Hírmorzsák 2022-02-17 (10:30)

Paul és Davis megsérült. FVV kihagyhatja az All-Start, LaVine biztosan ott lesz. PG március közepén térhet vissza, Oladipo is dolgozik rajta. Ziont újra műtik? Popovich és DeRozan történelmet írt. Tristan Thompson a Bullsba mehet. Gary Harris maradhat Orlandóban. Adam Silver beszélt a Simmons-Harden cserével kapcsolatos problémákról, a szezon közbeni tornáról és Irvingről. Cooper Kupp Kobe Bryantnek ajánlotta a Rams Super Bowl-győzelmét. 

Chris Paulnak sűrű estéje volt, két technikaival kiállították, miközben megsérült a jobb keze. Egy passzába nyúlt bele Dennis Schröder, Paul pedig a jobb hüvelykujját fogva faultot reklamált. JT Orr játékvezető adott neki a technikait, majd amikor a sípmester elindult a zsűriasztal felé, Paul hátulról vállal meglökte – itt megkapta a második technikaiját és kiállították. Paul kezét csütörtök délelőtt megnézik MRI-vel, így kérdésessé vált, hogy ott lehet-e a hétvégi All-Star Gála főmeccsén. Az biztos, hogy büntetésre is számíthat, mivel fizikai kontaktust kezdeményezett egy játékvezetővel.

A Lakers meglepetésre legyőzte a Jazzt, pedig Anthony Davis jobb bokája miatt a második negyedben kivált a meccsből. Egy löbbölt labdáért ugrott fel és Rudy Gobert lábára érkezett le, le kellett támogatni a pályáról, azonban szerencsére a röntgen nem mutatott törést, valószínűleg egy bokaficammal megúszta – biztosat majd a csütörtöki MRI után tudnak mondani az orvosok. Egy sérülés sosem jön jókor, de most az All-Star miatt egy hét szünet következik, így valószínűleg nem kell hosszabb időt kihagynia. 

Fred VanVleet még korábban szedett össze egy kisebb térdsérülést, de az MRI nem mutatott elváltozást, ugyanakkor ma hajnalban nem lépett pályára, így bizonytalan, hogy karrierje első All-Star meghívásának eleget tud-e majd tenni. A Trail Blazers hátvédje, Dennis Smith Jr. 3-4 hetet hagy majd ki, miután részleges szakadást állapítottak meg a könyökszalagjában (UCL). 

A szintén UCL-szakadásból gyógyuló Paul George várhatóan március közepén térhet vissza. A LAC sztárja február 24-én megy MRI-re, és ha ott mindent rendben találnak, egy kéthetes formába hozási időszakkal kell számolnia. 

Zion Williamson felől viszont nem érkeztek jó hírek. A helyi szakíró, Christan Clark (Times Picayune) szerint felmerült, hogy egy második műtétet is el kell végezni a Pelicans fiatal sztárjának jobb lábán. Williamson decemberben tért vissza az edzésekre, de hamar le is állt, mert fájdalmat érzett, majd nemrég injekciókúrát kapott, David Griffin GM legutóbb annyit mondott, hogy ezen a héten, vagy a jövő héten újra megvizsgálják a sérült testrészt.

Clark arról is írt, hogy tudomása szerint a 2019-es drafton a Pelicans minden követ megmozgatott, hogy az 1/1-es mellé az 1/2-es picket is elhozza a Grizzliestől, mert össze akarta hozni a Zion Williamson-Ja Morant duót, akik korábban nyári utánpótlás-ligákban már játszottak együtt. Az 1/4-es pick köré épülő csomagokat azonban sorra visszadobta a Memphis, így végül inkább lentebb cseréltek vele – ahelyett, hogy elvitték volna a draftjoggal Darius Garlandot, alacsonyabb pickekkel Nickeil Alexander-Walkert és Jaxson Hayest húzták ki. 

Victor Oladipo a terveknek megfelelően a Heat G-Ligás csapatához ment, ahol nem fog meccset játszani, hanem elkezdi az öt-öt elleni edzéseket, hogy fokozatosan visszaszerezze a formáját. 

A Pacers hátvédje, Chris Duarte lábujjsérülése miatt nem lehet ott a hétvégén a Rising Stars meccsen, helyére Jonathan Kumingát, a Warriors csatárát hívták be. 

Gregg Popovich újabb lépéssel került közelebb ahhoz, hogy minden idők legsikeresebb vezetőedzője legyen az alapszakaszokban. A Spurs mestere ma hajnalban 1333. győzelmét aratta Oklahomában, amivel megelőzte az örökranglistán Lenny Wilkenst, és most már egyedül áll a második helyen. Don Nelson 1335 győzelemmel vezet, vagyis az All-Star szünetet követően 1-2 héten belül Popovich őt is lehagyhatja.

Ide tartozik, hogy bár a Spurs jelenleg két meccsel a play-in vonal alatt, a 12. helyen áll, a csapat egyértelmű célja a play-in elérése, és a playoffba is be akarják verekedni magukat – Popovich, Dejounte Murray és Devin Vassell is elmondta nemrég, hogy nem fognak tankolni. 

Ha már rekordok, DeMar DeRozan ma hajnalban 38 pontot szórt 16/27-es mezőnymutatóval. Sorozatban hetedik meccsén ért el legalább 35 pontot legalább 50 százalékos mezőnymutatóval, erre pedig eddig senki nem volt képes a liga történetében. A 60-as évek elején Wilt Chamberlain kétszer is csinált hatmeccses sorozatot, ezt múlta felül a Bulls MVP-szintű szezont futó klasszisa. 

A Spurs nemrég kivásárolta Goran Dragic-ot, aki 819 835 dollárról mondott le – ez éppen 54 napnyi minimum-fizetésnek felel meg, amit leendő új csapatában vissza is kaphat. 

Shams Charania (The Athletic) szerint az Indiana Pacers kivásárolja Tristan Thompsont, aki várhatóan a Chicago Bullshoz fog aláírni. Mindkét információt megerősítette a Pacers mestere, Rick Carlisle, aki egyúttal meg is köszönte azt a hat-hét napot, amit náluk töltött, véleménye szerint nagyon profin viselkedett a 30 éves erőcsatár-center. Ha a hírek igazak, akkor a Bullsnál valakitől el kell majd köszönni, mivel jelenleg teljes a keretük. 

Carlisle arról is szót ejtett, hogy Malcolm Brogdon rehabja jól halad, de még nem lehet tudni, mikor térhet vissza Achilles-ín sérüléséből – január 22-e óta hiányzik, akkor kapott egy tíznapos kezelést, most pedig próbál formába kerülni. A Bullsnál Zach LaVine küzd kisebb térdgondokkal, a vezetőedző Billy Donovan szerint viszont jól reagált a kezelésekre, hamarosan zöld utat kap az orvosoktól, és a sérülés nem fogja befolyásolni az All-Star részvételét, bár lehet, hogy a tripladobót ki fogja hagyni. 

Több bajnokesélyes csapat is tárt karokkal várná Gary Harrist, azonban Michael Scotto (Hoopshype) szerint az Orlando Magic nem igazán akarja kivásárolni a 27 éves hátvéd lejáró szerződését. Nagyon elégedettek azzal, ahogy Harris mentorálja a csapat fiatal hátvédjeit, ráadásul kedden például 37 percet játszott a Denver ellen – Scotto szerint abszolút logikus lépés lenne, ha Harris maradna Orlandóban, sőt a nyáron akár új szerződést köthet a Magic-kel.

Szintén Scotto szerint kölcsönös az érdeklődés a Portland és Jusuf Nurkic között – a bosnyák center szerződése nyáron lejár, de június 30-ig idő előtt hosszabbíthat, bár ekkor csak 14.4 millió dollárról induló szerződést tudnak kötni a felek. 

DeMarcus Cousins harmadik normál tíznapos szerződése hamarosan lejár, de Michael Malone vezetőedző szerint nem mostanában fognak elválni az útjaik. A Denver mestere szerint pillanatok alatt beépült a csapatba a pályán és azon kívül is, a fiatal játékosok pedig nagyon tisztelik, ráadásul a játékban is sokat tud hozzátenni. 

Adam Silvert több fontos témában is kérdezték. A liga első embere elmondta, hogy elmúltak azok az idők, amikor David Stern arra ösztönözte Magicet, Birdöt és Jordant, hogy egész pályafutásukat egy csapatnál töltsék el. Ma már rövidebbek a szerződések, ami azért jó, mert egy adott játékos pillanatnyi teljesítménye és fizetése közeledik egymáshoz – az adatok azt mutatják, hogy nem annyira rossz dolog, hogy a sztárok csapatot váltanak, mert egy rossz szituációt könnyebben meg lehet így oldani, illetve így olyan csapatok is le tudják igazolni ezeket a játékosokat, akiknek amúgy erre nem lenne esélye. 

Ugyanakkor hozzátette, hogy az nagyon nem jó a ligának, hogy sok játékos nem várja meg, hogy szabadügynök legyen, hanem már a szerződése lejárta előtt aktívan azon dolgozik, hogy cseréljék el. Korábban sem volt ismeretlen, hogy a játékosok gyorsan kiutat akartak találni ilyen helyzetekből, de nem ilyen formában. Valamilyen szervezeten belüli megoldást kell találni az ilyen problémákra, mert ez így nem megfelelő. A színfalak mögött kellene ezeket intézni, nem a nyilvánosság előtt, és különösen nem olyan módon, mint Philly-ben, ahol már a szezon kezdete előtt nyilvánosságot kapott a történet. 

Silver arról is beszélt, hogy lassan, de biztosan haladnak a tárgyalások egy szezon közepén rendezendő tornával kapcsolatban. A commishnak régóta szívügye, hogy egy európai futballban ismert egyenes kieséses kuparendszerhez hasonló tornát hozzon tető alá az alapszakasz közepén. Jelenleg úgy néz ki, hogy nem az alapszakasz közepén rendeznék meg, de valószínűleg az alapszakasz részeként. Látják a problémát, hogy borzasztó hosszú az alapszakasz, és innen néhány meccset nyugodtan be lehetne építeni ebbe a kuparendszerbe, ezzel pedig új tradíciót honosítanának meg. Mindez nem csak a nézőket mozgatná meg jobban, hanem a játékosokat is, hiszen nem csak egy újabb alapszakasz-meccset kellene nyerniük, hanem lenne valami kézzelfogható díj, amiért küzdhetnek. 

Silver arról is szót ejtett, hogy lát maga előtt egy olyan forgatókönyvet, hogy New York városa, illetve az új polgármester, Eric Adams valamikor a közeljövőben eltörli vagy úgy változtatja meg a kötelező oltásokra vonatkozó szabályt, hogy Kyrie Irving pályára léphessen a hazai meccseken is. Hozzátette, hogy semmiféle belső információval nem rendelkezik, egyszerűen New Yorkban él és látja, hogy lassan kifelé jönnek a járvány legújabb hullámából. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy december elején Adams elmondta egy interjúban, hogy óriási Nets-drukker, de nem fogja megváltoztatni a szabályokat – nemrég pedig több, mint 1400 közalkalmazottat rúgott ki a város, mert nem vették fel az oltást. 

A várakozásoknak megfelelően a Houston Rockets négy évre leigazolta a G-Ligában parádésan játszó újonc hátvédet, Daishen Nixet – a mid-level egy részét használták fel, mind a négy év minimum közeli összegről szól (1.5-2 millió dollár között évente), az utolsó két év egyáltalán nem garantált, sőt az utolsó év még csapatopciós is. 

A Utah Jazz two-way szerződést kötött Xavier Sneeddel. A 195 centis wing nem kelt el a 2020-as drafton, idén viszont nagyszerűen teljesített a G-Ligában – korábban két meccs erejéig a Grizzliesben már belekóstolt az NBA-be egy hardship szerződés keretein belül. 

Kevin Durant megcsipkedte a városi rivális Knicks drukkereit, pontosabban a szurkolásukat. A foghíjas, átalakulóban lévő Nets ugyanis 28 pontos hátrányból felállva nyert a Knicks ellen a Madison Square Gardenben, Durant pedig annyit írt Twitteren: „A Nets-drukkerek nagyon hangosak voltak ma a Barc... akarom mondani Gardenben”.

Steve Nash egyébként azt mondta, hogy lát némi esélyt arra, hogy Durant már az All-Star szünetet követő első meccsen visszatérhet, de ez nincs kőbe vésve. 

Végül pedig a friss NFL-bajnok Los Angeles Rams klasszis elkapója, Cooper Kupp maradt: a hétvégi Super Bowl MVP-je a csapat győzelmi felvonulásán Kobe Bryant speciális (hátul 24-es, elöl 8-as számú) mezét viselte, beszédében pedig azt mondta, hogy Kobe is részese volt ennek a győzelemnek, mert Los Angelesben felállított egy sztenderdet, és az ő szellemiségében fognak visszatérni a munkához az újabb sikerek érdekében. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus