Hírmorzsák 2022-03-15 (10:45)

Towns sokszorosan írt történelmet. Újra együtt a GSW nagy hármasa, Curry megünnepelte a szülinapját, de még akadnak gondok a csapatnál. A Warriors és Wizards Japánba megy ősszel. Embiid elismerően beszélt Jokicsról - a meccs hőse, Bones Hyland megható pillanatokat élt át a lefújást követően. Brook Lopez és George Hill visszatért a Bucksba, Tyreke Evans is érkezhet - a csapat 19 év után nyert Utah-ban. Újabb döbbenetes lefagyás a Lakerstől. Trae Young back-to-back jutott 45 pont fölé. A Netset 50 ezer dollárra büntette a liga Irving miatt. Delonte West beküzdötte magát a BIG3 combine-jára. Quin Snyder lehet Gregg Popovich utódja?

Sorjáztak ma az emlékezetes események a pályán. Karl-Anthony Towns 60 pontos karrier- és franchise-rekordot állított fel a Timberwolves Spurs elleni összecsapásán, ráadásul csak a harmadik negyedben 32 pontot tett hozzá, így az utolsó negyed előtt megvolt az 56 pontos korábbi egyéni csúcsa. A 60 pont egyben idei szezoncsúcs is a ligában, centerposzton pedig utoljára Shaquille O’Neal ért el 60 pontot, még 2000. március 6-án, a 28. születésnapján termelt 61-et. Towns összességében is csak az 5. center Shaq, David Robinson, Wilt Chamberlain és George Mikan mellett, aki ilyen meccset tudott összerakni. A Washington Post statisztikája szerint a hárompontos 1979-es bevezetése óta csak Michael Jordan, Karl Malone és Shaq tudott legalább 60 pontot és 17 lepattanót jegyezni, abban viszont egyedi KAT számsora, hogy ő hét hármast is beszórt. 

Az érintett a meccs után meglepődött, hogy 32 pontot szórt a harmadik játékrészben, illetve elmondta, hogy Naz Reid hiányzása miatt úgy érezte, hogy fel kell lépnie, ugyanakkor a meccs előtt egyáltalán nem érezte, hogy karrierje legjobb meccse következik, azt gondolta, hogy nagyon kemény napja lesz, miután Chris Finch vezetőedző közölte vele, hogy a mait hozni kell, még ha neki 48 percet is kell hozzá játszania. A Wolves által dobott 149 pont szintén csapatrekord a rendes játékidőben véget ért összecsapásokat tekintve, míg a két csapat által 48 perc alatt összerakott 288 pont szezoncsúcs. 

Közel három év, 1005 nap után (leszámítva Klay Thompson visszatérő meccsének hét másodpercét) léphetett pályára újra együtt Steph Curry, Klay Thompson és Draymond Green. A hat pontot, hét lepattanót és hat gólpasszt jegyző Green több, mint két hónapot hagyott ki hát- és porckorongfájdalmak miatt, Steve Kerr pedig csak a kispadról dobta be 20 percre, a következő időszakban is 20-23 perces megkötéssel játszhat, ugyanakkor a meccsek végén fent lesz. Green annyit mondott erre, hogy utálja a megkötéseket, de tudja, hogy szükségesek, ezek védik meg saját magától, illetve arról beszélt, hogy a 2-3. helyen állnak, ez náluk azt szokta jelenteni, hogy a bajnoki címért mennek. 

A Wizards elleni meccs érdekességét fokozta, hogy Steph Curry 34. születésnapján rendezték, az ünnepelt pedig nem aprózta el: 47 pontot szórt azután, hogy két nappal korábban mindössze 8-ig jutott a Bucks ellen. A 2974. triplája után kiadott egy 2974 darabos NFT-t, és akik jelenleg ezeket birtokolják, most kaptak egy meglepetés szülinapi NFT-t is. 

A liga egyébként a mérkőzés előtt jelentette be, hogy a tervek szerint GSW és a Wizards szeptember végén és október elején Japánban játszik majd két előszezon-meccset. 

A GSW-hez kapcsolódik, hogy Green visszatérése ellenére is sok gonddal küzdenek. James Wiseman egy harmadik meccset is játszani fog a G-Ligában, tovább tolódik a visszatérése, Andrew Wiggins influenzával dőlt ki, Gary Payton II hatodik meccsét mulasztotta térdfájdalmak miatt, Andre Iguodala pedig zsinórban 15. meccsén sem léphetett pályára derékproblémái miatt. 

A játéknap harmadik nagy sztorija a két MVP-jelölt center, Joel Embiid és Nikola Jokics csatája volt. A 76ers centere 34 pontot szórt 11/20-as mezőnnyel, 3/3 triplával és 9/10 büntetővel, mellette 9 lepattanót, 4 gólpasszt, 1 szerzett labdát, 2 blokkot és 5 eladott labdát jegyzett, míg a Nuggets magasembere 22 pontig jutott 8/16-os mezőnnyel, 1/3 triplával és 5/7 büntetővel, amit 13 lepattanóval, 8 gólpasszal, 2-2 labdaszerzéssel és blokkal, illetve sizntén 5 eladott labdával egészített ki. Embiid azt mondta ellenfeléről, hogy egy igazi szörnyeteg, szereti nézni a játékát, ő maga pedig imád a legjobb ellen játszani - a kameruni center egyébként majdnem megsérült a végjátékban, amikor Jeff Green flagrantje után a farkcsontjára esett, de végül lábon kihordta az esetet. 

A meccset végül egy újonc döntötte el: a Denver elsőévese, Bones Hyland négy hármast szórt be a negyedik negyedben, összesen 21 ponttal tolta meg a vendégek szekerét. Számára is különleges volt az este, mivel elmondása szerint nagyjából 6-700 rajongója, barátja, családtagja ruccant át az alig 50 kilométerre lévő Delaware állambeli Wilmingtonból, hogy szurkoljon neki. Köztük volt a helyi tűzoltóság néhány tagja is, akik a szervezet dzsekijével ajándékozták meg, amitől láthatóan meghatódott. Hylandet ugyanis néhány éve ők mentették meg egy lakástűzből, amelyben a nagymamája és unokatestvére sajnos életét vesztette, míg neki a jobb lábában elszakadt a térdínje, mivel testvérével ki kellett ugrania a ház emeletéről. Hyland elmondta, hogy egész életét és karrierjét a családjának és azoknak ajánlja, akik átsegítették ezeken a borzalmakon. 

A címvédő Milwaukee Bucks a Utah Jazz otthonában győzött, de ami ennél is fontosabb, hogy a szezonnyitó óta először léphetett pályára a hátműtétjéből felépülő Brook Lopez (és a nyaksérülése miatt 16 meccset kihagyó George Hill). A perclimiten lévő center elsőre nem villogott, de így is hatással tudott lenni csapata játékára, a Bucks pedig egy szakállas negatív csapatrekordot adott át a múltnak: a 2002-03-as szezon óta zsinórban 19 meccset vesztettek el Salt Lake Cityben, most viszont 117-111-re nyerni tudtak. Khris Middleton el is mondta a meccs után, hogy szerinte ez volt eddig az egyetlen hely, ahol még nem tudott nyerni, míg az utolsó hét dobásából hatot elrontó Jazz legjobbja, Donovan Mitchell annyit mondott, hogy rengeteg rossz dobásuk és eladott labdájuk volt, és a Bucks nem véletlenül bajnok, kihasználta ezeket a hibákat. A meccs krónikájához tartozik, hogy Bojan Bogdanovic, Trent Forrest és Udoka Azubuike mellé Danuel House Jr. is feliratkozott a Jazz sérültlistájára, a triplaspecialista térdsérüléssel dőlt ki. 

Az Atlanta Hawks vezére, Trae Young 46 pontot termelt a Trail Blazers elleni siker alkalmával, ami azért kiemelkedő, mert 24 órával korábban 47 egységig jutott a Pacers ellen. A Hawksnak nagyon kellett ez, mert John Collins nem is léphetett pályára, miután még a Pistons ellen borzasztó csúnyán kifordult a jobb gyűrűsujja. 

Tovább tart a Lakers vesszőfutása, ezúttal a Toronto Raptors aratott könnyű győzelmet LA-ben. Az első negyedet 33-12-re vesztették el Jamesék, ebben a 12 percben 3/25-tel dobtak mezőnyből, közte 0/13 triplával, a harmadik játékrészben pedig már 30 is volt közte. Innen a negyedik negyedben még visszajöttek látótávolságon belülre, de végül hiába játszott 40 percet LeBron James (akinek a pályára lépése előzetesen “kérdéses” volt), újabb vereséget szenvedtek. James többször is elégedetlen volt társai hozzáállásával, egy alkalommal három Raptors-játékossal küzdött egy védőpattanóért, majd perelt is társaival, akik nem igazán segítettek neki. 

Tegnap már írtunk arról, hogy Kevin Durant szerint teljesen nonszensz, ami jelenleg folyik New York vakcinaszabályozása körül, ehhez pedig egy újabb érdekesség: Kyrie Irving a legutóbbi hazai Nets-meccset a lelátóról tekinthette meg, majd a meccs után Durantet megölelve bement az öltözőbe, amiért utólag a liga 50 ezer dollárra büntette a Brooklynt, mivel megsértették a városi szabályozást, amely szerint a lelátó nem számít a Nets munkahelyének, de az öltöző már igen. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Tyreke Evans nagy valószínűséggel a Milwaukee Bucks G-Ligás csapatába, a Wisconsin Herdbe fog kerülni, ami gyakorlatilag egy “meghallgatást” jelent - ha itt jól teljesít, visszakerülhet az NBA-be. Akár a Bucksba is, mivel a címvédő keretében még van egy üres hely. 

Néhány kisebb hír. Willie Green, a Pelicans mestere reménykedik benne, hogy CJ McCollum még ma kikerül a protokoll alól és szerda hajnalban már pályára léphet. A súlyos mentális gondokkal küzdő Delonte West részt vett a BIG3 hétvégi próbajátékán, és bekerült azok közé, akiket meghívtak a BIG3 draft előtti combine-jára. 9 meccset követően visszatérhetett Caris LeVert a Cavaliersbe, a lábsérülésből felépülő swingman 11 ponttal, 7 lepattanóval és 3 gólpasszal, összességében remek játékkal segített legyőzni a Clipperst. A Trail Blazers hardship kivétellel 10 napra leigazolta Kris Dunnt és Drew Eubanks-t - Dunn számára ez az első ilyen szerződés Portlandben, Eubanks-nek viszont már a harmadik. 

Végül pedig egy kicsit légbőlkapottnak tűnő pletyka. Marc Stein (Substack) szerint Quin Snyder lehet Gregg Popovich utódja a San Antonio Spursnél. Stein szerint a 73 éves Pops 2023 nyarán várhatóan vissza fog vonulni, helyére pedig a 2007 és 2010 között az Austin Torosnál dolgozó Snyder ideális lehet, ismeri a Spurs rendszerét, és Popovich tanítványa, Mike Budenholzer keze alatt is dolgozott Atlantában. Az ESPN egyébként egy nagy sztori-csokorral készült Popovich rekorddöntése alkalmából, itt olvashatjátok el

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus