Hírmorzsák 2022-04-14 (9:45)

Steph Curry felépülése jól halad, Jamal Murray az első kör közepén pályára léphet? Woj lát esélyt Robert Williams III Nets elleni játékára, Ime Udoka nem. Luka Doncic akár az első két meccset is kihagyhatja. Zion nincs közel a visszatéréshez. Campazzo egymeccses eltiltást kapott. CJ McCollumot dicsérték a Pelicansnél, Gregg Popovich szerint csapata védekezése nem volt megfelelő. Miles Bridges fogvédőjével eltalált egy szurkolót. McMillant a saját stábja sem értette, miért nem hozza le a kezdőit. Leválthatják Mitch Kupchaket. Nagyot emelkedhet a sapka. Az NBA újra nyitott a liga bővítésére? Visszatér a klasszikus Finals-logó. 

Ma hajnalban lejátszották a 9-10. helyezettek play-in csatáit, Keleten és Nyugaton is a vendéglátó Atlanta Hawks, illetve a New Orleans Pelicans győzött, így a Charlotte Hornets és a San Antonio Spurs számára véget ért az idény. 

Miles Bridgest, a Hornets kiscsatárát kiállították egy heves reklamálásos dühroham után, majd lefelé menet egy Hawks-drukker cukkolta, mire Bridges felé dobta a fogvédőjét, ami viszont egy 16 éves lányt talált el. Bridges az eset után annyit mondott, hogy a tette elfogadhatatlan és vállalja a következményeket - ő maga sem érti, miért tette, mert nem ilyen ember, természetesen szeretne személyesen bocsánatot kérni a megdobott drukkertől. Bridges a meccsről szólva kijelentette, hogy Clint Capela és De’Andre Hunter játéka döntött, ez ellen nem volt esélyük – tavaly is kiváló munkát végeztek a playoffban, le a kalappal előttük. 

Nate McMillant megtalálta a saját edzői stábja, a szurkolók és a közösségi média is, hogy a negyedik negyedben közel 30 pontos előnynél miért hagyta fent a húzóembereket, de a Hawks edzője szerint éles meccs volt, és nem most kell pihentetni – két nap múlva mennek Clevelandbe, a lehető legjobb formában kell lenniük, hogy bejussanak a playoffba, ezért játszatta a kezdőket. Clint Capela szerint amikor nagy előnybe kerülnek, az egész csapat passzívvá válik, ezt le kellene vetkőzni és végig koncentrálni egy meccsen, ezt most tudták gyakorolni. 

Jake Fischer (B/R) a forrás, ami nem mindig megbízható, de állítólag a Hornets fontolgatja, hogy a GM Mitch Kupchaket tanácsadói pozícióba helyezi át – az újságíró szerint ez már évek óta lóg a levegőben, most pedig meg is léphetik. Állítólag a mostani helyettes, Buzz Peterson vagy a Bulls GM-je, Marc Eversley lehet a befutó – előbbi Michael Jordan szobatársa volt még az egyetemen, utóbbi pedig hosszú évekig dolgozott a Nike-nál és az NBA-nél is. 

A másik play-in meccs után mindenki CJ McCollumot dicsérte, aki 27 pontot szerzett az első félidőben – Willie Green, a Pelicans vezetőedzője szerint pontosan ezt várta tőle, hogy rögtön a csapat élére álljon, megadja a ritmust, megcsinálja a játékokat és megnyugtassa kevésbé rutinos csapattársait. Mellette Brandon Ingram 27 pontot termelt, Jonas Valanciunas pedig 22 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát rakott össze, és Gregg Popovich szerint amikor a Pelicans három vezére egyszerre játszik jól, akkor fel lehet készülni a vereségre. A Spurs a negyedik negyedben fel tudott jönni hat pontra, de a vezetőedző szerint itt ismét felpuhult a védekezésük, ez pedig ezen a szinten nem fér bele: a kritikus pillanatokban Ingramnek két olyan dobása lehetett, ahol szinte meg sem érintették a védők, ez pedig súlyos lecke a játékosainak. Popovich a jövőjét firtató kérdéseket elhárította. 

A vereség kissé Dejounte Murray lelkén is szárad, aki 5/19-es mezőnymutatót hozott össze az újonc védőzseni, Herb Jones mellett. Murray szerint többen nem dobtak jól, kezdve saját magával, és nem lehet kifogás, hogy az ellenfél fizikálisan védekezett, fel kellett volna nőniük a feladathoz. Murray egyébként 97-91-nél egy nem túl nehéz gyorsindítást nem tudott befejezni, pedig ott négy pontra feljöhetett volna a San Antonio, utána érkeztek Ingram dobásai, amik végülis eldöntötték a küzdelmet. 

A mérkőzés előtt még az üres csarnokban melegített Zion Williamson, és be is mutatott egy látványos 360 fokos zsákolást, de Cassidy Hubbarth (ESPN) szerint nem fog játszani a play-in második körében, illetve a lehetséges elsőkörös párharcban sem. Bár 5-5 ellen edz, de még nem teljes erőbedobással – hivatalosan még mindig nem mondták ki, hogy a szezonjának vége, de a Pelicans már inkább arra fókuszál, hogy az őszi edzőtáborra készen álljon. 

A Golden State Warriors klasszisa, Steph Curry március 16-ai lábsérülése után először vehetett részt csapatedzésen, ahol elsősorban taktikát gyakoroltak, illetve dobásokat és ügyességi feladatokat végeztek. Steve Kerr szerint játékosa elsőre jól érezte magát, de majd csütörtök délelőttre derül ki, hogyan reagált a szervezete a terhelésre. Csütörtökön már rendes edzés lesz, ha azt is végig tudja csinálni, akkor szóba kerülhet, hogy pályára lépjen a Denver Nuggets elleni párharc első meccsén (magyar idő szerint szombat este). 

A Denver Nuggets a Warriors elleni párharc első összecsapásán nem számíthat Facundo Campazzo szolgálataira. Az argentin veterán a Lakers elleni alapszakasz-zárón flagrant 2-t érően ütközött Wayne Ellingtonnal, amiért egymeccses eltiltást kapott Ellington 20 ezer dolláros büntetést szedett össze, amiért a meccs után fenyegető üzenetet tett közzé egyik közösségi felületén. 

A Denvernél akad jó hír is, ugyanis Michael Malone vezetőedző elmondta, hogy a több, mint egy éve ACL-szakadást szenvedett Jamal Murray nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy még a playoffban visszatérjen. Malone még mindig arra hajlik, hogy ez nem fog megtörténni, de a gárda szakmai elnöke, Tim Connelly más véleményen van, egy rádióadásban úgy nyilatkozott, hogy Murray már a „vörös zónában” van, és leginkább a játékos döntése, hogy vissza akar-e térni. Connelly szerint az is lehetséges, hogy a Warriors elleni párharc közepén (valószínűleg a Denverben rendezendő 3-4. meccsen, a szerk.) jelentkezik játékra. Connelly hozzátette, hogy Michael Porter Jr. még nincs ilyen szinten, ő szinte biztosan nem tud visszatérni az elsőkörös párharc során. 

Tegnap Kevin Durant leteremtette Bruce Brownt, amiért csapattársa arról beszélt, hogy ki kell használniuk Robert Williams III hiányát, mert Al Horford és Daniel Theis nincs azon a szinten – a legújabb hírek szerint elképzelhető, hogy ez a hiány nem is tart majd a széria végéig. Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint „nagyon reális esély” mutatkozik arra, hogy a Celtics védekezésének egyik legfontosabb láncszeme még a Brooklyn elleni sorozat második felében visszatérjen. A szakíró szerint a hatodik meccs időpontjában telne le az egy hónap Williams kisebb térdműtétje óta, és mivel egyelőre a rehabja a legnagyobb rendben zajlik, a párharc utolsó meccsein már bevethető lehet. Ime Udoka vezetőedző kicsit lehűtötte a kedélyeket: Williams jól halad, némi edzésmunkát is tud már végezni, de egyelőre úgy készülnek, hogy nem lesz bevethető a rájátszás első körében. 

Wojnarowski arról is beszélt, hogy információi szerint a Dallas Mavericksnél nem igazán bíznak abban, hogy Luka Doncic ott lehet a Jazz elleni párharc nyitómeccsén, sőt akár a másodikat is kihagyhatja. A vádlisérülése nem csak egy kisebb húzódás, hanem olyan probléma, amit ha nem kezelnek megfelelően, sokkal súlyosabbá válhat – ha alapszakasz lenne, szóba se kerülhetne, hogy Doncic játsszon a hétvégén. 

Derrick Favors egy interjúban elmondta, hogy nem fogja bent hagyni a jövő évre szóló, 10 millió dolláros játékosopcióját. A veterán magasember mindössze 39 meccsen lépett pályára az Oklahoma City Thunderben, és ha lehívja az opcióját, utána az OKC valószínűleg megpróbálja elcserélni ugyanúgy, mint korábban Al Horfordot. 

Jó hírek érkeztek a liga pénzügyi részlegétől. A RealGM jelentése szerint az országos közvetítésű meccseket átlagban 1.6 millió néző követte, a League Pass-előfizetések 30%-ot nőttek, és a közösségi média aktivitás is 7%-kal emelkedett. A nézők is visszatérhettek a csarnokba, összességében ez azt jelenti, hogy a sapka akár 10 millió dollárral is nőhet. A liga jelenleg 122 millió dolláros sapkával számol, de ez a playoff miatt szinte biztosan még feljebb megy.  

Egy előremutató hír a Seattle SuperSonics-drukkereknek: a liga új általános igazgatója, Tamika Tremaglio úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen szeretnének több csapatot, mert ez jót tenne az üzletnek, és ezeket a csapatokat az Egyesült Államok területén szeretnék létrehozni (korábban szó volt egy lehetséges mexikóvárosi franchise-ról is, a szerk.). Hosszú ideje téma, hogy Seattle-ben újjáalakulhatna a Sonics, illetve Las Vegas is szeretne egy saját franchise-t, de az utóbbi időben Adam Silver rendre azt nyilatkozta, hogy a közeljövőben nem szándékoznak bővíteni. 

Végül pedig essen szó a 2022-es nagydöntő logójáról, amelynél visszatértek a „klasszikus” betűtípushoz és kinézethez, amelyet 1986 és 1995, illetve 2004 és 2017 között használtak: 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus