Hírmorzsák 2022-04-26 (10:45)

Ja Morant a Legtöbbet Fejlődő Játékos. A Celtics söpréssel jutott tovább. Steve Nash szerint a folytonosság hiányzott a Nets idényéből. Kyrie Irving hosszabbítani tervez csapatánál, Bruce Brown még nem foglalkozik ezzel. Joel Embiid szerint nem véletlenül nyertek sorozatban három meccset. Megsérült Donovan Mitchell combhajlítója. A Mavericks játékosai Luka Doncic védelmére keltek. Devin Booker és Kyle Lowry sem játszik ma este. Kérdéses Alex Caruso holnapi játéka. Rick Brunson szerint fia nem fog kedvezményt adni a nyáron a Mavericksnek. A Hornetsnél nem voltak elégedettek a játékosok fegyelmezettségi szintjével.

Az NBA kihirdette, hogy Ja Morant nyerte el a Legtöbbet Fejlődő Játékos díját. A Grizzlies hátvédje úgy emelte 19,1-ről 27,4-re a pontátlagát, hogy közben 44,9%-ról 49,3%-ra emelkedett a mezőnymutatója, és a legjobb szezonját zárta triplaszázalékban (34,4%), lepattanózásban (5,7), labdaszerzésben (1,2) és dobásblokkolásban (0,4) is, miközben a játékideje csak 0,5 perccel nőtt. Morant a lehetséges 100-ból 38 első helyes szavazatot gyűjtött be és 221 ponttal zárt, a második helyen Dejounte Murray futott be 183 ponttal és 20 elsőséggel, míg a harmadik Darius Garland 178 pontot és 11 első helyezést gyűjtött be, de első helyezéseket gyűjtött még be Jordan Poole, Desmond Bane, Tyrese Maxey és Miles Bridges is, összesen 12 játékos kapott szavazatot. A Grizzlies harmadéves játékosa nem mellesleg az első olyan kosaras a liga történetében, aki úgy nyeri el ezt az elismerést, hogy korábban az Év Újonca díjat is bezsebelhette.

A Celtics söpréssel jutott tovább a Nets ellen, ami után Jayson Tatum úgy értékelt, hogy ezt még maga sem hiszi el, de úgy gondolja, hogy nagy dolgokra hivatottak. Kevin Durant szerint sok minden közrejátszott abban, hogy miért veszítettek, de a Celtics egyszerűen jobb volt náluk. Kyrie Irving azt emelete ki, hogy nagyon érzelemdús idényen vannak túl, és ezt mindannyian megérezték. Amikor nem játszhatott, úgy érezte, hogy cserben hagyja a csapatát – megpróbáltak minden lépést megtenni azért, hogy játszhasson, és sosem akarta, hogy ez csak róla szóljon. (Egy megoldást biztosan nem próbáltak meg – a szerk.) Időnként ez figyelemelterelő hatással volt a csapatra, és drasztikus változtatások is történtek náluk. Steve Nash szerint a folytonosság hiánya miatt kerültek ebbe a helyzetbe, Durantnek hatalmas terhet kellett cipelnie, hogy a rájátszásért folytatott harcban tartsa őket, és minden, ami a pályán kívül történt, hatással volt arra, ami a pályán történt, ez vitathatatlanul így van, a szezon folyamán túlságosan is sok minden visszafogta őket.

Irving arra is kitért, hogy James Harden személyében elveszítettek egy All-Start, de Ben Simmons személyében kaptak egy másikat, csak sosem kapták meg a lehetőséget, hogy együtt tudjanak játszani. Nem helyeztek rá semmilyen nyomást, hogy mindenképpen játsszon, és a továbbiakban is támogatják őt. A következő szezonra rendben lesz Simmons, és most itt az ideje, hogy csapatként a következő oldalra lapozzanak és a jövőre koncentráljanak. Irvinget a saját jövőjéről is kérdezték, de elmondta, hogy hosszabbítani tervez a nyáron a Netsnél, ahol egy nagyszerű csapat tagja akar lenni, Duranttel, Joe Tsai tulajdonossal és Sean Marks általános igazgatóval együtt azon lesznek, hogy ezt felépítsék.

Még a Nets kiesése előtt számolt be arról Adrian Wojnarowski (ESPN), hogy Rich Paul tegnap találkozott a csapat vezetőivel, hogy Simmons jövőjéről egyeztessenek, és miként segítsék őt ahhoz, hogy ismét a pályán lehessen. Nash a hír kapcsán, hogy Simmons mégsem térhetett vissza a negyedik meccsen, úgy fogalmazott még a találkozó előtt, hogy eleve nem is nagyon számított erre, és azok a híresztelések, hogy esetleg visszatér, nem is a csapattól, hanem azon kívülről származtak. Továbbra is ugyanazt tudja mondani, mint eddig, jelenleg is még építi magát Simmons, és még mindig azon dolgozik, hogy megfelelő állapotba kerüljön ahhoz, hogy játszani tudjon.

Bruce Brown korlátozások nélküli szabadügynök lesz a nyáron, viszont az ezzel kapcsolatos kérdéseket egyelőre elhessegette azzal, hogy épp most ért még csak végett a szezonjuk. Sejtelmesen annyit azért mondott, hogy ha lesz esélye maradni, akkor egyeztetni fognak, de majd meglátják, hogy mi lesz.

A Raptors Philadelphiában is nyerni tudott, ezzel 0-3-ról visszazárkóztak 2-3-ra, és készülhetnek a hatodik meccsre. Joel Embiid az újabb vereség után elmondta, hogy továbbra is rendben vannak, és ugyanarra a receptre van szükségük a továbbiakban is, azaz oda kell figyelniük az eladott labdákra és a támadólepattanókra. Határozottan jobbnak kell lenniük védekezésben, mert ezen a meccsen úgy érezte, hogy néhány passznál nem élvezték egymás támogatását hátul. Összességében mégis rendben vannak, nem véletlenül nyertek sorozatban három meccset, viszont az előző kettőn nem tudtak önmaguk lenni támadásban, úgyhogy jobban kell teljesíteniük legközelebb. Doc Rivers szerint pontosan úgy alakult a meccs, ahogyan azt a Raptors akarta, szinte minden támadásuknál 23 másodpercet elhasználtak az órából, lelassították a tempót, viszont amikor lehetőségük adódott, akkor megfutották őket.

A Jazz komoly pofonba nézett bele a Mavericks ellen, így legközelebb az életben maradásért lépnek pályára, ráadásul Donovan Mitchell is combhajlítóizom-sérülést szenvedett. Mitchell ma megy MRI-re, ennek az eredményétől is függ, hogy tud-e játszani legközelebb, de a játékos pályára akar lépni. Úgy van vele, hogy ez a rájátszás, úgyhogy módot kell találnia arra, hogy játszani tudjon, és majd meglátják, hogy hogy érzi magát, de versenyző típus. Dorian Finney-Smith elismerést érdemel a védekezéséért, közel sem élete meccsét játszotta ellene, nem éppen a legkönnyebb dobásokba kellett beleállnia.

Hassan Whiteside ütött egy keményebb faultot Luka Doncic ellen, de a Mavericks irányítója elmondta, hogy rendben van, és ez nem volt semmi különös, csak tipikus playoff-fault. Doncic azt is kiemelte, hogy társai rögtön a védelmére keltek, Finney-Smith és Reggie Bullock is azonnal ott termett az esetnél. Finney-Smith úgy értékelt, hogy egyszerűen csak meg akarta védeni a csapattársát, ez a rájátszás, itt vannak kemény faultok, és tudták, hogy Doncic fog pár keményet kapni, ahogyan Jalen Brunsonnak is próbált odaütni ellenfelük.

A ma esti Suns-Pelicans meccs előtt hivatalossá vált, hogy Devin Booker erről az összecsapásról is lemarad a sérült combhajlítója miatt. A Heat hasonló sérülés miatt nem számíthat Kyle Lowry szolgálataira a Hawks elleni ötödik meccsen. A Bullsnál kérdéses Alex Caruso játéka a Bucks elleni ötödik meccsen, mivel jelenleg az agyrázkódási protokoll alatt van.

Tim MacMahon (ESPN) arról számolt be, hogy a Mavericks a 2020-as drafton megpróbált feljebb cserélni azért, hogy Tyrese Haliburtont választhassák ki, és ennek érdekében feladták volna Jalen Brunsont, valamint az azévi 18. és 31. választási jogukat is, de nem találtak egyetlen partnert sem, aki erre rábólintott volna. Haliburtont végül a Kings választotta ki a 12. helyen, míg Brunson maradt Dallasban, és erre a szezonra meghatározó játékossá nőtte ki magát. Nyáron szabadügynök lesz, ugyanakkor az elmondása alapján jelenleg nem gondol erre, mert jelen pillanatban ez egyáltalán nem segítené őt. Édesapja, az NBA-ben szintén megforduló Rick Brunson ennél direktebb volt, és elmondta, hogy a Mavericks nem fog kedvezményt kapni, és nem elég, ha azt mondják nekik, hogy szeretik, hanem ezt meg is kell mutatniuk. A Mavericks a szezon előtt 4 évre maximum 55 millióért hosszabbíthatott volna vele, de végül nem tettek neki ajánlatot, míg az ESPN egyik forrása szerint évi 20 millió dollár körül kereshet a következő szezontól kezdve.

Az NBA két pénzbüntetést is kiosztott az elmúlt nap folyamán, Taylor Jenkins és Joel Embiid egyaránt 15,000 dollárt kénytelen befizetni a liga kasszájába, mivel mindketten nyíltan kritizálták a játékvezetést.

Marc Stein (Substack) információi szerint leginkább az játszhatott közre James Borrego menesztésében, hogy a Hornets vezetősége nem volt megelégedve a játékosok fegyelmezettségi szintjével, és ez egyaránt igaz a pályán, illetve az azon kívül mutatottakra is.

A végére pedig J.R. Smith maradt, akinek továbbra is nagyon szépen alakul a kosárlabdázás utáni élete: miután a North Carolina egyetemre ment sportolói ösztöndíjjal és golfozni kezdett, az első tanéve végén elnyerte az Év Sportolója díjat az egyetemen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus