Hírmorzsák 2022-03-25 (10:00)

Jó játékkal tért vissza Chris Paul, a Suns megnyerte az alapszakaszt. Irving játszhat a hazai meccseken. Morant két hetet pihen. Paul George részt vett a LAC edzésén, Anthony Davis felépülése is jól halad. Giannis, Middleton és DeRozan is kisebb problémával küzd. Kanter szerint a Kína-ellenes kommentjei miatt nincs most csapata. Megállapodott a Nike és a Bryant-család, a Mambacita-cipők összes hasznát az alapítványuk kapja meg. Tyreke Evans lesérült. Draymond Green ott lesz James rekorddöntésén, még ha emiatt meccset is kell kihagynia. Ray Allennek 1000 dollárja bánta, hogy részt vett Garnett mez-visszavonultatásán. 

Ma hajnalban 15 meccses kihagyását követően jó játékkal tért vissza Chris Paul, a Denver ellen 30 perc alatt 17 pontot szórt 60%-os mezőnymutatóval, 13 gólpasszt is szétosztott, úgy tűnik, hogy teljesen rendben van a hüvelykujja. A Suns 140-130-ra nyert Denverben, ami a csapat 60. győzelme volt az alapszakaszban, egyúttal pedig be is biztosították, hogy végig az övék legyen a pályaelőny a rájátszásban. 

A meccs hőse Devin Booker volt, aki egyrészt zseniálisat játszott támadásban (49 pont, 10 gólpassz), másrészt többször is elszedte a labdát Nikola Jokicstól. Kyrie Irving szerint ő az idei MVP, Ja Morant pedig szintén meglengette a kalapját előtte. A Denver mestere, Mike Malone szerint közel tökéletes kosárlabdát kell játszani, ha valaki meg akarja verni a Sunst, a csapata ehhez most nem mindig nőtt fel, a Phoenix megmutatta, miért ők jelenleg a legjobbak a ligában. 

A várakozásoknak megfelelően csütörtökön Eric Adams polgármester feloldotta a korlátozásokat New Yorkban a sportolók és előadók számára, így Kyrie Irving mostantól pályára léphet a Nets hazai meccsein is, erre leghamarabb hétfő hajnalban a Hornets ellen lesz lehetősége. Adamst természetesen megkérdezték, hogy miért tesznek kivételt a sportolókkal és előadókkal, és a feloldás miért nem vonatkozik a tanárokra, rendőrökre, tűzoltókra, sőt a csarnokok más dolgozóira – röviden annyit mondott erre, hogy emberek egy kis csoportjáról beszélünk, akik viszont igen nagy hatással vannak a gazdaságra. 

Adams ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra is azt szeretné, ha mindenki be lenne oltva, és amennyiben a járványhelyzet úgy alakul, ezt a kivételt bármikor visszavonhatják. Az oltakozásban partner a játékos-szakszervezet is, az NBPA bejelentette, hogy minden játékost arra ösztönöz, hogy vegye fel az emlékeztető oltást – a játékosok 75%-a egyébként ezt már megtette. 

A Memphis Grizzlies ma hajnalban a Pacers ellen bebiztosította helyét a playoffban, ugyanakkor nem érkeztek jó hírek Ja Morantről. Az All-Star hátvéd zsinórban három meccset hagyott ki térdfájdalmak miatt, és még legalább két hétig nem is engedik vissza a pályára. Taylor Jenkins szerint nem komoly a probléma (Morant a ma hajnali meccsen is a csapattal volt), ebben a két hétben teljesen rendbe tud jönni. A térdét megnézték MRI-vel is, Morant édesapja szerint a fia rendben van, és azzal viccelődött, hogy ő egyébként is egy kiborg. 

Paul George több, mint három hónap után először vehetett részt a Los Angeles Clippers edzésén. Utoljára december 22-én lépett pályára, majd megműtötték az elszakadt könyökszalagját, most pedig az a cél, hogy a playoffra megfelelő fizikai formába kerüljön. Vasárnap már minimális kontakttal edzett 4 a 4 ellen, Tyronn Lue szerint nem érzett fájdalmat, amit jó jelnek tekintenek. A vezetőedző azt is lemondta, hogy már a play-inre készülnek (gyakorlatilag biztos, hogy a Clippers a 8. helyen végez - a szerk.), emiatt igyekeznek Reggie Jackson, Marcus Morris és Nicolas Batum perceit limitálni, hogy a veteránok frissek legyenek április közepén. 

Giannis Antetokounmpo a jobb térde, Khris Middleton a bal csuklója miatt nem játszott ma hajnalban a Wizards elleni győztes meccsen, de a Bucks vezetőedzője, Mike Budenholzer mindenkit megnyugtatott, hogy nem komolyak a sérülések. Giannis valószínűleg a hétvégén nem utazik el Memphisbe, Middleton viszont szinte biztosan megy a csapattal és a meccs előtt döntik el, hogy játszik-e. 

DeMar DeRozan már egy ideje ágyékgondokkal küzd, ami rosszabbodott a szerda hajnali, Bucks elleni összecsapáson, a játékos pedig kért egy MRI-t, ami egy enyhe húzódást állapított meg. Billy Donovan vezetőedző szerint nem vészes a dolog, de DeRozan inkább nem kockáztat és kipiheni, nehogy kialakuljon egy komolyabb sérülés – a Bulls óriási szezont futó hátvédjének egyébként a mai volt mindössze az ötödik kihagyott meccse az évadban. 

Frank Vogel vezetőedző szerint Anthony Davis rehabilitációja egészen kiválóan halad, már megkezdhette a dobóedzéseket és pár egyéb gyakorlatot is végezhet, és reményeik szerint a play-inre már a Lakers rendelkezésére fog állni. 

Akadt néhány szerződéskötés is. A Portland negyedik 10 napos szerződést adott Drew Eubanksnek, Kris Dunn a második ilyen kontraktust kapta a csapattól. A Miami elengedte a two-way szerződéssel rendelkező Kyle Guy-t, a helyére pedig Mychal Muldert igazolták le. A korábban a Warriorsnál játszó Mulder idén az Orlandónál már kapott hasonló szerződést, amit januárban bontottak fel. 

A New York Times-nak nyilatkozó Enes Kanter Freedom szerint a Kínát kritizáló nyilatkozatai miatt csökkent le a játékideje Bostonban, majd cserélték el Houstonba, ahol hamar ki is vásárolták – ahogyan a török center fogalmazott, „nem kell rakétatudósnak lenni ahhoz, hogy lássuk az összefüggéseket”. Korábban Colin Kaepernickhez hasonlította magát, amit viszont Adam Silver visszautasított, a liga első embere szerint korábban jelezték a játékos felé, hogy minden joga megvan arra, hogy kifejezze véleményét – Kanter Freedom szerint konkrétan nem ez hangzott el azon a beszélgetésen, de részleteket nem árult el. 

A Kobe Bryant örökségét kezelő Vanessa Bryant 2021 áprilisában döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Nike-val kötött, lejáró szerződést, mivel a sportszergyártó ajánlata nem volt egy súlycsoportban a Michael Jordan és LeBron James által kötött megállapodásokkal – akkor jogi eljárásokat is kezdeményeztek a Mamba-logó megszerzése céljából. Most viszont Bryant özvegye bejelentette, hogy egy év tárgyalás után sikerült megállapodnia a feleknek, és új hosszútávú szerződést kötöttek, amiben szerepel a Gigi Bryant nevével fémjelzett cipősorozat is. A Nike ennek összes hasznát a Mamba és Mambacita Sportalapítvány rendelkezésére bocsájtja, a sportszergyártó pedig részt vállal egy dél-kaliforniai utánpótláscentrum felépítésében is. A Nike bejelentette, hogy az első Mambacita cipő a „Sweet 16” névre fog hallgatni, mivel Gigi Bryant május 1-én lenne 16 éves. 

Tyreke Evanst két meccs után kitette keretéből a G-Ligás Wisconsin Herd, miután bokasérülést szenvedett, így valószínűleg idén már nem fog visszatérni az NBA-be. 

Draymond Green saját podcastjében beszélt arról, hogy amikor 50-70 meccs múlva LeBron James megdönti Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját, ő ott lesz azon a mérkőzésen – már most jelzi Steve Kerrnek, hogy ha a Warriors is játszik aznap, akkor is inkább oda fog menni. 

Végül pedig Ray Allen maradt, aki 1000 dolláros büntetést és megrovást kapott, mivel nem teljesítette állampolgári kötelességét, írta meg Jay Weaver (Miami Herald). Egy büntetőügyben kisorsolták esküdtnek, és a tárgyalást március 14-én tartották volna, de Allen azt kérte, hogy tegyék át március 15-ére, mivel 13-án este Kevin Garnett mez-visszavonultatásán kell részt vennie. Az ilyen halasztás nem jellemző, de mégis engedélyezte a bíró, azonban Allen 15-ére sem ért oda a tárgyalóterembe. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus