Hírmorzsák 2022-02-24 (10:30)

Kemba Walker kiüli a szezont, Nurkic egy hónapra kidőlt. Garland és LeVert is sérült. A Kings cserélné Holmes-t. Háború kezdődik a Lakersnél? Nőtt az esélye, hogy Irving játszhasson a hazai meccseken. Ken Maurer kiborította a bilit, komoly gondok vannak-voltak a játékvezetőknél. Goran Dragic és Tristan Thompson székfoglalója. 80 milliót kaphat Jordan Poole. MJ és Magic videója a legnézettebb idén az NBA Twitterén. A Cavsnél minden vezető eggyel fentebb lépett. Wiseman, SGA, Brogdon, Rose és Barrett hamarosan visszatér. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Kemba Walker és a New York Knicks megegyezett, az irányító nem lép pályára a szezon hátralévő részében, így rendbe tudja hozni magát a 2022-23-as évadra. Viszont szinte biztos, hogy szerződése utolsó évét már nem a Knicksnél tölti majd el, a csapat és az ügynöke megpróbálnak egy nyári cserét összehozni a számára - Walker 2021 nyarán írt alá két évre. 

Jusuf Nurkic legalább négy hétre kidőlt: a Portland centerének bal lábában begyulladt a talpín (plantar fasciitis). A magasember szeptember óta bajlódik a talpával, mostanra került olyan állapotba, hogy nem bírta tovább - nyáron lejár a szerződése, nem akar kockáztatni vele a Blazers, mivel a korábbi hírek szerint szeretnék visszaigazolni. Joe Ingles átesett az ACL-műtéten, bal lábában tették helyre az elszakadt szalagot - a Trail Blazers tájékoztatása szerint a beavatkozás sikeres volt, teljesen fel fog épülni. 

A Cavaliers két fontos játékosát nélkülöző az All-Star szünet utáni újraindulásnál. Darius Garland ugyan részt vett az All-Star Gálán, de már előtte is több meccset kellett kihagynia hátfájdalmak miatt, csütörtök este biztosan nem lesz ott a Pistons elleni meccsen. A nemrég igazolt Caris LeVert sem lesz bevethető, neki a jobb bokája sérült meg, amikor a keddi edzésen rálépett egyik csapattársa lábára. Annak viszont örülhetnek, hogy a komolyabb bokaficamból felépülő Lauri Markkanen végigcsinálta a szerdai edzést, így van rá esély, hogy pályára léphessen. 

A Warriors fiatal magasembere, James Wiseman várhatóan március 1-én kezdheti meg a szezont idegenben a Wolves ellen - a másodéves center jobb meniszkusza tavaly áprilisban szakadt el, mostanra teljesen rendbe jött, a csapatnál pedig az All-Star szünet utáni edzések alapján döntik el, hogy mikor lesz megfelelő fizikai állapotban. A Thunder alapembere, Shai Gilgeous-Alexander csütörtök este visszatér a parkettre - 10 meccset kellett kihagynia egy bokaficam miatt. Derrick Rose és RJ Barrett is végigcsinálta a Knicks szerdai edzését, talán csütörtök este már pályára is léphetnek. A Pacers hátvédje, Malcolm Brogdon várhatóan pénteken este tér vissza, miután rendbehozták az Achilles-húzódását. 

Jason Anderson (Sacramento Bee) úgy tudja, hogy a deadline idején Richaun Holmes cseréjén is erőteljesen dolgozott a Kings, és ugyanezt fogják tenni nyáron is. A magasember 2019 óta van a csapatnál, 2021 nyarán négy évre írt alá összesen 46.5 millió dollárért (a 2024-25-ös éve játékosopciós), de mivel nemrég sikerült megszerezni Domantas Sabonist, létszámfelettivé vált - az esetleges cserét nehezíti, hogy szerződése 15%-os trade kickert tartalmaz. 

Bill Oram (The Athletic) írt arról, hogy bár Rob Pelinka korábban azt mondta, hogy a deadline körüli feszültségek elmúltak a csapatnál, egy, a szituációt ismerő forrás szerint ez nem igaz - konkrétan jelenleg úgy fest a Lakers háza tája, mintha egy “háború” első napjait látná LeBron James és Anthony Davis, illetve a menedzsment között. Az All-Star idején James többször is úgy nyilvánult meg, ami alapján úgy tűnik, hogy nincs megelégedve a menedzsment munkájával, megdicsérte Sam Presti munkáját a Thundernél, illetve nem zárta ki a lehetőségét, hogy hazatérjen Clevelandbe. Egy másik forrás szerint a Russell Westbrook-cserét egyértelműen James szerette volna, ami végül katasztrofális döntés lett, viszont ilyen hatalma még Kobe Bryantnek sem volt soha a franchise-on belül - a cserehatáridőnél Pelinka James (és Davis) nagyon erős nyomása ellenére nem hajtott végre cseré(ke)t, ebből fakad a konfliktus köztük.

Zach Lowe (ESPN) podcastjében arról beszélt, hogy a Westbrook-Wall cseréről intenzíven tárgyalt a Lakers és a Rockets, és a houstoniak a végén már azzal is megelégedtek volna, ha a Los Angeles nem adja oda a 2027-es elsőkörösét, hanem a Rockets csak cserélheti a saját 2027-es elsőkörösével, de ebbe sem ment bele Pelinka. 

Eric Adams, New York polgármestere egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a város Philadelphiához, Bostonhoz és Washington D.C.-hez hasonlóan a közeljövőben megváltoztathatja az oltási szabályokat, ha a szakértők szerint ezt meg lehet már tenni - ha ez megtörténik, akkor Kyrie Irving pályára léphet a Nets hazai meccsein. Egyelőre még nincs változás, ugyanakkor a jelenlegi szabályozás ellentmondásos: ha Irving másik csapat tagjaként érkezne a Barclays Centerbe, akkor megfelelő teszteredményekkel pályára léphetne. Steve Nash vezetőedző szerint Irving borzasztó keményen dolgozik, legyen szó edzésről, videózásról, folyamatosan ötletel a stábbal, hogyan tudnának javulni, így hatalmas dolog lenne, ha rövid időn belül a hazai meccseken is játszhatna - hozzátette, hogy nincs befolyásuk az eseményekre, a polgármester fog dönteni. 

Goran Dragic először állt Nets-játékosként a sajtó rendelkezésére, és elmondta, hogy bár hat csapat szerette volna megszerezni, végül a Brooklyn mellett döntött - Steve Nash volt pályafutása elején a mentora, és úgy érezte, az a jó döntés, ha a pályafutása végefelé, akár a legvégéig is együtt dolgoznak. Nash azt mondta, hogy Dragic tapasztalatot, kosár-IQ-t, széles repertoárt és keménységet hoz a csapatba, emellett róla abszolút elmondható, hogy félelem nélkül játszik: a nehéz pillanatokban fellép és megcsinálja a kulcsjátékokat, a legmagasabb szinteken is bizonyított már. 

Tristan Thompson is megtartotta székfoglalóját Chicagóban, ahol kiderült, hogy Billy Donovan vezetőedzővel körülbelül 15 éves “közös múltjuk” van. Amikor Thompson nyolcadikos volt, Donovan már kapcsolatba került a kanadai magasemberrel és arról győzködte, hogy az általa irányított, akkoriban NCAA-bajnoki címeket nyerő Florida Gatorshöz kellene majd igazolnia pár év múlva. Thompson végül a középiskola után a Texas Egyetemen töltött el egy évet, utána kelt a 2011-es draft 4. helyén - most a sajtótájékoztatón azt kérdezte az egybegyűltektől, hogy Donovan “említette már, hogy a Floridára kellett volna mennem?” 

Billy Donovan arról ejtett szót, hogy jól halad Lonzo Ball (meniszkusz-szakadás) és Alex Caruso (csuklótörés) felépülése, ha minden jól megy, jövő héten megkezdhetik a labdás edzéseket. 

A Cleveland Cavaliersnél Koby Altmant nemrég nevezték ki szakmai elnöknek, a “megüresedő” GM-pozíciót pedig eddigi segítője, Mike Gansey kapta meg - az ő helyére pedig az eddigi játékosok ügyeiért felelős igazgató, Brandon Weems lépett fel. Emellett két szakmai vezetőt is alelnöki pozícióba emelt Altman: Jason Hillman lesz az általános alelnök, Jon Nichols pedig a stratégiáért és személyi döntésekért felel majd. 

Isaiah Thomas decemberben egy meccset játszott a G-Ligában, akkor 42 pontot szórt, majd megfordult a Lakersnél és a Mavericksnél, február 14-én pedig ismét csatlakozott a G-Ligás Grand Rapids Goldhoz, majd első meccsén egy 45 pontos előadást tartott a fiataloknak - néhány szakértő meg is pendítette, hogy a Lakers elgondolkodhatna az újraigazolásán. 

A Fanatics írta meg, hogy alig két hét telt el a James Harden-csere óta, ebben a szűk két hétben Harden új mezéből fogyott a legtöbb, és a 76ers áll az első helyen a csapatrangsorban. 

Egy helyi szakíró, Connor LeTourneau szerint a Warriors a nyáron négyéves, 80 millió dolláros szerződéshosszabbítást ajánl Jordan Poole-nak. Poole kiemelkedően jó félszezont futott Klay Thompson visszatéréséig a kezdőben, 2023-ban pedig korlátozott szabadügynök lenne, ezért szeretnék lekötni. Illetve azért is, mert Andrew Wiggins ugyanazon a nyáron korlátozás nélküli szabadügynök lenne, de Jonathan Kuminga fejlődése miatt nem biztos, hogy megadnák neki azt a pénzt, amit máshol megkaphatna, így jutna keret Poole-ra. 

A The Fearless Podcastben az NBA egyik legismertebb játékvezetője, a 66 éves Ken Maurer azt nyilatkozta, hogy az NBA eltiltotta a játékvezetéstől, mivel nem vette fel a védőoltást. A 36 éve NBA-játékvezető Maurer úgy fogalmazott, hogy katolikus vallása miatt nem olttatta be magát (abortált magzatokat is felhasználtak a vakcináknál). Első körben 17 játékvezető nem akarta felvenni az oltást, kilencen végül ügyvédet is fogadtak, de aztán többségük kénytelen volt felvenni az oltást, mivel családjuk van, akiket el kell tartani, neki viszont már nincs félnivalója. Végül ő és Mark Ayotte jogi útra terelte az ügyet, Leroy Richardson megegyezett a ligával, míg Jason Phillips (aki a replay centert vezeti) home office-ban dolgozik. 

Maurer arról is beszélt, hogy George Floyd halálakor a játékvezetők egy több, mint ötórás Zoom-mítinget tartottak, aminek a Black Lives Matter nevet adták. Ez a míting élete legrosszabb élménye volt, mert amikor egy fehér játékvezető azt mondta, hogy mindenben támogatják a feketéket, de a fosztogatás és a rombolás egyszerűen nem tolerálható, akkor felrobbant a megbeszélés, és az ott elhangzott indulatos megnyilvánulások mély árkokat ástak a fehér és fekete játékvezetők közé. 

Végül pedig Michael Jordan és Magic Johnson pár másodperces videója maradt, ami az All-Staron készült a 75. évfordulós csapat bemutatásakor. Jordan viccelődve egy-egyezésre hívta ki régi riválisát és jóbarátját, az NBA hivatalos Twitter-csatornáján pedig a videó elérte a 4 millió megtekintést, ezzel a szezon eddigi legnézettebb NBA-videója lett a platformon. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus