Hírmorzsák 2022-03-27 (10:30)

Kyrie Irving alig akarta elhinni, hogy ismét játszhat hazai pályán is. Irving a nyáron hosszabbítani akar a Netsnél. Tűz miatt 70 percet állt a Raptors-Pacers meccs, a szurkolókat evakuálni kellett a csarnokból. Amir Coffey hagyományos szerződést kapott a Clipperstől, Semi Ojeleye szabadlistára került. Armoni Brooks a következő szezon végéig aláírt a Raptorsnál. Joel Embiid arra koncentrál, hogy a 76ers a megfelelő mentalitással kezdje a rájátszást. Embiid és Nikola Jokics akár egyszerre is bekerülhetnek az All-NBA első ötösébe. Derrick Rose és Tim Hardaway Jr. sem tett még le az idei visszatérésről. Josh Giddey, Hamidou Diallo és Udoka Azubuike sem játszik már ebben a szezonban.

Kyrie Irvinget még a Nets ma hajnali, Heat elleni idegenbeli összecsapása előtt kérdezték arról, hogy ismét jogosulttá vált arra, hogy hazai pályán is játékra jelentkezhessen. Irving elmondta, hogy a hét közepe óta, amióta megjelentek az erről szóló hírek, majd hivatalossá is vált, folyamatosan csipkedi magát, hogy nem álmodik-e csak, mert sokáig nagyon bízott ebben, de az utóbbi időszakban egyre kevésbé tudott reménykedni. Nem akarja túlizgulni, igyekszik a Heat elleni összecsapásra koncentrálni (a Nets 110-95-re nyert – a szerk.), de nagyon várja már, hogy ismét Brooklynban léphessen pályára.

Amikor ide érkezett, nagyobb távlatokban gondolkodott, és ugyan ez nem egy hagyományos év volt eddig, de szereti ezt is, és hálát érez. Amikor a társaira és a csapatra gondol, akkor az a célja, hogy komolyabb örökséget érjenek el itt. Mint ismert, Irvingnek 36,5 millió dolláros játékosopciója van, amiről lemondhat a nyáron, és az irányító ezzel kapcsolatban ki is fejtette, hogy számára mindig is az volt a fontos, hogy jól érezze magát ott, ahol játszik, és szeret a Netsnél lenni – tudja, hogy a nyár kezdetén el fognak beszélgetni a szerződéshosszabbításáról a csapattal, de az egyszerűen kizárt, hogy bárki kedvéért is el tudná hagyni Kevin Durantet.

A ma hajnali Raptors-Pacers összecsapás krónikájához tartozik, hogy a második negyedben félbe kellett szakítani a meccset, és mintegy 70 percen keresztül állt a játék, mivel a lelátók fölötti egyik hangszóró kigyulladt és evakuálni kellett a szurkolókat. Már az első negyed során is kiürítettek két szektort a tűzoltók, majd egy harmadikból is kiküldték a nézőket, ezt követően döntöttek a mérkőzés felfüggesztése mellett. Végül a 70 perces szünet után folytatni tudták a találkozót, de a nézőket már nem engedték vissza a csarnokba. A játékmegszakítás miatt a nagyszünetet is lerövidíteték 15 percről 7,5 percre, a Raptors végül 131-91-re tudott nyerni, és ezzel a győzelmükkel egymeccses előnyre tettek szert a Bulls ellen vereséget szenvedő Cavaliersszel szemben a keleti hatodik helyen.

Több kisebb játékosmozgás is történt a Clippers keretében. A kiváló szezont futó, 28 meccsen kezdőként lehetőséget kapó Amir Coffey two-way megállapodásból hagyományos szerződést csináltak, ami azért is volt fontos, mert a two-way szerződésű játékosok nem léphetnek pályára sem a play-inben, sem a rájátszásban – mivel a Clippersnek nem állt rendelkezésére semmilyen kivétel, ezért csak az idény végéig szól a szerződés, Coffey a nyáron korlátozott szabadügynök lesz. Ahhoz, hogy ezt meg tudják lépni, el kellett küldeniük egy játékost, végül Semi Ojeleye eddigi munkáját köszönték meg, akit a cserehatáridő lejárta előtt szereztek meg. Coffey felszabaduló two-way helye is elkelt, a csapatnál három 10 napos szerződést is kitöltő Xavier Moon vette át az eddigi helyét.

A Raptorsnál két 10 napos szerződést kitöltő Armoni Brooks teljesítményével annyira meg voltak elégedve, hogy a következő szezon végéig szóló szerződést adtak neki. A megállapodás 2022/23-as idényére vonatkozó része a hírek szerint csak részben garantált.

Joel Embiid a 76ers tegnap hajnali, Clippers elleni mérkőzése során többször is neki szóló MVP-skandálásokat hallhatott Los Angelesben, amivel kapcsolatban elmondta, hogy áldottnak érzi magát emiatt. Eddig nem nyert egy ilyen díjat sem, és úgy érzi, hogy idén közel van ehhez, de nem erre koncentrál, hanem arra, hogy erősen fejezzék be az alapszakaszt és a megfelelő mentalitással vágjanak neki a rájátszásnak. Nem mindenki fogadta ugyanakkor ilyen barátságosan Embiidet és a 76ers, Tyronn Lue ugyanis azt találta mondani, hogy ha a centertől és James Hardentől elvennék a büntetőket, akkor egyikük sem lenne ott a 10 legjobb pontszerző között. Daryl Morey nem késlekedett sokáig játékosai védelmére kelni, Twitteren jegyezte meg, hogy a játékosokat azért faultolják, mert a másik csapat nem tudja megállítani őket, a Clippers támadójátéka pedig ligautolsó lenne büntetők nélkül.

Közvetve ide tartozik, hogy az MVP-címre egyaránt esélyes Embiid és Nikola Jokics kettőséből elméletben csak az egyik kerülhetne be a liga első ötösébe a szezon végén, ahová a szabályok szerint két hátvédet, két csatárt és egy centert lehet nevezni, ugyanakkor Mike Singer (The Denver Post) információi szerint a liga engedni fogja, hogy mindkét játékost jelölni lehessen a centereknél és a csatároknál is, így akár mindketten beférhetnek az All-NBA első csapatába.

Tom Thibodeau elmondása alapján Derrick Rose még nem tett le arról, hogy visszatérjen ebben az idényben, ugyanakkor még mindig nem végezhet teljes értékű edzésmunkát a bokaműtétje óta, továbbra sem vehet részt a kontaktot igénylő feladatokban. A Mavericksnél Jsaon Kidd mondta el a minap, hogy Tim Hardaway Jr. idei visszatérése a lábműtétjét követően nem valószínűsíthető, ugyanakkor a játékos még nem tett le erről, és úgy vélekedik, hogy minél hosszabbra nyúlik a Mavericks futása a rájátszásban, annál nagyobb az esélye neki is a visszatérésre. Ugyancsak a Maverickshez kapcsolódó hír, hogy Sterling Brown bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, miután pozitív tesztet produkált koronavírusra.

A Thunder bejelentette, hogy a szezon végéig már nem számíthatnak Josh Giddey játékára, nem fog visszatérni a csípősérüléséből az utolsó meccseikre. Giddey február 24-e óta maródi, és akkor ugyan még arról lehetett hallani, hogy esetleg visszatérhet még az idény végéig, de Mark Daigneault már akkor is sejtelmesen fogalmazott arról, hogy meg kell találniuk az egyensúlyt aközött, hogy mennyiben a fejlődését, és mennyiben az egészségi állapotát illető óvatosságot tartják szem előtt. A Pistonsnál Hamidou Diallo még március 9-én szenvedett ujjsérülést, és mostanra eldőlt, hogy nem fog tudni visszatérni a szezon végéig, idén már nem számíthatnak rá Detroitban. Diallo bal kezének a mutatóujja sérült meg, a vizsgálatok avulziós törést mutattak ki. A Jazznél Udoka Azubuike nem játszhat már ebben a szezonban, mivel meg kellett műteni, hogy rendbetegyenek több szalagot is a jobb bokájában és lábfejében.

Tristan Thompson 20,000 dolláros pénzbüntetést kapott, amiért nem megfelelő nyelvezetet használt a játékvezetővel szemben a Pelicans elleni találkozó során – a Bulls magasemberét ki is szórták a meccsről emiatt.

A végére pedig Mike Krzyzewski és a Duke maradt, a szezon végén visszavonuló legendás edző 13. alkalommal is eljutott a March Madness négyesdöntőjébe, miután a Blue Devils 78-69-re nyerni tudott az Arkansas ellen. A meccset követően Krzyzewski  igyekezett átirányítani a rivaldafényt a játékosaira, szerinte nem róla kell beszélni, hanem a játékosairól, mert ők nyerték meg az alapszakaszt és a nyugati regionális bajnoki címet is, és nem akar arról többet hallani, hogy ezt az öregemberért (miatta – a szerk.) érték el a játékosai.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus