Hírmorzsák 2022-05-11 (10:45)

Elhunyt Bob Lanier. Kétséges Ja Morant játéka a rájátszás további részére. Joel Embiid gratulált Nikola Jokicsnak a feltételezhető újabb MVP-címéhez. Marquese Chriss és Bismack Biyombo egymásra talált. Joe Cronint véglegesítette a Trail Blazers. Nassir Little műtéten esett át. Jeanie Buss meghallgatja Phil Jacksont, Magic Johnsont és LeBron Jamest is, de a végső szó az övé. Nincs tervben a Spurs elköltöztetése. Az előszezon során Abu-Dzabiban csap össze a Hawks és a Bucks.

Az NBA közleményben tudtatta, hogy 73 éves korában rövid betegség után elhunyt Bob Lanier. Az egykori kiváló magasember az 1970-es draft eső helyén kelt el, 14 szezont játszott a Pistonsban és a Bucksban, pályafutása során 20,1 pontot és 10,1 lepattanót átlagolt, 8 alkalommal kapott meghívást az All-Star gálára, és bekerült a Hírességek Csarnokába is. Lanier a halála előtt több mint 30 éven keresztül az NBA egyik nemzetközi nagyköveteként szolgálta a ligát: Adam Silver azt emelte ki vele kapcsolatban, hogy a világot járva nagyszerű értékeket tanított, és mindenhol pozitív hatással volt a fiatalok életére – a komisszár hozzátette, hogy ő volt az egyik legkedvesebb és legőszintébb ember, akivel valaha találkozott.

Ja Morant MRI-vizsgálata kimutatta, hogy az irányító jobb térdében zúzódott a csont, és emiatt kétséges, hogy a rájátszás hátralévő részében látjuk-e még őt. A Warriors elleni ötödik meccset biztosan nélküle kell megvívnia a Grizzliesnek, az viszont legalább jó hír, hogy várhatóan teljesen fel fog épülni Morant a sérüléséből.

Mint ismert, Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint ismét Nikola Jokics fogja elnyerni az MVP-címet, és erről Joel Embiidet is megkérdezték. A 76ers centere elmondta, hogy ez egyáltalán nem lepte meg, már hetekkel az alapszakasz vége előtt tudta, hogy nem ő fog nyerni, amikor kijött az ESPN szokásos felmérése, hogy az újságíróik minként szavaznának. Embiid emellett gratulált Jokicsnak, aki teljesen megérdemli az elismerést, fantasztikus szezont futott, és itt nincs jó vagy rossz döntés, megkaphatta volna Giannis Antetokounmpo, vagy a liga messze legjobb csapatából Devin Booker is. Úgy tűnik, hogy minden évben azon múlik ez, hogy mit döntenek az újságírók, mi a legjobb narratíva. Nem dühös, egymást követő második szezonjában hozta magát olyan helyzetbe, hogy potenciálisan megnyerhesse ezt, de ez nem történt meg, úgyhogy innentől kezdve úgy van vele, hogy történik, ami történik. Az előző szezonban kampányolt is a győzelméért, de ebben a szezonban csak válaszolt a neki feltett kérdésekre, ahogyan a visszavonulásig hátralévő években is tenni fog, és nem igazán tudja, hogy mit tehetne még a győzelméért. Nem azt mondja, hogy eddig nem koncentrált a nagyobb összképre, de itt az ideje, hogy csak azt tartsa a szeme előtt, vagyis a bajnoki címet.

Érdekes véget ért a Suns és a Mavericks ötödik meccse, 2,3 másodperccel a vége előtt rég eldőlt helyzetben összeakaszkodott egymással Bismack Biyombo és Marquese Chriss, miután az utóbbi egy faulttal akadályozta meg előbbit egy zsákolásban. Mindkét játékost kiállították, majd Chriss nem a vendég, hanem a hazai öltöző felé vette az irányt, ezt követően Biyombo is abba az irányba ment, és a biztonságiak közbeavatkozására, valamint Boban Marjanovicsra is szükség volt, hogy biztosan ne akadjanak össze. Chriss egyébként elég jól ismerheti a járást a Suns csarnokában, elvégre az első két szezonjában ő is itt játszott.

A Trail Blazers bejelentette, hogy véglegesítették Joe Cronint az általános igazgatói poszton. A szakember december 3-a óta működött ideiglenes GM-ként a csapat élén, miután Neil Olshey-t felmentették a munkavégzés alól. Cronin 16 éve dolgozik a csapatnál, ahol több különböző pozíciót betöltött már, és az ő irányításával kezdték el átalakítani a Trail Blazers keretét Damian Lillard körül az év elején.

Ugyancsak a Trail Blazershez kapcsolódó hír, hogy Nassir Little műtéten esett át, hogy rendbe tegyék egy törzsizmát. Little még február 1-én esett át vállműtéten, és várhatóan a mostani beavatkozás nem befolyásolja az abból történő felépülését.

Jeanie Buss a Los Angeles Timesnak nyilatkozott, és elmondta, hogy a Lakers egyáltalán nem felelt meg az elvárásoknak, úgyhogy minden lehetőséget fel fog mérni, hogy ezen miként változtassanak. Nehéz döntéseket fog meghoznia, mert ezekre lesz szükség. Kezd egyre türelmetlenebb lenni, mert övék az egész ligában a negyedik legnagyobb fizetési lista, és ha valaki ennyit költ, ennyi luxusadót fizet, akkor arra számít, hogy a csapata hosszan fog menetelni a rájátszásban. Borzasztó volt átélni ezt a szezont így, hogy nem a várt eredmények jöttek, egyáltalán nem boldog vagy elégedett. Nem szeretnek lemaradni a rájátszásról, megérti a szurkolók dühét és frusztrációját, és tudja, hogy neki kell jobbá tennie a csapatot.

Busst arról is kérdezték, hogy milyen a kapcsolata Phil Jacksonnal, akivel mostanában sokat látni, és elmondta, hogy nincs ennek semmilyen romantikus vetülete. (Buss és Jackson évekig jegyben jártak – a szerk.) Jackson olyasvalaki, aki ismeri az ottani környezetet, és azt is, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe, miközben ő is ismét sikeresnek akarja látni a Lakerst, csakis emiatt van itt, és ő olyasvalaki, akire bátran támaszkodhat. Buss azt is elmondta, hogy Magic Johnson tanácsaira is újfent ugyanígy támaszkodik, elvégre számára is rendkívül fontos a Lakers, és ő is azt akarja, hogy sikeresek legyenek, sosem volt jobb a kapcsolatuk, mint most. Emellett LeBron James meglátásait is meghallgatja, aki reményeik szerint van annyira boldog, hogy a továbbiakban is náluk akarjon maradni, és úgy látja, hogy okos lépés, ha az ember meghallgatja a legjobb játékosai véleményét is.

Buss mindezek után kihangsúlyozta azt is, hogy a döntő szót továbbra is ő mondja ki, nem James vagy a Klutch Sports vezetik a Lakerst, hanem ő a csapatot irányító tulajdonos, ő tartozik felelősséggel minden egyes meghozott döntésért. Ami a csapat vezetőségét illeti, teljesen élvezik a bizalmát, aminek továbbra is Rob Pelinka a feje, aki egy nagyon okos ember és kiváló stratéga, mindent okkal tesz. Teljesen biztos abban, hogy Pelinka össze tud tenni egy olyan keretet, és találni tud egy olyan edzőt, akikkel visszatérhetnek oda, ahová tartoznak.

A közelmúltban arról lehetett hallani, hogy a Spurs a jövőben több hazai meccsét is San Antoniotól távol rendezné meg, és emiatt a csapat szurkolóinak a része elkezdett aggódni, hogy ez esetleg előrevetítheti a franchise elköltöztetését, de Peter J. Holt tulajdonos egy közleményben megnyugtatta a csapat rajongóit, hogy nem mennek sehova. Holt felidézte, hogy a családja eleve azért kezdett el szerepet vállalni a Spurs életében a ’90-es években, mert akkor valódi veszélyben volt a csapat, hogy elköltöztetnék, és ezt akarták megakadályozni. Nincs még egy olyan csapat az NBA-ben, mint a Spurs, és nincs még egy olyan otthon, mint San Antonio, az ottani emberek nélkül nincsen Spurs.

Az NBA bejelentette, hogy a következő előszezonban ellátogat a liga két csapata az Egyesült Arab Emírségekbe, a Bucks és a Hawks október 6-án és 8-án is megmérkőzik egymással Abu-Dzabiban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus