Hírmorzsák 2022-02-12 (11:30)

Embiid örül annak, hogy lezárult a Simmons-saga, Harden érkezése miatt nagyon izgatott. Sean Marks nehéz döntésről beszélt. A Nets általános igazgatója szerint korai arról beszélni, mi lesz Irvinggel a rájátszásban. Rich Paul egy hónapja felvázolta a Harden-Simmons cserét Durantnek. Harden közölte Marksszal, hogy a 76ershez akar kerülni. Rob Pelinka hazudott, amikor azt állította, hogy egyeztetett a James-Davis kettőssel? Westbrooknak nem szabad sokat ülnie egyszerre. A Lakers megpróbálkozott egy Westbrook-Hield cserével. Brad Stevens nagyon örül Derrick White érkezésének. Jamal Murray és Michael Porter Jr. is elkezdhet edzésmunkát végezni a közeli jövőben.

Joel Embiid a 76ers ma hajnali, Thunder elleni győzelmét követően mondta el, hogy örül annak, hogy végre nem kell több kérdésre felelnie a „azzal a témával” kapcsolatban. Ez nemcsak neki jó, hanem a csapattársainak és az egész franchisenak is, mivel eddig egész évben ebben az idegesítő helyzetben voltak, és hálás azért, hogy most mindenki továbbléphet. Mindenkinek a legjobbat kívánja, bármit is akar elérni, ő pedig arra koncentrál, hogy Philadelphiában nyerjen meccseket, itt próbál bajnoki címet elérni. Embiid a teljes sajtótájékoztató alatt kerülte Ben Simmons nevének a kiejtését, ugyanakkor dicsérte a Harden-Simmons cserében távozó Seth Curry és Andre Drummond kettősét, és velük kapcsolatban azt is hangoztatta, hogy rossz érzés elveszíteni a csapattársait.

Embiidet arról is kérdezték, hogy beszélt-e Simmonsszal, amire annyit felelt, hogy nem érdekli őt. Azt már korábban is elmondta, hogy szerinte szerencsétlenül alakultak a dolgok, mert ha bárki visszatekint a múltjukra, akkor azt látja, hogy a rájátszásban ugyan nem jutottak el a végső célig, de az alapszakaszban jók voltak, dominálni tudtak együtt. Szerencsétlen, hogy a győzelem nem jött össze, ahogyan az is, hogy Simmons saját csapatot akart, és az volt számára a legfontosabb, hogy ő legyen annak a sztárja, miközben a center szerint nagyon jól illeszkedtek egymás mellé, minden nagyszerű volt. Simmons nem így gondolta, úgyhogy most mindenki továbblép.

James Harden érkezése miatt nagyon izgatott, és az alapján, amiket másoktól hallott, ő lesz tán a legjobb csapattársa, legalábbis az eddig elért eredményeit figyelembe véve. Most az lesz a feladatuk, hogy mindenki közös nevezőre kerüljön, és megtalálják a megfelelő módját annak, hogy miként játsszanak. A rendszerük adott, úgyhogy annyi a feladat, hogy azt össze kell hangolni azokkal, amikben Harden jó. Úgy gondolja, hogy az ellenfeleket komoly kihívások elé fogják állítani, már csak azzal is, hogy eddig őt rendre duplázták, alkalmanként hárman is körülvették, a jövőben viszont dönteniük kell az ellenfeleknek, hogy őt vagy Hardent duplázzák. Ellenféltől függ, hogy ki melyik megoldást választja, nekik pedig az lesz a feladatuk, hogy meccsről-meccsre alkalmazkodjanak ehhez.

Sean Marks elmondta, hogy a Nets nagyon nehéz döntést hozott Harden elcserélésével, elvégre mindent bedobtak a megszerzése érdekében. Harden elismerést érdemel azért, hogy a cserehatáridő lezárulta előtti 24-48 órában őszinte kommunikációt folytatott vele, Steve Nash edzővel és Joe Tsai tulajdonossal is, és ezért nekik is őszintének kellett lenniük saját magukkal szemben. Marks szerint ezzel a cserével Harden és a csapat is tiszta lapot kap ahelyett, hogy erőltetnék azt, hogy működjön valami olyan, ami nem működik. Köszönetet mondanak mindazért, amit a csapatért tett, rövid idő alatt számos rekordot felállított náluk. Fantasztikus játékos, akitől nem könnyű megválni, ugyanakkor a három érkező olyasmikben fogja őket segíteni, amikben Harden nem tudta.

A Nets általános igazgatóját arról is kérdezték, hogy Kyrie Irving helyzete is szerepet játszott-e Harden távozásában, Marks kitérő választ adott, miszerint nem fog Harden nevében beszélni. A szakvezető hozzátette, hogy senkit sem frusztrál jobban ez a helyzet, mint Irvinget, aki folyton arról beszél, hogy játszani akar az összes meccsükön, állandóan a csapattal akar lenni, és bízik benne, hogy a jövőben megváltoznak a dolgok, így ismét pályára léphet attól függetlenül minden meccsen, hogy éppen otthon vagy idegenben szerepelnek. Marks szerint még korai beszélni arról, hogy mi lesz vele a rájátszásban, ugyanakkor eljön az a pillanat, amikor erre is megoldást kell találniuk. Ők mindig optimisták lesznek, és az is erre ad okot, hogy egyre több szabályozást feloldanak az Egyesült Államokban és a világ más részein is, és bízik benne, hogy a rájátszás idejére még több ember be lesz oltva és továbbléphetnek.

Felmerült a gyanú, hogy a 76ers esetleg tamperinget követett el Harden esetében, és erről Marks-ot is megkérdezték, ugyanakkor ennek a megítélését meghagyná a ligának. Ettől függetlenül azt elmondhatja, hogy a mai világban a média sokkal hamarabb beszámolt a szituáció egyes részleteiről, minthogy egyáltalán tárgyalni kezdett volna a két csapat – nem tudja, hogy ez annak a szüleménye, vagy valahonnan máshonnan indult el, de ezt nem is neki kell megítélnie, hanem a ligának.

Adrian Wojnarowski és Ramona Shelburne (mindketten ESPN) információi szerint Rich Paul még január 13-án találkozott Kevin Duranttel, illetve az őt képviselő Rich Kleimannal, ahol a hírhedt játékosügynök felvázolt a sztárnak egy esetleges Harden-Simmons cserét. Paul amellett érvelt ezen a megbeszélésen, hogy ügyfele egy csapatba sem illene jobban, mint a Netsbe, és Durant ekkor ugyan ellenszegült ennek a véleménynek, később mégis szerepet játszhatott ez a találkozó is abban, hogy végül megtörténjen a csere. Durant sokáig így is amellett volt, hogy inkább tartsák meg Hardent, de aztán meggyőzte őt és a csapatot is ennek ellenkezőjéről a hátvéd viselkedése.

Arról is az ESPN két szakírója számolt be, hogy nem sokkal a csereidőszak lezárulta előtt Harden megmondta Marksnak és Tsai-nak is, hogy azt akarja, hogy a 76ershez cseréljék, mire ők közölték vele, hogy csak akkor lépnek, ha az a Netsnek is jó lesz. A játékos reménykedett abban, hogy nem kell két éven belül másodszor is cserét kérnie, de a passzív-agresszív viselkedése nem vezetett eredményre. A csapattal megegyezett abban, hogy addig nem játszik, amíg le nem zárul a csereidőszak, és szerdán arról tájékoztatta a Nets vezetőit, hogy Houstonba utazik, hogy ott várja ki a piac zárását.

Frank Vogelt a Lakers tegnapi edzése után kérdezték, ahol elmondta, hogy jó napot zártak, és tetszett neki az az energia, amit a csapattól látott, és szerinte van a csapatának egy természetes újraindítógombja, amit megnyomtak azt követően, hogy véget ért a csereidőszak. Ezekkel a játékosokkal kezdték meg a szezont, ők azok, akikben hisznek. Rob Pelinka a piac zárulta után arról beszélt, hogy egyeztetett LeBron James és Anthony Davis kettősével a potenciális cserelehetőségekről, ugyanakkor egy Jameshez nagyon közeli forrás Dave McMenaminnek (ESPN) elmondta, hogy ez nem igaz, Pelinka egyáltalán nem egyeztetett a két sztárral.

Russell Westbrook szerdán este először hagyott ki meccset a szezon során, mivel hátproblémákkal küzdött, és ezzel kapcsolatban nyilatkozott is Harrison Faigennek (Silver Screen and Roll). Westbrook elmondta, hogy hol előjön, hol elmúlik a hátfájása, és emiatt nem is ajánlott neki, hogy hosszabb ideig üljön, majd utána rögtön gyors mozgást végezzen. Van, hogy arra ébred éjszaka, hogy beállt a háta, és ez a probléma a teste más részeire is kihatással van, így a csípőjére is, úgyhogy mindent igyekszik megtenni azért, hogy egészséges maradjon és a pályán segíthesse a társait.

Ugyancsak Westbrookhoz kapcsolódó hír, hogy Sam Amick (The Athletic) információi szerint a Lakers még januárban megkereste a Kings vezetőit egy csereajánlattal, amiben Buddy Hield játékjogát próbálták megszerezni az irányítóért. A helyzet pikantériája, hogy a nyáron már megegyezett a két csapat Hield cseréjéről, de akkor pont Westbrook megszerzése miatt kihátrált a Lakers.

Brad Stevens egy videókonferencián mondta el, hogy évek óta azt gondolták a Celticsnél, hogy Derrick White kiválóan illeszkedne a csapatukba, elvégre egy kiváló védő, aki támadásban is rendre jó döntéseket hoz. White egy olyan kosaras, akit csak a győzelem foglalkoztat, amiért hajlandó megcsinálni az olyan kis dolgokat is, amik nem feltétlenül mutatkoznak meg a statisztikáiban. Támadásban képes az egyszerűbb megoldásokat választani, amik nem fognak bekerülni az összefoglalókba, de nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a csapata győzelmet arasson. Szerencsésnek érzik magukat, hogy lehetőségük nyílt egy ilyen kiváló kosarast megszerezni, aki ráadásul ilyen hosszú szerződésen van, és nem győzik hangsúlyozni, hogy szerintük mennyire jól fog ő illeszkedni a legjobb játékosaik mellé.

Zach Lowe (ESPN) információi szerint a Suns és a Pacers rövid megbeszélést folytatott Deandre Ayton és Domantas Sabonis esetleges cseréjének a lehetőségéről, de az egyeztetések nem jutottak sokáig, egyik csapat sem tett formális ajánlatot. Mint ismert, a Pacers végül a Kingshez cserélte el Sabonist. Az ESPN szakírója úgy tudja, hogy a Kings korábban érdeklődött John Collins iránt a Hawksnál, de Tyrese Haliburton és De'Aaron Fox kettőséből egyiket sem ajánlották fel érte. Arról is Lowe számolt be, hogy a Bucks megkereste Marc Gasolt, hogy a szezon végéig csatlakozzon hozzájuk, mivel Brook Lopez sérülése miatt szükségük lenne még egy magasemberre, ugyanakkor végül meg tudták szerezni Serge Ibakát, úgyhogy csökkent annak az esélye, hogy Gasol a Bucksban kössön ki.

A Jazz bejelentette, hogy az eddig 10 napos szerződéseken náluk játszó Danuel House az idény végéig aláírt hozzájuk. Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Celticstől Sam Hauser és Luke Kornet is szerződést kapott. KZ Okpala Thunderes pályafutása rövid úton befejeződött, a játékost szabadlistára tette a csapata.

Tim Connelly arról beszélt, hogy Jamal Murray és Michael Porter Jr. is elkezdhet edzésmunkát végezni a közeli jövőben, ugyanakkor egyik játékos visszatérését sem fogják siettetni, minden azon múlik majd, hogy hogyan érzik magukat.

Adrian Wojnarowski új információkat osztott meg Dorian Finney-Smith szerződéshosszabbítása kapcsán. A játékos 4 évre 55,5 millió dollárért ír alá, a negyedik év játékosopciós, és a megállapodás tartalmaz egy trade kickert is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus