Hírmorzsák 2022-04-07 (10:00)

Lonzo Ball nem játszik már ebben a szezonban. Matisse Thybulle nem jogosult arra, hogy Torontóban pályára lépjen. Adam Silver szerint alkalmazkodni kell a szabályokhoz, nem tehetnek mást. A liga nagyon elégedett a play-in formátummal, tervben van az alapszakasz lebonyolításának az átalakítása. Szabályt hozhatnak a gyorsindításokat megakadályozó faultok ellen. Kevin Durant reméli, hogy fokozódik majd a Nets-Knicks rivalizálás. Norman Powell visszatért. Van esély Evan Mobley holnap esti játékára. Frank Vogel esetleges távozása a Lakerstől kisebb edzőkeringőt indíthat be. LeBron James szívesen játszana együtt Stephen Curryvel, a Warriors irányítója szerint erre már megvolt a lehetősége az All-Star gálán.

A Bulls bejelentette, hogy Lonzo Ball már nem lép pályára ebben a szezonban, mivel továbbra is komoly fájdalmai vannak olyankor a bal térdében, amikor intenzív fizikai munkát végez. Billy Donovan szerint továbbra is az a legfontosabb kérdés, hogy miként hozhatják az irányítót teljesen egészséges állapotba, miként tudnák elérni azt, hogy jobban érezze magát.

Ma este a 76ers a Raptors otthonában lép fel, Doc Rivers ugyanakkor nem számíthat Matisse Thybulle szolgálataira, a csapat sérültlistája alapján ugyanis nem jogosult arra, hogy pályára lépjen. Ez az indoklás az elmúlt időszakban akkor szerepelt egy játékos neve mellett, ha az oltottsági státusza nem tette lehetővé, hogy pályára lépjen, és feltételezhetően Thybulle esetében is ez a helyzet. A játékos nem erősítette meg, hogy mi a jelenlegi oltottsági státusza, ugyanakkor Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) egyik forrása megerősítette az újságírónak, hogy Thybulle nincs beoltva. A 76erst nem is feltétlenül a ma esti mérkőzés miatt érintheti ez különösen érzékenyen, hanem amiatt, hogy reális esély mutatkozik arra, hogy a két csapat a rájátszás első körében is összecsapjon egymással.

Adam Silver a minap úgy nyilatkozott a kanadai szigorúbb szabályozásokról, hogy nincs más választásuk, minden esetben követniük kell a helyi törvényeket, legyen az városi, állami vagy országos szintű. Minden játékos tisztában van azzal, hogy milyen feltételek mellett léphet pályára Kanadában, és minden játékos, aki amellett dönt, hogy nem veszi fel az oltást, tudatában van annak is, hogy ezzel azt kockáztatja, hogy ne játszhasson Torontóban. Ezek a tények, és ezek mentén folytatják a működésüket. (Mint ismert, Kanadában csak az jogosult a pályára lépésre, aki legalább két héttel a mérkőzés előtt megkapta valamelyik kétdózisú oltás második adagját, vagy legalább két héttel korábban megkapta az egydózisú Johnson & Johnson vakcinát – a szerk.)

Silver az NBA igazgatótanácsi ülése után több más fontos kérdésre is kitért, így azt is elmondta, hogy mennyire zavarja őt, hogy egyes sztárjátékosok nem játsszák végig a teljes idényeket. Nincs erre a problémára igazán jó megoldása, és tudja, hogy ennek egy része a sérülésekből fakad, amikkel annyit tudnak tenni, hogy a liga rengeteget költ arra, hogy különböző gyakorlatokat és rehabilitációs technikákat megismerjenek a csapatok. A másik módja annak, hogy elérjék azt, hogy minél több meccsen pályára lépjenek a sztárok, hogy különböző ösztönzőket hoznak létre, ilyen például a play-in torna. Úgy gondolja, hogy ez valaminek a kezdete, ami arra ösztönzi a csapatokat, hogy tovább kelljen küzdeniük a jobb pozíciók eléréséért, de a jövőben ilyen lehet egy idényközi torna is, a szezon lebonyolításának a megváltoztatása is. A play-in tornát nagy sikernek tekinti, amit állandó jelleggel meg akarnak tartani, bár módosítások elképzelhetőek.

Azt korábban is elmondta már, hogy ha túlságosan sok meccsük van, akkor arra még inkább oda kell figyelni, hogy az jól is nézzen ki, és ez egy olyan kérdés, aminek elő kell kerülni mind az új médiamegállapodásokról, mind az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások során. A játékosokkal folytatott beszélgetései alapján mondhatja, hogy ők is problémásnak látják ezt, mivel megváltozott a játék stílusa, ahogyan az is, hogy az milyen hatással van a szervezetükre. Azt is folyamatosan vizsgálniuk kell, hogy mi a legjobb módja annak, hogy előálljanak a termékükkel, és azt milyen hosszúságú szezonon keresztül képesek a legmagasabb szinten produkálni.

Silver további kérdésekre is kitért, ezekről röviden számolunk csak be. Ben Simmons és a 76ers perébe a liga nem akar beavatkozni, a pálya széléről követik majd a történéseket. Noha Utah államában LMBTQ+-ellenes szabályozást fogadtak el a közelmúltban, nem tervezik elvenni a Jazztől a 2023-as All-Star gála megrendezési jogát. Nincs új fejlemény Robert Sarver és a Suns körüli vizsgálódásoknál, és nem tudja megmondani, hogy azok mikor fejeződnek be. Hasonló a helyzet Donnie Nelson és a Mavericks ügyének a kivizsgálásánál is. A liga dolgozik azon, hogy kiiktassák azokat a szándékos szabálytalanságokat, amikkel a csapatok sokszor megakadályozzák a gyorsindításos támadásokat, és erre már a következő szezon kezdete előtt sor kerülhet, de erről majd a júliusi igazgatótanácsi ülésen határoznak majd.

A Nets a félidei 17 pontos hátránya ellenére is 110-98-ra nyerni tudott a Knicks ellen, majd a mérkőzés után Kevin Durant elmondta, hogy reményei szerint a következő években még nagyobbra tud nőni a rivalizálás a két New York-i csapat között. Tudja, hogy milyen sok Knicks-szurkoló utálja őket, főleg azok után, hogy ő és Kyrie Irving nem hozzájuk igazolt 2019 nyarán. Úgy gondolja, hogy nem számít, épp kik alkotják a két csapatot, mindig ilyennek kellene lennie a viszonynak közöttük. Örül neki, hogy ennek a részese lehet, ez egy jó kis rivalizálás, és reméli, hogy ez csak fokozódni fog, mert az jót tesz a játéknak is. Durant és Irving is elmondta, hogy még mindig kapnak üzeneteket dühös Knicks-drukkerektől, amiért nem hozzájuk igazoltak. Irving azt is hozzátette, hogy nem igazán tudná megmagyarázni, miért is esett végül a Netsre a választásuk, de úgy érezték, hogy náluk akarnak inkább építkezni, ennél a franchisenál akarnak maradandót alkotni, és nem bánták meg a döntésüket.

Norman Powell közel két hóna kihagyás után visszatérhetett a Clippersnél, a lábtöréséből felépülő kosaras 24 pontjával rögtön a mezőny legeredményesebbjeként zárt a tartalékos Suns elleni győzelem során. Kawhi Leonardnál továbbra sem lehet tudni, hogy ő mikor térhet vissza, annyit tudni róla, hogy a Clippers keddi edzése előtt egyéni munkát végzett, ami során különböző távolságokból dobált, továbbá cselezgetett és irányváltással járó feladatokat is végzett.

Gregg Popovich elmondta, hogy Dejounte Murray kihagyhatja a ma esti, Timberwolves elleni összecsapást is. Gordon Hayward tegnap nem játszott a Hornetsnél, James Borrego beszámolója alapján csupán elővigyázatosságból ültették őt, nem akarnak túl hamar túl nagy terhet helyezni rá a visszatérése után. Evan Mobley sok mindent csinálhatott a Cavaliers tegnapi edzésén, és van rá esély, hogy holnap este a Nets ellen visszatérjen – ez azon is múlik, hogy mennyi munkát tud elvégezni a csapat mai edzésén.

Jake Fischer (B/R) a Lakers háza tájáról érkező pletykákról számolt be. Várhatóan a szezont követően elköszönnek Frank Vogel vezetőedzőtől, és ez akár kisebb edzőkeringőt is elindíthat a ligában. A közelmúltban lehetett már arról hallani, hogy Quin Snyder lehet az egyik kiszemeltjük, akit a Spursszel is szóba hoztak abban az esetben, ha Gregg Popovich visszavonulna. Doc Rivers neve is felmerült a pletykákban, de az sem elképzelhetetlen, hogy a 76ers edzője a Jazzhez távozik a nyáron, amennyiben Snyder helye felszabadul, amiben szerepet játszhat Danny Ainge személye is. A 76ers esetlegesen megüresedő kispadjára Mike D’Antoni lehet az egyik jelölt. A Lakersnél felmerülhet az is, hogy a tanácsadóként dolgozó Kurt Rambis üljön le a padra, de erre kevés az esély, ugyanakkor várhatóan más, tapasztalt edzőket is meghallgatnak majd, mint például Mike Brown vagy Steve Clifford.

Fischer arra is kitért, hogy a Lakersnél nem fontolgatják komolyan azt, hogy Anthony Davist elcseréljék, hiába spekulál erre több csapatvezető is a ligában. A csapatnál hisznek abban, hogy ismét fel tudnak húzni köré és LeBron James köré egy olyan csapatot, ami harcban lehet a bajnoki címért. Nagyobb kérdés, hogy mi lesz Russell Westbrook és Malik Monk sorsa, mivel előbbit továbbra sem lesz könnyű elcserélni, míg utóbbi jelenleg minimum fizetésen van, de a várakozások szerint valahol 5-10 millió dollár/év körül kaphat ajánlatokat a nyáron.

LeBron James egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy Stephen Curry az a játékos a jelenlegi ligából, akivel a legszívesebben együtt játszana, míg a korábbi kosarasok közül Scottie Pippenre esne a választása, ha erre lehetősége lenne, de itt megemlítette Michael Jordan, Kobe Bryant és Penny Hardaway nevét is. Mint mondta, Pippen és Hardaway játéka is komoly hatással volt az övére, nagyon sokat nyúlt tőlük. Az amerikai sajtóban rögtön meg is indultak azzal kapcsolatban a találgatások, hogy szívesen játszana együtt Curryvel, és a Warriors hátvédjét is megkérdezték erről, aki elmondta, hogy James megkapta már azt, amit akart, kétszer is egy csapatban voltak az All-Star gálán. Nagyszerű érzés, ha minden idők talán legjobbja arról elmélkedik, hogy milyen lenne vele egy csapatban játszani, ugyanakkor ez csak fantáziavilág, és köszöni, de most jól megvan.

Melvin Frazier Jr. two-way szerződést kapott a Thundertől, míg ezzel párhuzamosan Olivier Sarr távozott a csapattól. A Pacers Terry Taylor és Duane Washington two-way megállapodásából is hagyományos szerződést kreált – miután lejárt Justin Anderson 10 napos megállapodása, egy helyük volt is a keretben, a másodikat Keifer Sykes elküldésével teremtették meg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus