Hírmorzsák 2022-05-10 (10:45)

Monty Williams az Év Edzője. Steve Kerr protokoll alatt, a helyét átvevő Mike Brown megköszönte Green és Iggy segítségét. Tyus Jones csalódott, Taylor Jenkins elégedett Dillon Brooksszal – utóbbi még most sem érti a „broke the code”-ot. Al Horfordot Giannis kihívó viselkedése tüzelte fel, a bostoniak és Holiday is a veterán magasembert dicsérte. Embiid már a bajnoki címre fókuszál, nem érdekli az MVP. Lowry fél lábbal is játszani akar az ötödik meccsen. Seth Curry-t megműtötték. Visszatérhet Jonathan Isaac. Lelőtték Draymond Green legjobb barátját, az egykor az NBA-ben is megfordult Adreian Payne-t. 

Tegnap délután Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy várhatóan Nikola Jokics kapja majd az MVP-t, az viszont már biztos, hogy Monty Williams, az alapszakaszt simán nyerő Phoenix Suns mestere kapja az Év Edzője-Díjat. A Suns történetének harmadik díjazottja (korábban 1989-ben Cotton Fitzsimmons, 2005-ben pedig Mike D’Antoni kapta meg az elismerést) egyértelmű győzelmet aratott, a lehetséges 100-ból 81 szavazó tette az első helyre, összesen 458 pontot kapott. A második helyen Taylor Jenkins, a Grizzlies vezetőedzője (17 első hely, 270 pont), a harmadikon Erik Spoelstra, a Heat szakvezetője végzett (1 első hely, 72 pont). Williams már tavaly is közel járt az elismeréshez, akkor Tom Thibodeau mindössze 11 ponttal bizonyult jobbnak. 

Williams szerint ez a díj jelképezi a legjobban, hogy milyen egy csapat, mert olyan vezetőedző még nem volt, aki úgy ment volna be az edzőterembe, hogy ne akarná a legjobbat kihozni a játékosaiból, senki nem mondja a csapatának, hogy ne védekezzen és játsszon rosszul. Ehhez a díjhoz nagyon-nagyon sok ember közös munkája szükséges, mert bár az ő neve áll a díjon, de azokat is elismerés illeti, akik segítettek egy olyan buborékot kialakítani a csapat körül, hogy kizárólag a játékkal tudjanak foglalkozni: megköszönte a tulajdonos Robert Sarvernek, a GM James Jonesnak, a biztonságiaknak és még a légikísérőknek is. Williams elárulta, hogy a csapat mellett a második felesége és két felnőtt lánya volt beavatva az „összeesküvésbe”, ő semmit nem sejtett, amíg a legkisebb fia be nem hozta neki a trófeát a Suns edzésére. Mint ismert, Williams első felesége és öt gyermekének édesanyja, Ingrid 2016-ban autóbalesetben vesztette életét.

Ja Morant nem léphetett pályára a ma hajnali összecsapáson, de ott volt a csapattal, a bemelegítésnél pedig kissé kelletlenül lepacsizott Jordan Poole-lal - az látszott a jelenetnél, hogy nem lesznek nagy barátok. 

A Warriors-Grizzlies negyedik meccse előtt nem sokkal derült ki, hogy Steve Kerr pozitív Covid-tesztet produkált, így helyette az a Mike Brown meccselt, aki előző nap fogadta el Sacramento Kings vezetőedzői állását. Brown 2017-ben már helyettesítette a hát- és derékproblémákkal küzdő Kerrt a playoffban, akkor 11-0-s mérleget rakott össze, amit ma tovább javított. Steph Curry viccelődött is a lefújást követően, hogy az egész csapat úgy érezte, hogy Sacramentóba cserélték, Klay Thompson szerint csak leporolták a 2017-es emlékeket, az érintett pedig annyit mondott, hogy hirtelen át kellett váltania segédedző-üzemmódból vezetőedző-üzemmódba, mert teljesen más lett a feladata. Zárójelben érdemes azért hozzátenni, hogy Brown 2007-ben nagydöntőig vitte a Cavalierst és 2009-ben az Év Edzője lett, van „némi” tapasztalata vezetőedzőként. 

Brown arról beszélt a lefújást követően, hogy a meccs előtt beszélt Draymond Greennel és Andre Iguodalával, a csapat két hangadójával, akik óriási segítséget nyújtottak neki – Green a pályán, Iguodala a kispadon maradt végig maximálsian fókuszált, a nagyon rossz kezdést követően (az első félidőben 2/20 triplát dobott be a Warriors) óriási szükség volt a nyugalmukra. Steph Curry-t is dicsérte, mert a rossz támadójáték ellenére egy percig sem adta fel, mindig a következő játékra koncentrált, ez pedig a végén kifizetődött

Tyus Jones, a Grizzlies hátvédje csalódottan nyilatkozott a lefújást követően, mert úgy érezte, hogy szinte végig kézben tartották a mérkőzést (az utolsó 45 másodpercben vezetett csak a Warriors, a szerk.), úgyhogy ez most egy kemény vereség volt. Taylor Jenkins arról beszélt, hogy Dillon Brooks ugyan kicsit rozsdásan mozgott, de meg volt elégedve a játékával különösen ebben az ellenséges környezetben – kérdésre válaszolva elmondta, hogy Ja Morant visszatérése bizonytalan az ötödik összecsapáson. 

A Boston Celtics mai meccsének hősét, Al Horfordot rettentően motiválta, amikor a harmadik negyedben Giannis Antetokounmpo átzsákolta, majd a görög kihívóan viselkedett, amiért egyébként technikait is kapott. Horford szerint ez a nézés alaposan feltüzelte, ennek is köszönhető, hogy 16 pontot termelt a negyedik negyedben, és „vissza is adta” a zsákolást Giannisnak. Az utolsó percekben is remekül játszott, elmondása szerint a harmadik meccs végjátéka után megértette, hogy mit kell tennie neki és a csapatnak, hogy győztesen kerüljön ki ezekből a szituációkból. 

Marcus Smart szerint Horford zsákolása adta meg azt az érzelmi pluszt, amivel végül sikerült megnyerniük a meccset, ő személy szerint ilyen teljesítményt nem látott még veterán játékostól. Jayson Tatum is arról beszélt, hogy amikor Horford visszatekeri az órát és ilyen szenvedéllyel játszik, az teljesen magával ragadja az egész csapatot. A meccs krónikájához tartozik, hogy Horford palánk alatti társa, Robert Williams térdfájdalmak miatt kihagyta az összecsapást, ami tovább emeli a veterán magasember teljesítményének értékét. 

Jrue Holiday is Horfordot emelte ki, aki nagy játékokat csinált meg, miközben ők jó helyzeteket hibáztak, de ez semmit nem von le a Boston teljesítményéből – Giannis Antetokounmpo is annyit mondott, hogy a Celtics fegyelmezetten és jól játszott, bedobálták a helyzeteiket, ők pedig nem. 

Dillon Brooks ha visszamehetne az időben, máshogy csinálná a Gary Payton II elleni szerelést, de nem teheti meg, az már a múlt része. A Grizzlies hátvédje az ESPN-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem tud mit kezdeni Steve Kerr „broke the code” mondatával, mert egyszerűen nem érti, miről beszélt a GSW vezetőedzője – ez a playoff, minden kosár, minden labdabirtoklás számít. 

Joel Embiid nem csalódott, amiért valószínűleg idén sem nyeri meg az MVP-t, ennél nagyobb cél, a bajnoki cím lebeg a szeme előtt. Chris Mannixnek (SI) annyit tett hozzá, hogy ha őszinte akar lenni, soha nem gondolta volna, hogy eljuthat ilyen szintre. Amikor a ligában került, mindig azt hajtogatta magában, hogy az Év Védője akar lenni, mindig a védekezésére koncentrált, csak azután kezdett el fokozatosan fejlődni a támadójátéka. 

Kyle Lowry a 76ers-Heat párharc 4. mérkőzésén ismét a combhajlítójával bajlódott, nem is tudta befejezni a meccset a pályán, másnap pedig arról beszélt Nick Friedellnek (ESPN), hogy ezzel a lábbal senki nem szeretett volna játszani, azonban ellenséges környezetben kellett helytállnia a csapatnak, és nem foglalkozott vele, milyen áron, de segíteni akart a társainak. Miamiban kezelést kap, és ha rajta múlik, ugyanígy játékra jelentkezik az ötödik meccsen is és megpróbál pályára lépni. 

A Dallas Mavericks 2023-ig kitiltotta a csarnokból azt a két szurkolót, akik Chris Paul családjával kerültek konfliktusba a Suns elleni negyedik meccsen. 

A Brooklyn Nets hátvédje, Seth Curry sikeres artroszkópos bokaműtéten esett át, a bal lábát kellett rendbe tenni – a triplaspecialista teljesen fel fog épülni az őszi edzőtáborra.

Az Orlando Magic csatára, Jonathan Isaac két év kihagyás után végre panaszmentes és gőzerővel készülhet a 2022-23-as évadra. A 2017-es draft 6. választottja 2020. január 1-én szenvedett először térdsérülést, ami miatt 8-10 hétre dőlt ki, majd a liga tavaszi leállása után a buborékban visszatérhetett, ám ott elszakadt a bal lábában a keresztszalagja és a meniszkusza, ami miatt két évet kellett kihagynia – idén márciusban túledzette magát, a combhajlítóján is el kellett végezni egy kisebb beavatkozást. 

Sajnos egy szomorú hírrel kell zárnunk: hétfő hajnalban orlandói otthonában lelőtték Adreian Payne-t, aki a helyszínen elhunyt – a tettest azonnal elfogták, további részletek egyelőre nem ismeretesek. A 32. évében járó erőcsatár-centert a 2014-es draft 15. helyén vitte el az Atlanta Hawks, ahol egy évig játszott, majd 2015 és 2017 között a Timberwolvesnál, 2017-18-ban pedig az Orlando Magic-nél próbált megragadni a ligában, de egyrészt egészségügyi gondjai, másrészt egy korábbi egyetemi zaklatási botrány miatt végül kikopott a ligából. Később francia és görög bajnoki címet is szerzett az ASVEL-lel és a Panathinaikosszal, legutóbb pedig a litván Juventus Utenában játszott. Payne-nél még az egyetemen derült ki, hogy a tüdőkapacitása jóval kevesebb, mint az átlagos, ami miatt limitált időt tölthetett a pályán, 2017-ben pedig vérrög-problémái is akadtak. 

Ma hajnalban korábbi egyetemi csapattársa és legjobb barátja, Draymond Green is megemlékezett egykori szobatársáról a Warriors-Grizzlies összecsapáson. A lefújás után a pályán annyit mondott, hogy a meccs idejére ki tudott kapcsolni, és a győzelem egy kicsit segített, de ezt az óriási veszteséget nagyon nehéz lesz feldolgoznia. Nem is ment el a sajtótájékoztatóra, mert nem akart annyi ember előtt sírva fakadni – menyasszonyával együtt azonnal 100 ezer dollárt ajánlott fel, hogy méltó emléket állítsanak Payne-nek. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus