezzel egybevág Zach Lowe (ESPN) azon értesülése is, hogy a Hawks már nem akar mindenáron cserélni az idény közben, miután az elmúlt időszakban jelentősen feljavult a teljesítményük.

Brian Windhorst (ESPN) arról számolt be, hogy a Pelicans erősíteni szeretne a következő napokban, vásárlók lesznek inkább, mintsem eladók, noha Zion Williamsonra továbbra sem számíthatnak. Lehet, hogy végül egyetlen cserét sem fognak tudni meghúzni, de az újságíró szerint erőteljesen próbálkozni fognak. A hírek szerint tárgyaltak már CJ McCollum, De’Aaron Fox, Eric Gordon és Kevin Huerter megszerzésének a lehetőségéről is, legalábbis Windhorst ezekről a megbeszélésekről tud. Foxért állítólag a Knicks is bejelentkezett, és nem lenne meglepő, ha akár Julius Randle-t is odaadnák érte, mivel szörnyen elmérgesedett az All-Star erőcsatár viszonya Tom Thibodeau vezetőedzővel.

Windhorst ezekről a híresztelésekről Tim MacMahon (ESPN) podcastjében számolt be, és ugyanitt hangzott el a két újságíró között, hogy Rudy Gobert és Donovan Mitchell között passzív-agresszív módon furcsa a kapcsolat. Windhorst szerint azért nem kap csak nagyobb figyelmet, hogy mennyire igyekezik egymás bőre alá mászni a két All-Star játékos, mert a Jazz egy kisebb piacon van, így az sem kavart sok port, amikor egymás torkának esett a két játékos. A viszonyuk passzív-agresszív részére példa, hogy Gobert a közelmúltban dicsérte Devin Bookert, hogy mennyit fejlődött a védekezése, és Mitchell úgy gondolja, hogy ezt az ő védekezésének a kritikájának szánta a francia center.

MacMahon arról számolt be, hogy a Jazzhez hivatalosan CEO-ként csatlakozó Danny Ainge gyakorlatileg egyből a fő döntéshozóvá lépett elő. A napi általános igazgatói munkát továbbra is Justin Zanik végzi el, de Ainge az, akinek jelentenie kell, majd ő tárgyalja meg a lehetőségeket Ryan Smith tulajdonossal – mint ismert, Ainge is Smith régi jó barátok. Dwyane Wade résztulajdonosnak és Donovan Mitchellnek is állítólag nagyon komoly szava van a csapatnál, és a Jazz bármit megtenne annak érdekében, hogy Mitchell boldog legyen.

Ugyancsak a Jazzhez kapcsolódik, hogy az ACL-szakadásával egész szezonra kidőlő Joe Ingles nem tervezi a visszavonulását, szeretne visszatérni a felépülését követően. Kétsége sincs afelől, hogy ez össze fog neki jönni, és már az MRI eredményét is kisebb győzelemként ünnepelte, hogy „csak” az ACL sérült, semmi más. Azért sem aggódik a visszatérése miatt, ami miatt sokat is viccelnek a játékával kapcsolatban, hogy nem az atletikus képességeire épít, sosem játszott a gyűrű fölött, mindenki tudja, hogy miként játszik. Ingles azt is elmondta, hogy megérti, ha a Jazz elcseréli őt annak érdekében, hogy erősíteni tudjon a bajnoki hajrára, ismeri a liga üzleti oldalát, és ettől függetlenül jó a kapcsolata a csapat vezetőségével és Quin Snyder edzővel is. A célja továbbra is az, hogy az NBA-ben játsszon, és nagyon magabiztos azt illetően, hogy ez össze is fog neki jönni. A legkorábbi időpont, amikor el tudja képzelni a visszavonulását, az a 2024-es olimpia vége, ha ott aranyérmet akasztanak a nyakába.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint Carmelo Anthony sérülése nem súlyos, ugyanakkor a Knicks elleni összecsapást mindenképpen ki kell hagynia. Anthony combhajlítója a Clippers ellen húzódott meg, állapota pedig day-to-day, legközelebb a Bucks elleni kedd esti meccs előtt fogják felülvizsgálni. Darnell Mayberry (The Athletic) arról számolt be, hogy Zach LaVine hátfájdalmak miatt nem tudta vállalni ma hajnalban a játékot, ráadásul egy ideje már ezzel a problémával együtt kosarazott, a fájdalmai ellenére. Billy Donovan elmondta, hogy reményeik szerint vasárnap este visszatérhet LaVine, aki a hátgondok mellett továbbra is küzd a térdével is, ami miatt a közelmúltban hagyott ki több meccset is. A Bullsnál Coby White sem játszott hajnalban, neki az ágyéka húzódott meg. Darius Garland hátfájdalmak miatt nem játszott a Cavaliersben. Rudy Gay számára térdproblémák miatt fejeződött be idő előtt a Jazz-Nets meccs. A Hornetsnél visszatért Gordon Hayward.

Ömer Yurtseven kikerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alól. A Pelicans átmenetileg nem számíthat Willy Hernangómez és Garrett Temple játékára, és emiatt léptek is, Zylan Cheatham és Miye Oni kettősét szerződtették a hardship kivétellel. A Pacers 10 napos szerződést adott Reggie Perry-nek.

Az NBA elmúlt játéknapjának akadt egy komoly visszatérője, Zach Collins 537 nap kihagyás után léphetett ismét pályára a ligában. A még mindig csak 24 éves magasember 13 percet játszott a Spursben, ami alatt 10 ponttal, 7 lepattanóval, 3 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel vette ki a részét a Rockets legyőzéséből. Dejounte Murrayt pedig arról kérdezték a Spurs-Rockets után, hogy mit gondol arról, hogy nem lett All-Star. Az irányító elmondta, hogy egyáltalán nem érez haragot vagy dühöt emiatt, és minden kiválasztott megérdemelten került be. Már azt is nagyon sokra tartja, hogy egyáltalán felmerült ilyen kontextusban a neve, minden egyes nap hihetetlen ez a számára, főleg annak fényében, hogy honnan indult.

A már sokat emlegetett Shams Charania közölt arról információt, hogy az NBA azt a tájékoztatást adta a csapatoknak, hogy a jelenlegi számításaik szerint 121 millió dolláros fizetési sapka, illetve 147 milliós luxusadós határ lehet a következő szezonra. Mindkét érték 2 millióval haladja meg a korábbi várakozásokat, ugyanakkor a liga csak napokkal a nyári szabadügynökpiac nyitása előtt határozza meg a végső értékeket.

Távozik a Wizards vezetőségéből Sashi Brown, mivel elfogadta a Baltimore Ravens elnöki posztját. Brown két éve dolgozott a fővárosi csapatnál, november óta pedig az elnöki poszt mellett Ted Leonsis különleges tanácsadójaként is tevékenykedett. A szakember korábban 12 évet már lehúzott az NFL-ben, és várhatóan április 1-től veszi át a Ravens elnöki posztját, ahonnan 18 évvel a kinevezését követően nyugdíjba ment Dick Cass.

A végére az All-Star gála újoncok-másodévesek tornájának a draftja maradt, ami alapján kialakultak a csapatok. Az elsőként draftoló Isiah Thomas csapatának az első választása Anthony Edwards lett, mellette Saddiq Bey, Desmond Bane, Isaiah Stewart, Tyrese Haliburton, Precious Achiuwa és Jaden Hardy (Ignite) alkotják a csapatot. A másodikként választó Rick Barry először Evan Mobley-t húzta ki, őt pedig Cade Cunningham, Franz Wagner, Jae’Sean Tate, Isaac Okoro, Alperen Sengün és Dyson Daniels (Ignite) követte. A torna draftján harmadikként elkelő LaMelo Ball volt Gary Payton első választottja, és ebben a csapatban játszik majd Scottie Barnes, Jaden McDaniels, Ayo Dosumnu, Chris Duarte, Davion Mitchell és Scott Henderson (Ignite) is. James Worthy csapatát pedig Cole Anthony, Josh Giddey, Jalen Green, Herbert Jones, Jalen Suggs, Tyrese Maxey és MarJon Beauchamp (Ignite) alkotja majd.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus