Hírmorzsák 2022-05-12 (10:15)

Hivatalos: Nikola Jokics az MVP. Marcus Smart szerint bajnok-szintű játékokat csinált meg a Bucks. Steve Kerr a következő meccsről is lemaradhat. Kyle Lowry nem játszik ma este a Heatnél. Kenny Atkinson a Lakers és a Hornets padjára is jelölt lehet. Sean Marks Kyrie Irvingről és a Nets jövőjéről beszélt. A Jazz nem bontja meg a sztárduóját? A Pelicans megtarthatja Devonte’ Grahamet. LeBron James a világ legjobban kereső sportolója.

Az NBA bejelentette, hogy egymást követő második szezonjában Nikola Jokics nyerte el a Legértékesebb Játékos díját – ez egyáltalán nem okozott meglepetést, Adrian Wojnarowski (ESPN) már napokkal ezelőtt kiszivárogtatta, hogy a Nuggets centere megvédte az MVP-címét. Jokics meglehetősen magabiztosan, 875 ponttal és 65 első helyezéssel tudott nyerni, az őt követő Joel Embiid (706 pont, 26 elsőség) és Giannis Antetokounmpo (595 pont, 9 elsőség) is tisztes távolságból követte. Noha 12 játékos is kapott szavazatot, csak az első hármas gyűjtött be első helyezéseket, sőt, a második helyekből is csak Devin Booker és Luka Doncic tudott elcsenni egyet-egyet. Jokicsot otthonában, Szerbiában lepte meg a díjjal Michael Malone és Tim Connelly, és elmondta, hogy nagyon érzelmes pillanat volt ez a számára. Reméli, hogy amikor öreg, kövér és makacs ember lesz, emlékezni fog erre, és el tudja majd mesélni a gyerekeinek, hogy annak idején nagyon jó kosaras volt.

A Bucks nagy hajrával nyerni tudott Bostonban a Celtics elleni ötödik meccsen, és ezt követően Marcus Smart úgy vélekedett, hogy ellenfelük a címvédő, és megcsináltak néhány bajnok-szintű játékot, de most rajtuk a sor, hogy erre választ adjanak. A negyedik negyed elején 14 ponttal vezetett a Celtics, ami kapcsán Jrue Holiday azt emelte ki, hogy látták már korábban, hogy egy ilyen előny hogy tud eltűnni az egyik pillanatról a másikra. Tudják, hogy ez a rájátszás, az ellenfelük nagyszerű csapatot alkot támadásban és védekezésben is, de ők is kitettek magukért. Mindig magabiztossággal játszanak, és ha elvégzik azt, amit el kell, akkor azzal mindig esélyt tudnak nyitni maguknak.

A Warriors hatalmas pofonba szaladt bele a Grizzlies otthonában, ráadásul Steve Kerr továbbra sem lehetett ott a kispadon, mivel koronavírusos, és Anthony Slater (The Athletic) információi szerint nem valószínű, hogy a következő meccs előtt ki tud kerülni az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alól.

A combhajlítóizom-sérüléssel küzdő Kyle Lowry ugyan jelen lesz Philadelphiában a 76ers elleni hatodik meccsen, de a sérülése miatt csak a pályán kívülről figyelheti a társait, a Heat nem számíthat rá.

Adrian Wojnarowski számolt be róla, hogy a Lakers engedélyt kért és kapott arra a Warriorstól, hogy a náluk jelenleg segédedzőként dolgozó Kenny Atkinsonnal leülhessenek tárgyalni. A Lakers hetek óta interjúztatja az edzőjelöltjeit, és várhatóan a közeljövőben le fognak ülni Atkinsonnal is, aki néhány nappal ezelőtt már a Hornetsszel is tárgyalt, ahol a szakíró értesülései szerint rajta kívül Mike D’Antoni és Darvin Ham tűnik még nagy esélyesnek. Hammel egyébként a Lakers is tárgyalt már, ahogyan Terry Stotts, Adrian Griffin és Mark Jackson is túlesett már egy elbeszélgetésen az aranysárga-lilákkal.

Sean Marks tegnap beszélt arról, hogy a Netsnél olyan játékosokra van szükség, akik önzetlenek, ott akarnak lenni náluk és olyasmiben akarnak részt vállalni, ami nagyobb az egyénnél. Nagy céljaik vannak, de ahhoz, hogy elérjék azokat, mindenkire szükségük van. Marks szerint nyilvánvaló, hogy az egész csapat megérezte azt, amikor Kyrie Irving nem játszhatott, nehéz úgy csapatot építeni, ha az egyik kulcsember nem bevethető. Emellett az esem könnyítette meg a dolgukat, hogy több játékosuk az idény közben érkezett hozzájuk, ugyanakkor az adott időpontban mindig azt a lépést tették meg, amit akkor helyesnek véltek. A nyári tervekkel kapcsolatban elmondta a szakvezető, hogy Irvinggel már korábban is egyeztettek a szerződése meghosszabbításáról, és ezt a nyáron folytatni fogják, de nem csupán róla kell gondoskodniuk, több más szabadügynökükről is döntést kell hozniuk. Ezeket az egyeztetéseket még nem folytathatták le, úgyhogy igazságtalanság lenne az is, ha Irving helyzetéről nyilatkozna, mivel egyes döntéseket neki kell majd meghoznia, ő fogja eldönteni, hogy mit kezd a játékosopciójával. Azt mindenesetre tudják, hogy ők mit keresnek, olyan játékosokat, akik valami nagyobbnak a részesei akarnak lenni, és ezzel együtt önzetlenek, csapatjátékosok és elérhetőek – mindez nem csupán Irvingre vonatkozik, hanem mindenki másra is.

Jake Fischer (B/R) információi szerint a Jazznél nem terveznek újjáépülésbe fogni, és Ryan Smith tulajdonosnak nagyon fontos, hogy több olyan játékosuk legyen, akik részt vehetnek a 2023-as All-Star gálán, aminek Salt Lake City ad otthont. Ez azt is jelentheti, hogy Donovan Mitchell és Rudy Gobert is maradhat a csapatnál, az viszont nem kizárt, hogy körülöttük lesznek változások, nem elképzelhetetlen, hogy felmérik Bojan Bogdanovic, Mike Conley és Royce O’Neale piacát is.

Ugyancsak Jake Fischer írta meg azt is, hogy a Knicks, a Pistons és a Pacers lehetnek Jalen Brunson legfőbb kérői a nyár folyamán, miközben a Mavericksnél továbbra is magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy meg tudják őt tartani. A Knicks minden bizonnyal csak sign-and-trade ügylet keretében tudná őt megszerezni, a Pacers Malcolm Brogdon helyének a felszabadításával teremthet neki helyet, míg a Pistonsnál egyszerűen beférhet a sapka alá, és ők úgy gondolják, hogy Brunson hasonló társa lehetne Cade Cunninghamnek, mint amilyen Luka Doncicnak.

Még mindig Fischer: az újságíró egyik forrása szerint a Pelicans annak ellenére sem tervezi Devonte’ Graham elcserélését, hogy a rájátszásra jelentősen lecsökkent a szerepe – a forrása szerint ebben egy sérülés is közrejátszhatott, Willie Green alapvetően nagyobb szerepet szánt volna neki.

A végére egy kis pénzügyi kitekintés maradt, a Sportico becslései alapján az elmúlt 12 hónapban LeBron James volt a világ legjobban kereső sportolója. James az elmúlt évben 126,9 millió dollárral gazdagodott, megelőzve ezzel Lionel Messi (122 millió) és Cristiano Ronaldo (115 millió) kettősét. A kosarasok közül Stephen Curry (86,2 millió) és Kevin Durant (85,9 millió) követi Jamest, és a 100 fős lista legnagyobb szeletét is az NBA-játékosok teszik ki, 36-an fértek fel erre a rangsorra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus