Hírmorzsák 2022-02-19 (9:15)

Damian Lillard ahhoz lojális, amiben hisz, elkötelezett a Trail Blazers iránt, amíg a bajnoki cím a cél. Az ESPN-nél Joel Embiid a szezon eddigi MVP-je és csak Nikola Jokics van közel hozzá. A fogadóirodáknál már a Suns és a Warriors a két fő esélyes a bajnoki címre, a Lakers nagyot zuhant, a Nets viszont nem. Daryl Morey 58 meccses alapszakaszt és olyan PO-t akar, amelyben egy mérkőzés dönt a továbbjutásról. Luka Doncic nem erőlteti Goran Dragic leigazolását. Kristaps Porzingis az All-Star után bemutatkozhat a Wizardsban. Manu Ginobili a HoF-jelöltek között.

Ugyan csak "másodvonalas" esélyesként kezdte a szezont a fogadóirodáknál a Phoenix Suns és a Golden State Warriors, az All-Star szünetben már közel sem fizet olyan jól a liga jelenlegi első két helyezettjének végső sikere. A Caesars Sportsbooknál a Suns sikerét jelenleg +450-nel adják és ezzel Chris Paulék számítanak a legnagyobb favoritnak, a GSW +475-tel második, míg a szezon előtt a top2 esélyesnek tartott Brooklyn Nets érdekes módon nem zuhant túl nagyot és +550-nel jelenleg is ott van a top háromban. A Netshez közel áll a címvédő Milwaukee Bucks és a Philadelphia 76erst is reális esélyesnek tartják a "bukik", innentől viszont nyílik az olló, a Miami Heat +1100-on, a Utah Jazz +1600-on, a Memphis Grizzlies +2500-on, a tizedik Boston Celtics pedig már +2800-on van. Tatumékat +3000-rel követi a Chicago Bulls, a Denver Nuggets és a szezon elejéhez képest legnagyobbat zuhanó Los Angeles Lakers - LeBron Jamesék fő esélyesek voltak még októberben....

Az ESPN szavazásán Joel Embiid eddig az idei szezon MVP-je. A portálnál a Sixers centere mind a 100 szavazónál bekerült a legjobb ötbe és 45-en tették az első helyre, míg Nikola Jokics 43 első helyet kapott és öt embernél nem fért be a legjobbak közé - emiatt Embiid 35 pontos előnnyel "nyert". Érdekesség, hogy a Philly játékosa a legutóbbi voksolásnál még csak a 12. helyen állt ugyanezen a listán, Jokics pedig a negyediken és akkor még Steph Curry vezetett - a GSW irányítója viszont most már csak negyedik, egyetlen első helyet kapott és csak 72 embernél fért be a top ötbe. 97-en tették be a legjobbak közé Giannis Antetokounmpót, de a legtöbben csak harmadiknak, így ő a "bronzérmes" ezen a listán, már jelentősen leszakadva az Embiid-Jokics párostól, akik az ESPN-nél messze kilógnak a mezőnyből. A lista az ötödik helyen álló Chris Paullal, majd Ja Moranttel, DeMar DeRozannel, Kevin Duranttel, a két ötödik helyet kapó Luka Donciccsal és az egy-egy ötödik helyet begyűjtő Devin Bookerrel és Jimmy Butlerrel zárul.

Ha már Embiid és Giannis: a center parédés teljesítménnyel vezette győzelemre a Phillyt Milwaukee-ban csütörtök este, ez pedig ismét rávilágított a Bucks gondjaira. A címvédő ugyanis februárban eddig 115-ös defensive ratinget hoz, ami a Sacramento Kingsszel holtversenyben jelenleg a liga 20. helyére elég - ez a legrosszabb adat, amióta Mike Budenholzert 2018-ban kinevezték vezetőedzőnek. A játékosok és Budenholzer szerint is egyre jobban megérzik Brook Lopez hiányát, aki a nyitómeccs óta nem tudott pályára lépni a szezonban, Jordan Nwora szerint viszont mindannyiuknak fegyelmezettebbé kell válni, jobban végre kell hajtani az edzői stáb kéréseit. Giannis a keménységre, harcosságra hívta fel a figyelmet, azt viszont kiemelte, hogy ebben az esetben Embiid ellen nem nagyon tudtak mit tenni, fenomenális meccset játszott.

Érdekes és meglehetősen radikális ötlettel állt elő Daryl Morey, a Philadelphia 76ers kosárlabdáért felelős elnöke. Morey szerint az egész menetrendet drasztikusan át kell alakítani és úgy véli, hogy egy 58 meccses alapszakasz lenne a megfelelő, mindenki játsszon mindenkivel oda-vissza és ennyi. A playoff rendszerét pedig még ennél is jobban átformálná: ő a "one-and-done" híve, vagyis egyetlen mérkőzésen dőljön el a továbbjutás sorsa, mert szerinte ez a titka az NFL-rájátszás népszerűségének. Morey szerint jelenleg az NCAA is nagyobb nézettséget tud összehozni egy-egy meccsre az NBA-nél, de hisz benne, hogy még az ő életében akár a Super Bowlt is megelőzheti a liga, ha elindul ebbe az irányba.

Egyelőre nem gyakorolt nyomást a Dallas Mavericks vezetőségére Luka Doncic azzal kapcsolatban, hogy igazolják le Goran Dragicot. Az idei szezonban eddig pihenő veterán irányítóra sok bajnokesélyes szeretne lecsapni a kivásárlása után, Doncic pedig annyit már kimondott, hogy Dragic az "ő embere" és mindenki szeretné a maga embereit a csapatában tudni, de egyelőre nem erőlteti, hogy szerezzék meg neki honfitársát. A két játékos között már Doncic gyerekkora óta megvan a kapcsolat, remek viszonyt ápolnak, de nem biztos, hogy a Mavsben Doncic, Brunson és a deadline-kor megszerzett Dinwiddie mellé újabb labdás hátvédre van szükség. 

Ha már a dallasi csere: a klubtól éppen (többek között) Dinwiddie-ért elküldött Kristaps Porzingis még nem mutatkozott be új csapatában, a Washington Wizardsban, de a várakozások szerint az All-Star utáni első találkozón erre is sor kerül. Az együttes vezetőedzője, Wes Unseld Jr. azt mondta, hogy ő úgy számol, hiogy Porzingis játszani fog február 25-én, de térdsérüléssel bajlódik és jelen pillanatban még nem mondhatják biztosra, hogy addigra 100%-os lesz.

Szóljunk még Damian Lillardről, aki a Complexnek beszélt arról, hogy hogyan is látja most a Portland helyzetét - a szezon előtt még arról szóltak a hírek, hogy elcserélteti magát, de végül ő maradt, viszont három kezdőjátékost ls elboltoltak mellőle és gyakorlatilag újjáépítésbe fogott a klub. Lillard szerint ha valaki igazán szeret valamit vagy törődik valamivel, akkor az nem mindig lesz szép és édes, nem tudni, hogy mikor következik be egy áttörés. Szerinte ő eddig mindent jól csinált, minden embert jól kezelt, nem hagyott ki lépéseket, folyamatosan fejlődött a karrierje során. Ugyanakkor az emberek felismerik, hogy ez üzlet és túl gyakran használják azt a szót, hogy "lojális" - ő ahhoz lojális, amiben hisz, Szeret Portlandben élni, szeret a Trail Blazersben játszani, de kiemelte, hogy ezt ő építette fel, tíz évig volt a része annak, hogy megváltozott a klub helyzete és sikeres lett. Számára az a fontos, hogy bajnokságot nyerjen Portlandben és elkötelezett eziránt egészen addig, amíg ez a cél, ez a terv. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a kétértelmű szavakból mindenki azt olvassa ki, amit akar, hiszen jelenleg rövidtávon nyilván nem a bajnoki cím van a Blazers célkeresztjében...

A végére pedig egy rövidhír: Manu Ginobili is bekerült a 2022-es Naismith Hall of Fame-korosztály finalistái közé. A tizenegy névből álló listán többek között Tim Hardaway vagy éppen George Karl is szerepel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus