Hírmorzsák 2022-05-08 (10:00)

Ja Morant sérülése és Marcus Smart dobómozdulata miatt forrnak az indulatok. Curry szerint Poole nem akart sérülést okozni Morantnek, Thompson szerint nem is csapattársa okozta. Morant a Twitteren szólt be Steve Kerrnek, JJJ is utalt az “íratlan szabályokra”, de szerinte senki nem használ piszkos eszközöket, Jenkins szerint mindenki nézze meg a felvételeket. Javul Bane háta, Adams visszatérhetett. Smart és Udoka szerint egyértelműen három büntetőt kellett volna dobni, a játékvezetők hibáztak, Jrue Holiday szerint Smart még csak gyűrűre sem nézett. Tatum kicsit rásérült a csuklójára, Giannis inkább nem nyilatkozott a játékvezetésről. 50 ezer dollárra büntették a 76erst Embiid egészségügyi státusza miatt. A Lakersnél Snyderre és Riversre várnak? A Hawksnál nem lesz gond a luxusadó, erősítéseket terveznek. Magic Johnson NFL-es csapatba fektethet be. 

Ma hajnalban a Warriors simán győzte le a Grizzliest és 2-1-es vezetésre tett szert a párharcban, de a lefújás után Ja Morant sérülése jelentette a fő témát. A Memphis irányítóját a negyedik negyed közepén csapdázta be Andrew Wiggins és Jordan Poole, majd utóbbi ellenfele térde után nyúlt és egy kicsit megrántotta. Morant már a büntetőknél is csinált pár guggolást, jelezve, hogy valami nem okés, majd nem sokkal később lesántikált a pályáról és nem is tért vissza - a meccs után nem nyilatkozott, viszont videófelvételek tanúsága szerint saját lábán, de sántítva hagyta el a csarnokot. Az esethez kapcsolódik, hogy egy támadással korábban Morant védekezés közben véletlenül ütközött Klay Thompsonnal, és egy pillanatra ott is fogta a jobb térdét. 

Morant Twitterén azt írta egy azóta törölt tweetben, hogy “Broke the code”, utalva ezzel Steve Kerr második meccs utáni nyilatkozatára, amiben arról beszélt, hogy Dillon Brooks a Gary Payton II elleni szabálytalansággal “megtört egy íratlan szabályt”, hogy szándékosan nem okoznak egymásnak sérülést a játékosok. 

Jordan Poole a meccs után azt mondta, hogy ő egyáltalán nem ez a fajta játékos, sikerült becsapdázniuk Morantet, és a labda felé nyúlt, semmi szándékosság nem volt ebben - reméli, hogy ellenfelének nincs komoly baja és a következő meccsen találkoznak. Klay Thompson és Steph Curry is megvédte csapattársát: Curry szerint nagyon szomorú, hogy Morant megsérült, és ez komoly dolog, de Poole szándékait megkérdőjelezni marhaság, Thompson pedig arról beszélt, hogy átesett egy súlyos térdsérülésen, ez a mozdulat nem okozhatott ilyen problémát Morantnél, és csapattársa szerinte sem csinálta szándékosan

Taylor Jenkins, a Grizzlies vezetőedzője más véleményen volt, szerinte a felvételek önmagukért beszélnek, Poole megfogta és megrántotta Morant térdét, úgyhogy nagyon kíváncsi mi fog ezután következni. A szándékosságra utaló kérdésekre nem adott választ, annyit mondott, hogy Poole egyértelműen megfogta Morant lábát. Desmond Bane lényegében ugyanígy nyilatkozott, Jaren Jackson Jr. pedig szintén utalt Kerr korábbi nyilatkozatára, amikor azt mondta, hogy mindenki ismeri a “kódot”, lassan az egész szériában arról a bizonyos “kódról” szól - ugyanakkor Poole korábbi csapattársaként és barátjaként hozzátette, hogy szerinte senki sem használ piszkos módszereket ebben a párharcban.  

Adrian Wojnarowski (ESPN) a lefújás után arról írt, hogy szerinte a ligánál meg fogják nézni az esetről készült felvételeket. 

A sorozathoz tartozik, hogy Desmond Bane hátproblémái javulnak, ez a dobásain is meglátszott, Jenkins szerint még nem százas, de alakul. Steven Adams is kikerült a protokoll alól és a Grizzlies rendelkezésére állhatott, de csak az utolsó percekben került pályára, mire eldőlt a meccs. 

A 103-101-re végződő Bucks-Celtics meccs után is forrtak az indulatok, de ott a játékvezetők kerültek a középpontba. 103-100-nál ugyanis Jrue Holiday faultolta a triplavonalon túl Marcus Smartot, és a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy Smart még nem kezdte meg a dobómozdulatot, csak egy "kaszáló" mozdulatot tett labdával a kézben, ezért csak két büntetőt dobhatott három helyett. Az elsőt bedobta, a másodikat szándékosan ki kellett hagynia, a csapattársak pedig már nem tudták bepöcizni a pattanót, Al Horford időn túl talált be, így nyert a Milwaukee. 

A Celtics mestere, Ime Udoka a lefújás után azt mondta, hogy szánalmas ítélet volt ez, mert Smart megfogta a labdát, mindkét lába stabilan a földön volt már és megkezdte a dobómozdulatot - közelről látta élőben, majd vissza is nézte videón, számára ez teljesen egyértelmű eset volt. Udoka arról is beszélt, hogy az ellenfél elég agresszíven tört be a festékbe, és úgy tűnt, hogy ha a védőik nem esnek el, akkor nem fognak a javukra belemenést fújni, ezért szarkasztikusan annyit mondott, hogy több flopolást kér majd a csapatától. Marcus Smart annyit mondott, hogy az ellenfél tudta, hogy hármast kell dobniuk, ők tudták, hogy a Bucks faultot akar ütni, az esetnél pedig már megkezdte a dobómozdulatot, a sípszónál biztos is volt benne, hogy három büntetőt dobhat majd. A másik érintett, Jrue Holiday szerint ez nem volt dobómozdulat, ellenfele nem is a gyűrűre, hanem oldalra nézett, Mike Budenholzer vezetőedző szerint pedig egyáltalán nem az volt a terv, hogy faultoljanak. 

A meccsen egyébként Jayson Tatum hatalmas poszterre rakta Giannis Antetokounmpót, majd a leérkezésnél megütötte a bal csuklóját, láthatóan nem volt százas a testrész. Tatum szerint nem akkor sérült meg a keze, hanem már két hónapja, és bár azóta szépen gyógyulgat, amikor nagyobb erőhatás éri, akkor érzékeny. 

Giannis Antetokounmpo egyébként brutális teljesítményt nyújtott, némileg feledtetve az első két meccs gyengébb dobóteljesítményét, 42 pontot szórt 16/30-as mezőnymutatóval. Folyamatosan támadta a gyűrűt, szerinte tudja, mi az erőssége, egyszerűen jól kell olvasnia a játékot, mielőtt megindul a festékbe - néha jó játékokat csinál, néha rosszakat, de ameddig a saját erősségeire támaszkodik, addig nem lesz gond a Bucksszal. A meccs után egyébként rákérdeztek, mi a véleménye a játékvezetésről, amire annyit mondott, hogy nincs felesleges 20 ezer dollárja, az kell otthon pelenkára, inkább nem nyilatkozik. 

A meccs krónikájához tartozik, hogy Robert Williams kapott egy könyököst az arcára Bobby Portistól, de egy rövid öltözői ápolás után vissza tudott térni, illetve hogy a Bucks veterán cserehátvédje, George Hill felépült hasfal-sérüléséből és megkezdhette az idei rájátszást. 

A Philadelphia 76ers 50 ezer dolláros büntetést kapott, mivel nem a megfelelő módon és időben jelezte, hogy Joel Embiid pályára léphet a 76ers-Heat párharc harmadik mérkőzésén. Embiid péntekre már kikerült az agyrázkódás-protokoll alól, részt is vett a délelőtti dobóedzésen, viszont csak 12:30-kor állították át a státuszát “kérdésesre”, majd ezt követően már nem történt újabb változtatás addig, amíg 30 perccel a feldobás előtt be nem írták kezdőként a jegyzőkönyvbe. Nemrég a Suns is 25 ezer dolláros büntetést kapott Devin Booker státuszának nem megfelelő kommunikációja miatt a Pelicans elleni hatodik meccs előtt - a háttérben az áll, hogy idén az NBA több fogadóirodával is együttműködik, a késői közlések pedig befolyásolhatják az oddsokat. 

Arról már többször írtunk, hogy a Sacramento Kings és a Los Angeles Lakers is komoly érdeklődést mutat Mark Jackson iránt. Az utóbbi években szakkommentátorként dolgozó Jacksonnak ugyanakkor jelenleg nincs ügynöke, bár korábban Rich Paul és a Klutch Sports képviselte, és Marc Stein (Substack) szerint a jó kapcsolat azóta is fennáll a felek között. Szintén Stein írta meg, hogy miután beszélgettek Jacksonnal, Terry Stotts-szal, Darvin Hammel és Adrian Griffinnel, a Lakers edzőkeresése most egy kicsit le fog lassulni, mert kivárnak, hátha Quin Snyder vagy Doc Rivers elérhetővé válik a nyár folyamán. 

Korábban Travis Schlenk, a Hawks szakmai vezetője beszélt arról, hogy kicsit kényelmesen álltak hozzá az előző offszezonhoz és nem hajtottak végre változtatásokat, most pedig a tulajdonos, Tony Ressler is ugyanezt mondta el egy 30 perces interjúban, amit a The Athletic szemlézett. Trae Young ötéves maximum szerződése ősszel indul, ezzel kapcsolatban azt mondta Ressler, hogy a luxusadó egyáltalán nem lesz probléma, de ehhez meg kell erősíteni a keretet és bajnokesélyessé kell válniuk - nem azt mondja, hogy csak a bajnoki cím esetén lehetnek nyereségesek, hanem hogy olyan keret kell, ami ebbe az irányba indítja el a franchise-t. Kifizetik, amit ki kell, de okosan akarnak költeni, határozott igennel felelt a kérdésre, hogy Schlenk már most nyáron a luxusadó fölé mehet-e. A veterán szakíró, David Aldridge (The Athletic) szerint leginkább egy atletikus, Dorian Finney-Smith-hez hasonló védekezésben erős winget kereshetnek idén nyáron. 

Végül pedig Magic Johnson maradt, aki újabb franchise-ban igyekszik részesedést szerezni: az NFL-ben szereplő Denver Broncos ugyanis eladósorba került, és a Philadelphia 76ers tulajdonosa, Josh Harris által vezetett befektetői csoport tagja Magic is. A Lakers legendája hosszú évek óta résztulajdonos a WNBA-s Los Angeles Sparksban és az MLB-ben szereplő Los Angeles Dodgersben - korábban sokáig a Lakersben is volt egy kisebb tulajdonrésze. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus