Hírmorzsák 2022-04-08 (10:00)

Ja Morant közel a visszatéréshez. Javul Zion Williamson állapota. A Heat megnyerte keletet. Nikola Jokics egyedülálló klubot alapított. Greg Monroe a Timberwolvesnál. James Johnson, Trevor Ariza, Frank Kaminsky és DeAndre’ Bembry is szabadlistára került. A Hornets érdeklődhet Russell Westbrook iránt, de az is lehet, hogy kivásárolja őt a Lakers. Anthony Davis nem gondolja, hogy az edzésmódszerei miatt szenvedne sérüléseket. Rick Carlisle nem tervez átülni a Pacers vezetőségébe. Kyrie Irving úgy érzi, helye lett volna az NBA 75. évfordulós csapatában. Rudy Gobert szerint bárki más favorit lenne az Év Védője díjra az ő idei teljesítményével.

Jó hírek érkeztek a Grizzlies háza tájáról, Taylor Jenkins elmondása alapján Ja Mornat jól érzi magát, és egyre közelebb van a visszatéréshez. Tegnap először edzhetett öt az öt ellen, amire elsőre jól reagált a szervezete, de majd meglátják, hogy miként érzi magát ma reggel. Jenkins szeretné, ha a rájátszás kezdete előtt legalább egyszer ki tudnának állni teljes kerettel, de ha az egészségügyi stáb mást javasol, akkor természetesen hallgatni fog rájuk. A Grizzlies egy Pelicans és egy Celtics elleni back-to-backkel fejezi be az alapszakaszt, és ha mindkét hátralévő meccsüket meg tudnák nyerni, akkor franchiserekordot jelentő 57 győzelemmel zárhatnának.

A Pelicansnál Zion Williamson egészpályás munkát végezhet már, ugyanakkor továbbra sincs kijelölve egy időpont, hogy mikor térhet vissza. A ma hajnali, Trail Blazers elleni meccs előtt a keret végéhez tartozó játékosokkal dolgozott a pályán, ugyanakkor Willie Green elmondta, hogy ezek az edzések kontrolláltak, egyelőre csak így végezhet munkát, de ettől még jó őt ismét a pályán látni. Úgy gondolja, hogy játékosa már attól is jobban érzi magát, hogy végre ismét kosarazhat, mert ez az, amit igazán szeret csinálni, a csapat pedig azon van, hogy a lehető legegészségesebb állapotba hozzák őt.

Ma hajnalban a 76ers és a Celtics is vereséget szenvedett, ezzel pedig eldőlt, hogy keleten a Heat kezdheti meg az első kiemeléssel a rájátszást. Ugyancsak a Heathez kapcsolódó hír, hogy P.J. Tucker vádlisérülést szenvedett a minap, ami miatt nem fog játszani az alapszakasz utolsó két meccsén.

Nikola Jokics újabb pazar teljesítménnyel jelentkezett ma hajnalban, 35 ponttal, 16 lepattanóval és 6 gólpasszal segítette csapatát a Grizzlies legyőzésében, és ezen az összecsapáson elérte a 2,000 pontos határt is az alapszakaszban. Jokics ezzel egy új klubot alapított, ő lett a liga történetének az első játékosa, aki egy szezonban elért legalább 2,000 pontot, 1000 lepattanót és 500 gólpasszt – Wilt Chamberlain az 1966/67-es, majd az 1967/68-as szezonban is nagyon közel járt ehhez, előbb 1956, utóbb 1992 ponttal zárta az alapszakaszt.

Michael Malone szerint az MVP-címért nincs is igazán verseny, mivel vannak ugyan más nagyszerű játékosok is, de amit Jokics csinált ebben a szezonban és ezzel a csapattal mindazok mellett, amiken keresztül mentek, az egyszerűen fantasztikus. Tavaly is nagyon jó volt, de idén még jobb.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy a Nuggets rájátszásba jutásával aktiválódott egy 534,484 dolláros bónusz Jokics szerződésében. A Celticsnél Jaylen Brown ma hajnalban elérte a 65 lejátszott meccset, emiatt 482,143 dollár üti a tenyerét. A Raptorsnál Gary Trent Jr. lett 75,000 dollárral gazdagabb a rájátszásba jutás miatt, és ugyanennyi bónusz üti a markát akkor is, ha csapata keleten az első öt között végez.

Több kisebb játékosmozgás is történt az elmúlt nap során, folytassuk ezekkel. A Nets szabadlistára tette James Johnsont, hogy hagyományos szerződést tudjanak adni az eddig two-way megállapodással rendelkező Kessler Edwardsnak, így a fiatal kosaras az alapszakasz lezárulta után is jogosult lesz a játékra. A Timberwolves az idény végéig szóló szerződést adott Greg Monroe-nak. A Lakerstől Trevor Ariza került szabadlistára, Shams Charania (The Athletic) információi szerint egy fiatal játékosnak akarna majd szerződést adni az aranysárga-lilák. A Suns a szezon jelentős részét sérülés miatt kihagyó Frank Kaminsky-t tette waiverre. DeAndre’ Bembry-t elküldte a Bucks. A Hawks Skylar Mays two-way szerződését alakította át. A Cavaliers bő egy héttel ezelőtt alakította át RJ Nembhard two-way szerződését, most mégis szabadlistára tették. Nate Hinton és Gabe York is two-way megállapodást köthetett a Pacersszel.

Marc Stein (Substack) információi szerint a Hornets lehet az egyik csapat, amelyik a nyáron érdeklődhet Russell Westbrook iránt, és az is a motivációik között szerepelhet, hogy az irányító szerződése lejár a következő szezon végével. Jelenleg Gordon Hayward és Terry Rozier is tekintélyes szerződéssel nyomja a Hornets fizetési sapkáját, ahogyan Kelly Oubre Jr. is 17 millió dollárt kereshet a következő szezonban, viszont a nyáron Miles Bridgesnek is új szerződést kell adniuk, akinek a megtartása ugyancsak nem lesz olcsó. Egy esetleges cserében az is szerepet játszhat, hogy Westbrook a Jordan sportszergyártó cég egyik arca, így valamilyen szinten Michael Jordan érdeke is, hogy az irányító jó szituációba kerüljön. Stein szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Lakers végül a strech provision segítségével kivásárolja az irányítót, amennyiben lehívja az utolsó évére szóló játékosopciót, ezzel bekerülhetnének a luxusadós határ alá, így nagyobb mozgásterük lehetne Malik Monk visszaigazolásánál.

Anthony Davist a Lakers tegnapi, Suns elleni veresége után azokról a hipotetikus cserékről kérdezte Dave McMenamin (ESPN), amikben távozna a jelenlegi csapatától: elmondta, hogy erre nincs ráhatása, ilyesmivel nem ő, hanem az ügynöke, Rich Paul foglalkozik. Az ő dolga a kosarazás, és természetesen szeret Los Angelesben lenni, de ha ez olyasmi, amit valóban fontolgat a csapat, akkor majd beszélnek erről, viszont egyelőre nem tudja, hogy mik a Lakers tervei a jövőre nézve. A cserepletykák miatt nem idegeskedik, mert azokra nincs ráhatása, egyébként pedig nem gondolja, hogy el akarnák őt cserélni.

Ebben a szezonban két sérülés is hátráltatta abban, hogy a munkáját végezze, ezeket viszont nem tudja irányítani, ugyanakkor egészségesnek kell maradnia ahhoz, hogy azon a szinten játsszon, amire képes. A következő szezonra vissza fog térni, és majd meglátják, hogy mi fog történni. Nem gondolja, hogy változtatni kellene az edzésmódszerein, azok szerinte elsőkategóriások, azzal viszont nem tud mit kezdeni, ha rálép valaki lábára, vagy ha ráesik valaki az övére. Az orvosai azt mondták neki mindkét idei sérülésénél, hogy szerencsés volt, mert ha nem dolgozik annyit a nyáron, akkor mindkettő lehetett volna súlyosabb is.

A szezon során többször is lehetett olyan hangokat hallani, hogy Rick Carlisle esetleg a Pacersnél vezetőségi szinten folytathatná a munkáját az edzősködés helyett, viszont ezzel kapcsolatban határozottan kijelentette, hogy ő edzőnek jött a csapathoz. Szeretné tisztázni a helyzetet, nem tudja, hogy miért merült ez fel, de nincsenek ilyen tervei.

Kyrie Irvinget a tegnapi, Knicks elleni mérkőzés után arról is kérdezték, hogy mit gondol, miért nem került be az NBA 75. évfordulós csapatába, de ennek a megfejtését meghagyná az összeesküvéshívőknek. Úgy érzi, hogy helye lett volna a listán, de úgy tűnik, hogy mégsem került fel rá – nincs mást tenni, vár 10-20 évet, hátha a következőn már szerepelni fog, és remélhetőleg addigra újabb bajnoki címek lesznek a zsebében.

Rudy Gobert Malika Andrewsnak (ESPN) mondta el, hogy miért érdemelné meg ismét az Év Védője díjat: szerinte ha lenne valaki a ligában ebben a szezonban, akit nem Rudy Gobertnek hívnak, de hozzá hasonló hatást tudna gyakorolni védekezésben, akkor az a játékos lenne a legfőbb esélyes a díjra. Érti, hogy miért keresnek a szavazók új narratívákat, amikkel másokat lehet jobban megvilágítani, ez az emberi természetből fakad, de nem gondolja, hogy azért kellene őt büntetni, mert évről-évre kiegyensúlyozottan magas szinten teljesít. Csapatként idén nem teljesítenek olyan jól, mint tavaly, de ha megnézik az egyéni számait, akkor azok nem hazudnak. Nem az ő védekezését a legizgalmasabb nézni, de a számai megmutatják, hogy mit csinál minden egyes este.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus