Hírmorzsák 2022-03-22 (11:30)

Jayson Tatum és Karl-Anthony Towns az elmúlt hét legjobbja keleten, illetve nyugaton. Jamal Crawford bejelentette a visszavonulását. Chris Paul akár már szerda este játszhat. Jarrett Allen és Michael Porter Jr. is a rájátszás előtt visszatérne. Damian Lillard és Zion Williamson sem lép már pályára ebben a szezonban. Lonzo Ball 10 napig nem végezhet futó gyakorlatokat. Domantas Sabonis térdsérülés miatt legalább öt meccset kihagy. Tyronn Lue nem fog hezitálni a kulcsemberei bedobásánál, ha bevethetők lesznek. Ben Simmonsnak porckorongsérve van. Megműtötték Joe Harris bokáját. Kevin Durant szerint Ja Morant előtt határ a csillagos ég. Isaiah Thomas a szezon végéig marad a Hornetsnél. Bradley Bealre a Heat, Jerami Grantre a Trail Blazers mehet rá a nyáron. Quin Snyder felmerült a Lakers és a Spurs kispadja kapcsán is.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Jayson Tatum, nyugaton Karl-Anthony Towns kapta a díjat. Mindkét játékos 3-0-s héthez segítette a csapatát, Tatum a Celticsben 29,3 pontot, 7,7 lepattanót és 5 gólpasszt átlagolt, míg Towns a Timberwolves meneteléséből 38,3 ponttal, 12 lepattanóval és 3 gólpasszal vette ki a részét meccsenként. Keleten Jaylen Brown, Kevin Durant, Darius Garland, Tyler Herro és Pascal Siakam neve merült még fel a díj kapcsán, míg nyugatról Deandre Ayton, Devin Booker és Donovan Mitchell kapott még jelölést.

42 éves korában hivatalosan is bejelentette a visszavonulását Jamal Crawford. Az Év Hatodik Emberének háromszor is megválasztott hátvéd pályafutása során 1327 mérkőzésen lépett pályára a ligában 20 szezon alatt, ami alatt 14,6 pontot átlagolt. Crawford a 2018/19-es idény utolsó játéknapján 51 ponttal jelentkezett a Suns színeiben, amivel ő lett a liga történetének legidősebb játékosa, aki eljutott legalább félszáz pontig egy meccsen – sokáig úgy tűnt, hogy ezzel a mérkőzéssel búcsúzik a ligától, de 2020 nyarán a buborékban egyszer még pályára lépett a Netsben 6 perc erejéig.

Sam Amick (The Athletic) információi szerint Chris Paul akár már a szerda esti, Timberwolves elleni összecsapáson is visszatérhet a pályára, de az egészen biztosnak látszik, hogy a korábban feltételezett április 3-ánál hamarabb tud játékra jelentkezni az ujjtörése után. Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Jarrett Allen továbbra is bizakodó azzal kapcsolatban, hogy még a rájátszás kezdete előtt visszatérhet az ujjtöréséből. Szintén a Cavaliershez kapcsolódó hír, hogy Dean Wade térdsérülés miatt hetekre kidőlt, részleges meniszkusz-szakadása van a jobb térdében, de a csapatnál bíznak abban, hogy az alapszakasz végére, vagy a rájátszás elejére visszatérhet. Joe Vardon (The Athletic) arról számolt be, hogy a Nuggetsnél jelenleg annak nagyobb a valószínűsége, hogy Michael Porter Jr. és Jamal Murray közül az előbbi tud visszatérni erre a szezonra, a hátsérüléséből felépülőben lévő wingnek továbbra is az a célja, hogy a rájátszás előtt pályára lépjen. Mike Singer (The Denver Post) is arról írt, hogy Murray egyelőre nincs közel a visszatéréshez, és nem kizárt, hogy egy újabb kitérőt is fog tenni a G Ligába a közeljövőben.

Shams Charania számolt be róla, hogy Damian Lillard és Zion Williamson sem lép már pályára ebben a szezonban. Lillard esetében ez kevésbé meglepő, mivel a Trail Blazers a cserehatáridő óta tankolásba kezdett, így nekik nem érdekük, hogy elsiettessék az irányító visszatérését a hasfalműtétje után. Williamson helyzete annyiban más, hogy ő egyáltalán nem játszott ebben a szezonban, miután még a nyáron eltörte a lábát, a Pelicans pedig még harcban is van a rájátszásba jutásért a play-inen keresztül, de úgy tűnik, hogy ő egyszerűen kifut az időből. A fiatal erőcsatár állapota javul, már dobálhat egy helyből és terhelheti is a műtött lábát, de a pályán még nem végezhet komolyabb munkát.

Billy Donovan a Bulls ma hajnali, Raptors elleni kulcsfontosságú győzelme előtt mondta el, hogy újra kell kalibrálni Lonzo Ball rehabilitációját, a következő 10 napban pihentetnie kell a bal térdét. Ball továbbra is végezhet erősítő feladatokat, de nem futhat a következő másfél hétben, és ez azt is jelenti, hogy kicsúszik az előzetesen feltételezett 6-8 hetes visszatérési időből. A 10 napos kihagyás után már csak öt meccse lesz hátra a Bullsnak az alapszakasz végéig, úgyhogy az sem elképzelhetetlen, hogy az alapszakaszban már nem is játszhat, de Donovan szerint másfél hét múlva sokkal okosabbak lesznek – hogyha jól reagál Ball térde a pihentetésre, akkor utána hamar felgyorsulhatnak a dolgok.

Domantas Sabonis a Kings vasárnap esti, Suns elleni összecsapásán térdsérülést szenvedett, és Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint zúzódás miatt kihagyja a csapat ötmeccses idegenbeli túráját, és azt követően vizsgálják felül az állapotát, hogy a Kings április 2-án hazatért. A csapat közleményben tudatta, hogy az MRI nem mutatott ki szerkezeti elváltozást a sérült testrészben. A Kings a Pacers otthonában kezdi meg az idegenbeli túráját, így Sabonis lemarad az egykori csapata elleni meccsről is.

Tyronn Lue arról beszélt, hogy javul Paul George állapota, és akkor is hajlandó őt, Kawhi Leonardöt vagy Norman Powellt bedobni, amint arra készen állnak, ha a rájátszás előtt egyetlen meccset sem tudnak már játszani. Nehéz nulláról rögtön a maximumra felpörögni, de ha az egészségügyi stábjuk azt mondja róluk, hogy rendben vannak, és ők is úgy érzik, hogy képesek erre, akkor nem fog hezitálni, játszatni fogja őket.

Steve Nash a Nets ma hajnali, Jazz elleni győztes meccse előtt elmondta, hogy Ben Simmonsnak porckorongsérve van, és emiatt vetették alá epidurális érzéstelenítésnek is néhány nappal ezelőtt. Nash szavai alapján ez nem új keletű probléma az ausztrál irányítónál, a pályafutása korábbi szakaszában is hátráltatta őt ilyen sérülés. Amennyire tudja, a Netshez kerülése előtt 5-6 hónapon keresztül keményen edzett, szerencsétlenségükre viszont pont most újult ez ki. Remélhetőleg a közeljövőben megfelelő megoldást találnak erre, ugyanakkor jelenleg nincs terítéken egy esetleges műtét, és továbbra sem tettek le arról, hogy játszik Simmons ebben a szezonban. Noha a maga játékospályafutása során neki is volt porckorongsérve, túlságosan sok tapasztalatot nem tud ezzel kapcsolatban megosztani játékosával, mert minden ilyen jellegű sérülés egyedi, és bármikor előfordulhat, hogy az ember az egyik héten remekül van, majd a következőn előjön valami, ami miatt hosszabb időt kell kihagynia, úgyhogy csak annyit tehetnek, hogy türelmesek lesznek vele.

A Nets emellett bejelentette, hogy megműtötték Joe Harris bokáját, és várhatóan teljesen fel fog épülni a következő szezon előtti edzőtábor kezdetére.

Kevin Durant a Jazz legyőzése után már a csapata következő, Grizzlies elleni mérkőzéséről beszélt, ahol komoly dicsérettel illette Ja Morantot. Szerinte a fiatal irányító jövőbeli Hall of Famer, aki jobbá tesz mindenkit maga körül. Több nagyság jegyeit látja benne, olyanokét, mint Allen Iverson, Michael Jordan, Russell Westbrook vagy Derrick Rose, és bármikor képes éppen arra hajazni, amelyikre az adott pillanatban szükség van tőle. A floater-játéka minden idők egyik legjobbja, hanem a a legjobbja, és nem akarja ugyan túlságosan feltüzelni, mert egymás ellen fognak most játszani, de a határ számára a csillagos ég. Nagyon fényes jövő áll előtte, mindenkit jobbá tesz, még az ellenfeleit is, akiknek magasabb szintre kell emelniük a játékát vele szemben, úgyhogy személy szerint néz elébe a találkozójuknak. Durant a Jazz ellen egy komoly mérföldkőhöz is elért, a 37 pontjának köszönhetően megelőzte Jerry Westet az NBA pontlistáján, és már ő áll annak a 22. helyén.

A már említett Shams Charania számolt be arról, hogy Isaiah Thomas az idény végéig szóló megállapodást kötött a Hornetsnél, miután lejárt az újabb 10 napos megállapodása. Ha már 10 napos szerződések, Moses Brown a Cavaliersnél, míg Tyrone Wallace a Pelicansnál írta alá a második ilyen megállapodását a minap.

Arról is Charania írt, hogy a Heat lehet Bradley Beal legfőbb kérője a nyáron, amennyiben a hátvéd úgy dönt, hogy távozik a Wizardstól. A floridaiak helyzetét nehezíti, hogy csak sign and trade ügylet keretében tudnák őt megszerezni, ráadásul ligaszerte az a várakozás, hogy Beal hosszabbítani fog Washingtonban, a Wizards 5 évre 245,6 millió dollárt ajánlhat neki a nyáron. Arról is a The Athletic szakírója számolt be, hogy a Trail Blazers komolyan rámehet Jerami Grant megszerzésére a nyáron, és ehhez felhasználnák a Pelicans idei első körös draftjogát is, viszont az csak akkor kerül hozzájuk, ha az 5. és a 14. hely közé esik, anélkül pedig sokkal nehezebb dolguk lenne megfelelő csomagot összekészíteni a Pistons játékosáért.

Marc Stein (Substack) beszámolója alapján a ligán belül olyan pletykákat lehet hallani, hogy a Lakers és a Spurs is kiszemelte a Jazz vezetőedzőjét, Quin Snydert. Snydernek még a következő idényre is szerződése van a Jazznél, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy komolyabb változások lesznek a csapatnál, ha ismét csalódást keltő véget ér a rájátszásuk. A Lakersnél a szezon során többször is lehetett arról hallani, hogy veszélyben lehet Frank Vogel állása, míg a Spursnél Gregg Popovich visszavonulása után kerülhet napirendre egy új vezetőedző kinevezése – az sem kizárt egyébként, hogy a legendás szakvezető még a következő idényt is bevállalja a Spurs élén.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus