Hírmorzsák 2022-05-07 (10:00)

Joel Embiid visszatért, James Harden és Erik Spoelstra is őt emelte ki. Embiid a Raptors szurkolóiról is beszélt. Kyle Lowry is ismét játékra jelentkezett. Luka Doncic szerint nagyobb energiával játszott a Mavericks, Jalen Brunson már a következő meccsre koncentrál. Marcus Smart valószínűleg játszik a Bucks elleni harmadik meccsen. James Wiseman semmiképp sem tér vissza ebben a szezonban. Terry Stotts és Mark Jackson is a Lakersnél interjúzott. Mike Brown elfogadná a Kings ajánlatát, ha őt kérnék fel vezetőedzőnek. Miles Bridgesért licitharc alakulhat ki a nyáron.

Joel Embiid vissza tudott térni a Heat-76ers párharc harmadik mérkőzésén, miután időben kikerült az agyrázkódási protokoll alól, és rögtön győzelemhez is segítette csapatát. Amikor a mérkőzés után arról kérdezték, hogy volt-e olyan pillanat, amikor azt gondolta, hogy nem fog visszatérni a párharc során, egy határozott nemmel felelt. Miután pontosan tudták, hogy mi is történt vele a sérülésekor, egy pillanatig sem fordult meg a fejében, hogy nem fog már játszani. Minden gondolata aköré összpontosult, hogy mit kell csinálnia a visszatéréshez, függetlenül attól, hogy arra az első, a második, a harmadik vagy a negyedik meccsen kerülhet sor, és ténylegesen megtett minden lehetséges dolgot azért, hogy ismét játszhasson. Mivel Embiid a Raptors elleni hatodik meccs után nem tudott a sajtó rendelkezésére állni, csak most kérdezhették meg őt az arcsérülése körülményeiről, és a center elmondta, hogy nem gondolja azt, hogy Pascal Siakam szándékosan okozott volna neki sérülést, hanem egyszerűen szerencsétlenül alakultak a dolgok.

A Raptors szurkolóiról már közel sincs ennyire jó véleménnyel, korábban nagyon bírta őket, de ez megváltozott, ugyanakkor a fejébe így sem tudtak bemászni. Különösen az nem tetszik neki, hogy egyre több csarnokban válnak mindennapossá az „F”-betűs skandálások, miközben rengeteg gyerek is helyet foglal ugyanott, de ha nem lennének ott, akkor sem tartaná ezt elfogadhatónak. Válaszolni sem tud ezekre, mert ha megtenné, akkor ugyanabba a helyzetbe kerülne, mint Draymond Green, ő is pénzbüntetést kapna. A Raptros szurkolói azt követően keltek ki magukból igazán, amikor elővette a „repülőgépes” ünneplését, de úgy gondolja, ha a játékosok elviselik azt, amit a szurkolóktól kapnak, akkor nekik is el kell tudniuk viselni a kapott választ – ezt általánosságban mondja, ha a saját szurkolóik kezdenek el pfujolni valakit, akkor nekik is tudni kell állni annak az illetőnek a válaszát.

James Harden a meccs után elmondta, hogy csak elképzelni tudja, hogy min mehetett keresztül Embiid az elmúlt napokban, neki is volt már agyrázkódása, és önmagában abból sem könnyű visszajönni, de csapattársának emellett még meg van duzzadva az arca is, illetve továbbra is problémája van a kezével is. Ez a rájátszás, és Embiid tudta, hogy mekkora szükségük van rá, és ennek megfelelően teljesített is, a pálya mindkét oldalán rendkívül fontos számukra a dominanciája, ezért is ő az MVP szerinte. Erik Spoelstra is a visszatérő centert emelte ki, aki nagy hatást gyakorolt a mérkőzésre, de erre is kell számítani egy MVP-kaliberű játékostól, aki nem mellesleg a liga egyik legjobb védője is. Nem számítottak arra, hogy könnyű dolguk lesz, a 76ers egész évben nagyon jó csapatot alkotott, ahogyan a Heat is. Eleve úgy számoltak, hogy Embiid végig lesz a párharcban, úgyhogy megoldást kell találniuk erre a helyzetre is.

Ugyanennek a mérkőzésnek a krónikájához tartozik az is, hogy Kyle Lowry is visszatért a combhajlítóizom-sérüléséből, ugyanakkor nem tudott komoly befolyással lenni a találkozóra, 25 perc alatt pont nélkül és 0/4-es mezőnymutatóval zárt.

A Mavericks is szépíteni tudott a Suns ellen, ami után Luka Doncic két dolgot emelt ki, az energiájukat, és azt, hogy végre tudták hajtani a feladataikat. Hajtotta őket a közönség, emiatt jobbak voltak ezekben is, és innentől kezdve minden meccsen így kell játszaniuk. Tisztában volt vele, hogy neki is jobban kell teljesítenie, ahogyan azzal is, hogy képes erre – úgy gondolja, hogy ebben a szezonban nagyot lépett előre védekezésben, de a második meccs második félidejében borzasztó volt, és tudta, hogy ettől több kell tőle hátul. Jalen Brunson az első igazán jó meccsét játszotta a párharcban, de már előretekint, nem elégedhet meg ennyivel, vasárnap egy újabb brutális meccs vár rájuk, ahol ismét ugyanezt az energiát és intenzitást kell kivinnie a pályára. Erről a meccsről azért elmondta, hogy gyorsabban szedte a lábait támadásban, pattogósabb kosárlabdát játszott, hamarabb eljutott a pályán a helyeire és gyorsabban hozta meg a döntéseit, miközben a társai is meginoghatatlanul bíztak benne.

Még a második Suns-Mavericks összecsapáshoz tartozik, hogy a liga 25,000 dolláros pénzbüntetést szabott ki a Mavericksre, amiért a játékosaik és az edzőik a meccs közben többször is túlságosan messzire elhagyták a kispadot. Jason Kidd kritizálta emiatt a ligát, szerinte a rossz dolgokra koncentrálnak, inkább pozitívan kellene kezelni azt, hogy a padon ülő játékosaik megünnepelték a pályán lévőket, nem kellene ezt büntetni – a liga azzal indokolta a büntetést, hogy ezeknél az eseteknél a labda játékban volt, mégis beléptek többen is a pálya területére.

Ime Udoka a Celtics tegnapi edzése után nyilatkozott, ahol természetesen leginkább Marcus Smart állapotáról kérdezték. Az Év Védője végigcsinálta a Celtics dobóedzését, emellett pluszmunkát is tudott végezni, úgyhogy a „valószínű” besorolást fogja kapni a sérültlistájukon a Bucks elleni harmadik meccs előtt. A Bucksnál George Hill áll egyre közelebb a visszatéréshez, a hasizomsérüléssel küzdő veterán irányító gyakorlatilag teljes munkát tudott már végezni a Bucks csütörtöki edzésén, és ha a továbbiakban is megfelelően reagál a szervezete, akkor hamarosan újfent pályán lehet, április 8-a óta először.

James Wisemanről még korábban hozta meg azt a döntést a Warriors, hogy nem játszik ebben a szezonban, és egy kérdésfelvetésre Steve Kerr elmondta, hogy bármilyen messzire is jutnak ebben a rájátszásban, nem fogják meggondolni magukat, nem fogják mérlegelni annak a lehetőségét, hogy mégis visszatérjen idén a center.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy a Lakersnél aktívan folyik az edzőkeresés, és tegnap interjún járt náluk a Trail Blazers korábbi vezetőedzője, Terry Stotts is. A csapat megkereste már Darvin Ham (Bucks) és Adrian Griffin (Raptors) kettősét is, és a kiválasztási folyamatban Rob Pelinka GM, illetve Jeanie Buss tulajdonos mellett részt vesz a Buss-család több másik tagja, Kurt Rambis és Phil Jackson is. Shams Charania (The Athletic) arról számolt be, hogy a Kingsnél döntős Mark Jackson is járt már interjún a Lakersnél.

Mike Brown ügynöke, Warren LeGarie mondta el Jason Andersonnak (Sacramento Bee), hogy az edző el fogja fogadni a Kings ajánlatát, amennyiben neki kínálják fel a lehetőséget, hogy legyen a csapat új vezetőedzője. Brown úgy látja, hogy megkapná a Kingstől a kellő támogatást, és esélye lenne győztes csapatot faragni itt, ezért jó lehetőségnek látja ezt a kispadot, ha felkérik őt vezetőedzőnek. Védence kedveli azokat az embereket, akik a csapatnál dolgoznak, szereti a csarnokot, amire úgy tekint, mint egy természetes forrás, és az segíteni fogja őket abban is, hogy jó benyomást tegyenek a játékosokra, a szurkolók és a létesítmények is nagyszerűek. Ezen túl úgy gondolja Brown, hogy kellő tehetség van a Kings keretében ahhoz, hogy a rájátszásba is bejussanak. Mint ismert, az említett Brown és Jackson mellett Steve Clifford van még a jelöltek között a Kingsnél, és egyes várakozások szerint már a hétvégén megtörténhet az új vezetőedző kinevezése.

Michael Scotto (HoopsHype) a minap Rod Boone (Charlotte Observer) podcastjében járt, és mindkét újságíró egyetértett abban, hogy a korlátozott szabadügynökké váló Miles Bridges évi 25 millió dollár feletti fizetést is kaphat a nyáron. Nem elképzelhetetlen, hogy licitharc alakul ki érte, a Trail Blazers is megpróbálkozhat a leigazolásával, amennyiben nem jön nekik össze Jerami Grant megszerzése, és a Pistons is bejelentkezhet, ami akár oda is vezethet, hogy a maximum közelében kapjon Bridges. Boone szerint ettől függetlenül annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a játékos marad a Hornetsnél, mivel úgy gondolja, hogy még befejezetlen ügye van a csapatnál, illetve az is közrejátszhat ebben, hogy LaMelo Ball-lal kimondottan jó kapcsolatot ápol.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus