Hírmorzsák 2022-04-21 (12:00)

Sérültjelentés: Middleton, Portis, Barnes, Doncic, Booker, Morant, Williams III, Murray és Porter,Capela, Simmons. Embiid triplája után már a söprésről beszélt. Doc Rivers 4. helyen a vezetőedzői playoff- örökranglistán. DeRozan dobásai kinyírták a Bucksot, szerinte életben tartja a kétpontosokat. Kevin Durantet fizikálisan akarja felőrölni a Boston, az érintett szerint ez a Celtics dolga és jól is csinálják. Kyrie Irvingnek most a ramadán zavarhat be. Úgy tűnik, hogy teljesen együtt maradhat az idei Cavs. Shaq szerint nagy hibát követett el Pennyvel és Kobe-val kapcsolatban. Paolo Banchero jelentkezik a draftra. 

Kezdjük a sérültekkel. Ma hajnalban Khris Middleton MCL-húzódást szenvedett, reggel megy majd MRI-re, ahol kiderül, hogy mennyire súlyos a térdszalag-probléma - a Bucks kiválósága a Bulls ellen a negyedik negyedben csúszott meg, ekkor történt a baj. A Bucks legfontosabb cserejátékosa, Bobby Portis is mindössze hat percet játszhatott, miután belenézett Tristan Thompson könyökébe és eléggé csúnyán vérzett a szeme környéke - mellettük George Hill hasfalhúzódása miatt már zsinórban harmadik meccsét hagyta ki, egyelőre nem fest jól a címvédő helyzete. 

A korábbi sérültek közül is többeknél jött ki új információ. A Raptors vezetőedzője, Nick Nurse szerint a bokasérülést szenvedett újonc Scottie Barnes felépülése jól halad: elképzelhető, hogy vissza tud térni szombat este, a 76ers elleni negyedik meccsen. Marc Stein (Substack) szerint a vádliját meghúzó Luka Doncic edzésaktivitását fokozatosan növeli a Dallas stábja, a játékos testének reakcióitól függ, hogy a Jazz elleni harmadik meccsen pályára kerüljön. Devin Booker tegnap húzta meg a jobb combhajlítóját, de szerencsére a húzódás kisebb fokú - így “csak” a Pelicans elleni párharc harmadik és negyedik meccsét hagyhatja ki, tudta meg Adrian Wojnarowski (ESPN). Ja Morant is tegnap szedett össze egy “medvepuszit” Karl-Anthony Towns jóvoltából - vissza tudott térni a meccsen, de folyamatosan monitorozzák az állapotát. Morant a meccs után egyébként annyit mondott, hogy rengeteget játszott betonon, nem kell érte aggódni. 

Robert Williams III már egyes három-három elleni gyakorlatokat el tudott végezni, de a Boston folyamatosan figyeli, nehogy rosszabb legyen meniszkusszal műtött térdének állapota - Ime Udoka ismét elmondta, hogy egyelőre úgy terveznek, hogy a teljes Nets elleni sorozatot kihagyja a védőspecialista center. Jamal Murray és Michael Porter Jr. biztosan nem lép pályára a Warriors elleni harmadik összecsapáson. A térdsérüléssel bajlódó Clint Capela ugyan végzett pár bemelegítő gyakorlatot a Heat elleni második meccs előtt, de a Hawks centere továbbra is a rehabját végzi, hűtötte le a kedélyeket Nate McMillan vezetőedző. Wojnarowski úgy értesült, hogy a Celtics-Nets párharc negyedik meccse (jövő hét kedd hajnalban) reális céllá vált Ben Simmons számára - a csapat nem zárja ki teljesen, hogy akár már a vasárnap hajnali, harmadik meccsen pályára lépjen, de valószínűleg nem lesz elég ideje, hogy minden szükséges munkát elvégezzen. 

Térjünk át a ma hajnali összecsapásokra, hiszen mindhárom keleti meccs nagy sztorikat hozott. Joel Embiid a Raptors elleni hosszabbítás végén vágta be a győztes hármast, pedig nagyon kevés helye és ideje volt rá. A meccs után természetesen több médium párhuzamot vont a 2019-es Kawhi Leonard-győztes kosárral, amit Embiidről dobott, de a játékos arról beszélt a meccs utáni interjúban, hogy bár ez karrierje legnagyobb dobása, de a munkát nem végezték el, még egyszer le kell győzniük a Torontót, méghozzá itt és most - a pályáról lefelé menet Drake-nek is annyit mondott, hogy ő söprésre készül. Az első félidőben egyébként kifejezetten rosszul játszott, saját bevallása szerint egyszerűen nem kérte a labdákat, nem volt aktív, Tyrese Maxey meg is mondta neki az öltözőben, hogy szükségük van rá, Doc Rivers pedig felhívta a figyelmét, hogy a legnagyobb fickó a pályán, lassan elkezdhetné ezt kihasználni. Embiid dobásának érdekessége, hogy az oldalbedobást az a Danny Green végezte el, aki 2019-ben még a Raptorsban játszott. A lefújás után Tyrese Maxey és James Harden is annyit mondott, hogy az idei MVP-t láthatták a nézők.

Ide kapcsolódik, hogy a ma hajnali volt az első playoff-meccs Kanadában a 2019-es nagydöntő 5. meccse óta - amelyen Kevin Durant elszakította az Achillesét. A mai győzelem egyébként Doc Rivers 101. sikere volt a playoffban, amivel megelőzte Larry Brownt és fellépett az örökranglista 4. helyére - a harmadik kicsit odébb van, Gregg Popovich 170 győzelemmel áll a képzeletbeli dobogó legalsó fokán. 

Bár a Bucks két fontos játékosát is elvesztette, ez semmit nem von le a Chicago Bulls érdemeiből, akik a szomszédvár otthonában egyenlítették ki a párharcot. DeMar DeRozan 41 pontos karriercsúccsal és az utolsó másodpercekben egy Giannis Antetokounmpóról dobott ziccerrel jelentkezett, de emellett folyamatosan középtávolról büntette a Bucks védekezését. A meccs utáni tévés interjúban azzal viccelődött, hogy csak próbálja életben tartani a kétpontosokat. Az első mérkőzésen borzasztóan dobott, de minden egyes kísérletét alaposan kielemezte, és arra jutott, hogy ezek nagy részét be kellett volna dobálnia, nem a védők nehezítették meg a dolgát - egyszerűen a hibái elbizonytalanították, ezt pedig nem engedheti meg magának. Nikola Vucevic szerint DeRozan ezt a játékot minden este hozhatja, csak rajta múlik, mert egészen hihetetlen kosaras - társa most végig agresszív maradt, ilyenkor pedig az igazán nehéz dobásokat is értékesíti. Giannis Antetokounmpo is arról beszélt, hogy végig ott voltak DeRozan nyakán, nem voltak könnyű kísérletei, de előfordul, hogy elvégzed a munkádat, mégsem elég. Szerinte DeRozan képes kialakítani maga számára a kényelmes helyzeteket a neki jó helyeken, ezeket aztán be is dobálja - ezt csinálta az alapszakaszban és most is. 

Kevin Durant borzalmas második félidőt produkált a Celtics elleni második összecsapáson, mezőnyből 0/10-et hozott össze, végül pedig 4/17-es mezőnymutatóval zárt, de a két meccsen összesen 13/40-nel célzott, ami tőle nagyon gyengének számít. Durant a lefújás után azt mondta, hogy neki kell megtalálnia a probléma forrását, mert itt semmit nem adnak ingyen. A Celtics sokszor akkor is két-három emberrel figyelt rá, amikor nem is volt nála a labda, Al Horford többször is otthagyta az emberét, hogy leütközhesse, de ilyen a playoff - a negyedik negyedben nem ment be pár olyan dobása, amit ő jónak érzett. Jayson Tatum megerősítette Durant mondanivalóját, szerinte a ligatörténet talán legjobb scorerét csak úgy lehet lelassítani, ha nem adsz neki üres dobásokat, kizökkented a ritmusából - követni kell a taktikát és a lehető legjobban végrehajtani a feladatot, aztán ez remélhetőleg elég lesz. Ime Udoka ezt úgy fogalmazta meg, hogy folyamatosan testi kontaktra kényszerítették mindkét oldalon. 

A Nets másik sztárja, Kyrie Irving ezúttal szintén nagyon rosszul játszott, az ő helyzetét pedig nehezíti, hogy megkezdődött a ramadán, a szigorú böjt pedig napnyugtáig tart - a kispadon ülve az első negyed végefelé ehetett először aznap. 

A remek alapszakaszt futó, de végül a rengeteg sérülés miatt a playoffról lemaradó Cleveland szezonzáró médiarendezvényén Koby Altman szakmai elnök megerősítette, hogy idén nyáron Darius Garlandnak meg akarják adni az idő előtti hosszabbítást, a munkamorálja miatt az sem kérdés, hogy a lejáró szerződésű Collin Sextont vissza akarják hozni, és a 2023-ban lejáró Caris LeVertet is szeretnék hamar lekötni. Két érintett is megszólalt, és rezonáltak Altmanre: az ohiói származású Caris LeVert szerint a szíve Clevelandben van, ezt soha nem is titkolta, úgyhogy részéről mehetne a hosszabbítás, Collin Sexton pedig úgy fogalmazott, hogy Clevelandben akar maradni, mert imádja az egész franchise-t, a csapattársait, az egész úgy ahogy van, tökéletes lenne számára - nagy sikerek előtt állnak, aminek részese akar lenni. 

Shaquille O’Neal a The Pivot Podcastben arról beszélt, hogy bár a tettei tökéletesnek tűnnek, ő maga messze van a tökéletestől. Három dolgot nagyon bán, mert komoly hibákat követett el, ez a három pedig Penny Hardaway-jel, illetve Kobe Bryanttel való kapcsolata, továbbá a magánéletében a két korábbi házasságában borzalmasakat hibázott. 

Végül pedig egy rövid kitekintés az idei draftra: a Duke fiatal szupertehetsége, a Top3-ba várt Paolo Banchero közösségi felületein jelentette be, hogy jelentkezik az 2022-es játékosbörzére. A 208 centis, 113 kilós erőcsatár 17.2 pontot és 7.8 lepattanót átlagolt, eddigi edzője, Mike Krzyzewski szerint olyan dinamikus, robbanékony és mozgékony játékosról beszélünk, akikre minden NBA-csapat vágyik, Bancherótól pedig bármit kért, azt nagyon magas szinten csinálta meg. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus