Hírmorzsák 2022-04-12 (11:00)

Joel Embiid és Luka Doncic kapta az idei utolsó Hét Játékosa díjat keleten, illetve nyugaton. Scottie Barnes és Jalen Green március-április hónap legjobb újoncai. Kelet legyőzte nyugatot. Nincs kijelölt időpont Doncic visszatérésére. A Cavaliers úgy készül, hogy nem lesz Jarrett Allen a Nets ellen. Steve Nash várja Ben Simmonst.Már nem Frank Vogel a Lakers vezetőedzője, a hírek szerint Nick Nurse-re fáj a csapat foga. LeBron James elmondta, nem ő dönt a Lakers igazolásairól. Vogel és Russell Westbrook nem találták a közös hangot. Kendrick Nunn lehívja a játékosopcióját. Alvin Gentry nem marad a Kings edzője, a vezetőségben kaphat helyet. A Jazz hosszabbítana Quin Snyderrel, az edző egyelőre nem bólintott rá erre. Chris Finch új szerződést kapott a Timberwolvestól. Elhunyt Wayne Cooper.

A 2021/22-es idény során utoljára osztották ki a Hét Játékosa díjakat, keleten Joel Embiid, nyugaton Luka Doncic kapta az elismerést. Embiid és a 76ers 3-1-es héten van túl, viszont a center kiülte csapata utolsó meccsét, így a 38,7 pontos, 14,3 lepattanós, 2,7 gólpasszos átlagai három meccsre vonatkoznak. Doncic és a Mavericks 3-0-s héten van túl, ami alatt az irányító 30,3 pontot, 9 lepattanót és 10 gólpasszt átlagolt. Keleten Kevin Durant, Pascal Siakam és Obi Toppin neve merült még fel a díj kapcsán, míg nyugaton Rudy Gobert és Klay Thompson kapott még jelölést. A szezon során Jayson Tatum kapta meg legtöbbször ezt az elismerést, őt négyszer választották meg egy-egy hét legjobbjának, míg Devon Booker, DeMar DeRozan, Luka Doncic, Karl-Anthony Towns és Trae Young egyaránt háromszor nyert.

Kiosztották az idei utolsó Hónap Újonca elismeréseket is, amit keleten Scottie Barnes, nyugaton Jalen Green kapott meg a márciusban és áprilisban nyújtott teljesítményéért. Barnes 16,6 pontot, 7,6 lepattanót és 4 gólpasszt átlagolt, miközben a Raptorst 15-7-tel fejezte be az alapszakaszt, míg Green 22,6 pontot, 3,8 lepattanót és 3,2 gólpasszt átlagolt az 5-17-tel záró Rocketsban. Keletről Cade Cunningham és Evan Mobley, nyugatról Bones Hyland és Davion Mitchell neve merült még fel a díj kapcsán. Barnes ezzel a díjjal egyedüliként tudott kétszer nyerni az idei keleti mezőnyből, míg Green megtörte Josh Giddey eddigi nyugati hegemóniáját, aki a sérüléséig 4/4 Hónap Újonca díjat bezsebelt.

Az alapszakasz végéhez tartozik egy érdekes statisztika is, a 2008/09-es szezon óta ugyanis először fordult elő, hogy a keleti csapatok pozitív mérleggel zárjanak a nyugatiak ellen, és az elmúlt 23 évben is csak másodszor. Idén sem múlt sokon a nyugati konferencia sikere, 226-224-re múlták felül őket a keleti csapatok.

Luka Doncic az alapszakasz utolsó játéknapján szenvedett sérülést, és Tim MacMahon (ESPN) egy csapatközeli forrása elmondta az újságírónak, hogy megvolt az MRI is, ami húzódást mutatott ki a vádlijában. Ugyanez a személy mondta el azt is, hogy nincs egyelőre kijelölt időpont arra, hogy mikor térhet vissza Doncic, viszont egyelőre nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy akár már a Jazz elleni párharc első meccsén is bevethető legyen. A Mavericks játékosai szabadnapot kaptak hétfőre, viszont a csapat mai edzése után Jason Kidd sajtótájékoztatót tart, azt követően talán többet lehet majd tudni Doncic állapotáról.

Chris Fedor (Cleveland.com) információi szerint a Cavaliers úgy készül a Nets elleni play-in meccsre, hogy Jarrett Allen nem fog játszani. Allen az elmúlt napokban már edzett, és nem is zárták ki teljesen azt, hogy pályára lépjen, de annak a nagyobb a valószínűsége, hogy nem tudja vállalni a játékot. A Netsnél Goran Dragic kikerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alól, így ott lehet a mérkőzésen, ahogyan a bokasérüléssel küzdő Seth Curry is bevethető lesz.

Steve Nash a Nets tegnapi edzése után elmondta, hogy Ben Simmons esetleges visszatérése újabb kihívás elé állítaná a csapatot, de ez egy olyan kihívás, aminek szívesen állnak elébe. Hogyha vissza tud térni, akkor játék közben kell kitalálniuk, hogy miként tudnák őt beilleszteni a csapatba úgy, hogy eddig nincs tapasztalata abban, hogy miként játsszon a jelenlegi társaival. A padló az, hogy a keretükhöz csatlakozik egy komoly tehetség, úgyhogy tárt karokkal fogadják őt. Számos módon illeszkedik a társaihoz a játéka, és szükségük van a segítségre, úgyhogy annak ellenére is várják őt, hogy eddig nem játszott a csapattal.

Ahogyan arról tegnap este külön is beszámoltunk, már nem Frank Vogel a Lakers vezetőedzője. Rob Pelinka az edző menesztése kapcsán elmondta, hogy ez a nap nem arról szól, hogy ujjal mutogassanak egymásra különböző okok miatt, inkább az áll a döntés hátterében, hogy vezetőségi szinten úgy érezték, hogy egy új hangra van szükségük. Ez nem vesz el semmit azokból a fantasztikus eredményekből, amit Vogel elért az ittléte alatt, nagyszerű edző volt a Lakersnél, és a jövőben nagyszerű edző lesz valamelyik másik csapat élén is. Pelinka azt is elmondta, hogy nem tervezik azonnal kinevezni Vogel utódját, alaposak és módszeresek lesznek a kiválasztás során, de azért nem lenne baj, ha a draft éjszakája előtt meglenne az új szakember.

Dave McMenamin (ESPN) információi szerint a Lakers egyelőre csak Vogelt rúgta ki, az edzői stáb többi tagját nem. A találgatások arról, hogy ki lesz a Lakers új edzője, már Vogel menesztése előtt megindultak, korábban lehetett már hallani Quin Snyder, Doc Rivers, Mike Brown, Steve Clifford és Juwan Howard nevét is, míg most Shams Charania (The Athletic) dobta be, hogy információi szerint Nick Nurse a Lakers egyik legfőbb jelöltje. Nurse még két évig szerződésben áll a Raptorsszal, és arról sincs egyelőre információ, hogy ő érdeklődik-e egyáltalán a Lakers kispadja iránt. Charania megerősítette azt is, hogy Juwan Howard valóban jelölt lehet.

LeBron James a szezonvégi interjújában elmondta, hogy nem az ő döntése, hogy miként rakják össze a csapat keretét, nem ő mondja meg, hogy kiket igazoljanak vissza vagy hozzanak a csapathoz. Természetesen megkérdezik az ő véleményét is, hogy mit gondol erről vagy arról, de a végén a vezetőség hozza meg azt a döntést, ami a meglátásuk szerint a legjobb a csapatnak. Úgy gondolja, hogy a vezetőség minden szinten meg fogja tenni a lépéseket ahhoz, hogy jobb csapat legyenek jövőre. Rob Pelinka is ezzel egybevágóan nyilatkozott, a kerettel kapcsolatos döntések felelőssége az ő vállait nyomja. Meg fogja kérdezni Jamest és Anthony Davist, elvégre ők a csapat vezérei, korábban is meghallgatta a véleményüket, de végső soron ő az, aki vezeti ezt a csapatot működési szinten, és neki kell elszámoltathatónak lenni a kerettel kapcsolatos döntésekért.

Jamest Russell Westbrookról is megkérdezték, róla elmondta, hogy azt szereti benne, hogy mindig megvan benne a versenyszellem, és ezt minden egyes este kiviszi a pályára is. Egy olyan szakmában, ahol annyi minden történik, és annyi sérülés van, mint az övékben, már az is tiszteletre méltó, hogy van egy megbízható emberük, akire minden egyes este számíthatnak. Nem ő fogja meghozni a vezetőségi döntéseket, de annyit mondhat, hogy szeret Westbrook csapattársa lenni.

Westbrook az idényzáró interjújában arról beszélt, hogy Vogel előtt nem volt olyan edzője, akivel ne találták volna meg a közös hangot. Úgy gondolja, hogy ez szerencsétlen dolog, és azt sem igazán tudja megmondani, hogy mi okozta azt, hogy ez így alakuljon. Érzése szerint a Lakershez érkezése után meg sem kapta az esélyt arra, hogy azt csinálja, amire képes. A folyamatosan megjelenő hamis híresztelések sem segítették a helyzetét, amik olyan konfliktusokról szóltak, amik meg sem történtek, és mindig másik kitalált történet ellen kellett küzdenie, megállás nélkül. Amikor arról kérdezték az irányítót, hogy tudna-e egy konkrét példát mondani, nemmel felelt, nem akart belemenni a részletekbe, mert egyszerűen nem számít, mivel nem igazak.

Ugyancsak a Lakershez kapcsolódó hír, hogy Kendric Nunn elmondta, le fogja hívni az 5,6 millió dolláros játékosopcióját és maradni fog a következő szezonra is. Miután kihagyta az egész szezont, úgy gondolja, hogy ez az evidens döntés, és teljes mértékben úgy készül, hogy a szezon kezdetén bevethető lesz. Nem siettetheti azt, hogy a szervezete a természetesenél gyorsabban gyógyuljon, ezt el kell fogadnia, de ettől még nagyon frusztrálja őt ez az egész.

Ahogyan arra számítani lehetett, Alvin Gentry nem marad a Kings megbízott vezetőedzője, a csapat új vezetőedzőt keres. Monte McNair elmondta, hogy az egész franchise hálás Gentry-nek, aki az idény közben vette át a kormányzást, és nagyra becsülik a pálya mellett, illetve az azon túl mutatott vezetői készségeit is. Az ESPN forrásai szerint elképzelhető, hogy Gentry a szerződése utolsó évében valamilyen vezetőségi szerepkört fog betölteni a Kingsnél, erről várhatóan a következő hetekben egyeznek meg a felek. Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint Kenny Atkinson, Steve Clifford, Mark Jackson és Mike Brown is jelölt lehet a Kings kispadjára, ahogyan a Bucks két segédedzője, Charles Lee és Darvin Ham is. Korábban Marc Stein (Substack) is bedobta Clifford és Brown nevét, illetve ő Mike D’Antoni és Terry Stotts kettősét is megemlítette, mint potenciális jelölt.

Jason Anderson (Sacramento Bee) információi szerint McNair teljesen szabad kezet kap az új edző kiválasztásában, egyáltalán nem fog ebbe belefolyni a csapat tulajdonosa, Vivek Ranadive – az újságíró egy forrása szerint rengeteget javult ezen a téren a helyzet a Kingsnél, mióta McNair átvette Vlade Divac helyét a csapat vezetőségében. Anderson is bedobott egy potenciális jelöltet a Kings padjára, a frissen felszabaduló Frank Vogelt.

Marc Stein Quin Snyder helyzetéről is beszélt, az újságíró információi szerint egyáltalán nem forró alatta a Jazz kispadja, sőt, a csapat a közelmúltban állítólag szerződéshosszabbítást is ajánlott neki, de azt egyelőre nem fogadta el. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy a jelenlegi megállapodása még egy vagy két évig szól-e, de az biztos, hogy a nyáron még nem jár le a szerződése. Ha valóban ez a helyzet, akkor a jelek szerint inkább Snyder az, aki véget vetne ennek a munkakapcsolatnak, és nem a Jazz, akik állítólag változatlanul meg akarják hosszabbítani a szerződését. Korábban szintén Stein számolt be arról, hogy Snyder jelölt lehet a Lakers kispadjára, illetve a Spursnél is jó esélyekkel indulhatna a vezetőedzői posztért, miután Gregg Popovich visszavonul.

A Timberwolvesnál jelenleg nincs edzőkérdés, a csapatnál nagyon elégedettek Chris Finch és stábja munkájával, és ez szerződéshosszabbítást ért a teljes edzői stábnak. Finch az előző idény közben 7-34-es mérleggel vette át a csapat irányítását, majd ért el 16-25-öt a szezon második felében, míg az első teljes szezonjában 46-36-os mérlegig és play-in helyig vezette a Timberwolvest. Vezetésével idén a Timberwolves a 7. legjobb támadó, illetve 13. legjobb védőcsapatot alkotta, noha tavaly az érkezése előtt mindkét kategóriában a liga leggyengébb csapatai közé tartoztak. A csapat történetében először fordult elő, hogy ők átlagolják a legtöbb pontot a ligában, 115,9 pontot jegyeztek meccsenként, emellett 1211 bedobott triplájukkal is vezették idén a ligát.

A végére egy szomorú hír maradt, 65 éves korában elhunyt Wayne Cooper. Cooper 14 szezont húzott le az NBA-ben 1978/79 és 1991/92 között, 5-5 évet játszott a Trail Blazers és a Nuggets színeiben is, de pályafutása elején megfordult a Warriorsnál, a Jazznél és Mavericksnél is. Az alapszakaszban 984 meccsen lépett pályára, pályafutása során 7,9 pontot, 6,2 lepattanót és 1,6 blokkolt dobást átlagolt. A legjobb egyéni szezonja az 1985/86-os volt, amikor 13,1 pontot, 7,8 lepattanót és 2,9 blokkot átlagolt a Nuggets színeiben, míg 1990-ben nagydöntőt játszhatott a Trail Blazers kosarasaként.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus